Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Gebr. door Ted van Lieshout

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
Boekcover Gebr.
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1510 woorden
  • 13 februari 2018
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
19 keer beoordeeld

Boekcover Gebr.
Shadow

Kun je nog een broer zijn als je enige broer dood is? Dat vraagt de zestienjarige Luuk zich af als zijn jongste broer Marius is gestorven. De laat een dagboek na waardoor Luuk geconfronteerd wordt met zichzelf. Wat Marius al over hem wist, probeert Luuk nog te verbergen. Namelijk dat hij meer van jongens houdt dan van meisjes.

Kun je nog een broer zijn als je enige broer dood is? Dat vraagt de zestienjarige Luuk zich af als zijn jongste broer Marius is gestorven. De laat een dagboek na waardoor Luuk geco…

Kun je nog een broer zijn als je enige broer dood is? Dat vraagt de zestienjarige Luuk zich af als zijn jongste broer Marius is gestorven. De laat een dagboek na waardoor Luuk geconfronteerd wordt met zichzelf. Wat Marius al over hem wist, probeert Luuk nog te verbergen. Namelijk dat hij meer van jongens houdt dan van meisjes.

Gebr. door Ted van Lieshout
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Boekverslag

 

Gebr.

 

Ted van Lieshout

 

 

Julian Beukema

 

Berg en Boschcollege

 

Klas 3 HV

 

Februari 2018

 

 

 

 

 

 

 

 

2: Algemene gegevens

 

Titel: Gebr.

 

Schrijver: Ted van Lieshout

 

Uitgegeven in 1996. 118 bladzijdes


1e druk uitgeverij van Goor te Amsterdam


 

Ted van Lieshout

 

 

Ted van Lieshout werd geboren op 21 december 1955 in Eindhoven in een gezin van twaalf kinderen. Hij was het tiende kind van zijn vader en het tweede van zijn moeder: zijn vader was weduwnaar met acht kinderen toen hij hertrouwde en nog eens vier kinderen kreeg. Ted van Lieshout verloor zijn vader een maand voor zijn achtste verjaardag. Hij schreef 'Begin een torentje van niks' over het opgroeien zonder vader. Voor deze bundel kreeg hij de Gouden Griffel in 1995. Enkele jaren later kreeg hij een relatie met een volwassen man. Hierover schreef hij het boek 'Zeer kleine liefde' (1999), dat werd bekroond met de Nienke van Hichtumprijs, en de roman 'Mijn meneer'. Over de totstandkoming van deze roman uit 2012 werd een documentaire gemaakt: 'Ik zal uw naam niet noemen', uitgezonden op 7 (herhaling op 12) februari 2012 in de documentair reeks 'Het uur van de wolf' bij de NTR.

 

 

3: Motivatie

 

Ik heb dit boek gekozen omdat er meerdere dingen worden besproken zoals: homoseksualiteit, ziekte en overlijden. Het leren omgaan met verlies van een broer en uit de kast durven komen.

 

 

4: De samenvatting

 

Het boek begint met de zin: Alaaf Maus. Luuk (Lukas) heeft het dagboek van Maus (Marius) gepakt en is daar in gaan schrijven. Maus is het broertje van Luuk en is een half jaar geleden overleden, op 14 jarige leeftijd. Luuk vertelt dat hun moeder definitief afscheid wilde nemen van Maus, door alle spullen van hem te verbranden. Als Luuk nog wat spullen van Maus wilde hebben mocht hij die pakken.
Luuk leest door Marius’ dagboek, schrijft vele verhalen er in en vertelt veel geheimen over zichzelf die Marius nooit te weten zou komen als hij nu niet dood was.

Op Maus’ 13e verjaardag, in 1971, heeft hij een oude wereldkaart gekregen van zijn vader en moeder en een dagboek van Luuk, waar hij helemaal niet om vroeg. Daarom heeft hij alleen maar op zijn verjaardag geschreven en toen pas een half jaar later weer. Toen heeft hij er in geschreven dat hij moeilijk kon lopen en thuis mocht blijven van school. Hij is gaan rond snuffelen in het huis en had een briefje onder het bed van Luuk gevonden waar op stond dat Luuk jongens leuker vindt dan meisjes en als Maus Luuk er mee confronteert ontkent Luuk alles.  Maus heeft ondertussen al erg veel last van getril in zijn linkerarm en hoofd.

Luuk is in een later verhaal achter gekomen dat Maus dus óók gay is. Maus heeft namelijk een verhaal geschreven dat hij, tijdens carnaval, met een vriend door de straten is gaan dansen en later zijn ze bij Maus thuis proberen te vrijen en hij legt uitgebreid uit hoe dat gebeurt is. Het getril is daarna nog erger geworden en Maus werd van de ene dokter naar de andere gesleept, en elke keer als ze zeiden dat er niks aan de hand met hem was dan betaalde de moeder van Luuk en Maus geen doktersrekening. 

Maus wordt overspoeld met vragen en weet totaal niet meer wat hij moet doen, hij kan niet meer slapen en het enige wat hij wil is rust, maar dat gaat niet. Zijn handschrift wordt steeds slechter en hij maakt steeds meer spelfouten waardoor het lijkt alsof hij stottert als hij schrijft.

Hierna heeft Maus niks meer geschreven. Luuk vertelt dat hij de beste tijd van zijn leven met Maus heeft gehad en hij zal hem niet meer vergeten. Luuk heeft de volgende ochtend tegen zijn moeder verteld dat hij Maus’ dagboek heeft gelezen en ook verteld dat Maus ook gay is. Hiermee overtuigt hij zijn moeder om alle spullen van Maus heel te laten en niet te verbranden.
 

 

 

5: Verklaring van de titel.

