Gala door Ronald Giphart

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 1801 woorden
  • 17 augustus 2006
  • 12 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.7
  • 12 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2003
Pagina's
128
Geschikt voor
vmbo/havo/vwo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Gala
Shadow
Gala door Ronald Giphart
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Keuzeverantwoording.
Ik heb me bij dit boek niet laten adviseren door anderen. Ik zag dit boek in de bibliotheek staan en het leek me wel een leuk boek. Ik zocht een dun boek met liefde, en dat dacht ik in dit boek wel te kunnen vinden. Ik was ook benieuwd hoe Ronald Giphart schreef, dus was dit de geschikte mogelijkheid om daarachter te komen.

Samenvatting.
Meija, een jonge actrice, heeft een see-ya-when-i-see-ya relatie met Fraser, maar ook een geheime relatie met haar baas, Panc. Het begint met een onschuldig telefoongesprek maar in een mum van tijd gaan ze veel met elkaar om en huren ze vaak kamers in hotels. Vanwege het 15-jarig bestaan van Panc’s agentesbedrijf Mijn Mensen wordt er een gala georganiseerd.
Dan komt Panc plotseling te overlijden door een tumor in zijn hersenen. Meija kan dit niet echt verwerken omdat hun relatie geheim was en dat hij getrouwd was. Hun afscheid is ook over de telefoon. Meija kan haar verdriet niet kwijt aan haar vriend Fraser, omdat hij niets van deze relatie afweet. Uiteindelijk vertelt ze alles aan haar vader, die adviseert haar om een brief aan Panc te schrijven, waarin ze haar gedachten opschrijft.

Voor zijn dood heeft Panc gezegd dat hij hoe dan ook wilde dat het gala door zou gaan, dus in plaats van een echt feest wordt het meer een soort herdenkingsgala.
Voorafgaande aan het feest gaan de mensen van Mijn Mensen uit eten. Dit doen zij al in hun chique kleding. Fraser voelt zich niet zo lekker omdat hij die dag gesteriliseerd is.
Op het feest in Tivoli condoleert iedereen eerst Elaine, met de dood van haar man. Meija wil dit ook gaan doen, maar dan begint Elaine te schelden. Meija vermoed dat iemand haar heeft verteld dat zij en Panc een geheime relatie hadden. Ze probeert zich er niets van aan te trekken en blijft gewoon op het feest. Na de modeshow en het optreden van de band The New Cool, begint Elaine een toespraak te houden. Ze zegt dat ze samen met Panc voor iedereen een passend cadeautje heeft uitgezocht. Ze begint deze cadeautjes uit te delen, met voor ieder cadeautje de passende verklaring. Meija, die met Fraser op het feest is, vreest al dat ze niets zal krijgen. Als dit aan het einde van alle cadeautjes ook het geval is, staat de zatte Fraser op en loopt naar de catwalk om Elaine te vertellen dat ze Meija heeft overgeslagen. Dan zegt Elaine tegen het hele publiek, dat Meija wel weet waarom ze niets krijgt, en vertelt ze iedereen over de relatie van Meija en Panc.
Hierdoor wordt Meija erg boos, en vertelt zij iets wat de gasten eigenlijk niet hadden mogen weten: Elaine is zwanger, maar niet van Panc. De vader van het kindje is Lolitus, een collega van Panc. Elaine weet niet wat ze uit moet brengen. Veel mensen kijken Meija boos aan om wat ze heeft aangericht. Fraser, die niets van de affaire afwist, wordt in zijn dronken bui erg boos op Meija. Hij noemt haar een slet en verteld haar dat hij dit echt niet van haar had verwacht.
Meija sleept de zatte Fraser met de hulp van Max mee naar het huis van haar vader, waar ze later ook met haar vader de gebeurtenissen bespreekt.
Meija komt er dan ook achter dat ze, als Fraser degene was die was overleden, ze erg spijt van haar relatie met Panc zou hebben gehad. Dus dat het maar goed is dat het nooit iets is geworden tussen hun.

