Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Gedichten van de broer van Roos door Tim Hofman

Beoordeling 8.2
Foto van Tris
Boekcover Gedichten van de broer van Roos
Shadow
  • Boekverslag door Tris
  • 4e klas havo | 2285 woorden
  • 9 maart 2018
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 8.2
17 keer beoordeeld

Boekcover Gedichten van de broer van Roos
Shadow
Je kent Tim Hofman waarschijnlijk als presentator van programma’s als Je Zal Het Maar Hebben of #BOOS, de documentaires van Spuiten & Slikken op Reis of anders als winnaar van Wie Is De Mol? 2016. Maar, zoals hij zelf zegt, televisie overkwam hem gewoon, zijn eigenlijke passie is altijd de rijmkunst geweest: het lezen, maar…
Je kent Tim Hofman waarschijnlijk als presentator van programma’s als Je Zal Het Maar Hebben of #BOOS, de documentaires van Spuiten & Slikken op Reis&…
Je kent Tim Hofman waarschijnlijk als presentator van programma’s als Je Zal Het Maar Hebben of #BOOS, de documentaires van Spuiten & Slikken op Reis of anders als winnaar van Wie Is De Mol? 2016. Maar, zoals hij zelf zegt, televisie overkwam hem gewoon, zijn eigenlijke passie is altijd de rijmkunst geweest: het lezen, maar vooral toch het schrijven ervan. En dat blijkt, want sinds zijn veertiende schrijft Tim al gedichten.

Nu, veertien jaar later, is daar eindelijk een gebonden werk. Variërend van rijmpjes geschreven op de grap, tot heel technische stukken – maar gerust ook bijna lyrische gedichten die strak op rijm over liefde, de maatschappij of de dood gaan – neemt hij je aan de hand mee zijn hoofd in. Soms light verse, soms klassiek. Soms makkelijk, soms een puzzel. Soms zwaar, soms licht. Maar elke keer raakt het iets. Een beetje om te lachen, een beetje om te huilen.
Gedichten van de broer van Roos door Tim Hofman
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

                                                              leesverslag poeziebundel

                                                         gedichten van de broer van roos.

 

Gedichten van de broer van roos is een dichtbundel geschreven door Tim Hofman. Tim Hofman is een 29-jarige presentator, blogger, journalist, dichter en columnist. Het boek bevat 88 pagina's meet daarin 73 gedichten. Er zijn tot nu toe zes drukken gemaakt, ik heb de druk uit februiari 2017. De eerste druk verscheen op januari 2017.

Voor mij persoonlijk waren de drie gedichten die eruit sprongen ''marketingplan van een timmerman'', ''Eenzaam, twee samen'' en ''Brief aan de Vakbond voor Monsters''.

De dichtbundel bevat in totaal 73 gedichten. De gedichten hebben niks met elkaar te maken, niet qua verhaal of inhoudt. Op elke pagina bevindt zich dan ook een nieuw gedicht, op uitzondering van een aantal gedichten wat twee pagina's in beslag neemt. De gedichten hebben niet veel gemeen, op het onderwerp bij een aantal na. Een onderwerp zoals depressie is een terugkerent begrip. Een kenmerk wat de gedichten wel verbindt is de verschillende kijk per gedicht, juist omdat geen een gedicht hetzelfde is, is dit een verband. Zo zijn er drie verschillende soort gedichten in de bundel te vinden. Namelijk de gedichten geschreven op het visuele karakter van de taal, zoals het gedicht ''Eenzaam, twee samen'' een gedicht wat zich in drie verschillende manieren gelezen kan worden. De gedichten bestaand uit iets wat vergezochte taalcombinaties en de gedichten die als doel hebben om een glimlach op te wekken. Het ene gedicht werkt beter dan de ander, maar dit is per persoon ook verschillend. Een ander terugkerend element is het gebruik van vier zinnen per strof in een gedicht, ook wel kwatrijn genoemt.

