Gedwongen verzet door Gijs Wanders

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
Boekcover Gedwongen verzet
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 847 woorden
  • 2 september 2006
  • 28 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
28 keer beoordeeld

Boekcover Gedwongen verzet
Shadow
Gedwongen verzet door Gijs Wanders
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
A. Zakelijke gegevens Titel: Gedwongen verzet Schrijver: Gijs Wanders Naam van de uitgever: Vrije Lijsters, Wolters-Noordhoff Jaar van uitgave: 2004 B. Inhoud Het boek gaat over een jongen in een benarde situatie. Deze jongen heet Thomas Morales. Hij is vijftien jaar oud. Nu al weet hij heel goed waar hij voor en tegen is. Hij is tegen het discrimineren van indianen. Als Thomas niet krijgt wat hij heel graag wil, vecht hij er wel voor. Thomas verhuist op een moment in het verhaal naar de bergen. Hier wordt hij steeds volwassener. Zijn vader, Ted Morales, is de directeur en eigenaar van een koffieplantage. Hier heeft hij indianen op werken. De opzichters die hier ook werken, zijn geen indianen. Ze behandelen de indianen gruwelijk en zonder respect. Thomas’ vader ziet dit niet of wil het niet zien. Als Thomas het probeert te vertellen aan zijn vader wil die hem niet geloven. Er wordt veel gedemonstreerd en Ted gaf zijn zoon gelijk nadat hij bezorgd om hem werd. Thomas’ moeder en grootouders zijn vermoord door indianen. Ted is hertrouwd met Viola. Thomas heeft haar nooit gemogen, maar zij vindt dan ook dat hij niets waard is. Zijn vader mag Thomas wel heel graag en het is insgelijks. Er is één opzichter die Thomas nog minder mag dan de anderen. Dit is Navarro. Hij wil een indiaanse vrouw op de plantage aanranden, maar gelukkig kan Thomas dit voorkomen. Thomas bedreigt hem met een vuurwapen en deze gaat per ongelijk af. Navarro overlijdt. Nu heeft Thomas nog een probleem! Thomas ziet geen andere uitweg dan vluchten. Hij vlucht de bergen in. Hier is het dorp van oom Leon, of ook wel Leon Ortiz. Thomas mag hem, ook al communiceren ze weinig met elkaar. De dorpelingen vertrouwen Thomas niet zo in het begin, dit komt omdat hij een blanke is. Als hij helpt om hun vrijheid te winnen verandert dit en respecteren ze hem meer. Ook met oom Leon praat hij meer na zijn besluit om te helpen. Je leert Thomas goed van binnen kennen. Het boek vertelt je zijn gevoelens. Ook van oom Leon’s gevoelens kom je wat te weten. De rest ken je alleen van buiten. Tijd en ruimte Op de plantage woont Thomas, maar als hij moet vluchten, doet hij dit in de bergen. Wanneer het verhaal zich precies afspeelt wordt niet verteld. Toch zou het zich nu in Latijns – Amerika kunnen afspelen, maar het is geruststellender dat het vroeger speelde. Het verhaal duurt een maand of twee, drie. Toch lijkt het veel langer.
Opbouw Eerst wordt Navarro vermoord, hierna gaat hij naar de bergen. Als hij hier een tijdje woont, gaat hij mee naar de hoofdstad om te helpen vechten.Er zijn eigenlijk weinig tot geen terugblikken in het verhaal. Genre De schrijver’s bedoeling is dat hij je wil vermaken en wil informeren hoe het er ook aan toe kan gaan. Het is een avonturen -, oorlog -, reis- en ook een indianenverhaal. C. Mening Ik vond het een leerzaam boek, omdat je wat leert over de slavernij van Indianen in plaats van Afrikaanse mensen. Ook vond ik het een mooi boek dat niet verveeld, dit komt doordat het net lijkt alsof je in het boek zit en gewoon naast Thomas zit. Fragment uit het boek Ik wist direct welk stukje ik wou kiezen. Dat komt doordat toen het gebeurde Thomas’ hele leven overhoop werd gegooid. Ook kon ik niet stoppen met lezen toen ik dit stukje las. Zo spannend was het. Navarro wil één van de vele indianen als vrouw hebben. Zij is hierop tegen. Omdat de vrouw Navarro niet binnen wil laten als hij dat vraagt, wordt hij boos en slaat haar vol in het gezicht. Ze valt op de grond. Hij beveelt haar zichzelf uit te kleden. Ze wil dit niet en krijgt zichzelf los uit zijn greep. Ze rent haar huisje in en komt terug met een geweer. Ze dreigt hem dat ze zal schieten, maar hij pakt zijn machete (langwerpig zwaard) en slaat het wapen uit haar hand. Hij duwt de vrouw op de grond en rukt haar kleren los. Dan horen ze: ‘Laat haar los!’. Het is Thomas. Ook hij dreigt te zullen schieten. Navarro probeert het wapen te pakken met zijn hand, maar dan gaat het geweerd per ongelijk af. Navarro overlijdt. Thomas wordt lijkbleek en zegt: ‘O nee, ik ben een moordenaar’. De vrouw beslist dat ze het lijk zo snel mogelijk moet verdwijnen. Het lijkt gewoon zo echt en ik zag het helemaal voor me. Ik denk dat ik het daarom zo’n indrukwekkend stukje vind. Ook denk je net goed, ook al is het niet helemaal goed om dat te denken als er net iemand gedood is. D. Informatie over de auteur Geboren: 13 april 1950

Bijzonderheid: Is ook presentator van het NOS-journaal. Citaat: 'In die zes jaar (als journalist) ben ik veel in oorlogsgebieden geweest. Ik ben geen held en ik hou niet van oorlog. En als ik er aan terug denk, zou ik soms willen dat ik er nooit was geweest.' Recent werk: Gedwongen verzet (jeugdboek, 1995)

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Gedwongen verzet door Gijs Wanders"