Floris en de Blancefloer

Diederic van Assende

Uitgeverij Taal en teken

1e druk 1986



Samenvatting:


Floris is de zoon van islamitische koning in Spanje, Blancefloer het, op hetzelfde tijdstip geboren, dochtertje van een Frankische gravin, die door de Morenkoning buit gemaakt werd, en van slavin tot vertrouwelinge van de Moorse koningin geworden was. De beide kinderen groeien tezamen op en werden al zeer vroegtijdig door innige liefde met elkaar verbonden. Om aan deze verhouding, die in toenemende mate de vader een doorn in het oog is, een einde te maken, wordt Floris naar een school ver weg gestuurd. En wordt tijdens Floris zijn afwezigheid Blancefloer als slavin verkocht. Bij zijn terugkeer vertellen de ouders aan Floris dat Blancefloer gestorven is. Als Floris dan zelfmoord wil plegen, bekent de vader de list aan Floris. Vergezeld door talloze raadgevers en bedienden reist hij Blancefloer achterna. Overal op zijn reis krijgt hij te horen dat hij zo droevig is en dat er een meisje was genaamd Blancefloer die zich hetzelfde gedroeg en altijd vroeg naar een jongen genaamd Floris. Omdat Floris incognito reisde wist niemand dat hij Floris was, maar als hij het verhaal hoorde was hij meteen weer blij en kon weer eten. En zo wisten de herbergiers elke keer dat hij Floris was en wezen hem de weg. Uiteindelijk ontdekt hij dat zij verkocht is aan de harem van de “amirael” (emir) van Babylonië, die haar voor tienmaal haar gewicht aan goud gekocht heeft. Floris maakt dan kennis met de bewaker van de toren waar Blancefloer verblijft, en speelt een aantal partijen schaak met de wachter, list 1. Hierdoor kan hij de vriendschap met de bewaker winnen. Deze is dan ook bereidt Floris te zullen helpen. Dan vertelt Floris hem de hele geschiedenis van zijn liefde en zij bedenken een list (list 2) om Floris in de toren bij Blancefloer te krijgen. Floris verstopt zich in een mand met rozen. Welke de wachter vervolgens als gift van hem naar de kamer van Blancefloer laat brengen. De mand wordt eerst alleen niet bij Blancefloer bezorgd maar bij haar “vriendin”. Deze geeft hem uiteindelijk toch aan Blancefloer en zo zijn Floris en Blancefloer herenigt. Voor een aantal dagen zijn ze gelukkig bij elkaar. Totdat emir ontdekt wat er gebeurd is en veroordeelt beiden ter dood. Doch als zij terechtgesteld zullen worden, wil Floris zijn wonderring, diegene die de ring droeg kon niet sterven, aan Blancefloer geven; deze weigert, en de edelmoedige strijd die zich tussen hen ontwikkelt, wordt door de rechters opgemerkt. Floris moet de hele geschiedenis verhalen, waarop, door medelijden bewogen, de emir hun genade schenkt. Floris en Blancefloer keren naar Spanje terug, waar Floris christen wordt en zijn vader opvolgt. Uit hun huwelijk wordt een dochter geboren, Baerte heet ze. Die uiteindelijk trouwt met koning Puppijn, zodat Floris en Blancefloer dus de grootouders werden van Karel de Grote.



Personen:

* Floris, is een islamitische koningszoon, zijn leven wordt in het verhaal vanaf zijn geboorte tot zijn vijftiende levensjaar verteld. Hij is samen met Blancefloer opgegroeid en vanaf zijn vijfde levensjaar is hij verliefd op haar.



* Blancefloer, is een christelijke slavendochter, haar leven wordt in het verhaal vanaf haar geboorte tot haar vijftiende levenjaar verteld. Zij is samen met Floris opgegroeid en vanaf haar vijfde levensjaar is zij verliefd op hem.

* Koning Fenis, Islamitische Spaanse koning, die de liefde tussen Floris en Blancefloer verbied.

* Koningin, steunt Floris in zijn liefde voor Blancefloer, maar is het ook deels met haar man eens.

* Moeder van Blancefleur, zij is de christelijke dochter van een Franse graaf die is gedood door koning Fenis, ze is de bediende van de koningin en ze heeft zowel Floris als Blancefloer opgevoed.

* Emir, is een zeer machtig man. Hij heeft Blancefleur gekocht voor heel wat goud, en wil haar tot zijn vrouw maken.



