Fatale liefde door Carry Slee

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
Boekcover Fatale liefde
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 2573 woorden
  • 11 maart 2011
  • 78 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
78 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2010
Pagina's
277
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Fatale liefde
Shadow

Liz en Amber raken verzeild in een web van leugens en hebben al hun vindingrijkheid en doorzettingsvermogen nodig om zich staande te houden als het leven even tegenzit. Wat begint als een onschuldig liefdesverhaal, ontwikkelt zich gaandeweg tot een superspannende thriller die je op het puntje van je stoel uitleest!

Liz en Amber raken verzeild in een web van leugens en hebben al hun vindingrijkheid en doorzettingsvermogen nodig om zich staande te houden als het leven even tegenzit. Wat begint …

Liz en Amber raken verzeild in een web van leugens en hebben al hun vindingrijkheid en doorzettingsvermogen nodig om zich staande te houden als het leven even tegenzit. Wat begint als een onschuldig liefdesverhaal, ontwikkelt zich gaandeweg tot een superspannende thriller die je op het puntje van je stoel uitleest!

Fatale liefde door Carry Slee
Shadow
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Zakelijke gegevens
De schrijver van ‘Fatale liefde’ is Carry Slee. De uitgever is Carry Slee zelf samen met Foreign Media Group. Het boek is uitgegeven in 2010 in Amsterdam. In datzelfde jaar was er een zware aardbeving in Haïti en in Chilli zaten drieëndertig mijnwerkers vast die pas na twee weken weer contact hadden met de buitenwereld en er na zevenenzestig dagen kwamen ze weer boven de grond. De druk die ik gebruikte is de eerste druk.

Eerste persoonlijke reactie
Ik heb dit boek gekozen omdat wij het al in huis hadden, ik al van jongs af aan Carry Slee boeken lees en ze altijd super leuk vind en ik erg benieuwd was naar haar zestien-plus reeks.Bespreking van verhaalaspecten


Fictie en werkelijkheid

Het boek is zeker verzonnen, maar neigt erg naar de werkelijkheid.

Dat komt doordat het gewone mensen zijn en geen verzonnen wezens en die mensen maken allemaal situaties mee die in het gewone leven ook voorkomen.

Bijvoorbeeld:
- De ruzies tussen Liz en Djawad. Die laten zien dat relaties echt niet altijd een sprookje zijn en er ook vaak problemen zijn die je moet uitvechten, maar dat betekent niet dat een relatie slecht is.

- De fout van Amber om zich te laten verleiden door Leon is iets waar ze niks aan kon doen. Leuke jongen, leuk leven, leuk huis, daar valt ze voor. Door haar verliefdheid twijfelt ze niet aan de waarheid van zijn mooie leven en drukke baan.

Spanning en open plekken
Er zijn vaak open plekken en spanningsmomenten. Elke keer als het over de erfenis van Amber gaat is er een spanning van wat er gaat gebeuren. Zal ze het uitlenen? En krijgt ze het dan wel terug? Zeker op het einde, wanneer Amber erg veel geld uitleent aan Leon in Frankrijk, terwijl je als lezer al weet dat Leon niet zo’n betrouwbaar persoon is door een gebeurtenis in Nederland met Liz en Djawad.

Ook is er spanning wanneer Djawad en Joe (vriend van Djawad) een jointje roken terwijl de ouder van Liz net op bezoek komen. Liz krijgt dan ruzie met haar ouders omdat zij denken dat Djawad verslaafd is. Liz’ vader zet dan haar toelage stop waardoor Liz haar studie niet zou kunnen afmaken, omdat ze dan de hele week zou moeten werken om te kunnen leven. ‘Gaat ze echt haar studie stop zetten in haar examen jaar? Gaat ze geld lenen van Amber?’ Dat soort vragen komen dan op in je hoofd.

Personages
Het boek is geschreven uit verschillende personen, maar het meest vanuit Amber en Liz. Dat zijn dat ook de hoofdpersonen.

Hoofdpersonen:
Amber Overgauw:
Ze is een begin twintiger. Ze zit in haar examen jaar van de kunstopleiding in Amsterdam, waar ze ook woont. Ze woont samen met Liz, een vriendin die ze kent van via haar opleiding. In dit appartement wonen ze nu een jaar. Ze heeft een erfenis van haar tante Fien gekregen. Wel €30.000. Het geld is bedoeld voor het modebedrijfje dat Amber en Liz willen oprichten. Maar daar krijgt ze nog problemen mee wanneer ze Leon ontmoet (haar latere vriend). Ze is erg blij wanneer ze Leon ontmoet omdat hij haar niet onder druk zet. Veel van haar vorige vriendjes wilden macht over haar hebben. Ze vindt dat ze met Leon veel meer voor zichzelf kan opkomen. Verder is ze wel erg geduldig. Wanneer Liz het moeilijk heeft met haar zwangerschap blijft Amber kalm en helpt haar geduldig.

