Gebr. door Ted van Lieshout

Beoordeling 4.6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vwo | 478 woorden
  • 3 mei 2007
  • 15 keer beoordeeld
  • Cijfer 4.6
  • 15 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1996
Pagina's
158
Geschikt voor
bovenbouw
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Zilveren Zoen (1997 Winnaar)

Boekcover Gebr.
Shadow

Kun je nog een broer zijn als je enige broer dood is? Dat vraagt de zestienjarige Luuk zich af als zijn jongste broer Marius is gestorven. De laat een dagboek na waardoor Luuk geconfronteerd wordt met zichzelf. Wat Marius al over hem wist, probeert Luuk nog te verbergen. Namelijk dat hij meer van jongens houdt dan van meisjes.

Kun je nog een broer zijn als je enige broer dood is? Dat vraagt de zestienjarige Luuk zich af als zijn jongste broer Marius is gestorven. De laat een dagboek na waardoor Luuk geco…

Kun je nog een broer zijn als je enige broer dood is? Dat vraagt de zestienjarige Luuk zich af als zijn jongste broer Marius is gestorven. De laat een dagboek na waardoor Luuk geconfronteerd wordt met zichzelf. Wat Marius al over hem wist, probeert Luuk nog te verbergen. Namelijk dat hij meer van jongens houdt dan van meisjes.

Gebr. door Ted van Lieshout
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Over Ted
Het boek is geschreven dor Ted van Lieshout. Hij is geboren in Eindhoven, op 21 december 1955. Andere boeken van hem zijn bijvoorbeeld: Van verdriet kun je grappige hoedjes vouwen, Kind te huur, Een lichtblauw kleurpotlood en een hollend huis, en Mama, waar heb je het geluk gelaten? Het boek is voor het eerst uitgegeven door Van Goor in 1996. Gebr. Is zijn tweeëntwintigste boek. Een paar van zijn boeken zijn in vele landen vertaald en bekroond.

Samenvatting van het verhaal
Het verhaal wordt verteld door Luuk. Zijn broertje Marius is overleden aan een ziekte, maar niemand wist wat het was. De moeder van Luuk en Maus (zo noemt Luuk hem) wil alle spullen van Marius in de achtertuin verbranden. Luuk weet waar het dagboek van Maus ligt, en gaat het halen. Dat mag niet verbrand worden, vindt hij. Om het te redden begint hij te schrijven waar Maus is gestopt. Hij schrijft hele verhalen aan zijn broertje. Wat er allemaal gebeurt bij hen thuis. Als hij alles volgeschreven heeft, begint hij tussen de zinnen van Maus door te schrijven. Zo is het dagboek meer van Luuk dan van Maus geworden. Dan mag zijn moeder het niet verbranden. Omdat hij er niet omheen kan, móét Luuk het uiteindelijk wel gaan lezen. Hij komt tot veel vreemde ontdekkingen. Een van de schokkendste is wel dat Maus niet op meisjes valt, maar meer op jongens. En dat Maus altijd dacht dat Luuk dat ook had. Dat zet Luuk aan het denken. Eigenlijk is dat ook wel zo, maar hij wil liever normaal zijn. Hij verzamelt al zijn moed, en verteld het aan zijn ouders. Die vinden het heel normaal, en hadden het eigenlijk wel door.

Marius had een trillende hand, een tremor. Het werd almaar erger, op een gegeven moment kon hij niet meer stoppen met trillen. De dokters hebben niet kunnen achterhalen wat zijn doodsoorzaak is geweest. Na lang aandringen van de ouders van Luuk, kregen ze het onderzoeksrapport thuisgestuurd. Het bleek de ziekte van Wilson te zijn geweest. Meteen moet Luuk ook onderzocht worden omdat het erfelijk is, maar hij blijkt gelukkig gezond te zijn.

Mijn mening over het boek
Ik vind het echt een geweldig boek. Het is supermooi geschreven. Ik ben sowieso een enorme fan van de werken van Ted van Lieshout, maar dit is echt top. Je kan je helemaal inleven. Het is erg meeslepend en spannend. Ik had dit boek al een tijdje in de kast staan, maar toen ik het kreeg vond mijn oma me nog te jong om het te lezen. Tijdens Nederlands werd eruit voorgelezen, toen ben ik het zelf ook gaan lezen. Maar het is ook best een heftig boek. Over de relatie tussen Maus en zijn vriend, en over de ziekte, en het hele verhaal in het dagboek. Maar ondanks alles echt een heel goed en mooi boek!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

J.

J.

Ik zit nu op 1 gym en moest het boek ook lezen!! je samenvatting is echt perfect en met je mening ben ik het helemaal eens!

11 jaar geleden

Andere verslagen van "Gebr. door Ted van Lieshout"