Thema:

Het hoofdthema van deze roman is de sentimentele liefde, met als motto erbij: liefde overwint alles!



Gebeurtenissen:

Het verhaal begint met een plundering van de Spaanse koning in Frankrijk. Hier neemt koning Fenis een christelijke vrouw mee als slavin voor de koningin. Zowel de koningin als de slavin zijn zwanger. De slavin voedt beide kinderen (Floris en Blancefloer) na de geboorte op. Floris en Blancefloer worden verliefd op elkaar en Fenis verbied de liefde. Hij stuurt Floris naar een andere school, en hij verkoopt Blancefloer. Floris gaat op zoek naar Blancefloer en hij komt erachter dat zij in Babylonië is. Blancefloer is in de harem van de Emir opgenomen, en Floris weet bij haar te komen dmv een list. Als de Emir inziet wat ze voor elkaar betekenen, laat hij Floris en Blancefloer gaan. Floris laat zich dopen en ze leefden nog lang en gelukkig.



Plaats:

Het verhaal speelt zich op meerdere plaatsen af:



Frankrijk Hier vindt de rooftocht van koning Fenis plaats.

Spanje, Koninkrijk van Fenis, hier ontstaat de liefde tussen Floris en Blancefloer.

Babylonië, Hier eindigt de zoektocht van Floris naar Blancefloer



Tijd:

Het verhaal speelt zich rond 730 af, dit is af te leiden uit het feit dat in de zevende eeuw zich in Arabië een nieuwe godsdienst ontwikkelde, de Islam. In 711 werd Spanje door de Arabieren onderworpen.

De tijd is in dit verhaal wel degelijk van belang, want de gebeurtenissen die plaats vinden kunnen alleen in die tijd afspelen

De tijd waarin het verhaal zich afspeelt is 15 jaar, de 15 levensjaren van de beiden.



Perspectief:

Er is sprake van een alwetende of auctoriale verteller. Je beleeft het verhaal van een derde persoon die grotendeels Floris volgt in zijn zoektocht.



Motief:

Geloof, het toont het goede van het Christendom aan. (Floris laat zich zelfs dopen).

Liefde, de sterke liefde tussen Floris en Blancefloer, ondanks het verschil in stand en geloof.

Relatie ouder-kind, een goede relatie is belangrijk voor het begrip tussen ouder en kind (Blancefloer kan wel met moeder communiceren, maar Floris niet goed met zijn ouders.



Titelverklaring:

De naam van de titel lijkt me nogal voor de hand liggen. Floris en de Blancefloer omdat het over de 2 personen Floris en Blancefleur gaat.



Genre:

Floris en de Blancefleur is een goed voorbeeld van een hoofse ridderroman. Dit genre ontstond in de tweede helft van de 12de eeuw in Frankrijk. Na de krijgshaftigheid in de voorhoofse romans begon men voorkeur te geven aan de verhalen waarin beschaafde omgangsvormen en verering van de vrouw een grote rol spelen.



Mening:

Het was een redelijk leuk beuk, al was niet heel spannend en je wist dat het goed zou aflopen, maar toch was het geen vervelend boek op te lezen. Het leukste stuk uit het boek vind ik het stukje waarin Floris en Blancefloer elkaar na lange tijd weer zien. Het is natuurlijk wel een heel mooi dat zelfs in die tijd dat geloof en stand er niet toe deden om de liefde te kunnen uiten. Als de liefde maar sterk genoeg is kan geen enkele blokkade die liefde tegenhouden.



Informatie over de schrijver:

De schrijver /vertaler van deze ridderroman was waarschijnlijk klerk van de graven van Vlaanderen rond 1230-1290. De auteur blijft bij vele onbekend, maar omdat de naam van de schrijver zo vaak vernoemd wordt mogen we er eigenlijk wel vanuit gaan dat deze Diederic de schrijver is van het geheel.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

I.

I.

echt slecht

3 jaar geleden

K.

K.

maarten vind jij dit goed verslag

2 jaar geleden

Anika

Anika

Enorm bedankt!

2 jaar geleden

Carel

Carel

Toch wel even kijken naar het gebruik van d's en t's. Verschillende fouten!
bereidt i.p.v. bereid, verbied i.p.v. verbiedt, enz.

1 jaar geleden

Papi Chulo

Papi Chulo

Prima verslagje, wel een beetje veel spelfouten...

1 jaar geleden