Extremely Loud & Incredibly Close door Jonathan Safran Foer

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
Boekcover Extremely Loud & Incredibly Close
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas aso | 853 woorden
  • 1 april 2015
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
12 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Extreem luid & ongelooflijk dichtbij
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Methode
Eerste uitgave
2005
Pagina's
326
Oorspronkelijke taal
Engels
Literaire thema's

Boekcover Extremely Loud & Incredibly Close
Shadow

In a vase in a closet, a couple of years after his father died in 9/11, nine-year-old Oskar discovers a key…

The key belonged to his father, he’s sure of that. But which of New York’s 162 million locks does it open?

So begins a quest that takes Oskar – inventor, letter-writer and amateur detective – across New York’s five bor…

In a vase in a closet, a couple of years after his father died in 9/11, nine-year-old Oskar discovers a key…

The key belonged to his father, he’s sure of that. But …

In a vase in a closet, a couple of years after his father died in 9/11, nine-year-old Oskar discovers a key…

The key belonged to his father, he’s sure of that. But which of New York’s 162 million locks does it open?

So begins a quest that takes Oskar – inventor, letter-writer and amateur detective – across New York’s five boroughs and into the jumbled lives of friends, relatives and complete strangers. He gets heavy boots, he gives himself little bruises and he inches ever nearer to the heart of a family mystery that stretches back fifty years. But will it take him any closer to, or even further from, his lost father?

Extremely Loud & Incredibly Close door Jonathan Safran Foer
Shadow
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Oskar Schell is een heel intelligente maar ook een heel eigenaardige jongen van 9 jaar. Oskars vader overlijdt bij de aanslag op 9/11. Een jaar later vindt Oskar een sleutel gehuld in een envelop met de naam ‘Black’ op. Hij gaat op zoektocht en probeert uit te vinden op welk slot de sleutel past door elke persoon in New York met de achternaam Black te bezoeken. Door zijn zoektocht probeert hij vorm te geven aan de dood van zijn vader en zijn verlies op een eigenwijze en creatieve manier en toch met een diepgaande doel in het achterhoofd  te verwerken.  Enige tijd later komt Oskar erachter dat er al jarenlang een Black in hetzelfde gebouw woont. Hij verlaat voor de eerste keer zijn appartement om samen mee te doen met Oskars zoektocht. Later maakt Oskar kennis met de mysterieuze huurder van zijn grootmoeder die dan ook deelneemt aan de zoektocht. Oskar heeft geen weet van wie de huurder werkelijk is en welke identiteit hij verbergt. Uitenlijk besluiten Oskar en de huurder de lege doodskist van Oskars vader op te graven. Zelfs nu na zijn lange en teleurtstellende reis is Oskar er niet achter gekomen wat de sleutel werkelijk. In het boek krijgen we te maken met een tweede verhaal die op geniale wijze samenvalt met het eerste. In dit verhaal krijgen we brieven te zien van Oskars oma aan Oskar en Oskars opa aan zijn ongeboren kind (de vader van Oskar) waarin zij vertellen over hoe zij de bombardering van Bresden tijdens de tweede wereldoorlog overleefd hebben en daarna alles kwijt zijn geraakt en hoe zij elkaar zijn tegengekomen in Amerika en uitendelijk zijn getrouwd.

  • Opbouw

Het verhaal begint zonder eerst de lezer goed te informeren over de personages en de situatie,  je wordt meteen in het verhaal gezogen. Je kan aanvankelijk de stukjes niet volledig op hun plek zetten en  je krijgt verschillende brokjes informatie door elkaar die je moet verwerken, je moet als het ware zelf uitzoeken hoe het zit. Dat weerspiegelt volgens mij Oskars drukke hoofd en zoektocht.

  • Thema’s

Het boek bestaat uit verscheidene thema’s, namelijk:  liefde tussen vader en zoon die al gauw onuitspreekbaar wordt, het kwaad dat overal zit, omgaan met verlies, ervaring opdoen, nutteloze en tijdrovende avonturen, personages die veraf zijn en tegelijk dichtbij

  • Tekening personages

Oskar: Oskar is een negenjarige jongen die qua intelligentie en wijsheid hoog boven zijn leeftijd staat. Hij is ook nog optimistisch,  levendig, droog, ziet alles te letterlijk, en is daardoor ook nog eens grappig. Een heel goed gekozen personage om gevoelige onderwerpen als 9/11 aan te halen.

Oskars oma: Ze is een rustige vrouw die veel heeft verloren in haar leven. Ze is een belangrijk figuur voor Oskar, omdat hij zich bij haar het meest op zijn gemakt voelt en omdat ze het een en ander verbergt dat later van belang zal zijn voor Oskar. In haar brieven schrijft ze ook met korte zinnen met veel ruimte ertussen , wat symbool staat voor de leegte die er eigenlijk is in haar leven.                                                                                                                                            

Oskars opa: Door de verliezen die hij heeft geleden is hij het vermogen om lief te hebben en te spreken verloren. Hij verliet Oskar’s wanneer ze zwanger raakte, maar op de dag van de aanslag waarbij zijn zoon omkwam,  keert hij terug en verschuilt zich in het appartement van Oskar’s grootmoeder. Hij mag van Oskar’s oma zich nooit laten zien aan Oskar. In de brieven aan zijn ongeboren kind (Thosmas Shell) schrijft hij lange zinnen met overvloedig veel komma’s en weinig punten. Ook laat hij bijna geen ruimte tussen de regels, waarbij hij sommige vellen papier opnieuw gebruikt. Hij is haastig en wil veel zeggen, wat in contrast staat met hor hij spreekt.  

Het boek was een beetje anders en apart om te lezen, dat is zeker, maar dat maakt de auteur goed met de originaliteit en kwaliteit van het boek. Hij creërt een eigenaardige maar heel interessante en pientere personage om een aantal moeilijke thema’s aan te snijden.  Door dit boek kom je ook heel intersessante weetjes te weten.  Kortom, dit is een echte aanrader en doet je alleen maar smachten naar meer!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Extremely Loud & Incredibly Close door Jonathan Safran Foer"