Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Fatale liefde door Carry Slee

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover Fatale liefde
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1826 woorden
  • 24 maart 2012
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
12 keer beoordeeld

Boekcover Fatale liefde
Shadow

Liz en Amber raken verzeild in een web van leugens en hebben al hun vindingrijkheid en doorzettingsvermogen nodig om zich staande te houden als het leven even tegenzit. Wat begint als een onschuldig liefdesverhaal, ontwikkelt zich gaandeweg tot een superspannende thriller die je op het puntje van je stoel uitleest!

Liz en Amber raken verzeild in een web van leugens en hebben al hun vindingrijkheid en doorzettingsvermogen nodig om zich staande te houden als het leven even tegenzit. Wat begint …

Liz en Amber raken verzeild in een web van leugens en hebben al hun vindingrijkheid en doorzettingsvermogen nodig om zich staande te houden als het leven even tegenzit. Wat begint als een onschuldig liefdesverhaal, ontwikkelt zich gaandeweg tot een superspannende thriller die je op het puntje van je stoel uitleest!

Fatale liefde door Carry Slee
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

B. kennisopdrachten

1a. waarom heb je dit boek gekozen?
Ik zag het boek liggen en ik werd best nieuwsgierig waar het over zou gaan, dus heb ik gekeken hoe het eruit zag en het sprak me wel aan. Dus ik werd nog nieuwsgieriger en ging het dus lezen.

1b. hoe ziet de omslag eruit?
Het ziet er best dramatisch uit. Je ziet dat een meisje zich helemaal vastklemt aan een jongen onder het water, wat dus zware gevolgen zal hebben.

1c. welke verwachting had je van het boek voordat je het begon te lezen?
Ik had dus de indruk dat het wel dramatisch zou zijn als je naar de omslag en naar de titel zou kijken. Dus ik had wel het gevoel dat er iets ging gebeuren wat fataal zou worden.

1d. gegevens.
Fatale liefde
Carry Slee
FMB uitgevers
Eerste uitgave: 2010, Amsterdam

2. leg de titel uit.
Met fatale liefde word bedoeld dat Liz en Amber allebei verliefd worden wat nadelige gevolgen voor hun heeft. Achteraf krijgen ze vreselijke spijt dat ze aan deze liefde begonnen zijn. en het word hun ‘’fataal’’ van de zorgen/herinneringen die ze eraan overhouden.

3a. informatie over Carry Slee.
Carry Slee schrijft voor alle leeftijden, maar ze is vooral bekend door haar kinder- en jeugdboeken, waarvoor ze veel prijzen in de wacht sleepte. Negen keer won ze de Nederlandse Kinderjury en vijf keer de jonge jury. Vier van haar boeken werden succesvol verfilmd. Carry Slee schreef vier volwassenenromans, waaronder Moederkruid, die genomineerd werd voor de NS Publieksprijs. In 2009 verscheen Bangkok boy, Carry’s eerste boek voor 16+. Fatale liefde is haar tweede 16+ boek. Carry Slee is geboren in Amsterdam in 1949. Ze is getrouwd met Elles en heeft 2 kinden: Nadja en Masja. Het schrijven begon met haar toen ze lerares voor drama werd en ze een verhaaltje heeft gedebuteerd voor de bobo.
Daarna begon ze met boeken schrijven, en werd ze heel succesvol.

3b. heb ik al meer boeken gelezen van Carry Slee?
Ja ik heb al heel veel boeken gelezen van Carry Slee. Ik heb alle vier de delen gelezen van de reeks ‘’dat heb ik weer’’, en ik heb lover of loser, timboektoe, afblijven, radeloos, paniek, razend, pijnstillers, kappen en spijt.

3c. wat vind ik van haar?
Ik vind haar qua schrijven en de taal en woorden die ze gebruikt heel erg goed. Want ze leeft zich helemaal in in de doelgroep waar ze zich op richt. Ik vind het het heel knap van haar hoe ze dat doet. Ze weet precies welke woorden ze moet gebruiken.

4. tot welk genre hoort het door jou gelezen boek?
Fatale liefde behoort tot de realistische romans. Het zou iedereen kunnen overkomen van wat Liz en Amber gebeurd. Het is allemaal heel erg echt. Maar het behoort ook wel een klein beetje tot de tendensroman want je merkt dat Carry iets wilt overbrengen dat je moet opletten met alles en iedereen.

