Franklin door Tomas Lieske

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1205 woorden
  • 5 januari 2002
  • 98 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.1
  • 98 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2000
Pagina's
336
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
3 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen

Boekcover Franklin
Shadow
Franklin door Tomas Lieske
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
FRANKLIN:

Samenvatting:

Charles Kinzensberg liep toen hij nog geen 18 was, weg van zijn huis en familie in Den Haag. Hij koos de verkeerde kant en melde zich in de oorlog aan bij de SS. Na de oorlog werd hij naar een steenkolenmijn in Siberië vervoerd, waar hij als straf voor zijn daden moest gaan werken. Op de kolentrein was Niel. Al sinds zijn geboorte leefde hij samen met een varken op de trein, hij wist niet anders. Wist niet wie zijn familie was, en hoe hij op de trein terechtkwam. Ook ontmoet Charles Walter Schweke, een jonge Duitser. Samen met Niel besluiten ze te vluchten. Ze gaan op de trein, maar slaan een andere afslag af. Door een harde schok valt Walter en breekt zijn been. Omdat ze een lastpak niet kunnen gebruiken, dood Niel Walter. Charles neemt de spullen van Walter mee, en samen met Niel verlaat hij de trein. Ze gaan naar Charles ouderlijk huis. Zijn ouders en zus reageren nog al geschokt, nooit verwacht hem nog eens terug te zien. Ze vinden het maar niks dat hij zo’n barbaarse vreemdeling meegenomen heeft. Vooral zijn zusje Christine (17) vindt hem eng. Niel heeft nog nooit een mooie vrouw als Christine gezien, en staart dus veel naar haar, zonder wat te zeggen. Eén keer ziet hij haar zelfs naakt. Christine vindt hem een viezerik. Maar ondanks alles wordt Niel opgenomen in de familie.
Christine trouwde nog geen twee jaar later met Bernard Lowendaal, en samen kregen ze een zoon, Franklin. Hij wordt vaak naar oppassen gestuurd, en is daarom vaak alleen. Hierdoor gaat hij soms wat rare dingen doen. Er ontstond een soort machtsstrijd tussen Christine en haar zoontje Franklin. Als hij weer eens wat uitgespookt heeft, slaat ze hem vaak, ze kan hem niet erg aan. Op een gegeven moment verhuizen ze van Afrika naar Nederland, met tegenzin van Franklin. Beide ouders van Christine zijn dood, en daarom gaan ze wonen in hun ouderlijk huis. Christine wil Franklin naar een internaat sturen, maar Franklin wil niet. De verhouding tussen moeder en zoon verslechter. Als Franklin op een dag kattenkwaad heeft uitgehaald, slaat zij Franklin met een ijzeren stang op zijn rug, zodat hij in het ziekenhuis belandt. Daar wordt haar schuld verzwegen, en iedereen gelooft haar. Franklin zal altijd last van zijn rug houden. Een poosje later werd hij uit huis gedaan, en naar het Casimir instituut gestuurd. Hier worstelt hij zich op tot een persoon waar velen bang voor zijn. Hij wil zijn ouders vergeten. Op een gegeven moment leest hij de twee brieven van zijn vader, waaruit hij opmaakt dat hij een zusje gekregen heeft en dat hij wordt overgeplaatst naar een tehuis in Den Haag. Ook staat er een adres van zijn oom Charles, die zijn financiën maar moet gaan regelen. Charles heeft zich door chantage rijk gemaakt, en wordt een soort suikeroom voor Franklin. Hij komt in het tweede tehuis terecht, waar hij Angela leert kennen. Samen brengen ze veel tijd door, hij voelt zich aangetrokken door haar lichaam. Maar op een dag verdwijnt zij en hij ziet haar nooit meer terug.

