Stoer! door Bobje Goudsmit

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1057 woorden
  • 28 augustus 2006
  • 153 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.2
  • 153 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Gabbers
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1997
Pagina's
128
Geschikt voor
onderbouw vmbo/havo/vwo
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Stoer!
Shadow

Mark heeft het helemaal gehad: hij heeft ruzie met zijn beste vriend en school vindt hij niks. Zijn klas is stom en een irritante jongen uit de bovenbouw valt hem de hele tijd lastig.
Dan ontmoet hij in de supermarkt Paddo, Speedy, Kokker en Pooh Bear. Ze dragen dezelfde kleren – versleten leren jacks en laaghangende spijkerbroeken – houden van de…

Mark heeft het helemaal gehad: hij heeft ruzie met zijn beste vriend en school vindt hij niks. Zijn klas is stom en een irritante jongen uit de bovenbouw valt hem de hele tijd la…

Mark heeft het helemaal gehad: hij heeft ruzie met zijn beste vriend en school vindt hij niks. Zijn klas is stom en een irritante jongen uit de bovenbouw valt hem de hele tijd lastig.
Dan ontmoet hij in de supermarkt Paddo, Speedy, Kokker en Pooh Bear. Ze dragen dezelfde kleren – versleten leren jacks en laaghangende spijkerbroeken – houden van dezelfde muziek en horen duidelijk bij elkaar. Als Paddo opeens zijn haar gemillimeterd heeft, volgen de andere drie zijn voorbeeld.
Mark sluit zich bij hen aan, blij dat hij nieuwe vrienden heeft. Tot hij iets verschrikkelijks ontdekt.

Stoer! door Bobje Goudsmit
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Gabbers

A. Zakelijke gegevens

Titel - GABBERS
Uitgever - HOLLAND
Auteur - BOBJE GOUDSMIT
Aantaal bladzijden - 125
Illustraties - -
Omslagontwerp - -
Jonge Jury - Ja 2006
Eerste druk - -
Laatste druk - -

B. Buitenkant van het boek

1.Zou je het boek gekozen hebben als je alleen naar de omslag kijkt?
Nee ik zou het boek niet gekozen hebben als je naar de kaft kijkt. De kaft spreekt mij niet aan omdat er alleen maar wat rokende gabbers opstaan. Ik had niet het gevoel om het boek te gaan lezen omdat er gabbers opstaan.
2.Zou je het boek gekozen hebben als je alleen naar de titel kijkt?

Nee de titel geeft te weinig informatie weer over het boek en klinkt niet spannend genoeg
3.Waarom heb je dit boek gekozen?
Ik heb dit boek gekozen vanwege de achterkant van het boek. De achterkant stelt je een vraag waar je het antwoord op wilt weten daarom wilde ik het boek al gaan lezen.

C. Waar gaat het boek over?

Leg in ongeveer 200 woorden uit waar het boek over gaat
Het boek gaat over een hoofdpersoon, Mark en een paar bijpersonen, de gabbers en Roy en Oma. Het begint er allemaal mee dat Mark naar de middelbare school gaat. Op de middelbare heeft hij geen vrienden, zijn enige vriend, Bas laat hem in de steek en dan blijft hij alleen over. Zijn punten worden slechter en slechter dan wordt hij ook nog eens lastig gevallen door Roy een laffe pestkop op school. Met zijn oma gaat het ook al niet goed ze is namelijk aan het dementeren. Dit allemaal zorgt ervoor dat Mark zich rot voelt. Op een gegeven moment komt hij een stel gabbers tegen waar hij bevriend mee raakt. Althans dat denk hij. Telkens als Mark iets van waarde of belang voor de gabbers heeft noemen ze hem hun vriend. Mark voelt zich door het clubje niet meer alleen en koopt ook een Aussie trainingspak. Daarna scheert hij zijn hoofd kaal en denk hij er echt bij te horen. De oma van Mark krijgt op een gegeven moment een beroerte. Mark voelt zich dan heel slecht en schuldig hij probeert om tegen de gabbers die hij als zijn vrienden beschouwt alles uit te leggen. Ze luisteren niet en tonen verder ook geen interesse meer. Mark besluit om terug naar huis te gaan en komt langs het huis van Bas, zijn oude vriend. Hij laat hem meteen binnen en Mark kan zijn hart luchten. Ze spreken weer af om samen naar school te rijden en het loopt uiteindelijk goed af.