5. Samenvatting.
Als de tante van Amber overlijdt, erft Amber onverwachts heel veel geld van haar tante Fien. Met dat geld wil ze samen met haar beste vriendin Liz een bedrijfje beginnen voor kleding (wat ze zelf dan ontwerpen). Liz heeft een relatie met Djawad. Ze wil met hem samenwonen maar hij ziet dat niet zo zitten. Dan ontmoet Amber een charmante jongen genaamd Leon, hij beweert in de tv-wereld te werken en rijk is maar eigenlijk is het een bedrieger die op Ambers’ geld uit is. Hij woont tijdelijk in de villa van zijn neef. Toen Djawad klein was is hij toen hij met zijn vader en broer aan het vluchten was uit Iran kreeg hij een vreselijke ontsteking in zijn ballen. Daarna is hij heel snel geopereerd en daar kwam uit dat hij nooit meer kinderen zou kunnen krijgen. Plotseling blijkt Liz zwanger te zijn en Djawad kan dat niet geloven, want hij is onvruchtbaar, dan moet het wel van iemand anders zijn. Liz en Djawad denken van elkaar dat ze allebei iemand anders hebben en zo wordt de relatie verbroken. Als Leon en Amber uitgaan vraagt hij haar €1200,- te pinnen want zijn pinpas is ingeslikt door de automaat. Amber twijfelt even maar doet het toch. Liz vindt dat maar raar, hij is zelf toch zo rijk. Om de liefdesproblemen van Liz te vergeten gaat ze samen met Amber een weekje op vakantie naar Curaçao. Na die week besluit Liz abortus te plegen. Djawad heeft weer erge pijn aan zijn ballen en gaat naar het ziekenhuis waar blijkt dat het weer een ontsteking is. Na onderzoek blijkt dat hij gewoon vruchtbaar is. Amber gaat met Leon een weekje naar Frankrijk. Leon zegt dat hij voor zaken daarheen moet maar eigenlijk moet hij even uit het huis van z’n neef omdat er een vriend komt logeren. Djawad komt erachter dat het huis van Leon helemaal niet van hem is en licht Liz in. Ze waarschuwen de politie. Hij blijkt een oplichter en psychopaat te zijn. Ook Amber komt erachter dat Leon een bedrieger is maar laat dat nog niet merken. Amber verzint een plan waardoor ze terug naar Nederland gaan maar als ze bijna bij België zijn merkt Leon dat er iets niet klopt. Hij rijdt naar Brussel Airport, slaat Amber bewusteloos en neemt de eerste vlucht naar Nairobi. De politie wacht Leon op als hij aankomt. Hij probeert te vluchten en uiteindelijk schieten ze hem neer. In Brussel vinden ze Amber in Leon’s auto. Ze is erg van slag. Liz en Djawad komen weer bij elkaar na een goed gesprek en door deze hele gebeurtenis.

6a. in welke plaats speel het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich vooral af in:
• Amsterdam (daar ligt het huis van Amber & Liz, en de boot van Djawad).
• Loosdrecht (daar ligt de villa van Leon).
• Zwolle (daar wonen de ouders van Liz).
• Frankrijk. (daar zijn Liz en Amber voor een tijdje op vakantie).
• Brussel Airport. (daar wordt Leon opgepakt, en daar word Amber gedumpt).

6b. in welk milieu speel het verhaal zich af?
het verhaal speelt zich af tussen verschillende studenten die in Amsterdam wonen. En soms ook tussen de rijken.

6c. in wat voor omgeving speelt het verhaal zich hoofdzakelijk af?
Het speelt zich vooral af in het studentenhuis van Liz en Amber en op de boot van Djawad en in de villa van Leon.

7a. in welke tijd speelt het verhaal zich af en waaraan merk je dat?
Het speelt zich af in de tegenwoordige tijd, dat merk je aan hoe de mensen zich gedragen. Ze zijn erg bezig met mode en hoe zoe omgaan met andere mensen.

7b. hoelang duurt het verhaal?
Het verhaal duurt ongeveer een half jaar.

7c. komen er vooruitwijzingen of flashbacks in voor?
Ja er komen vooral flashbacks in voor door Djawad die terug denkt aan de tijd dat hij vluchtte uit Iran en aan de tijd in Iran zelf en in het ziekenhuis.