Niel koopt bij Pommer, een oude kleermaker, een rode jas die hij altijd aan zou hebben. Hij woont samen met Charles en ze hebben een visrestaurant. Franklin wordt vrienden met Niel. In het hoofd van Niel raast de trein waar hij eens op reed nog steeds door. Daarom heeft hij een oude vrachtwagen gekocht, die het zelfde soort geluid maakt.
Na zijn examen begint voor Franklin een periode van niks doen. Op een gegeven moment verhuist hij van het tehuis naar een eigen huis. Hij gaat veel drinken en zijn huis wordt een zootje. Op zijn 21e gaat hij zijn oom weer eens om geld vragen. Hij ontmoet Michelle, de dochter van Charles’ kok, die een kamer huurt bij Charles, en ze gaan samen een relatie aan.
Niel vertelt Franklin over de vele experimenten waaraan hij onderworpen is. Franklin’s gedrag is nog steeds niet normaal. Zo gaat hij samen met Michelle in een duur restaurant eten, terwijl hij helemaal geen geld heeft. Om zijn vele schulden af te lossen gaat Franklin werken in een dierentuin.
Franklins twaalfjarige zusje Isabelle komt hem bezoeken. Ze is erg dik en verwends, en wil Franklin alleen voor haar zelf. Charles stelt iel aan als haar verzorger. Als later blijkt dat ze langer blijft dan afgesproken, moet ze maar voor zichzelf zorgen. Ze wil proberen de relatie tussen Michelle en Franklin te beëindigen, zodat zij Franklin voor zichzelf heeft. Daarom steelt ze de agenda van Michelle en beplakt hem met plaatjes van Charles. Zo wil ze het laten lijken alsof Michelle in het geheim een relatie heeft met Charles. Als Franklin de beplakte agenda in handen krijgt, vat hij het anders op. Hij denkt dat Charles Michelle aanbidt en dat zij allemaal dure dingen van hem krijgt. Dit maakt Franklin zo woedend op Charles, dat hij wraak wil nemen. Samen met een hond gaat hij op de vroege ochtend naar het restaurant van Charles, vernielt alles, haalt de waardevolle papieren van Charles eruit, en steekt het in brand. Per ongeluk wordt de hond in het pand opgesloten, zodat ook deze in vlammen opgaat. De politie staat in eerste instantie voor een raadsel, alleen Michelle weet dat hij het gedaan heeft. Franklins kamer wordt een steeds grotere puinhoop, en zijn gedrag vreemder.
Het onderzoek naar de brand zat muurvast en de brand leek verleden tijd. De andere werkers van de dierentuin besluiten een poets met Franklin uit te halen. Omdat hij altijd brood van een ander vraagt, besluiten ze een broodje te besmeren met poep. Niel moet voor de poep zorgen, en komt met de uitwerpselen van colobusaap, wat vol met bacteriën zit. Hij zegt dat het varkenspoep is. Franklin eet een deel van het brood, maar lijkt het op te vatten als een grapje.
De waardevolle papieren van Charles komen boven water waardoor het onderzoek naar de brand nieuw leven in geblazen wordt. Franklin krijgt last van zijn benen en het blijkt dat er grote zweren op zitten. Om een hotelkamer voor Michelle en hem te huren, gaat hij naar het hotel waar ze al eerder een kamer gehuurd hebben. Daar valt hij flauw en rolt hij van de trap. Hij wordt naar het ziekenhuis gebracht, waar geconstateerd wordt dat hij last heeft van filaria, dat betekent dat er wormen in zijn lichaam zitten. Het is waarschijnlijk veroorzaakt door de poep van de colobusaap, maar dat weten ze niet. Charles komt erachter dat Michelle de vriendin van Franklin is, en reageert woedend. Michelle bezoekt hem in het ziekenhuis, en Franklin wordt aan allerlei experimenten onderworpen.

Niel zegt tegen Charles dat hij weet wie de brand gesticht heeft. Hij vertelt dat het Franklin geweest is.
Niel gaat naar het ziekenhuis om Franklin te bezoeken. Hij vraagt Franklin om in de rolstoel te gaan zitten, en ze gaan naar de dakverdieping. Niel gooit de rode jas over het hoofd van Franklin, zodat hij niets kan zien, en laat hem met rolstoel en al naar beneden vallen. Niel zelf wordt door een vlaag wind weggezogen.
Michelle treft een leeg ziekenhuisbed aan, en leest de brief die onder het kussen ligt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

X.

X.

je samenvating is erg inspirerent en leerzaam. ik houw veel van boeken leezen en ook van samenvatingen lezen maar die van jouw is echt heeel mooi. love zuurkoolsap

4 jaar geleden

Andere verslagen van "Franklin door Tomas Lieske"