Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

Zakelijke gegevensAuteur: Arnon Grunberg

Boek: Fantoompijn, Uitgeverij Nijgh en van Ditmar, Jaar van uitgave 2000, Druk weet ik niet want ik heb het boek al teruggebracht.

Genre: RomanEerste reactie

Keuze

Ik heb dit boek in de eerste plaats gekozen voor de schrijver. Ik moest hier namelijk mijn spreekbeurt over houden. Waarom ik dan voor dit boek heb gekozen is omdat het zijn laatste boek is het een redelijk dik boek is en vele goede recensies op de achterkant stonden.InhoudIk vond het boek toen ik het net uit had nog wat moeilijk te begrijpen nadat ik enige tijd over het boek na had gedacht begon het toch wel een beetje te dagen.

Ook toen ik het boek nog niet begreep ( de achterliggende gedachte) vond ik het al heel leuk om te lezen want er gebeurde heel veel in. Het was een spannend boek wat bleef boeien, het leest ook makkelijk weg.VerdiepingSamenvattingHarpo vertelt stukje over zijn leven en eindigt dat stuk met dat hij gaat vertellen over het lege vat en andere parels. Hij gaat hierna de biografie (magnum opus) van zijn vader voorlezen.

Robert mehlman is schrijver van o.a. het boek 268 op de wereldranglijst en de pools joodse keuken in 69 recepten. Het boek 268 op de wereldranglijst heeft hij geschreven omdat zijn moeder altijd zat te vertellen dat zijn vader een belangrijk tennisser was. Toen hij uit ging zoeken hoe goed zijn vader werkelijk was kwam hij er achter dat zijn vader Aaron Mehlman 268e van de wereld was. Hij was best boos dat zijn moeder altijd zo overdreven deed en schreef daarom dit boek om haar met de neus op de feiten te drukken. Robert was getrouwd met Prinses sprookje, haar echte naam is niet echt vaak genoemd want Robert had het altijd over de sprookjes prinses. Hij had een haat liefde verhouding met haar en leefde volkomen in zijn eigen wereld vol met leugens. Op een gegeven moment kreeg hij een kartonnetje met een telefoon nummer erop door de bus gegooid of hij even wou bellen. Dat deed hij dus. Het was een jonge vrouw, Rebecca verder in het boek het lege vat genoemd, ook uit Nederland afkomstig en ze wil met hem afspreken. Ze spreken af in het restaurant van het museum van natural history. Maar na die eerste keer komt hij niet meer van haar af.

Ze gaan na nog een keer wat af te hebben gesproken samen naar Atlantic City met om te gokken een limo die Robert met een van zijn vele creditkaarten betaald. Op een gegeven moment zijn ze het gokken zat en besluiten ze weer verder te gaan. Robert moet een boek gaan schrijven een kookboek. Hij plaatst een advertentie in de krant voor mensen die recepten hebben uit de Pools Joodse keuken.Hierop reageert een persoon heel enthousiast en wel mevrouw Fisher. Robert vraagt haar van alles over de recepten die van haar moeder zijn geweest en troggelt haar ondertussen geld af door te zeggen dat het voor het behoud van de recepten van haar moeder is. Vlak voor de deadline is het boek af.

Het boek wordt een groot succes en wordt in verschillende talen vertaald. Na een tijd met Rebecca te hebben samengewerkt is Robert haar wel weer zat en besluit terug te keren naar zijn vrouw die die ondertussen wel gesproken had via de telefoon. Zij wist ook van Rebecca en vond haar maar een hoer vandaar dat ze het lege vat werd genoemd.In de flashbacks wordt ook nog verteld hoe Robert bij de moeder van Harpo is gekomen. Robert werkte toentertijd in een avondwinkel waar rebecca op een avond een keer langskwam omdat ze achter volgt werd. Op een gegeven moment kwam ze steeds vaker langs en raakten ze in gesprek.