gedicht nummer 1: marketingplan van een timmerman

Meneer Hofman vertelt in dit gedicht over hoe josef, uit het bijbel, het kruis voor zijn eigen zoon getimmert zou hebben. Hoe Josef zelf zou hebben bedacht dat Maria moeder zou worden van  een wonderkind. Dit doordat zij zwanger zou worden zonder dat er geslachtsgemeenschap geweest zou zijn tussen Maria en Josef. Josef zou dit bedacht hebben om de omzet van zijn bedrijfje te laten stijgen. Hiermee wordt de titel van het gedicht ook verklaard. Hij gebruikt de leugen van zijn wonderzoon voor een hogere omzet en dus een marketingplan van een timmerman. Het gedicht wordt niet in verschillende strofen verteld, maar in een lang verhaal. Een verhaal in de vorm van een gedicht heet een ballade, en dus is ook ''marketingplan van een timmerman'' een ballade. Daarbij komt ook dat het verhaal in de vorm van een kruis wordt weergegeven, wat slaat op het einde van het verhaal waarin Josef het kruis van Jezus maakt. Josef had vele klanten gekregen maar was zijn vrouw en zijn kind vergeten en zo wordt hier volgens mij bedoeld dat rijkdom de mens verblind, voor de liefde van zijn eigen kind. In het gedicht wordt gebruikt gemaakt van de abab-rijm soort, ook wel gekruist rijm genoemt. Het abab schema kan zijn gekozen met de achterliggende gedachte van de naam, gekruist schema, aangezien het verhaal letterlijk in een kruis slaat wat slaat op god en het gelovige. Daarnaast wordt er afwisselend gebruik gemaakt van mannelijk en vrouwelijk eindrijm.

 

gedicht nummer 2: Eenzaam, twee samen

Het gedicht is te lezen op drie verschillende manieren, waarop elk de betekenis van het gedicht een beetje verandert. Een visueel gedicht bestaand uit per alinea vier regels en dus een kwatrijm. Het gedicht gaat, zoals de titel al verklapt, over eenzaamheid. De twee gedichten los van elkaar gaan over de eenzaamheid van een persoon, maar wel uit verschillende perspectieven. Een persoon vindt het fijn om alleen te zijn terwijl de andere het juist naar vindt. Als je de twee gedichten als een geheel leest en daarmee het derde gedicht onthult gaat het over het zelfde onderwerp maar minder vanuit een mening. Het derde gedicht gaat vanuit mijn mening meer over een meer afsandigere karakter beschrijving waarin het begrip eenzaamheid als een kenmerk van een persoon wordt beschreven. In het gedicht wordt veel gebruik gemaakt van assonatie die ervoor zorgen dat het gedicht in een vloeiende lijn verloopt. Daarnaast is er een klein spoor van een metonymia te vinden in de derde strofe van het gedicht.

 

gedicht nummer 3: Brief aan de Vakbond voor Monsters

Het derde en tevens laatste gedicht wat ik heb uitgekozen als meest aansprekend is ''Brief aan de Vakbond voor Monsters'' een verhalend gedicht bestaand uit vier strofen. Net zoals het eerste gedicht is dus ook dit gedicht een ballade. Het verhaal heeft niet een veel diepere laag zoals wel het geval is bij gedicht 1 en 2. Dit is misschien ook een kwestie van perspecief, maar juist omdat dit gedicht niet een veel diepere laag heeft sprak het mij aan. Het gaat over een onderwerp waar ieder kind en dus elke volwassene ooit bang voor is geweest en gelooft. Iedereen kent wel het idee dat er in de schimmen van de kamer een monster zit te loeren en dus zijn of haar moeder roept. Op een begeven moment verdwijnt deze angst en leert men op zijn beurt weer aan zijn kinderen dat deze wezens niet bestaan. Meneer Hofman heeft dit gedicht vanuit het oogpunt van de monsters geschreven, de gevoelens van de vergeten wezens. De vraag die bij mijzelf opgeroepen wordt is: waarom stopt men met geloven. Waarom stopt men op een begeven moment met het volledig benutten van de fantasie, slechts omdat de werkelijkheid duidelijk wordt. Bij de tweede naar derde alinea wordt gebruik gemaakt van een enjambement, de zin loopt door naar een nieuwe strofe. In het gedicht wordt gebruik gemaakt van assonatie, ook wel klinkerrijm genoemt.

