Gedwongen verzet door Gijs Wanders

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1014 woorden
  • 22 augustus 2006
  • 29 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.7
  • 29 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1995
Pagina's
123
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Kinderjury 13-16jaar (1996 Genomineerd)

Boekcover Gedwongen verzet
Shadow
Gedwongen verzet door Gijs Wanders
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
A:
1. Wat is de auteur van het boek?
Gijs Wanders.
2. Wat is de titel van het boek?
Gedwongen verzet.
3. Wat is de uitgever, plaats en jaar van het boek?
Lemniscaat, Rotterdam, 1995
4. Wat is de genre van het boek?
Drama.

B:
1. Wie zijn de hoofdrol slepers?
Thomas, Hij is een jongen die vindt dat de Indianen slecht worden behandeld.

2. Waar spelen de gebeurtenissen zich af?
Midden-Amerika, op finca’s.

3. Wanneer spelen de gebeurtenissen zich af?
De gebeurtenissen spelen zich denk ik een tijdje geleden af, want er worden Indianen mishandeld en tegenwoordig wordt er beter met elkaar omgegaan.


4. Wat is het belangrijkste probleem in het boek?
Dat Thomas de Indianen wil beschermen omdat ze mishandeld worden maar niemand is het met hem eens. Dan schiet hij iemand dood en is dat een ernstig probleem waardoor hij vlucht.

5. Hoe begint het verhaal?
Het verhaal begint met dat Thomas op weg naar de schoolbus is maar hij ziet hem wegrijden al voor dat hij er is, dus besluit hij niet naar school te gaan. Hij gaat met een omweg over de finca terug naar huis, Maar op de finca schrikt hij. Er is een week geleden een jongetje overleden en dat is de schuld van de opzichters op de finca, als een familielid bij een opzichter (Navarro) komt klagen, wordt hem verteld dat hij op moet zouten, hij zal geen geld krijgen voor het verloren kind. Dan is Thomas het zat! Hij wil zijn vader bewijzen dat de Indianen op de finca mishandeld worden.

6. Hoe eindigt het verhaal?
Het verhaal eindigt met een grote strijd tussen de Indianen en de burgers(militairen, opzichters van de finca enz.). Thomas is bij de Indianen maar tijdens de strijd wil hij een vrouw met baby helpen en raakt hij zijn groep kwijt.
De Indianen hebben inmiddels een plan, dat ze ook uitvoeren, zonder geweld! Want dat is heel belangrijk voor hen, dat zij geen geweld gebruiken.
Thomas vlucht voor de schoten die er vallen, hij rent en steegje in en de politie achtervolgd hem en neemt hem mee naar het politie bureau.

Als er een explosie bij het politiebureau is zegt de politieagent dat Thomas zichzelf in veiligheid moet brengen. Hij rent naar buiten en zoekt de uitgang van de binnenplaats, maar dan komen er massa’s mensen aan. En zij roepen: “Weg met de dictatuur! Voor de gerechtigheid!”

7. Waarop slaat de titel?
De Indianen in het boek worden anders behandeld dan de blanken. Het wordt uiteindelijk zo erg dat Indianen gemarteld en gedood worden. Dat dwingt de Indianen om zich te verzetten(ook al gebruiken ze geen geweld, het verzet zal er komen).
Door de mishandeling worden de Indianen gedwongen tot verzet, Daarom is de titel van dit boek: Gedwongen verzet

8. Korte samenvatting:
Thomas Morales woont op een finca. Zijn moeder is door Indianen vermoord, daarna is zijn vader hertrouwd, maar Thomas kan absoluut niet met zijn stiefmoeder overweg. De vader van Thomas is de baas van een finca, op de finca werken alleen maar Indianen en de opzichters op de finca mishandelen hen. Navarro is een van de opzichters, ook hij mishandeld de Indianen. Thomas vindt dit niet kunnen en neemt het voor de indianen. Hij vertelt alles over de mishandelingen aan zijn vader, maar die wil niets horen.
Als Thomas erachter komt dat Navarro een Indiaans meisje ook nog eens misbruikt wordt hij helemaal gek. Hij wil wraak nemen op de opzichter schiet hem in zijn woede dood. Toen wist Thomas nog maar één uitweg: “Vluchten”. Hij vertelde aan het Indiaanse meisje wat zijn plan was en ze wilde hem helpen. Hij kon met een groep Indianen in de achterbak van een vrachtwagen meerijden naar het dorp waar het meisje woonde.
Hij werd er geaccepteerd en hij was bereid de Indianen te helpen. De man waar hij bij komt te wonen is de leider van het dorp. Leon Ortiz (oom van het dienstmeisje van de familie Morales). Hij is een indiaan die geen geweld wil maar hij laat zich niet onderdrukken door blanken.
Als een grootgrondbezitter bij het dorp komt met het dreigement dat ze van hun land worden afgezet en als ze niet weg gaan ze moeten werken voor hem word Leon Ortiz boos, hij vertrekt naar de hoofdstad om een demonstratie op te zetten maar onderweg wordt hij gearresteerd door het leger. Hij wordt heel lang gevangen gehouden en hij wordt gemarteld, net zo lang tot hij iets los zou laten. Maar hij liet niks lot en daarom werd deze marteling zijn dood.
Toen de mensen dat hoorden werden ook zij boos en stroomde ze van uit alle delen van het land naar de hoofdstad om alsnog een demonstratie te houden. En de moord op Leon Ortiz werd gewroken. De overige Indianen uit het dorp kwamen met een plan, ze zouden de ambassade en het regeringsgebouw bezetten in de hoop dat er dan eindelijk naar hen geluisterd werd. Ondertussen was Thomas zijn groep kwijt geraakt en zijn vader was dood ongerust want hij wist al die tijd niet waar hij zijn zoon moest zoeken. Toen Thomas door de hoofdstad rende voor zijn leven werd hij aangehouden door de politie en mee genomen naar het politiebureau. Toen er vlak naast het politiebureau een explosie plaats vond werd Thomas verteld dat hij zich zelf in veiligheid moest brengen. Hij rende naar buiten en op het moment dat hij de binnenplaats van het politiebureau wilde verlaten werd hij overspoeld door een mensenmassa. En alle mensen schreeuwden: “Weg met de dictatuur! Voor de gerechtigheid!”

C:
Mijn eigen mening.
Ik vind het een bijzonder goed boek omdat de schrijver een verhaal schrijft dat waar gebeurd had kunnen zijn! Het is gewoon te zielig als je leest wat er allemaal gebeurde op die finca’s en ik denk dat de schrijver het bewust allemaal verteld heeft. Om ons stil te laten staan bij de dingen die wij blanken allemaal gedaan hebben.
Het is een zielig boek, een boek met spanning en met avontuur. En als je in het boek begint te lezen wil je het niet meer wegleggen.
Kort gezegd: Geweldig!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Gedwongen verzet door Gijs Wanders"