Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Floris ende Blancefloer door Diederic van Assenede

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover Floris ende Blancefloer
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 993 woorden
  • 26 maart 2009
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
6 keer beoordeeld

Boekcover Floris ende Blancefloer
Shadow
Floris ende Blancefloer door Diederic van Assenede
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De titel van het boek is: Floris en de Blanchefloer.
De schrijver van het boek is: Diederick van Assenede.
Het boek is vanuit het Oudhollands vertaald door: H Adema.
Het boek is verschenen in 1996 en het is de tweede druk.

Ik heb voor dit boek gekozen omdat het me een van de meest mooie boeken leek en omdat het al volledig in het Nederlands vertaald was.
Dit leest namelijk stukken makkelijker dan het Oudhollands.
Ik verwachtte niet teveel van het boek omdat de Middeleeuwse boeken heel anders van stijl zijn dan de boeken van tegenwoordig.


De schrijver heeft het boek waarschijnlijk niet zelf geschreven maar vertaald uit het Frans. Het oorspronkelijke boekje heette: Floire et Blancheflor.
Het oorspronkelijke boekje is rond het jaar 1160 geschreven en in het jaar 1260 vertaald naar het Nederlands.
Het originele Nederlandse handschrift wat bewaard is gebleven en waaruit dit boekje is vertaald stamt uit de 14e eeuw. Twee bladzijden waren geheel verloren gegaan waardoor 90 versregels verdwenen.
De originele eerste vertaling uit het Frans is gemaakt door Diederick van Assenede. Het is gemaakt in het jaar 1260, in Vlaanderen

Het verhaal speelt zich af rond het jaar 740.
Het verhaal speelt zich af in het land Spanje en in Babylon.
Het thema van het verhaal is: De liefde overwint zelfs grote tegenslagen.
Genre: Het genre van het boek is een liefdesverhaal met een happy end. Het past goed in de Middeleeuwen en he was typisch een verhaal waar mensen uren over konden praten. Ook kon het lang doorverteld worden. Het was verreweg het populairste verhaal in dit genre.

De samenvatting
Het boek begint als een mohammedaanse koning een christelijk land overvalt. Hij laat een jonge christenvrouw ontvoeren die zwanger is. Hij geeft haar aan zijn vrouw als dienstmeisje. De vrouw bevalt op dezelfde dag als de koningin. De koningin krijgt een zoon: Floris. Zij krijgt een dochter: Blanchefloer.
De twee kinderen groeien samen op en worden opgevoed door de christenvrouw. Ze houden veel van elkaar en doen alles samen.

De koning wil echter niet dat Floris later met Blanchefloer zal trouwen. Daarom wil hij Blanchefloer doden. De koningin weet dat echter te verhinderen en zorgt ervoor dat Floris word weggestuurd naar een school in een andere stad en dat Blanchefloer ondertussen word verkocht.
Zij wordt voor veel geld. vogels en paarden gekocht door rijke kooplieden die haar mee naar Babylon nemen. In Babylon verkopen ze haar aan de Emir die met haar wil trouwen en haar in de vrouwentoren op laat sluiten.
Floris houd het op school niet uit zonder Blanchefloer en wil graag naar huis. Omdat de koning bang is dat Floris haar achterna zal gaan laat hij een graf maken. Iedereen moet net doen of Blanchefloer dood is. Dan zal Floris haar wel vergeten. Floris komt naar huis en zijn moeder brengt hem naar het graf.
Als Floris hoort dat Blanchefloer dood is wordt hij zo verdrietig dat hij zelfmoord wil plegen. Zijn moeder weet dit echter te verhinderen en gaat naar haar man om te vragen wat ze nu moeten doen. Ze besluiten om Floris de waarheid te zeggen. Floris wil meteen achter Blanchefloer aanreizen om haar terug te halen. Zijn vader en moeder geven hem toestemming. Floris vertrekt maar hij weet niet waar Blanchefloer naartoe is. Hij komt in een herberg en omdat hij zo treurig is en niets eet vraagt de waardin hem waarom hij zo treurt. Ze zegt dat hij lijkt op Blanchefloer, een jonge vrouw die enige tijd geleden met een groep kooplieden in deze herberg was. Ze vertelt Floris dat ze naar Babylon zijn vertrokken.
Floris neemt de volgende dag al afscheid en hij en zijn knechten die als kooplieden vermomt zijn vertrekken naar Babylon. Na een zeiltocht van acht dagen komen ze daar aan. De schipper helpt hen aan nieuwe informatie over Blanchefloer en dan reizen ze verder naar Babylon. In de stad Monflijs sluit Floris vriendschap met een herbergier die hem wel verder wil helpen. Hij geeft Floris de raad om een vriend van hem op te zoeken in Babylon. Ze moeten hem zijn ring laten zien en dan zal hij hen helpen.
Floris vertrekt naar Babylon en vind daar de man die hen meteen helpt. Hij vertelt hen dat het echter bijna onmogelijk is om Blanchefloer te bevrijden. Babylon is een erg sterke stad en Blanchefloer zit opgesloten in een hoge toren die door zwaargewapende wachters bewaakt wordt.
De man geeft Floris echter de raad om vriendschap te sluiten met de poortwachter. Floris doet dat en vraagt de man of die hem niet naar binnen kan smokkelen.
De poortwachter wil Floris wel helpen. Hij laat een enorme mand rozen komen en daar moet Floris tussen gaan liggen zodat hij niet zichtbaar is. Dan laat hij de mand bij Blanchefloer bezorgen. De mand word echter verkeerd bezorgt. Gelukkig is het meisje waar de mand komt een vriendin van Blanchefloer die zij onmiddellijk roept. Floris blijft dus bij Blanchefloer op de kamer. Hij wordt echter ontdekt door de Emir die hen allebei wil doden. Floris smeekt de man om genade, en om een rechtszaak. Hij krijgt de rechtszaak en die zal dezelfde dag nog gebeuren.
Alle rechters zijn van mening dat Floris en Blanchefloer moeten sterven. Zij willen echter allebei zichzelf eerst opofferen en dat ontroerd de Emir zo dat hij hen genade schenkt en met de vriendin van Blanchefloer trouwt.

Hij geeft Floris en Blanchefloer toestemming om te trouwen en vraagt hen om voor altijd in zijn rijk te blijven wonen.
Dan komt er een bode die Floris verteld dat zijn vader en moeder beide dood zijn. De bode vraagt Floris om terug te keren en koning te worden. Dat doet Floris. Zonder moeilijkheden komen ze in Spanje aan.
Floris laat zich dopen en word een machtig vorst. Later erft hij ook van zijn oom nog grote stukken land.
Zo is alles toch nog goed gekomen. We kunnen hier van leren dat God ons altijd en overal bij wil helpen en ons bijstaan.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Floris ende Blancefloer door Diederic van Assenede"