Floris ende Blancefloer door Diederic van Assenede

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Floris ende Blancefloer
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 1636 woorden
  • 22 maart 2011
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
14 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1255
Pagina's
63
Geschikt voor
vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Floris ende Blancefloer
Shadow
Floris ende Blancefloer door Diederic van Assenede
Shadow
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Algemene gegevens
Schrijver: Diederic van Assenede
Titel: Floris ende Blancefloer
Uitgever: Uitgeverij De Nederlandsche Boekhandel
Plaats: Antwerpen
Jaar uitgave: 1967 (1260 n. Chr.)
Druk: derde druk (Klassieke Galerij, nummer 25)
Aantal bladzijden: 183 bladzijden
Genre: Oosterse ridderroman

Samenvatting:
Op een rooftocht in Frankrijk neemt koning Fenus, de Spaanse koning, een gravin mee naar huis als vriendin voor zijn vrouw. Zij is net als de koningin in verwachting van een kind. De gravin krijgt een meisje, Blancefloer, en de koningin krijgt een jongentje, Floris. Samen met Blancefloer, een christelijk meisje, groeit hij op aan het hof. Beide kinderen zijn erg mooi. De vriendschap die zich heeft gevormd, gaat over in wederzijdse liefde. Hier is de Spaanse koning alleen helemaal niet blij mee. Floris moet met een prinses trouwen, en niet met een christelijk meisje. Floris wordt naar een school ver weg gestuurd en ondertussen word Blancefloer verkocht als slavin. De Spaanse koning laat een nepgraf maken voor Blancefloer om Floris te laten geloven dat zij dood is. Als Floris terugkomt en ontdekt dat Blancefloer is gestorven, word hij gek van verdriet. Als hij zelfmoord wil plegen, besluiten zijn ouders dat ze toch maar de waarheid moeten vertellen. Na dit gehoord te hebben gaat Floris op zoek naar Blancefloer. Hij ontdekt dat ze wordt gevangen gehouden door de Emir in Babylon. Van de waard hoort hij alles wat hij moet weten over het paleis van de Emir. Floris moet de portier voor zich zien te winnen door schaak met hem te spelen en te verliezen. De portier houd van het spel en van geld. De portier gaat Floris steeds meer waarderen en helpt hem dan het paleis in te komen, doormiddel van een maand met rozen. Floris moet in de mand gaan zitten en de bloemen moeten aan Blancefloer worden bezorgd. Als Floris en Blancefloer elkaar uiteindelijk dan weer zien, zijn zij dolgelukkig en Floris verblijft de nacht bij Blancefloer. Als de Emir hierachter komt is hij buiten zichzelf van woede. Hij veroordeeld hen tot de dood. Floris en Blancefloer moeten voor de rechter verschijnen. Zij beschermen elkaar voor de dood, en hierdoor is iedereen zo geroerd dat ze mogen blijven leven. Ze keren terug naar Spanje en leven hier nog lang en gelukkig.

Verhaaltechniek:

Ruimte

Het verhaal begint in Frankrijk. Hier is koning Fenus op rooftocht. Hij vernietigde alles van de christenen, en ook de christenen zelf. Behalve de gravin, moeder van Blancefloer. Daarna speelt het verhaal zich af in Spanje. Hier groeien Blancefloer en Floris samen op en hier worden ze verliefd op elkaar. Het hof is de centrale plaats. Als laatste speelt het verhaal zich af in Babylon, nabij en in het paleis van de Emir.

De verteltijd is 3974 versregels. De vertelde tijd is niet precies duidelijk. Ongeveer 20 jaar duurt het verhaal tussen Floris en Blancefloer denk ik. Dat zou ongeveer kloppen met het studeren en het reizen. Maar aan het eind van het verhaal gaan we nog even iets in de toekomst. En in het begin van het verhaal lees je eerst iets over de tijd voor de geboorte van Floris en Blancefloer. Aan het eind wordt verteld over hun dochter, Bearte, die trouwt met koning Pippyn. Zij zijn de ouders van Karel de Grote.