 

De bundel is naar mijn mening een mooie weergave van de moderne manier van denken. Door middel van de soort puzzeltjes die sommige gedichten vormen geeft het abstracte goed weer. Daarnaast wordt er goed gebruik gemaakt van de tegenwoordige jongerencultuur. Hiermee bedoel ik dat bij sommige gedichten het taalgebruik van de jongeren sterk naar voren wordt gebracht, hoe tegenwoordig de engelse taal maar ook de sms-taal opgenomen wordt in onze spreektaal. De gedichten zijn naar mijn mening niet allemaal even hoog van niveau en doel maar de bundel is het lezen zeker waard. Gewoon omdat het leuk is.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

                                                              leesverslag poeziebundel

                                                         gedichten van de broer van roos.

 

Gedichten van de broer van roos is een dichtbundel geschreven door Tim Hofman. Tim Hofman is een 29-jarige presentator, blogger, journalist, dichter en columnist. Het boek bevat 88 pagina's meet daarin 73 gedichten. Er zijn tot nu toe zes drukken gemaakt, ik heb de druk uit februiari 2017. De eerste druk verscheen op januari 2017.

Voor mij persoonlijk waren de drie gedichten die eruit sprongen ''marketingplan van een timmerman'', ''Eenzaam, twee samen'' en ''Brief aan de Vakbond voor Monsters''.

De dichtbundel bevat in totaal 73 gedichten. De gedichten hebben niks met elkaar te maken, niet qua verhaal of inhoudt. Op elke pagina bevindt zich dan ook een nieuw gedicht, op uitzondering van een aantal gedichten wat twee pagina's in beslag neemt. De gedichten hebben niet veel gemeen, op het onderwerp bij een aantal na. Een onderwerp zoals depressie is een terugkerent begrip. Een kenmerk wat de gedichten wel verbindt is de verschillende kijk per gedicht, juist omdat geen een gedicht hetzelfde is, is dit een verband. Zo zijn er drie verschillende soort gedichten in de bundel te vinden. Namelijk de gedichten geschreven op het visuele karakter van de taal, zoals het gedicht ''Eenzaam, twee samen'' een gedicht wat zich in drie verschillende manieren gelezen kan worden. De gedichten bestaand uit iets wat vergezochte taalcombinaties en de gedichten die als doel hebben om een glimlach op te wekken. Het ene gedicht werkt beter dan de ander, maar dit is per persoon ook verschillend. Een ander terugkerend element is het gebruik van vier zinnen per strof in een gedicht, ook wel kwatrijn genoemt.

gedicht nummer 1: marketingplan van een timmerman

Meneer Hofman vertelt in dit gedicht over hoe josef, uit het bijbel, het kruis voor zijn eigen zoon getimmert zou hebben. Hoe Josef zelf zou hebben bedacht dat Maria moeder zou worden van  een wonderkind. Dit doordat zij zwanger zou worden zonder dat er geslachtsgemeenschap geweest zou zijn tussen Maria en Josef. Josef zou dit bedacht hebben om de omzet van zijn bedrijfje te laten stijgen. Hiermee wordt de titel van het gedicht ook verklaard. Hij gebruikt de leugen van zijn wonderzoon voor een hogere omzet en dus een marketingplan van een timmerman. Het gedicht wordt niet in verschillende strofen verteld, maar in een lang verhaal. Een verhaal in de vorm van een gedicht heet een ballade, en dus is ook ''marketingplan van een timmerman'' een ballade. Daarbij komt ook dat het verhaal in de vorm van een kruis wordt weergegeven, wat slaat op het einde van het verhaal waarin Josef het kruis van Jezus maakt. Josef had vele klanten gekregen maar was zijn vrouw en zijn kind vergeten en zo wordt hier volgens mij bedoeld dat rijkdom de mens verblind, voor de liefde van zijn eigen kind. In het gedicht wordt gebruikt gemaakt van de abab-rijm soort, ook wel gekruist rijm genoemt. Het abab schema kan zijn gekozen met de achterliggende gedachte van de naam, gekruist schema, aangezien het verhaal letterlijk in een kruis slaat wat slaat op god en het gelovige. Daarnaast wordt er afwisselend gebruik gemaakt van mannelijk en vrouwelijk eindrijm.