D. Op welke mannier is het boek geschreven?

1. Vond je het boek gemakkelijk of moeilijk leesbaar?

Ik vond het boek niet moeilijk leesbaar er werd telkens duidelijk beschreven waar het over ging. Je bleef bij het verhaal en
2. Staan er stukken in het boek die je liever zou overslaan?
Nee als je nog meer stukken zou gaan overslaan wordt het boek eenzijdig en blijft het te oppervlakkig. Het is wel goed dat het wat dieper op sommige zaken in gaat.

E. Mening in verhaalvorm

Geef je mening in verhaalvorm weer en verwerk hierbij 3 beoordelingswoorden en 3 citaten.
Ik vond het boek vlot verteld omdat her een goed tempo in het boek zat er werd niet te lang stilgestaan bij de onderwerpen. De onderwerpen kwamen ook telkens terug zoals: Roy blijft terug komen in het verhaal hetzelfde geldt voor oma zij komt ook telkens terug in het verhaal. Het verhaal was verrassend omdat ik niet echt had kunnen bedenken wat er met mark ging gebeuren. Ik dacht dat hij te bang was om bij de gabbers te horen maar, hij kocht toch een trainingspak en schoor zijn hoofd ook kaal. Ik vond het boek ook begrijpelijk. Als ik zelf in zo`n situatie terechtkwam dan zou ik ook niet goed weten wat ik zou moeten doen. Ik zou waarschijnlijk ook ergens bij proberen te horen.
Citaten:
"Wie eenzaam is heeft het goed; want er is niemand die hem iets doet."---Klopt niet omdat hij misschien wel eenzaam was maar hij werd niet met rust gelaten.
"Men kan de mensen verdelen in twee groepen: zij die zich door hun gevoel laten bedriegen, en zij die zich door hun verstand laten misleiden."---Mark is eigenlijk al de twee de groepen, want hij dacht bij sommige dingen echt niet na en hij was volgens zijn gevoel iemand die nergens bij hoorde.
"Wij hebben allen een geweten: sommigen van ons, om naar te luisteren; anderen van ons, om niet naar te luisteren."---Mark misleide zijn geweten bij het stelen van zijn oma`s geld hij verzon smoesjes om het geld te pakken zonder zich schuldig te voelen.

F. Cijfer voor het boek

Geef een cijfer voor dit boek.
Ik geef dit boek een 8 omdat ik het goed vond. Het boek voldoet volgens mij aan alle goede eigenschappen. Het heeft een goed onderwerp waardoor het mij wel aansprak. Het boek was niet te uitgebreid en ook niet te kort geschreven. Er werd geen moeilijk taalgebruik gebruikt. Misschien was het taalgebruik wel iets te makkelijk.

G. Verwerkingsopdracht

Kies een verwerkingsopdracht van bladzijde 252 uit. Schrijf een nieuw einde.

Mark rende de trappen op de ambulance medewerkers stonden klaar om zijn oma op de brancard te hijsen. De tranen stonden hem in de ogen. Hij kon het beeld niet aan zien van zijn lieve aardige oma die altijd zo aardig tegen hem deed daar te zien liggen. Hij wilde dat hij daar had gelegen in plaats van oma. Mark ging mee naar het ziekenhuis en wachtte daar uren en uren. Toen eindelijk bekend werd dat het goed ging met zijn oma mocht hij binnen komen. Wat hij daar zag: oma lag in bed wakker maar aan twintig slangetjes en apparaten. Hij rende naar haar toe en biechtte alles op. Van het geld stelen tot het bijna gejatte pakje sigaretten in de winkel. Oma had een heel helder moment en zei: ‘het is goed mijn jongen, het is goed’. Mark huilde en huilde.
Zijn oma werd na een week uit het ziekenhuis ontslagen. Ze kwam bij Mark en zijn familie inwonen ze hadden de meeste pret want wat bleek. De oma had zich zelf voorgehouden dat ze aan het dementeren was. Het was een illusie ze kon nadat Mark haar alles verteld had zich weer goed dingen herinneren.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

T.

T.

Het is een leuk verslag

11 jaar geleden

J.

J.

Bedankt voor het verslag hoor. ik had het hard nodig.

11 jaar geleden

B.

B.

dankje ik had het net nodig, het was de laatste dag van inleveren :)

10 jaar geleden

L.

L.

Het einde is erg onduidelijk want wat gebeurt er nu met de oma maar voor de rest een heel erg goed boekverslag en ik heb er veel aan gehad

6 jaar geleden

Andere verslagen van "Stoer! door Bobje Goudsmit"