Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Fatale liefde door Carry Slee

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
Boekcover Fatale liefde
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1210 woorden
  • 10 juni 2013
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
9 keer beoordeeld

Boekcover Fatale liefde
Shadow

Liz en Amber raken verzeild in een web van leugens en hebben al hun vindingrijkheid en doorzettingsvermogen nodig om zich staande te houden als het leven even tegenzit. Wat begint als een onschuldig liefdesverhaal, ontwikkelt zich gaandeweg tot een superspannende thriller die je op het puntje van je stoel uitleest!

Liz en Amber raken verzeild in een web van leugens en hebben al hun vindingrijkheid en doorzettingsvermogen nodig om zich staande te houden als het leven even tegenzit. Wat begint …

Liz en Amber raken verzeild in een web van leugens en hebben al hun vindingrijkheid en doorzettingsvermogen nodig om zich staande te houden als het leven even tegenzit. Wat begint als een onschuldig liefdesverhaal, ontwikkelt zich gaandeweg tot een superspannende thriller die je op het puntje van je stoel uitleest!

Fatale liefde door Carry Slee
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

De titel van het boek is ‘Fatale liefde’ het is geschreven door Carry Slee. Het is uitgebracht in 2010 door FMB uitgevers, Amsterdam.

Het is een realistisch verhaal, waarin de belevenissen en problemen van 2 vriendinnen worden vertelt.

De schrijfster, Carry Slee, is in 1949 in Amsterdam geboren.

Ze schreef onder andere de succes boeken: spijt, razend, radeloos, lover of loser, en vele anderen. In de reeks met Young Adult boeken heeft zij geschreven: Bangkok Boy, Fatale liefde, Joël en Brainwash.

De boeken gaan meestal over jongeren die een probleem hebben. Dat kan lopen van het verlies van je vader tot in aanraking komen met een loverboy.

Het verhaal in het kort.

Op het begin van het verhaal lees je een stukje over een jongen die in de villa van zijn neef mag verblijven.

Amber erft €30.000,- van haar overleden tante. Amber zit samen met haar vriendin Liz op een mode academie en ze besluiten om samen een bedrijfje op te richten om kleding te verkopen. Om dat te vieren gaan ze naar een café waar Amber Leon leert kennen.

Leon is de jongen waarover je in het begin leest.

Liz wilt graag samen wonen met haar vriend Djawad. Als ze hem eindelijk zo ver heeft dat hij ook wilt samenwonen, gaan ze op zoek naar een woning. Ze vinden een appartement die ze samen kunnen huren.

Als Liz al een paar dagen over tijd is, gaat ze een zwangerschapstest doen, daar komt uit dat ze zwanger is. Djawad denkt dat ze vreemd is gegaan met zijn beste vriend, Joe, want hij is niet vruchtbaar.

Leon heeft inmiddels al €1200,- van Amber gekregen omdat zijn pasje zogenaamd ingeslikt zou zijn. Amber is verliefd op Leon en trekt veel met hem op.

Djawad, die samenwoonde met Joe, heeft Joe van de boot af gestuurd. Joe trekt nu bij Liz en Amber in. Ook gaat Djawad opzoek naar een nieuwe huurder voor het appartement dat hij samen met Liz gehuurd heeft, Esther heeft interesse in het huis, en net op het moment dat Djawad er met Esther gaat kijken, is ook Liz op het idee gekomen om het appartement aan joe te verhuren. Nu verdenken ze elkaar ervan dat ze vreemd gaan.

Amber is samen met Leon naar Parijs, waar hij haar ten huwelijk vraagt en nog meer geld voor een zakendeal die nooit plaatsvindt. Amber komt erachter dat Leon een oplichter is, en gaat met een smoes naar huis.

Ondertussen heeft Liz abortus laten plegen en is Djawad erachter dat hij toch wel vruchtbaar is.

Liz, die te horen krijgt dat Leon een psychopaat is, maakt zich erg zorgen over Amber. Liz, Djawad en de broer van Djawad schakelen de politie in die achter Leon en Amber aan gaat. Onderweg naar huis begint Leon iets door te krijgen en slaat Amber neer. Hij neemt het vliegtuig naar Narobi waar hij opgewacht wordt door de politie, die hem doodschieten. Amber wordt gevonden in de kofferbak, maar mankeert niks.

Op het eind van het boek zijn Djawad en Liz weer samen en wonen ze samen op de boot waar Djawad altijd al woonde.

 

De personen die een belangrijke rol spelen in dit boek.