Robert stopte met werken en ze gingen samen wonen want zij was een gestoorde psychiater en verdiende dus genoeg geld voor hen samen. Robert stortte zich op het schrijven en in die periode schreef hij dus 268 op de wereldranglijst. Hij heeft hieraan geen gewone goede boeken geschreven maar leefde door alsof hij heel veel geld had.Het laatste gedeelte werd weer verteld door Harpo. Robert en zijn vrouw blijven nog twaalf jaar bij elkaar en krijgen in die tijd nog een zoon Harpo. Na die twaalf jaar gaat Robert eindelijk bij zijn vrouw weg en gaat naar Spanje Het boek eindigt op het Spaanse strand als Robert al zwaaiend met een mes rond loopt. Daar wordt hij neer geschoten door de Spaanse politie.Verhaaltechniek

Het is geschreven in een soort raamvertelling, je leeft in de ene wereld maar wordt steeds teruggevoerd naar het verleden en dat allemaal in het zelfde boek. Ook zaten er veel flashbacks in de tekst. De stijl van de schrijver is eigenlijk een beetje mode taal. Er wordt aardig wat gescholden in het boek waardoor het eigenlijk ook wel weer grappig is.

Het verhaal speelt zich af in Amerika. Robert heeft in het boek niet echt een vaste verblijf plaats omdat hij onderweg is voor zijn boek.

Er zijn een hele hoop vreemde situaties in het boek te vinden omdat Robert zijn vrouw bedriegt terwijl zij het zelf weet en het nog pikt ook. Dat is toch wel iets vreemds. Ook omdat Je leest op welke rare manier Robert het lege vat leert kennen.Thematiek

Het thema van deze tekst is het voelen van iets wat er al lang niet meer is. In dit geval het succes van Robert. Het hel boek gaat door over dit thema alleen kom je daar eigenlijk pas op het laatst achter. Waarom dat zo is? Geen flauw idee het is gewoon zo. Tenminste bij mij in elk geval wel.

Het verband tussen titel en thema is makkelijk te leggen. De titel is in feite het thema want fantoompijn = de pijn van het gemis.Literatuurgeschiedenis

Het werk is in 2000 gepubliceerd door Nijgh en van Ditmar. De schrijver is een vreemde snuiter tijdens de uitreiking van zijn ako literatuurprijs was hij niet aanwezig. Maar eigenlijk ook weer wel via e-mail. Het is dus echt een hele rare man. Ook schrijft hij onder verschillende andere namen voor bijvoorbeeld kranten. Aan de schrijfstijl van een boek van de onbekende schrijver Marek van der Yagcht is af te leiden dat dit boek ook van Grunberg afkomstig is. Volgens mij is de literaire stroming het post modernisme. Het boek geeft namelijk een beeld van het uiteenvallen van de moderne wereld. Dit werk wijst in alle opzichten in de richting van deze schrijver omdat de schrijver in bijna al zijn boeken een autobiografische schrijfstijl heeft, het lijkt dus alsof je het verhaal van de schrijver zelf leest in plaats van van een verzonnen figuur.BeoordelingIk vond het een ontzettend leuk boek om te lezen. In het begin van het boek had ik zoiets van jezus wat heb ik nyu weer onder mijn neus gekregen. Maar iets later in het boek toen de verhalen uit het verleden opgehaald werden werd het echt leuk. Om dat de schrijver gebruik maakt van flashbacks kan je wel makkelijk in de war raken maar ook dit is heel snel duidelijk.

Eigenlijk werden er twee verhalen door elkaar gehaal nl zijn belevenissen met Rebecca en de ontmoeting jaren eerder met zijn vrouw. Inleven in de hoofdpersoon was echt onmogelijk want de dingen die hij uithaalde waren echt heel erg raar en komt ook niet dagelijks voor. Aan het einde merk je ook dat de hoofdpersoon hetzelfde word als zijn vader waar het succes allemaal mee begonnen is. Iemand die beweerd beroemd te zijn maar het eigenlijk helemaal niet meer is.

Ik zou dit boek iedereen die een beetje logisch kan nadenken aanraden. Waarom? Als je namelijk niet goed nadenkt bij dit boek snap je er op het eind dus helemaal niks van. Het boek is echt heel leuk om te lezen zolang je het snapt!


REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.