Figuranten door Arnon Grunberg

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 3013 woorden
  • 12 juni 2007
  • 19 keer beoordeeld
  • Cijfer 6
  • 19 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1997
Pagina's
300
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
Libris Literatuur Prijs (1998 Genomineerd)

Boekcover Figuranten
Shadow
Figuranten door Arnon Grunberg
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
A. Voorwerk
Titelbeschrijving

1. De auteur van het boek is Arnon Grunberg.
2. Figuranten, is de titel van het boek.
3. In het boek is geen ondertitel aangegeven.
4. Wij hebben de 1e druk van dit boek gelezen, deze is uitgebracht in het jaar 1997 te Amsterdam.
5. De 1e druk verscheen dus in het jaar 1997.

Uiterlijke beschrijving
6. Het boek heeft 300 bladzijden.
7. De 300 bladzijden bestaan uit 5 hoofdstukken, met voor hoofdstuk 1 een inleiding en na hoofdstuk 5 een soort nawoord. De inleiding heeft als naam; Geldwolf, en na hoofdstuk 5 heeft het nawoord de naam; Recycling. De hoofdstukken zijn weer onderverdeeld in verschillende paragrafen.
Hoofdstuk 1 bestaat uit 12 paragrafen,

Hoofdstuk 2 bestaat uit 11 paragrafen,
Hoofdstuk 3 bestaat uit 9 paragrafen,
Hoofdstuk 4 bestaat uit 8 paragrafen,
Hoofdstuk 5 bestaat uit 12 paragrafen.
8. Het motto van het boek is; Jammer dat je met een lijkwagen naar het paradijs moet, Stanislaw Jerzy Lec.
9. In het boek wordt geen opdracht vermeld.
10. De omslag houdt wel degelijk verband met de inhoud, op de voorkant van het boek staat namelijk bestek. Dit is een terugkerend motief in het verhaal.
11. Op de achterkant staat een foto van Arnon Grunberg een inleidingverhaaltje en opmerkingen van andere mensen over dit boek en over Arnon Grunberg.

B. Samenvatting
Het boek gaat over Ewald Stanislas Krieg. Hij woont in New York en hij is makelaar. Zelf zegt hij: ‘makelaar in krotten’…

In het verhaal vertelt en denkt hij terug aan zijn jeugd in Amsterdam. Zijn hele jeugd bracht hij door samen met Broccoli. Broccoli had erg rijke ouders en aangezien zijn ouders in Zwitserland waren vanwege geheime zaken van Broccoli’s vader had Broccoli het hele huis voor zich zelf. Wel lette een zekere meneer Berk op het geld. Beide jongens wilden in de filmindustrie gaan werken en een beroemd acteur worden. Later kwam ook Elvira Lopez bij hun, ze had al eerder in films gespeeld en was volgens Broccoli erg goed, ook zij wou meedoen in films. Aangezien Broccoli veel geld had, kon hij al snel in contact komen met de juiste mensen. En zo kregen ze een aantal rollen in kleine films. De eerste rol die ze kregen was in een FNV voorlichtingsfilm. Daarna kreeg Ewald nog eens een rol in een andere film, waarin hij van de trap af moest vallen. Daar bleef het bij, waarna Broccoli zichzelf als manager beschouwde. Ze zouden zelf een film gaan maken; Lady Macbeth, er kwamen in totaal 3 mensen kijken, maar volgens Broccoli was het een groot succes.
Naar mate het boek vorderde werd duidelijk dat Ewald verliefd was op Elvira, hij was echter niet de enige, ook Broccoli was volgens Ewald verliefd op haar, dit bevestigde Broccoli echter nooit. Elk gingen ze één keer met Elvira naar bed.
Het onafscheidelijke trio richtte toen ze een avondje in een cafeetje zaten: ‘Operatie Brando’ op. Dit was, volgens henzelf, de manier om een bekend acteur te worden. Ze moesten zo veel mogelijk op Marlon Brando lijken. Hun linkerschoen was hun communicatiemiddel.
Toen kwamen Broccoli’s ouders plotseling terug uit Zwitserland. Ze gaan hun huis in Nederland verkopen en vluchten naar Mexico. Dit omdat meneer Eckstein nog steeds met geheimzinnige zaken bezig is. En mevrouw Eckstein bang is dat dit aan het licht komt. Ewald komt er dan achter dat Broccoli in het echt, Michael Eckstein heet. Dan overlijdt meneer Berk ook nog en is er niemand meer die op Broccoli (en het geld) let. Daardoor wordt het ook steeds minder.
Dan krijgt Ewald weer een rolletje, dit keer in een toneelstuk. Hier ontmoet hij de beroemde actrice Frederika Stienman. Het contact met Broccoli en Elvira wordt in die tijd een stuk minder. Dit ook omdat Ewald aan Frederika heeft beloofd om voor haar een monoloog te schrijven en hier dus veel tijd in steekt. Dan hoort Ewald dat Broccoli samen met Elvira naar Amerika gaat. Ewald mag wel mee, maar moet dan wel zelf betalen omdat Broccoli nog net 2 tickets kan betalen. Ewald gaat echt niet mee. Hij koos ervoor om zijn monoloog af te maken (die echter nooit af kwam) .
Na zes jaar gaat hij als nog naar Amerika. Hij zoekt Broccoli en Elvira nog wel, maar vind ze nooit.