Liz Klein:
Liz is ook een begin twintiger. Net als Amber is ze bezig met haar examenjaar van de kunstopleiding, te Amsterdam. Ze woont samen met Amber, maar wil in de loop van het boek met Djawad (haar vriend) gaan samen wonen. Ze gunt Amber een vriend, aangezien die al tijden geen leuke vriend heeft gehad en is dan ook erg blij voor haar met Leon. Liz raakt in de loop van het boek zwanger en besluit aan het einde van het boek abortus te plegen. Liz heeft een duidelijk karakter. Ze komt voor zichzelf op, maar ze trekt wel erg snel conclusies en raakt ook snel gespannen.. Toch is ze erg vriendelijk.

Bijpersonen:

Djawad:

Hij is een belangrijke bijpersoon en de vriend van Liz. Hij is een Iranese vluchteling. Op erg jonge leeftijd is hij met zijn gezin Iran uitgevlucht. Tijdens die tocht kreeg hij een verschrikkelijke pijn in zijn ballen en wordt geholpen door een dokter, die zegt dat hij na die operatie niet meer vruchtbaar is. Aan het einde blijkt dat dat fout is en hij wel vruchtbaar is. Ook hij woont in Amsterdam, op een boot.

Leon:
Hij is een charmante jongen met een erg rijke neef. Wanneer zijn neef voor een lange tijd naar L.A gaat, mag Leon in de grote villa aan de Loosdrechtse plassen verblijven. Hij moet wel van de Porsche en de boot afblijven. Wanneer hij Amber ontmoet beginnen de leugens. Hij zegt dat het het huis en alles erom heen van hem is (terwijl hij in een oud, vies appartementje in Utrecht woont), dat hij programma's verkoopt over de hele wereld en hij kleedt zich in de dure Armani, Prada en andere merkkleren van zijn neef. Deze hele verleiding draait uit op de beroving. Hij weet alles zo te plannen dat het lijkt alsof hij alles zal terug betalen, terwijl hij eigenlijk op het einde Amber in de kofferbak van de Porsche gooit en zelf naar Nairobi vlucht. Daar word hij opgepakt en doodgeschoten voor zijn geld.

Meneer en mevrouw Overgauw:

Zij zijn de ouders van Amber. Ze wonen in een dorp in de buurt van Amsterdam. De moeder heet Els.

Meneer en mevrouw Klein:

Zij zijn de ouders van Liz. De vader van Liz heeft een paar jaar geleden een hartinfarct gehad. Door die gebeurtenis was Liz zo bang dat ze hem kwijt zou raken dat ze liever is geworden voor haar vader en vader ook voor haar. Daardoor kunnen beter met elkaar opschieten. Ook is de vader meer in de tuin gaan werken en rustiger geworden. Maar wanneer vader en moeder Klein een keer onverwachts op bezoek komen zijn Liz en Amber niet thuis, maar Djawad en Joe wel. Zij zijn op dat moment een joint aan het roken. Liz' ouders denken dat Djawad verslaafd is en eisen dat Liz hun relatie eindigt. Wanneer Liz dat vertikt zet haar vader haar toelage stop. Haar moeder helpt haar door stiekem €400 elke maand over te maken.

Tante Fien:
Zij is de tante van Amber. Wanneer zij overlijdt krijgt Amber een erfenis van haar. Wel €30.000! Amber denkt dat zij daar al heel lang voor heeft gespaard, want tante Fien liep altijd in oude, vale kleding rond en leefde redelijk arm. Toch hield zij wel van een wijntje 's avonds, dat kwam ze dan ook vaak bij Amber en Liz doen.

Djawads ouders:

Zij zijn vluchtelingen uit Iran. Wanneer ze het bericht krijgen dat Djawads oma erg ziek is, wil vader naar haar toe. Djawad en zijn broer proberen hem tegen te houden omdat het te gevaarlijk is. De kans is heel groot dat hij niet meer levend terug komt of gevangen wordt genomen. Wanneer Djawad en zijn broer voor de laatste keer proberen hun vader tegen te houden krijgen ze het bericht dat hun oma is overleden. Dan wil vader helemaal naar oma toe, voor de begrafenis. Maar dan moet hij vliegen op zijn eigen naam omdat het andere ticket te laat is. Dat is nog gevaarlijker. Waarschijnlijk komt hij niet eens door de douane. Uiteindelijk beseft vader dat het te risicovol is en blijft toch thuis. De moeder van Djawad komt niet echt veel voor. Ze probeert haar man wel thuis te houden.