Verhaalfiguren
De belangrijkste personen in dit boek zijn; Floris, Blancefloer, Koning Fenus, de Emir. Zij zijn bepalend voor het verhaal.

Floris. Floris is de zoon van Koning Fenus, de koning van Spanje. Hij groeit samen op met Blancefloer aan het hof. Floris wordt verliefd op Blancefloer en zij op hem. Als Blancefloer verkocht blijkt te zijn, doet hij alles om haar terug te halen. Floris geeft heel erg veel om Blancefloer, hij gaat voor haar door het vuur. Floris is een zeer mooie jongen.

Blancefloer. Blancefloer is de dochter van de Gravin. De Gravin was al weduwe voor de geboorte van haar dochter, dus Blancefloer heeft haar vader nooit gekend. Blancefloer is een christelijk meisje. Ze is erg mooi en voorbeeldig. Ook is ze verliefd op Floris. Dit staat de koning Fenus helemaal niet aan, en hij verkoopt haar als slaaf.

Koning Fenus. Koning Fenus is de koning van Spanje en hij is getrouwd. Hij en de koningin hebben samen een zoon, genaamd Floris. Floris wordt opgevoed door de Gravin, vriendin van de koningin en moeder van Blancefloer. Als de koning ziet dat Floris en Blancefloer verliefd op elkaar worden, wil hij dit stoppen. Zijn zoon moet met een prinses trouwen en niet met een christelijk meisje. Koning Fenus is een woeste krijgsman, maar houdt onvoorwaardelijk van zijn zoon. Hij kan het dan ook niet aanzien als Floris zelfmoord wil plegen omdat Blancefloer dood is, Hij besluit dan het geheim op te biechten, Fenus had Blancefloer verkocht als slaaf.

De Emir. De Emir is de man die Blancefloer heeft gekocht. Hij is een zeer rijk een machtig man. Als persoon komt hij niet veel voor in het verhaal, maar zijn rol is erg belangrijk. Toch is de Emir ook gevoelig, want uiteindelijk laat hij Blancefloer gaan.

Vertelwijze
De vertelwijze is een alwetende verteller. Het verhaal werd vroeger, toen veel mensen nog niet konden lezen, ook altijd verteld een voorgelezen. Dit perspectief is dus gebruikt, om het begrijpelijk te maken voor mensen.

Thema en Motieven
Het thema in het boek is de liefde tussen Floris en Blancefloer. Dit is de rode draad in het boek. Alles draait om deze liefde.

Een motief in het boek is het geloof. Blancefloer is christelijk en Floris word christelijk. Het boek laat het goede zien van het Christendom. Het Christendom werd onderdrukt, maar uiteindelijk zag iedereen toch dat het beter was.

Een ander motief is de zoektocht. De zoektocht van Floris naar Blancefloer is een zeer belangrijk onderdeel in het verhaal.



Titelverklaring

De titel van het boek is Floris ende Blancefloer. Dit slaat op de twee hoofdpersonen, Floris en Blancefloer.

Schrijfstijl
De schrijfstijl is Middelnederlands. Er worden oude woorden gebruikt, de zinsopbouw is anders. In die tijd, was het de spreektaal, en makkelijk te begrijpen.

Plaats in literatuurgeschiedenis:
Het boek werd omstreeks 1260 op papier gezet. Het boek is een Oosterse ridderroman en deze roman is goed te plaatsen in de tijd waarin het geschreven is, de middeleeuwen.

De middeleeuwen, van 500 n. Chr. tot 1500 n. Chr., is onder te verdelen in twee periodes. De eerste periode is die van de Vroege Middeleeuwen, 500 tot 1000 n. Chr. De tweede periode is die van de Late Middeleeuwen, 1000 tot 1500 n. Chr. Walewein is dus geschreven in de Late Middeleeuwen.

Er zijn verschillende kenmerken voor deze tijd, de Middeleeuwen.

• Geen eenheidstaal

• Veel macht adel en kerk

• Gerichtheid leven na de dood, memento mori

• Boeken worden mondeling overgedragen.

