ADVERTENTIE

Als ik moet kiezen, dan ga ik het liefst:

1. Schrijver, titel en genre

a. Schrijver: Jac. Toes
b. Titel: Fotofinish
Uitgever: L.J. Veen
Plaats en jaar van uitgave: Amsterdam/Antwerpen 1998 (1997)
Aantal bladzijden: 125
c. Genre: Psychologische thriller
2. Verhaaltechniek

1. Ruimte (plaats en tijd)

Het verhaal speelt zich af tussen 3 januari en 30 april in een bepaald jaar rond 1997. Het verhaal speelt zich af in chronologische volgorde en bevat ook flashbacks die worden verteld in chronologische volgorde. De vertelde tijd is 4 maanden. De verteltijd is 118 bladzijden.
De plaats waar het verhaal zich afspeelt is Arnhem. Hij loopt wedstrijden in het noorden zuiden westen en oosten van Arnhem, hier op deze wedstrijden, speelt het verhaal zich het meeste af. Op de werkplek en in het huis van Stan speelt het verhaal zich zelden af.
2. Verhaalfiguren

De belangrijkste persoon in de roman is Stan Dewende. Hij is de hoofdpersoon. Hij is een strafrechtadvocaat en geeft leiding aan het advocatenkantoor. Hij is getrouwd met Elvy. Stan is een ambitieuze man en wil graag in de spotlights staan.
Enkele belangrijke bijfiguren zijn Oek Rottir en Elvy. Zij zijn erg bepalend voor de afloop van het boek en het verloop.
Oek Rottir is een oude collega van Stan. Hij zou het kantoor over nemen. Na een ongeluk waarbij zijn benen zijn verbrijzeld was dit helaas niet meer mogelijk. Hij was altijd de charmantste, avontuurlijkste en Stan was hier jaloers op. Stan was de oorzaak van Oek zijn ongeluk. Oek is het hele boek aanwezig, maar aan het eind van het boek is zijn gedaante pas te zien.
Elvy is de vrouw van Stan en de ex van Oek Rottir. Ze is lerares op een middelbare school. In het laatste hoofdstuk kom je er pas achter aan welke kant Elvy staat, namelijk aan de kant van Oek.
3.Vertelwijze

De vertelwijze die in het boek gehanteerd word is het ik-perspectief. Je beleeft het verhaal door Stan zijn ogen, je beleeft wat hij beleeft en je weet alleen wat hij denkt.
4. Motieven

Enkele motieven zijn:
1.Herinnering van jaloezie
Stan was eigenlijk jaloers op Oek. Want Oek lag altijd veel beter bij de vrouwen, hij was charmanter en avontuurlijker.
Blz. 28
“Oek Rottir van beroep bonvivant, je leefde van fles naar fles, van avontuur naar avontuur. Natuurlijk belandde je in de problemen maar je had je rappe tong en je samenzweerderlachje dat van elke tegenstander een bondgenoot maakte.”
Blz. 106
“ Eerst was hij een gele vlek tussen de kale bomen, meteen daarna zag ik die grijns, die Oek grijns waarmee hij altijd de wereld zou veroveren, mijn wereld.”
2.De driehoeksverhouding van Stan, Elvy en Oek:
Oek is de oud-collega van Stan en een soort van oude vriend, Elvy is de vrouw van Stan maar ook de ex van Oek. Later wordt zij weer de vrouw van Oek en de ex van Stan.
Blz. 54
Ik dacht dat ze niet wilde praten omdat ze er nog niet aan toe was. Later
begreep ik dat ze Oek al achter zich had gelaten. Ze stak een sigaret op en liet zich onderuit zakken. Voor haar huis in Arnhem bedankte ze me met een onverwachte kus.”
Blz. 120/121
“Oek heeft zijn arm om haar schouder geslagen. Ze kijken ernstig en ze horen bij elkaar. Ze volgen samen de agenten. Oek hinkt een beetje maar hij loopt fier overeind, Elvy drukt zich tegen hem aan. Het is alsof ze zijn bescherming zoekt.”
5.Thema

Het thema van het boek is wraak. De wraak die van Stan, hij trekt de remkabel te strak aan waardoor Oek het fatale ongeluk krijgt met zijn benen. En de wraak van Oek en Elvy voor die gebeurtenis.
6.Titelverklaring

Het woord fotofinish betekent dat er aan de hand van een foto wordt gekeken wie de winnaar is. Na zijn eerste hardloopwedstrijd, de Midwintercross, krijgt Stan een foto toegestuurd van zichzelf tijdens deze loop. Op deze foto ontdekt hij Oek Rottir voor het eerst. Het gaat erom wie de winnaar is, wie krijgt de baan, en de vrouw. Het verband met de titel ligt hem dus in de foto die Stan krijgt na de wedstrijd.
7.Schrijfstijl

De schrijfstijl van de schrijver is realistisch. Hij beschrijft de wereld zoals die in elkaar zit en vertelt ook meer of het wereldje van de advocatuur. De schrijver gebruikt korte zinnen en spreektaal.
3.Beoordeling

De gebeurtenissen in het boek zijn origineel. Door de flashbacks kom je meer te weten over de relatie van Oek en Stan. Dit maakt het ook spannend. Na de eerste hardloopwedstrijd verwacht je dat er weer wat gebeurt net als Stan, je voelt zijn spanning.
Over de personages wordt niet veel uitgelicht maar hun karakter komt goed naar voren door hun handelingen. Elvy, die een zodanig leuke en vlotte vrouw lijkt in heel het boek, blijkt dat aan het eind niet. Ook de relatie van Stan en Oek is bijzonder. De twee leken altijd vrienden, maar zijn toch elkaars vijanden. Jac. Toes maakt van een ‘gewoon’ personage een spannend iemand.
De opbouw van het boek is origineel, want hij bouwt het boek op met hardloopwedstrijden. Er zijn vier gedeeltes, die elk met een hardloopwedstrijd beginnen. Jac. Toes bouwt de spanning op, want elke keer dat Stan een wedstrijd heeft verwacht je weer dat er iets gaat gebeuren, of dat Oek opeens opduikt.
Het taalgebruik dat in het boek wordt gehanteerd is erg prettig. Het is een formeel schrijfstel en geen overdreven moeilijke zinnen. Het boek leest makkelijk door, en ik had het zo uit.
Ik vond het een erg verassend boek, de schrijver weet goed om te gaan met spanning en hij maakte mij in ieder geval verlangen naar het eind.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.