C. Analyse & Interpretatie
Genre

12. Het boek behoort tot het genre roman.
13. Het subgenre kun je volgens ons, een fictie verhaal noemen en ook wel een maatschappijkritisch verhaal… Omdat veel over geld gaat, en geld bij veel mensen in onze maatschappij een erg belangrijke rol speelt.

Thematiek
15. Een aantal belangrijke motieven in het verhaal zijn:
- Vriendschap: De vriendschap tussen Broccoli, Ewald Krieg en Elvira Lopez.
- Geld: Broccoli denkt namelijk dat je alles kunt hebben en kunt willen, zolang je maar geld hebt.
- Opschrijfboekje: Steeds als Elvira een woord niet weet, schrijft ze dit op in haar opschrijfboekje.
- Naïviteit: Broccoli houdt een voorstelling, met Elvira in de hoofdrol, er komt niemand opdagen en hij denkt nog steeds dat ze nodig naar Hollywood moeten om carrière te maken.
16. Het thema van dit boek is een ultiem verlangen.
17. Wij denken dat de idee achter dit boek is, het verlangen om iemand anders te worden, iemand die je net niet bent, iemand die je waarschijnlijk ook nooit zal worden.
18. Als je de titel in verband brengt met het thema, hebben figuranten, denken wij, het ultieme verlangen om niet meer figurant te zijn, maar een groot acteur te worden.
19. Geen ondertitel aanwezig.
20. Het thematisch verband dat je met het motto kunt leggen, is dat ze een ultiem verlangen hebben om naar Hollywood te gaan. Hollywood is in de ogen van figuranten natuurlijk hét paradijs. In Hollywood, dus in het paradijs, willen zij een ster worden… aangezien ze in Nederland nog geen eens een poot aan de grond krijgen, zijn ze in Hollywood ten dode opgeschreven, dus gedoemd om te falen. Of te wijl met een lijkwagen naar het paradijs.

Structuur
21. Het verhaal is opgebouwd in drie stukken. Vanuit het heden stapt Ewald met een terugblik naar het verleden, wat in één grote flashback wordt verteld, het middenstuk. Het verteld hierin over een deel uit zijn jeugd toen hij nog in Amsterdam was, samen met Broccoli en Elvira. Dit hele gedeelte wordt chronologisch verteld. Het eerste en het laatste stuk is het heden waaruit Ewald verteld.
22. Door de grote flashback wordt het verhaal fragmentarisch verteld. Het eerste fragment in het heden, het tweede fragment in het verleden en het derde fragment weer in het heden.
23. Het verhaal is opgebouwd in vijf grote hoofdstukken (I, II, III, IV, V). Deze hoofdstukken zijn weer onderverdeeld in allemaal kleine hoofdstukken van een aantal bladzijden met een titel van een paar woorden.
24. Als je het verhaal indeelt in drie stukken is de samenhang erg groot, want in elk van die stukken gaan de hoofdstukken weer verder in het volgende hoofdstuk. Het verhaal in die stukken wordt eigenlijk aan één stuk door verteld, afgezonderd van de titels en hoofdstuknummers. Maar als je het boek als één geheel bekijkt, heeft het verhaal niet een goede samenhang, vanwege de tijdverschillen.
25. In dit boek is de ene verhaallijn dat Ewald in New York leeft, waar hij een nieuw succes heeft en weet wat hij gaat doen in zijn leven, de andere verhaallijn is de terugblik van Ewald naar zijn tijd in Amsterdam.
26. Ik vind niet dat ik in dit boek over spanning kan spreken. Er is geen enkel moment waarin er spanning is te bekennen, zelfs niet een echte climax. Alleen op het laatste moment wanneer Broccoli en Elvira eindelijk naar Amerika vertrekken kun je het als een soort climax opvatten, maar eigenlijk is het meer een opluchting.
27. Het boek begint met ‘post rem’, het eerste stuk wat vanuit een moment achteraf wordt vertelt, namelijk de periode waarin Ewald in New York is.
28. Er is een gesloten einde, want het probleem waar het hele boek over gaat is hier ten einde. Het gaat namelijk om het beroemd worden in de filmindustrie. Op het eind van het boek is dit voor Ewald over.
Het boek heeft een cyclisch einde, aangezien het begin vanuit een punt achteraf wordt verteld, het verhaaleinde komt weer op het beginpunt uit.