• Geen gedrukte boeken, maar handschrift en handschriften, (boeken die zijn overgeschreven, unieke boeken) Pas in 1425 n. Chr. Werd de boekdrukkunst uitgevonden.

Ook zijn er verschillende kenmerken van de literatuur van deze tijd, de Middeleeuwen.

• Gericht op voordracht

• Gericht op groepen

• Kunst was gemeengoed, kunstenaars maakten werk voor iedereen,

We kunnen de literatuur in de middeleeuwen verdelen in vier genres

• Ridderverhalen. Dit kunnen we weer onderverdelen in hoofse- en voorhoofse romans. Een hoofse roman heeft als kenmerken dat er beschaafde omgangsvormen zijn en dat vrouwen onbereikbaar zijn, vrouwen zijn niet meer ondergeschikt. Een voorhoofse roman heeft als kenmerken dat vrouwen zijn ondergeschikt, trouw aan de leenheer en dapperheid in gevecht. Je hebt ook nog de Oosterse ridderroman. Kenmerken van deze roman zijn; speelt zich af in het Oosten, de liefde is het centrale thema, wonderlijke sfeer, moedige maar ook slimme ridders.

• Dierenverhalen

• Liederen

• Geestelijke literatuur

Bekende werken hiervan zijn uit deze tijd zijn:

• Toneel: mariken

• Liederen: het leid van heer Halewein

• Geestelijke literatuur: Marialegende Beatrijs, Sinte Brandoen

• Didactische literatuur: Jacob van Meerlant

• Dierverhalen: Van den Vos Reinaerde

• Rederijkers: Anna Bijns

• Ridderverhalen: Karel en de Elegast, Walewein

Je ziet dus dat Floris ende Blacefloer in deze periode thuishoort. Je ziet de wonderlijke sfeer bijvoorbeeld terug in Babylon, bij het paleis van de Emir. Ook zie je het thema als kenmerk, de liefde. In de Middeleeuwen speelt het Christendom een centrale rol, en deze godsdienst komt ook terug in het boek.

Ik kan niet zeggen of het werk van Diederic van Assenede typerend is voor hem. Ik kan het werk niet vergelijken met andere werken. Daarbij heeft hij verhaal vertaald, dus hij heeft het niet zelf verzonnen.


Beoordeling:

Floris en de Blancefloer is een oud werk en daardoor moeilijk om te lezen. Ik heb de oorspronkelijke tekst gelezen, maar heb daarnaast ook een vertaling gelezen in Karlolingsche Verhalen van Jos. A. Alberdinck Thijm.

Het boek heeft een zeer positieve werking op mij. Ik vind het een erg leuk boek om te lezen. Het verhaal spreekt me aan en het is op een zekere manier ook spannend. Zouden ze elkaar wel terugvinden?

De passage die mij het meest aanspreekt is de passage waarin Floris ontdekt dat Blancefloer dood is, wat ze dus helemaal niet blijkt te zijn. Het graf wordt erg mooi beschreven en ook de manier hoe Floris hierop reageert vind ik mooi. Wat ik alleen niet begrijp, is waarom Floris niet ontzettend kwaad is op zijn ouders. Misschien is dat niet passend voor die tijd, of is hij gewoon zo gelukkig dat Blancefloer niet dood is, dat hij het hen vergeeft. Ook vind ik op sommige stukken die liefde iets te overdreven en te zoetsappig. Het is mooi om zo in liefde te geloven, maar ik denk dat toen zeker zoiets niet mogelijk was. Je werd normaal uitgehuwelijkt, ook al was je verliefd op iemand anders, het ging om de stand.

Het boek heeft niet veel diepgaand, maar ik denk dat je dat ook niet moet willen lezen als je een boek uit deze tijd leest.

Ik vind het wel een aanrader om te lezen. Het boek is afwisselend, er is een zekere spanning en er is een mooi gesloten einde. Je kunt heerlijk weg zwijmelen in het verhaal, van al met al, wat Floris doet voor Blancefloer, dat zou elke vrouw wel willen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Floris ende Blancefloer door Diederic van Assenede"