Youssef:

Hij is Djawads broer. Hij is de chauffeur van de neef van Leon. Via hem komen ze erachter dat de villa helemaal niet van Leon is.

Opbouw
De opbouw van het verhaal is bijna helemaal chronologisch. Soms zijn er nog wel wat terugblikken naar het verleden. Bijvoorbeeld:
– Amber gaat naar haar ouders. Daar ziet ze het dorpspleintje en denkt terug aan haar jeugd.

Soms is het doel van die terugblikken om wat meer uitleg te geven. Bijvoorbeeld:
– Wanneer het voor het eerst in het boek wordt geschreven over Djawads onvruchtbaarheid wordt Djawads jeugd waarbij ze op de vlucht waren erbij gehaald. Hij krijgt tijdens die vlucht een ontzettend pijnlijke steken in zijn ballen. Hij wordt dan geopereerd en de dokter zegt dan dat hij onvruchtbaar is.

Het hele boek wordt geschreven in vierentwintig hoofdstukken. Tussen die hoofdstukken door zijn er teksten van meestal één pagina schuin geschreven. Die gaan over Leons gebeurtenissen zonder Amber erbij. De hoofdstukken worden verdeeld onder meerdere personen: Amber, Liz en Djawad.


Tijd

Het verhaal speelt zich heel duidelijk in de 21e eeuw af. Ook wel nu. Dat is te merken aan mobieltjes en internet. Ook kun je dat merken aan de snelle manier van gebeurtenissen die elkaar opvolgen.

Thema en motieven
Het thema van dit boek is liefde. Of het nu gaat over ruzies of vrijscènes, het heeft allemaal te maken met liefde. Soms fatale, soms gelukkige.

Maar liefde is alleen maar het algemene thema. Er zijn veel meer motieven. Zo gaat het over volwassen worden, keuzes maken (de abortus van Liz), gezinsrelaties, geheimen (Djawads onvruchtbaarheid), misverstanden (Liz en Djawad die denken dat ze beide een nieuwe partner hebben), seks, bedrog, psychische afwijking (Leon), drugs, school en eigen ondernemingen (eigen bedrijfje van Liz en Amber).


Vertelsituatie

Dit verhaal is een personale vertelsituatie, maar het verschilt wel per hoofdstuk vanuit wiens ogen het wordt geschreven. Liz, Amber, Djawad en Leon hebben allemaal hun eigen stukken tekst. De eerste drie hebben de gewone hoofdstuk, maar Leon heeft alleen de cursieve stukken.


Ruimte

Het verhaal speelt zich op veel verschillende plekken af. Het begint bij de villa van Leons neef, daarna gaat het naar het notariskantoor voor de erfenis. Er komen meer cafeetjes in voor. Het speelt zich wel voornamelijk af in Amsterdam, maar ook in dorpjes eromheen, de Loosdrechtse plassen en zelfs in Frankrijk, Curaçao en Nairobi.

Informatie over de auteur
Carry Slee werd in 1949 in Amsterdam geboren. Na de middelbare school ging ze naar de Academie voor Expressie door Woord en Gebaar in Utrecht en werkte ze een aantal jaren als lerares Drama in het voortgezet onderwijs. In 1988 debuteerde ze in het tijdschrift Bobo met verhalen over Keetje Karnemelk. Haar eerst boek, Rik en Roosje, een voorleesboek voor jonge kinderen, verscheen in 1989. Daarna volgden al gauw meer boeken, meestal realistische verhalen voor jonge kinderen. In de jaren erna ging ze ook voor oudere kinderen schrijven. Haar 10+-boeken werden razend populair bij de jeugd, gezien de vele nominaties en prijzen die ze voor haar boeken ontving. In 1999 schreef Carry het Kinderboekenweekgeschenk, Bik-kels.

Carry Slee schrijft voor kinderen van alle leeftijden, zowel voor jongens als voor meisjes. Haar lezerspubliek is multicultureel, evenals haar hoofdpersonen. Carry schrijft voornamelijk realistische verhalen in klare taal, die kinderen en jongeren aanspreekt. De situaties die ze beschrijft, zijn heel herkenbaar en de lezer kan zich makkelijk identificeren met de personages. Haar boeken zijn altijd spannend en zo geschreven dat je ze in één keer uit wilt lezen. Voor jonge kinderen schrijft ze vaak over de kleuterklas, op bezoek gaan bij opa en oma, dierendag, verjaardagen en sinterklaas. Voor wat oudere kinderen heeft ze het vaak over pesten, eerste vorm van verliefd zijn, kampen, clubjes en klassenfeesten. In haar zestien plus reeks heeft ze het over studeren, op jezelf wonen, seks en feesten.