 

De titel van het boek is Gebr. Dit woord staat voor Gebroeders, en die gebroeders zijn Lukas en Marius. Luuk vraagt zich in het verhaal af of zij nog steeds broers zijn ondanks dat zijn broer Marius is overleden.

 

 

6: Genre

 

Dit is echt een boek voor jonge mensen, een roman. Zeker voor jonge lui in de puberteit die met bepaalde gevoelens strijden. Het is erg mooi geschreven.

 

7: Thema

 

Het thema is homoseksualiteit, Luuk en Maus vallen allebei op jongens, Maus wil dit graag bespreekbaar maken met zijn broer Luuk die daar niks mee te maken wil hebben. Wanneer Luuk erover wilt praten, nadat hij Maus zijn dagboek gelezen heeft, is het al te laat. Uiteindelijk vertelt Luuk het tegen zijn moeder.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8: Personages

 

Luuk (Lukas)

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Luuk (Lukas)

 

Luuk voelde zich altijd al anders en leefde erg teruggetrokken. Hij wist pas op 13 jarige leeftijd dat hij op jongens viel, maar durfde daar niet voor uit te komen. Hij schaamde zich ervoor omdat hij ook wist dat zijn ouders nooit kleinkinderen van hem zouden krijgen. Uiteindelijk vertelt hij het toch aan zijn ouders en toen viel er een last van zijn schouder en hoefde hij zich niet meer te schamen.

 


Maus (Marius)


Maus is het jongere broertje van Luuk. Hij had de ziekte van Wilson (stofwisselingsziekte.) De doctoren kwamen er te laat achter dat hij deze ziekte had en Maus was niet meer te redden. Door deze ziekte schokte zijn lichaam waardoor hij niet goed kon schrijven en heel veel fouten maakte. Ook Maus hield van jongens en wilde daar graag over praten met Luuk. Dat lukte niet zo goed omdat hij door zijn ziekte ook stemproblemen had en communicatie niet echt mogelijk was.

 

 

Bijfiguren:

 

Moeder van Maus en Luuk: zij is een hele sterke vrouw, zij is ook iemand die niet snel haar gevoelens toont. Ze is de baas in huis en haar wil is wet.


Vader van Maus en Luuk: over hem lees je niet zoveel. Het is een rustige man die

eigenlijk alles best vindt. Hij is het altijd met zijn vrouw eens.


Alex: dit is de vriend van Maus, later krijgt hij hier een seksuele relatie mee. Alex is dol op atlassen en oude kaarten.

 

9: Plaats/ruimte

 

Het verhaal speelt zich af in Eindhoven in de jaren 1973 tot 1980.

Het verhaal speelt zich vooral af in de kamers van Maus en Luuk. Dit zijn de belangrijkste ruimten. De rest van de ruimten is moeilijk op te noemen, omdat je die vooral leest in het dagboek, zoals bijvoorbeeld bij de zigeuners, de dokters en bij Alex thuis.
Luuk en Maus leefden in een gezin waar de moeder de baas was. Hun ouders hielden zeker van Luuk en Maus. Na Maus’ dood werd het voor Luuk veel moeilijker thuis omdat zijn moeder de dood van zijn broertje anders verwerkt dan hijzelf.

 

10: De tijd

 

Het verhaal speelt zich af in 1973 in Eindhoven. De verteltijd is een half jaar. Het is een niet-chronologisch verhaal. Er zijn een paar flashbacks, bijvoorbeeld bij de zigeuners of bij het carnaval van het vorige jaar. Deze flashbacks zijn om de dingen die in het dagboek gebeuren bij te lichten. Er zijn aardig wat sprongen in de tijd omdat je steeds van de tijd nu naar het verleden gaat, door middel van het dagboek.

 

 

 

11: Het perspectief

 

Het boek is geschreven in de ik-vorm. Je ziet alles door de ogen van Luuk. Zodra de stukken tekst van Maus beginnen, is het ook in de ik-vorm geschreven.

 

 

12: Onderwerpen

 

De onderwerpen die in dit boek voorkomen zijn:

 

-Homoseksualiteit


-Overlijden


-Dagboek

 

13: extra informatie over de schrijver

 

Ted’s werkzaamheden bestonden voornamelijk uit het ontwerpen van boekomslagen voor uitgeverijen en het maken van tekeningen voor kranten en tijdschriften. In 1984 verschenen zijn eerste gedichten en verhalen in "De Blauw Geruite Kiel," de kinderkrant van Vrij Nederland. 2 Jaar later (1986) kwam hij met zijn eerste boeken op de proppen : de jeugdroman “Raafs Reizend Theater” (Van Goor) en de eerste dichtbundel “Van verdriet kun je grappige hoedjes vouwen” bij Boekuitgever Leopold. Inmiddels heeft hij meer dan vijftig boeken geschreven, die meerdere malen bekroond werden. De boek die hij schrijft gaan vaak over de dood, homoseksualiteit, kunst, verdriet, liefde en geborgenheid, angst en pijn.

 

 

Een aantal van zijn boeken:

 

Raafs reizend theater uit 1986.

Van verdriet kun je grappige hoedjes vouwen uit 1986.

Als ik geen naam had kwam ik uit de Noordzee uit 1987.

Och, ik elleboog me er wel doorheen uit 1988.

Mijn botjes zijn bekleed met deftig vel uit 1990.

Maljet, jongen in meisjesdagen uit 1991.

Multiple choice uit 1994.

Begin een torentje van niks uit 1994.

Gebr. Uit 1996.

Stil leven uit 1998.

Zeer kleine liefde uit 1999.

Het is een straf als je zo mooi moet zijn als ik uit 2000.

Papieren museum uit 2002.

Jij bent mijn mooiste landschap uit 2003.

 

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Gebr. door Ted van Lieshout"