 

gedicht nummer 2: Eenzaam, twee samen

Het gedicht is te lezen op drie verschillende manieren, waarop elk de betekenis van het gedicht een beetje verandert. Een visueel gedicht bestaand uit per alinea vier regels en dus een kwatrijm. Het gedicht gaat, zoals de titel al verklapt, over eenzaamheid. De twee gedichten los van elkaar gaan over de eenzaamheid van een persoon, maar wel uit verschillende perspectieven. Een persoon vindt het fijn om alleen te zijn terwijl de andere het juist naar vindt. Als je de twee gedichten als een geheel leest en daarmee het derde gedicht onthult gaat het over het zelfde onderwerp maar minder vanuit een mening. Het derde gedicht gaat vanuit mijn mening meer over een meer afsandigere karakter beschrijving waarin het begrip eenzaamheid als een kenmerk van een persoon wordt beschreven. In het gedicht wordt veel gebruik gemaakt van assonatie die ervoor zorgen dat het gedicht in een vloeiende lijn verloopt. Daarnaast is er een klein spoor van een metonymia te vinden in de derde strofe van het gedicht.

 

gedicht nummer 3: Brief aan de Vakbond voor Monsters

Het derde en tevens laatste gedicht wat ik heb uitgekozen als meest aansprekend is ''Brief aan de Vakbond voor Monsters'' een verhalend gedicht bestaand uit vier strofen. Net zoals het eerste gedicht is dus ook dit gedicht een ballade. Het verhaal heeft niet een veel diepere laag zoals wel het geval is bij gedicht 1 en 2. Dit is misschien ook een kwestie van perspecief, maar juist omdat dit gedicht niet een veel diepere laag heeft sprak het mij aan. Het gaat over een onderwerp waar ieder kind en dus elke volwassene ooit bang voor is geweest en gelooft. Iedereen kent wel het idee dat er in de schimmen van de kamer een monster zit te loeren en dus zijn of haar moeder roept. Op een begeven moment verdwijnt deze angst en leert men op zijn beurt weer aan zijn kinderen dat deze wezens niet bestaan. Meneer Hofman heeft dit gedicht vanuit het oogpunt van de monsters geschreven, de gevoelens van de vergeten wezens. De vraag die bij mijzelf opgeroepen wordt is: waarom stopt men met geloven. Waarom stopt men op een begeven moment met het volledig benutten van de fantasie, slechts omdat de werkelijkheid duidelijk wordt. Bij de tweede naar derde alinea wordt gebruik gemaakt van een enjambement, de zin loopt door naar een nieuwe strofe. In het gedicht wordt gebruik gemaakt van assonatie, ook wel klinkerrijm genoemt.

 

De bundel is naar mijn mening een mooie weergave van de moderne manier van denken. Door middel van de soort puzzeltjes die sommige gedichten vormen geeft het abstracte goed weer. Daarnaast wordt er goed gebruik gemaakt van de tegenwoordige jongerencultuur. Hiermee bedoel ik dat bij sommige gedichten het taalgebruik van de jongeren sterk naar voren wordt gebracht, hoe tegenwoordig de engelse taal maar ook de sms-taal opgenomen wordt in onze spreektaal. De gedichten zijn naar mijn mening niet allemaal even hoog van niveau en doel maar de bundel is het lezen zeker waard. Gewoon omdat het leuk is.

De bundel is naar mijn mening een mooie weergave van de moderne manier van denken. Door middel van de soort puzzeltjes die sommige gedichten vormen geeft het abstracte goed weer. Daarnaast wordt er goed gebruik gemaakt van de tegenwoordige jongerencultuur. Hiermee bedoel ik dat bij sommige gedichten het taalgebruik van de jongeren sterk naar voren wordt gebracht, hoe tegenwoordig de engelse taal maar ook de sms-taal opgenomen wordt in onze spreektaal. De gedichten zijn naar mijn mening niet allemaal even hoog van niveau en doel maar de bundel is het lezen zeker waard. Gewoon omdat het leuk is.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Gedichten van de broer van Roos door Tim Hofman"

Ook geschreven door Tris