Samenvatting
Amber krijgt van haar tante Fien een erfenis van €30.000. Liz en zij kunnen nu een modebe-drijfje starten! Wanneer ze dat gaan vieren ontmoet Amber Leon. Leon doet zich voor als een rijke jonge man met een goed bedrijf. Liz is blij voor haar, want zij zelf heeft al een jaar met Djawad een relatie. Ze wil graag samen wonen met Djawad, maar die twijfelt daar toch nog erg over. Amber gaat ondertussen met Leon allemaal leuke dingen doen, varen, dobberen in een jacuzzi en romantische dinertjes. Djawad vertrouwt hem niet, maar dat trekken Amber en Liz zich niet aan. Liz raakt zwanger van Djawad omdat ze de pil vergeet. Djawad denkt dat het kind van Joe is omdat hij denkt dat hij onvruchtbaar is (wat later fout bleek). Ze krijgen ruzie, gaan uit elkaar en Liz weet niet wat ze moet met haar zwangerschap. Ze gaat met Amber naar Curaçao om na te denken. Ze besluit abortus te plegen. Amber gaat met Leon naar Frankrijk, daar vraagt Leon haar ten huwelijk. Ze zegt ja. Leon leent €25.000 van haar. ‘Om een klant contant te kunnen betalen.’ Via de broer van Djawad, Youssef, komen ze er achter dat de villa niet van Leon is. Ze bellen de politie en die vertelt hen dat Leon een psychische afwijking heeft en dit al vaker gedaan heeft. Ze proberen Amber te waarschuwen en Leon op te pakken. Amber krijgt het door en doet alsof ze naar huis moet omdat haar vader een tweede hartinfarct heeft gehad. Leon krijgt door wat er aan de hand is, verwondt haar en laat haar achter in de kofferbak van de Porsche. De politie vind haar. Leon vliegt naar Nairobi wordt daar opgepakt en doodgeschoten vanwege zijn geld. Djawad en Liz praten hun ruzie uit en gaan weer een relatie opbouwen.


Tweede persoonlijke reactie

Fatale liefde is een snel geschreven boek waar je lekker doorheen leest. Herkenning zat er voor mij nog niet echt in aangezien ik jonger ben dan de personages. Wel vond ik de tijd soms niet helemaal duidelijk. Voor mijn gevoel vroeg Leon Amber wel erg snel ten huwelijk. Ik vond het einde wel origineel. Ik ben gewend dat boeken eigenlijk altijd helemaal goed eindigen, terwijl dit boek ook deels slecht eindigt, doordat Amber haar geld niet terug krijgt. Op de voorkant hebben ze over een ‘thriller’, maar dat zie ik niet helemaal. Het is zeker erg spannend, maar het is niet eng en dat moet een thriller wel hebben.


Persoonlijke reacties van anderen:

“Ik heb fatale liefde direct gelezen toen ik hem binnen kreeg . Ik kon eigenlijk bijna niet meer stoppen want ik werd meteen door getrokken om verder te lezen had hem snel uit maar vond het leuk en spannend om te lezen net als Bangkok boy . Geweldig boek. ECHT EEN AANRADER”

“Ik vond het boek echt tegen vallen. Het boek wat ik hiervoor had gelezen van Carry Slee; Bangkok boy was daarentegen erg goed. Maar goed.. ik had dit echt niet verwacht.
En het is zeker geen thriller! Ik vond de personen in het boek ook helemaal niet leuk.
Djawad die er meteen vanuit gaat dat Liz vreemd gaat en alles meteen uitmaakt zonder enige verklaringen gehoord te hebben. Dom. En Amber die zomaar haar erfenis gaat uitlenen. Dom. Echt van die dingen dat je zelf denkt van.. damn.... denk ‘s na voor je iets doet. En dat irriteert in het boek. Het einde had wel iets.. van een beetje spanning maar dat was in een paar minuten voorbij. Ik vond het wel leuk dat Liz en Amber op de modeacademie zitten en een kledinglijn willen beginnen. Dat sprak me ook aan toen ik de achterkant van het boek las. En ik had wel verwacht dat ze nog in het boek het pand gingen kopen en inrichten en dat daar nog iets over geschreven zou worden.. maar dat was niet het geval.”Bronnen

http://www.nu.nl/buitenland/2354838/tranen-en-tumult-bij-terugkeer-mijnwerkers.html
http://carryslee.nl/carryslee.php
http://www.scholieren.com/boekverslagen/31507
http://www.schrijversinfo.nl/sleecarry.html
www.google.nl
boek ‘Fatale liefde’ van Carry Slee.

REACTIES

I.

I.

ik moet 7 nieuwe titels bedenken voor het boek weet ieamnd nog een paar?

12 jaar geleden

T.

T.

wat voor cijfer kreeg je ervoor?

11 jaar geleden

T.

T.

U bent Joe vergeten.

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Fatale liefde door Carry Slee"