Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Geen bericht, goed bericht door Caja Cazemier

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
Boekcover Geen bericht, goed bericht
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 878 woorden
  • 2 juni 2009
  • 46 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
46 keer beoordeeld

Boekcover Geen bericht, goed bericht
Shadow
Geen bericht, goed bericht door Caja Cazemier
Shadow
Titelbeschrijving:
C. Cazemier Geen bericht, goed bericht
Amsterdam 2005
Uitgeverij Ploegsma
165 pagina’s

Titelverklaring
Geen bericht, goed bericht is een spreekwoord. Het betekent dat als je niets hoort, het wel goed zal gaan. Het boek gaat over sms’jes (berichtjes) die niet zo leuk zijn. Ze krijgen aan het einde geen sms’jes meer en dat is een goed bericht. Dus geen berichtjes meer is een goed bericht.

Korte inhoud
Lieke is een rijk meisje. Ze is gelukkig en vooral erg blij. Op de basisschool is ze veel gepest en had ze geen vrienden. Nu is ze met een groepje vrienden. Maar dan krijgt ze ineens vervelende sms’jes en wordt het iets minder. Lieke ontvangt als eerste de sms’jes met afzender K. Lieke denkt dat het Kirsten is. Anderen uit haar klas krijgen weer een andere klasgenootje als afzender. Iedereen beschuldigt elkaar. Er is een brugklasfeest op school. In de klaslokalen kun je spelletjes spelen en in de aula is een disco. Ze mogen sponsen op leraren gooien. Natuurlijk gaat B1D hun mentor eens goed aanpakken. Als ze met z’n allen verstoppertje gaan spelen, op de 1ste verdieping, zitten Thom en Lieke samen achter een deur in een kamertje van een leraar. Zo raken ze met elkaar aan de praat. Het sms’en gaat gewoon door maar nu krijgen ze opeens ook e-mailtjes met vieze plaatjes. Lieke vindt het erg lastig. Lieke en Kirsten zoeken uit wie het nou doet. Al snel ontdekken ze dat Reny erachter zit. Kirsten besluit met haar te gaan praten en denkt dat het werkt. Maar Lieke betaalt Reny daarvoor. Iedere keer krijgt Reny 100 euro. Ondertussen krijgen Thom en Lieke verkering. Met Lara gaat het minder goed, ze komt steeds minder op school. Het blijkt dat ze de ziekte van Pfeiffer heeft. Lieke is bijna jarig en geeft een groot feest. De hele klas mag komen, behalve Reny. Ze gaan zwemmen. Boyan wordt al een tijdje gepest. Lieke weet hoe het voelt en wil hem helpen. Als Boyan op Lieke’s feest valt, weet Lieke hoe dat komt. Zij zag namelijk dat Ido zijn voet uitstak. Lieke begint te vechten met Ido. Daar wordt de dag erna nog veel over gepraat. Reny wil nog meer geld, 200 euro! Maar de bankrekening van Lieke is leeg! Ze heeft het toch over voor haar vrienden, dus steelt ze de pinpas van haar moeder. In de pauze gaat ze naar de stad om te pinnen. De vrienden van Lieke weten nog steeds van niets. Dat wil ze ook zo houden. Haar moeder merkt pas later dat haar pinpas weg is en voor de zekerheid blokkeert ze hem. Lieke zegt niets. Daarna word het Lieke toch teveel en vertelt ze alles aan haar moeder. De verkering van Thom en Lieke gaat ook uit want het blijkt dat Thom maar een ‘spelletje’ heeft gespeeld. Hij legt uit dat in het sms-schrift heeft gestaan dat hij homo is. Hij wilde bewijzen dat hij dat niet is. Hij vroeg daarom verkering met Lieke en hoopte dat hij ook echt verliefd zou worden. Gelukkig vergeeft Lieke Thom wat hij bij haar heeft gedaan en blijven ze gewoon vrienden! De sms’jes stoppen en het gepest bij Boyan ook!


Personen
Lieke: Dat is de hoofdpersoon die verliefd is op Thom. Ze is erg rijk. Lieke is iemand die zich snel laat omkopen. Ze doet alles voor haar vrienden. Soms is ze een beetje TE aardig. Dat komt omdat ze op de bassischool veel is gepest.
Lara: Zij is een vriendin die de ziekte van Pfeiffer heeft. Ze is erg aardig en wordt ook met sms’jes gestalkt.
Boyan: Hij wordt veel gepest in de klas. Lieke en haar vrienden komen voor hem op. Hij draagt een bril en kleedt zich netjes.
Thom: Hij krijgt in het verhaal verkering met Lieke.
Sam: Hij is de tweelingbroer van Thom. Hij doet alleen maar een beetje mee met de rest.
Kirsten: Zij is ook een vriendin van Lieke. Ze bemoeit zich overal mee en flapt er alles uit.
Reny: Dat is de stalker. Ze is een jaar ouder dan de anderen en voelt zich daarom erg stoer. Ze doet alles voor geld.

Tijd
Uit de tijd van nu. Iedereen heeft mobieltje, computer op zijn kamer enz. Hoe dat in deze tijd ook gaat.

Schrijver/schrijfster
Caja Cazemier is op 5 september in Spijkenisse geboren. Caja werkte meer dan tien jaar als lerares en de verhalen voor haar boeken haalde ze onder andere uit de verhalen die leerlingen vertelden. Dat is te merken in haar boeken. Haar hoofdpersonen zijn levensechte jongeren, die te maken krijgen met herkenbare problemen. Haar eerste boek was: Portret van Sanne, dat is geschreven in 1992.

Beoordeling
Ik vond het boek heel leuk en sommige dingen waren herkenbaar. Het gaat over een puber die in brugklas zit en graag sms’jes en mailtjes stuurt. Dat zijn dingen die ik zelf ook leuk vind om te doen. Het verhaal is verzonnen maar zou best echt gebeurd kunnen zijn. Het is niet spannnend. Het boek was makkelijk te lezen maar soms moest ik goed opletten omdat ze er sommige stukjes gewoon tussen proppen. Dat is jammer. Net zoals in de meeste boeken loopt het goed af. Ik zou anderen wel aanraden om het boek te lezen. Dat kunnen jongens en meisjes zijn.

REACTIES

J.

J.

ik vond het best een saai boek maar ook wel weer leuk het is denk ik wel handig als je zoiets ook meemaakt dat je dan een verhaal leest hoe het 'kan'gebeuren

13 jaar geleden

N.

N.

ik moet er nu ook 1 schrijven over dit boek, en ik zocht even op hoe anderen het doen. Hij is goed maar hiervoor las ik een bijna dezelfde maar is de met meer details. dus vraag ik mezelf nu af, welke is gejat en welke is geschreven?

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Geen bericht, goed bericht door Caja Cazemier"