Floris ende Blancefloer door Diederic van Assenede

Beoordeling 6
Foto van een scholier
Boekcover Floris ende Blancefloer
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 691 woorden
  • 3 mei 2001
  • 42 keer beoordeeld
Cijfer 6
42 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1255
Pagina's
63
Geschikt voor
vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Floris ende Blancefloer
Shadow
Floris ende Blancefloer door Diederic van Assenede
Shadow

Auteur: Diederic van Assenede
Titel: Floris ende Blancefloer. Uitgeverij Taal en teken, Leeuwarden. 2e druk, 1996. (1e druk 1986). Het boek heeft 63 bladzijdes. Genre: Oosterse ridderroman.

Waarom dit boek?: we moesten voor Nederlands een middeleeuws verhaal lezen en dit was het eerste boek wat ik tegen kwam. Het leek me ook best leuk.

Korte inhoud: twee kinderen groeien samen op. De jongen is de zoon van de Spaanse koning en het meisje is de dochter van een slavin. Ze worden hevig verliefd, maar de koning wil niet dat ze trouwen en verkoopt het meisje als slavin. De jongen kan haar maar niet vergeten en gaat naar haar op zoek om alsnog met haar te trouwen.

Samenvatting: tijdens een van de vele rooftochten van de soldaten van de koning wordt er een meisje gevangen genomen. De koning en koningin hebben al snel in de gaten dat het een slim meisje is. Ze blijkt ook nog zwanger en ze bevalt van een dochter op dezelfde dag dat de koningin van een zoon bevalt. De slavin zorgt voor haar dochter Blancefloer en voor de prins Floris. De kinderen groeien samen op en worden goede vrienden. Ze gaan ook samen naar school en er groeit iets meer dan een gewone vriendschap. Algauw weet iedereen dat Floris en Blancefloer verliefd op elkaar zijn. Dit zint de koning en koningin niet en de koning wil Blancefloer doden. Dit vindt de koningin echter zielig en ze bedenkt een list. Ze sturen Floris met een smoes weg. Ze maken een grafsteen voor Blancefloer en doen net of ze dood is. Ondertussen verkopen ze Blancefloer als slavin. Zo gezegd, zo gedaan. Maar als Floris weer terug is en hoort dat zijn Blancefloer gestorven is, wil hij zelf ook niet meer leven en is hij erg verdrietig. De koning en koningin zien dat hun plan mislukt, want ze dreigen hun zoon kwijt te raken. Ze besluiten hem te vertellen dat Blancefloer helemaal niet dood is, maar dat ze haar hebben verkocht als slavin. Floris aarzelt geen moment en gaat haar zoeken. Hij krijgt paarden, goud, zilver, knechten en alles wat hij nodig heeft van zijn vader en gaat op pad. Onderweg krijgt hij allerlei aanwijzingen van herbergiers en zodoende komt hij te weten dat ze in Babylon is. Hij reist daarheen en ontdekt dat Blancefloer nu van een Emir is. Hij koopt een poortwachter om en zo komt hij bij zijn geliefde. Maar ze worden ontdekt en de Emir is van plan hen te doden. Op slot krijgt hij medelijden en laat hen trouwen. Dan komt het bericht dat de koning en koningin gestorven zijn en ze reizen samen terug naar Spanje en worden daar erg gelukkig. Schrijfstijl: de schrijfstijl is ouderwets, maar dat is logisch voor een boek uit de middeleeuwen. Voor de rest is de schrijfstijl niet moeilijk en gebruikt de schrijver ook niet veel ingewikkelde woorden.

De hoofdpersonen: de hoofdpersonen zijn Floris en Blancefloer. Floris is een dappere en slimme prins die verliefd is op Blancefloer. Blancefloer is ook slim en goedgemanierd. Zij is verliefd op Floris.

Thema: het thema is natuurlijk liefde. Het boek gaat over de liefde tussen 2 mensen. Die liefde wordt niet op prijs gesteld, maar de liefde overwint alles in dit boek.

Eigen mening: ik vond het best een leuk boek. Het was niet heel spannend en je wist dat het goed zou aflopen, maar toch was het geen vervelend boek op te lezen. Het leukste stukje uit het boek vind ik het stukje waarin Floris en Blancefloer elkaar na lange tijd weer zien. Ik kon me niet goed inleven in het thema, omdat je in deze tijd, in Nederland, niet meer verkocht kan worden omdat je van een jongen houdt. Ook was het thema niet heel origineel.

Mijn eindoordeel is: een best leuk boek, niet moeilijk om te lezen, maar en afgezaagd thema. Ik zou het boek wel aan mijn klasgenoten aanraden, omdat je het boek zo uit hebt en omdat het heel gemakkelijk leest. Het is ook niet zo’n saai boek, als je zou verwachten van een middeleeuws boek. Als ik het boek een eindcijfer zou moeten geven, dan zou dat een 7 zijn.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Floris ende Blancefloer door Diederic van Assenede"