Vertelperspectief.
Het boek is geschreven in ik-perspectief. Dit vind ik meestal wel een leuk effect hebben. Maar deze persoon leek niet echt op mij, dus het was niet zo dat ik me goed in haar kon inleven.

Tijd en volgorde.
Ik vond de tijd en volgorde in dit boek nogal vaag. Het verhaal duurt ongeveer anderhalve dag. Het begint op de ochtend na het gala, maar ze vertelt over de dag ervoor, de dag van het gala.

Er zijn veel flashbacks. Meija haalt herinneringen op van de tijd dat Panc nog leefde.
Het verhaal is in de verleden tijd geschreven. Het wisselt steeds af tussen twee verhaallijnen. De ene verhaallijn gaat over wat er de dag van het gala gebeurde. En de andere verhaallijn ging over de tijd dat Meija een relatie had met Panc.

Verhaalruimte.
Het verhaal speelt zich grotendeels af in Utrecht. Daar woont de vader van Meija dus daar schrijft zij de brief naar Panc.
Het gala speelt zich af in een discotheek in Utrecht genaamd Tivoli.
Ook zijn ze even in het ziekenhuis voor de sterilisatie van Fraser, en zijn Panc en Meija een tijdje in Istanbul en Brussel in een hotel.
Voor het gala en tijdens de etentjes die Meija en haar vader hebben, zijn de in Brasserie de Trommel.

Personages.
Meija: Een knappe, slimme moderne vrouw met een goed figuur. Ze is tegen de 25 jaar oud. Een actrice die veel gevraagd wordt. Ze is de minnares van Panc maar heeft een verhouding met Fraser. Ze zegt wat ze denkt, wanneer dat niet onverstandig is.

Panc: Een wat oudere aantrekkelijke man van 42. Hij heeft een goddelijk lichaam. Hij is de Agent van Meija en heeft zijn eigen bedrijf Mijn Mensen. Door een plotselinge tumor is hij overleden al voor het verhaal begint. Flashbacks in dit verhaal halen hem steeds terug. Hij is gelukkig getrouwd met Elaine, maar voelt zich aangetrokken door Meija waarmee hij dan ook af en toe het bed in duikt.

Edgar Fraser: Die wordt in het hele verhaal Fraser genoemd op een paar uitzonderingen na. Hij is een aardige leuke spontane ook wat oudere man waarmee Meija veel kan lachen. Hij is wat steving want ze noemt hem best vaak dik. Hij is journalist en heeft Meija dan ook ontmoet tijdens een interview. Hij denkt nuchter en losjes over de relatie die hij met Meija heeft. Zo beschrijft hij op een keer hoe hij tegen de relatie van hem en Meija aan kijkt: “Als ik je zie is het voor eeuwig, ben je er niet dan zie ik je later wel weer”. Fraser heeft drie dochters die 3,5 dag per week bij hem zijn. Omdat hij drie kinderen meer dan genoeg vind laat hij zich steriliseren.

Elaine: De vrouw van Panc. Ze is een knappe vrouw van een jaar of 40. Ze is een model. Zelf is ze ook vreemd gegaan en is zwanger van Lolitus. Ze komt uit Amerika waardoor ze geen goed Nederlands spreekt.

Pappa: De vader van Meija. Hij is een slimme man, en wil graag dat Meija kinderen krijgt. Hij is gescheiden van de moeder van Meija. Hij heeft overal begrip voor en heeft gezegd dat hij zelf ook wel een vreemd is gegaan. Hij raad Meija aan om een brief te schrijven aan Panc. De verhalen die Meija schrijft vormen het hele boek.

Rubber: Rubber is degene die het gala organiseert. Hij is heel zenuwachtig en is bang dat niemand komt opdagen op het gala. Hij raakt snel in paniek als het even niet goed gaat met de organisatie.