C. belevingsopdrachten

1. Belangrijkste stuk.
Ik vond het belangrijkste stuk in het boek het stukje dat Djawad erachter kwam dat Liz zwanger was en dat hij dacht dat hij nog onvruchtbaar was en dat ze uit elkaar gingen. En dat Djawad naar het ziekenhuis moest omdat hij weer een ontsteking aan zijn ballen had en erachter kwam dat hij wel vruchtbaar was en dat tegelijkertijd ook Liz in het ziekenhuis was voor abortus. Wat ook nog een heel belangrijk stuk was vond ik toen dat Amber erachter kwam dat Leon een bedrieger was. vooral de tijd dat ze in de auto zat richting Nederland. Dit zijn de drie belangrijkste stukken uit de tekst omdat daar de belangrijkste gevolgen uit voort komen. Daardoor gaan Liz en Djawad uit elkaar en ook weer bij elkaar. En daardoor zijn Amber en Leon uit elkaar. En komen de vriendinnen weer bij elkaar uit voor er weer voor elkaar te kunnen zijn in de moeilijke periodes.

2. alfabet
a: abortus. Liz pleegt abortus.
b: bar. Daar gingen Amber en Liz vaak heen om ergens op te proosten. En het is de ontmoetingsplek van Amber en Leon.
c: Carry. Dat is de schrijfster van het boek.
d: drama. Er komt heel veel drama in het boek voor.
e: erfenis. Amber krijgt een erfenis van haar tante.
f: fataal. De gevolgen van de liefdes zijn zo zwaar dat het Leon fataal wordt.
g: geheim. Djawad houdt geheim dat hij onvruchtbaar is voor Liz.
h: heerlijk. Het voelde voor Liz, Djawad en Amber heerlijk aan om verliefd te zijn.
i: Iran
j: Joe. De beste vriend van Djawad. Het is een heel wispelturige jongen die geen vast huis heeft om te wonen.
k: kledinglijn. Amber en Liz willen samen een nieuwe kledinglijn beginnen.
l: liefde. Het verhaal gaat vooral over 2 liefdes waarvan een slecht afloopt en de ander weer bloei krijgt.
m: modeacademie. Amber en Liz gaan samen naar de modeacademie en Amsterdam.
n: Nederland. Het enige wat Amber nog wil als ze Leon doorheeft is terug naar Nederland.
o: ontsteking. Djawad krijgt voor de 2e keer in zijn leven een ontsteking in zijn ballen.
p: Porsche. Leon heeft een porsche wat een belangrijk onderdeel is van het verhaal.
r: ruw. Leon gaat erg ruw met Amber om als hij begint te merken dat zij hem door heeft.
s: spel. Uiteindelijk heeft Leon een spel gespeeld met Amber zodat hij de erfenis kon stelen.
t: trein. Liz zit vaak in de trein richting Zwolle voor naar haar ouders te gaan.
u: uitgaan. Liz, Amber, Joe en Djawad gaan vaak samen uit.
v: vakantie. Liz en Amber gaan samen een week op vakantie naar Curaçao zodat Liz kan nadenken of ze wel abortus wil plegen.
w: wantrouwen. Djawad en Liz vertrouwen elkaar niet meer.
y: youssef. Dat is de broer van Djawad waar hij alles mee deelt.
z: ziekenhuis: daar komen Djawad, Liz en Amber alle drie in terecht.

3. cadeau
ik zou een leugendetector als cadeau willen geven aan Amber maar ook aan Djawad en Liz. Zo zouden ze sneller kunnen herkennen als de ander loog als ze naar de waarheid vroegen. Want het komt er vaak in voor dat ze iets voor elkaar verzwijgen of liegen. En voor dat te verkomen zou ik ze een leugendetector als cadeau geven. Maar het handigste is natuurlijk als je gewoon eerlijk tegen elkaar bent en dat je alles gewoon verteld als je iets dwars zit. Dus eigenlijk zou dat niet nodig moeten zijn. en als je gewoon eerlijk bent en alles eerlijk verteld is het ook veel leuker voor de ander. Want die zal het niet als kritiek opvatten maar zal er in de meeste gevallen iets aan doen of hij/zij zou zich er bij neerleggen. Want dat is waar ze zich in vergissen. Ze denken dat de ander er een drama van zal gaan maken of in het ergste geval het zou uitmaken als ze eerlijk zijn. Maar dat zou uiteindelijk toch allemaal niet zo zijn.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Fatale liefde door Carry Slee"