Personages
29. De hoofdfiguren van het boek zijn:
- Protagonist: Ewald Stanislas Krieg
- Antagonist: Broccoli (Michael Eckstein)
- Antagonist: Elvira Lopez
30. De leeftijd, beroep e.d. van de hoofdfiguren:
- Ewald Stanislas Krieg: Ewald is ongeveer 20 jaar oud. Hij is geen knappe man. Hij woont nog bij zijn ouders en wil graag filmster worden. Hij raakt bevriend met Broccoli die ook filmster wil worden. In het begin van het boek is Ewald werkloos maar aan het eind van het boek is hij makelaar geworden. Hij vindt het een mooi beroep.
- Broccoli (Michael Eckstein): Broccoli is ongeveer even oud als Ewald. Zijn ouders noemden hem hun wonderkind en zo noemt hij zichzelf ook. Hij woont in het huis van zijn ouders maar die waren er nooit. Zij hadden zich teruggetrokken in de Zwitserse bergen omdat ze stilte en rust nodig hadden. Broccoli heeft geen beroep, hij teert op de bankrekening in Zürich van zijn ouders. Verder heeft hij de Vereniging voor Geniën opgericht, waar later Ewald en Elvira ook lid van worden.
- Elvira Lopez: Elvira is een knappe vrouw. Ze komt uit Argentinië. Zij werkt af en toe. Zo heeft ze een keer in een film gespeeld, die nooit is afgekomen, want halverwege was het geld op. Ze heeft altijd een rood opschrijfboekje bij haar, daar schrijft ze allemaal verschillende dingen in op.
31. Karakter van de hoofdfiguren:
- Ewald Stanislas Krieg: Ewald heeft een round character, omdat je alles van hem te weten komt ook zie je hem duidelijk veranderen. Ewald is een beetje een meeloper en verlegen. Hij loopt steeds achter Broccoli aan. Wat Broccoli vindt, vindt hij ook. Ook is hij onzeker en daarom heeft hij zoveel houvast aan Broccoli en probeert zich achter hem te verschuilen. Hij durft niet zijn eigen mening te zeggen of vragen te stellen, omdat hij bang is dat ze hem dan misschien uit zouden lachen. Ook is hij bang voor nieuwe dingen, daarom gaat hij eerst ook niet met Broccoli en Elvira mee naar de Verenigde Staten.
Verder denkt hij niet aan zijn toekomst, wat zijn ouders belangrijk voor hem vinden, maar laat zich meesleuren door Broccoli.
- Broccoli (Michael Eckstein): Broccoli vindt zichzelf geweldig, omdat zijn ouders hem een wonderkind noemden. Hij is er helemaal van overtuigd dat hij het gaat maken in Hollywood.
Hij is een echte doorzetter. Hij wordt zovaak afgewezen, maar zet gewoon door. Verder is hij ook koppig, Broccoli luistert niet zo goed naar anderen. Maar hij is niet verlegen en onzeker, hij stapt zo op wildvreemde mensen af. Zowel Broccoli als Ewald worden verliefd op Elvira.
- Elvira Lopez: Zij vindt beide mannen ook leuk. Maar ze heeft zo haar bedenkingen over de ouders van Broccoli. Ze heeft net als Broccoli grote ambities en is waarschijnlijk het verst van alle drie gekomen in de filmbusiness.
32. Ontwikkeling van de protagonist:
Ewald Stanislas Krieg maakt een duidelijke ontwikkeling door in het boek. In het begin van het boek was hij een meeloper van Broccoli, maar aan het eind van het boek kiest hij ervoor om alleen achter te blijven in Nederland en gaat hij niet met Broccoli en Elvira mee naar de Verenigde Staten. Daar stopt hun relatie ook. Verder ontwikkelt hij zich van een werkloze in een geldwolf, een makelaar in onroerend goed.
33. De (belangrijkste) bijfiguren (tritagonisten) in het boek zijn:
- De ouders van Brocolli: Ze komen in het verhaal één keer naar Nederland, maar zijn bang dat ze worden gepakt en in de gevangenis terecht komen daarom vertrekken ze maar weer snel terug naar Zwitserland. Ze zijn niet tevreden over Broccoli en zijn ‘relatie’ met Elvira.
- Meneer en mevrouw Meerschwam: Zij zijn beiden in dienst van de ouders van Broccoli. Meneer Meerscham speelde taxichauffeur voor meneer Eckstein. Mevrouw Meerschwam was de huishoudster. Ze kwam één keer per week schoonmaken.
- Meneer Berk: Hij is een vriend van de ouders van Broccoli en regelt veel geldzaken voor hen.
- Mevrouw Bercowicz: Mevrouw Bercowicz was de zus van Berk.
- Frederika Steinman: Zij is een beroemde Nederlandse actrice met wie Ewald in contact komt tijdens een toneelstuk. Ewald moest een monoloog voor haar gaan schrijven, maar dit is nooit gebeurd.
- Meneer Frohlich: Hij was een soort manager die ervoor zorgde dat de drie af en toe enkele figuranten rolletje hadden.
- Wolf: Wolf is een joodse dokter die verliefd was op Elvira. Ze hadden elkaar ontmoet in een nachtclub. Hij was ongeveer 50 jaar oud. Zijn vrouw lag in het ziekenhuis.
- Mevrouw Lopez: Mevrouw Lopez is de moeder van Elvira.
- Emile: Emile is de minnaar van Mevrouw Lopez.
- Galani: Galani was een bontjassen handelaar in Argentinië.
34. De onderlinge verhoudingen:
De onderlinge verhoudingen tussen Ewald, Broccoli en Elvira zijn goed. Alleen de moeder van Broccoli is, als ze in Nederland komt, heel hysterisch. De moeder is heel nerveus en wil het hele huisraad meeslepen naar Zwitserland. Daardoor heeft ze vaak ruzie met haar man. Tussen hen is de relatie dus niet zo goed. De relatie tussen de hoofdpersonen lijkt in het boek niet te veranderen. Hun relatie stopt als Broccoli en Elvira samen naar de Verenigde Staten vertrekken en Ewald ze niet meer terugziet.