Liz – ze doet een modeopleiding, dus is erg creatief. Ze komt over als een goede vriendin. Maar ze lijkt wel een beetje onzeker. Liz is de beste vriendin van Amber. En heeft al een paar jaar een relatie met Djawad.

Amber – ook Amber doet een modeopleiding, en is dus creatief. Ze lijkt erg beïnvloedbaar en onzeker. Ze is ook redelijk snel over te halen, maar wel een goede vriendin. Amber is de beste vriendin van Liz.

Djawad – hij is een jongen van Iraanse afkom. Hij is als kind naar Nederland gevlucht en is in die tijd geopereerd aan zijn ballen waardoor hij niet vruchtbaar zou zijn. Hij lijkt me een lieve jongen die wel onzeker is over

zichzelf en over wat anderen van hem vinden. Hij is de vriend van Liz. Zijn beste vriend is Joe.

Leon – hij logeert een paar weken in de villa van zijn neef. Hij doet zich voor als een rijk persoon, maar is eigenlijk een psychopaat.

 

De plaatsen (ruimtes) waarin dit boek zich afspeelt.

Het verhaal speelt vooral in een stad af. De sfeer is eigenlijk in het hele boek heel normaal. Gewoon auto’s die in de straten rijden, een gezellige sfeer in een café. Alleen aan de villa waarin Leon logeert, wordt wel een beetje duidelijk hoe hij is. Maar verder versterken de plaatsen het verhaal niet zo zeer.

Alleen de plaats waar de scène wordt afgespeeld waarin Leon wordt neergeschoten, is wel wat ‘spannender’ beschreven.

 

Er wordt dus niet heel veel aandacht besteed aan de beschrijving van plaatsen. Dat doet er denk ik ook niet zo veel toe.

 

De omgang met de tijd in dit boek.

Het verhaal begint dus met een stuk over Leon, dat hij gaat logeren in de villa van zijn neef. Dat staat ook cursief gedrukt. Af en toe heb je in het boek ook stukjes cursief gedrukt, die dus over Leon gaat, wat hij doet of hoe hij denkt.

Het verhaal eindigt bij de dood van Leon en dat Liz en Djawad samenwonen op de boot van Djawad.

Het verhaal is dus chronologisch vertelt. Alles gebeurt in een logische volgorden, maar er gebeuren wel veel dingen tegelijk. Dat komt doordat je het leven van Amber en Liz volgt.

Er komt volgens mij maar één flashback voor in het boek. Dat is als Djawad terug denkt aan zijn vlucht vanuit Iran naar Nederland en dat hij dus niet vruchtbaar zou zijn.

Er is geen sprake van tijdvertraging of tijdverdichting dit boek. Er worden dus geen overbodige dingen vertelt. En er worden ook geen dingen heel uitgebreid vertelt om de tijd te vertragen.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Er is geen sprake van tijdvertraging of tijdverdichting dit boek. Er worden dus geen overbodige dingen vertelt. En er worden ook geen dingen heel uitgebreid vertelt om de tijd te vertragen.

Tijdsprongen zijn er ook niet. Alleen je krijgt bijvoorbeeld niet de hele reis naar bijvoorbeeld het ziekenhuis mee, of wat er allemaal in de tussentijd gebeurt, maar dat zou ook onnodig zijn.

 

Uit welk perspectief is het verhaal geschreven?

Het verhaal is voornamelijk vanuit Liz en Amber geschreven. Je krijgt ook eigenlijk al hun gedachten mee.

Soms, de cursief gedrukte stukken, worden vanuit Leon geschreven en af en toe heb je ook een stukje vanuit Djawad.

Je merkt heel duidelijk welke stukken vanuit Liz zijn en welke vanuit Amber. Want je leeft dan met diegene haar gebeurtenissen mee. Dat is dus heel makkelijk te lezen.

 

Mijn mening over dit boek.

Ik vond het een leuk boek, ik heb hem dan ook in een korte tijd uitgelezen. Het is weer wat anders, hier lees niet altijd over. Ook is het leuk dat je verschillende verhalen meekrijgt en niet met één persoon alles meeleest.

Het is ook een erg makkelijk te lezen boek.

Het verhaal is ook leuk omdat het over gewone jongeren gaat en niet over hele ingewikkelde mensen met tientallen problemen waarvoor ze overal naar oplossingen gaan zoeken of zo.

Ik vind dit dus een leuk boek en ik kan het zeker aanraden aan andere jongeren om dit boek te lezen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Fatale liefde door Carry Slee"