Denis: een collega van Meija. Hij heeft een relatie met Rebecca (die alles herhaalt wat mensen zeggen). Hij is behulpzaam want hij is er voor Elaine als ze ‘m nodig heeft, en hij helpt Fraser opstaan als hij valt. Hij wil dat Elaine de zaak van Panc in handen krijgt.

Naousa: zij is nieuwslezeres van buitenlandse afkomst. Ze noemt zichzelf beroepsbuitenlander omdat ze altijd haar kijk als buitenlander over dingen moet laten zien. Ze weet wat ze wilt, en keert zich bij een ruzie tegen meija.

Max: gaat in dezelfde film spelen als Meija (Mental Midget). Hij is haar medehoofdrolspeler. Ze ontmoeten elkaar op het gala en ze hebben meteen ruzie. Als iedereen boos is op Meija gaat hij haar wel als enige helpen en is het weer goed.

Lolitus: hij is stagiaire bij Mijn Mensen. Hij doet wat Elaine zegt en heeft ook een relatie met haar gehad. Hij is de vader van Elaines kind.

Thema en motieven.
Het thema van dit boek is relaties en vreemdgaan.
De motieven zijn; hotelkamers, de cd van Norah Jones, en zwangerschap.

De hotels vind ik een motief omdat Meija en Panc daar vaak heengaan om met z’n tweeën te zijn.
De cd van Norah Jones is het enige kado dat Meija ooit van Panc heeft gehad. Meija en Panc luisterde er samen naar in Brussel, dus kocht hij het voor haar op het vliegveld toen ze naar Istanbul gingen. Meija luistert het graag als ze aan Panc denkt.
De zwangerschap vind ik van belang omdat het twee keer terugkomt. Fraser wil niet dat Meija zwanger van hem word, en Panc en Elaine willen wel een kind maar dat krijgt ze later van Lolitus in plaats van Panc.

Hoogtepunten.
Ik vond het hoogtepunt het moment dat Fraser gesteriliseerd werd. Hij hangt het hele verhaal de stoere man uit, maar op dat moment zag je hoe kwetsbaar hij eigenlijk was. Hij deed alsof het allemaal wel meeviel maar je kon gewoon merken dat dit niet zo was. (blz 62)

Opvallende zaken.
De volgorde van dit boek was uiterst opvallend. Ik vond het geen fijne volgorde. Ik ben meer van het chronologische. Je moest elk stuk maar weer uitvinden of het een flashback was of dat het op de dag van het gala gebeurde.
Ook gooide vooral Fraser veel buitenlandse woorden tussen zijn zinnen door. Dat leidde een beetje af van het verhaal vond ik.
Giphart gebruikt ook veel citaten van de schrijver Baltasar Gracián. Daar leest Meija veel in en dat geeft haar goede tips voor in haar leven. Die citaten waren geschreven in erg moeilijke taal en daardoor verloor ik mijn concentratie.

Voorbeeld: voorschrift 113. Beter met zijn allen dwaas, dan alleen wijs te zijn. Als iedereen gek is, steekt met tegen niemand af, terwijl wijsheid die alleen staat voor dwaasheid wordt gehouden – zo belangrijk is het met de stroom mee te gaan.

Verdiepingsopdracht.
Ik ga met de verdiepingsopdracht kijken naar de alternatieven op het verhaalprobleem.
Het verhaalprobleem is het vreemdgaan van Panc, Meija en Elaine. Vooral het vreemdgaan van die eerste twee personen is hier van belang.
Meija koos ervoor om een relatie te beginnen met Panc en vreemd te gaan tegenover Fraser. Het alternatief was bij Fraser te blijven en niet in te gaan op de verleiding.
Meija heeft ervoor gekozen om een affaire met Panc te beginnen. Ik denk dat zij hiervoor gekozen heeft omdat zij iets tekort kwam bij Fraser.
Ik vind het alternatief toch beter dan de manier waarop ze er in het boek mee om is gegaan. Dat gevoel had Meija later ook. Ze had er later spijt van dat ze Fraseer had bedrogen en zou het niet nog een keer doen als ze de kans kreeg.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Gala door Ronald Giphart"