Tijd
35. Het is niet precies vast te leggen in welk tijd dit boek zich afspeelt, maar zo ongeveer in de jaren negentig. Het speelt zich af in de tijd waarin het heel belangrijk was om beroemd te worden, veel mensen wilden beroemd worden in de filmindustrie, dit idee was in de jaren negentig heel erg groot.
36. Het is niet duidelijk hoeveel tijd er tussen het begin en het einde verloopt, dit komt door de proloog en de epiloog. Als je die delen weglaat is het ongeveer 2 jaar, maar dit weet je niet helemaal zeker omdat er geen duidelijke tijdsverwijzingen zijn. Wel weet je dat het verhaal in Amsterdam zich 6 jaar geleden heeft afgespeeld, maar er wordt geen 6 jaar verteld, want er wordt verteld totdat Ewald naar Amerika vertrekt, maar in de proloog en in de epiloog is hij al makelaar, dus hier moet wel een tijd over heen zijn gegaan.
37. Er zijn geen opvallende sprongen in tijd, behalve zoals eerder gezegd is, het verschil in de grote flashback en het moment waarin Ewald in New York is.
38. Het boek telt 300 bladzijden en we hebben er ongeveer 5 uur over gedaan om het boek te lezen.
39. Over het algemeen zijn er geen tijdsversnellingen en tijdsvertragingen in dit boek aanwezig. Het verhaal wordt steeds op hetzelfde tempo vertelt. Een dag wordt in een aantal bladzijden verteld. Als er even een tijdje niks bijzonders is gebeurt dan zeggen ze dat in een paar woorden. Maar voor de rest is het tempo wel gelijk.
40. De ik-verteller is de hoofdpersoon die aan alle verhaalgebeurtenissen meedoet. Er is een dubbele tijdlaag, de ‘vertellende ik’, die vertelt over de jeugdjaren en de ‘belevende ik’, die de belevenissen destijds meemaakte. Omdat er aan het begin van het boek de ‘belevende ik’ is, in het midden de ‘vertellende ik’ en aan het eind weer de ‘belevende ik’, is het verhaal niet-chronologisch. Er zit dus één grote flashback in.

Perspectief & vertelsituatie:
41. Het verhaal wordt verteld vanuit een Ik-perspectief. Het hele verhaal is een terugblik in het leven van Ewald Stanislas Krieg.
42. Ewald Stanislas Krieg is een beetje een meeloper en verlegen. Hij loopt steeds achter Broccoli aan. Wat Broccoli vindt, vindt hij ook. Ook is hij onzeker en daarom heeft hij zoveel houvast aan Broccoli en probeert zich achter hem te verschuilen. Hij durft niet zijn eigen mening te zeggen of vragen te stellen, omdat hij bang is dat ze hem dan misschien uit zouden lachen.
Verder denkt hij niet aan zijn toekomst, wat zijn ouders belangrijk voor hem vinden, maar laat zich meesleuren door Broccoli.
43. De vertelsituatie is enkelvoudig. Het verhaal wordt vanuit de ogen van Ewald verteld, dus je krijgt geen goed beeld van wat de andere personages denken en voelen, alleen wat Ewald voelt en hoe hij over anderen denkt. Hierdoor krijg je een zeer eenvoudig beeld van het geheel.

Ruimte:
44. Het verhaal speelt zich af in e stad, in dit geval Amsterdam. Dit wordt bepaalde keren genoemd met straataanduidingen of echte plaatsaanduidingen zoals het Victoriahotel.
45. Het doel van deze 3 jonge mensen is beroemd worden of in ieder geval carrière maken. Carrière maken waarmee je beroemd wordt hoort toch wel bij de stad. Later in het boek komt ook New York voor. Als je iets wilt bereiken in de showbizz of iets dergelijks, dan moet je in de stad zijn. In de stad heb je de meeste kans om beroemd te worden. Daarom is het logisch dat dit verhaal zich in de stad afspeelt.
46. Het weer in dit boek wordt heel weinig vermeld. Het heeft geen relatie met het verhaal.

Taalgebruik en stijl
47. Het is geschreven volgens het Ik-perspectief, dus Ewald Stanilas Krieg verteld alles. Daardoor heb je in dit boek vooral te maken met beschrijving en beschouwing. Alles wat Ewald ziet wordt uitvoerig beschreven, tot in de kleinste details eigenlijk. Ook wat Ewald voelt en wat hij denkt. Er wordt in dit boek wel gebruik gemaakt van dialogen, maar dat ziet en hoort Ewald ook. Het is een dialoog uit het oogpunt van Ewald geschreven.
48. Dit is een redelijk eenvoudig boek, er zijn geen moeilijke woorden en het is gemakkelijk te begrijpen. Ewald Stanilas Krieg, Broccoli en Elvira Lopez proberen een spectaculair leven te leiden, alleen komt het er nooit van. Doordat dat niet lukt is het boek soms sober en saai. Het is wel een modern geschreven boek. Ook is het een humoristisch boek, maar het zijn grappen die voor een bepaald deel van de mensen leuk zijn. Niet iedereen zal van deze humor houden. Je wordt ook niet persoonlijk aangetrokken tot dit boek, het is een beetje afstandelijk. Ook heel belangrijk voor de stijl van dit boek is dat het spreektaalachtig is. Dat komt omdat het vanuit het perspectief van Ewald geschreven is. Het boek loopt lang allerlei zijpaden naar het slot. Het is een rommelige stijl, maar daardoor misschien wel juist heel begrijpbaar.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Figuranten door Arnon Grunberg"