Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Examendeal door Margje Woodrow

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
Boekcover Examendeal
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1165 woorden
  • 26 juni 2014
  • 77 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
77 keer beoordeeld

Boekcover Examendeal
Shadow
Examendeal door Margje Woodrow
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Kiki is het hoofdpersoon van het verhaal. Ze zit in het examenjaar. Als ze op een dag weer de klas uit gaat om naar de wc te gaan hoort ze twee meisjes praten over de examens. Kiki probeert zo aandachtig mogelijk te luisteren en te volgen waar de meisjes het over hebben en komt uiteindelijk achter dat ze praten over het gekochte examens voor €100 euro. Kiki kijkt onder haar wc deurtje maar ze ziet alleen vier paar schoenen waarvan twee gele veters heeft. Kiki is vast beraden om na de les het meisje te gaan vinden en het examen te kopen voor zichzelf en haar vrienden. In de les is de vriendin van Kiki Manon bang dat ze haar examen niet haalt. Kiki wilt haar heel graag helpen en gaat op zoek naar het meisje met gele veters. Ze ontdekt dat het meisje Esther is en zij zit in de mentorklas van haar vader. De vader van Kiki is leraar bij haar op school. In het begin als Kiki aan Esther vraagt waar ze die examen heeft gekocht ontkent Esther alles, maar als Kiki €30 euro wil geven aan het lenen van de examens geeft Esther het toch aan haar om een kopie ervan te maken en morgen gelijk terug te geven. Ze mag ook niks zeggen over de examens. Kiki geeft haar uiteindelijk €50 euro omdat ze niet kleiner heeft en krijgt de examen wiskunde van haar en de nummer van degene waar ze het van heeft gekregen.

Kiki is zo blij met de examens en vertelt haar vrienden Manon, Pepijn, Tom en haar vriendje Mick. Haar vrienden zijn er ook blij mee, omdat ze weten dat ze de examens niet gaan halen. Kiki probeert heel vaak te leren maar het lukt haar nooit. Mick is het vriendje van Kiki en Kiki is heel blij met hem ,want hij is helemaal perfect volgens haar. Kiki en haar vrienden willen eerst kijken of het examen van wiskunde wel klopt en als het klopt willen ze de rest ook kopen.

Thuis oefent Kiki de antwoorden van wiskunde door zinnetjes te maken van de meerkeuzevragen. De maandag wanneer ze toets krijgen blijkt de vragen precies hetzelfde te zijn dat ze heeft geleerd en is van plan ook geschiedenis, economie en Engels ook te kopen. Manon is eigenlijk een onschuldig meisje die liever niets illegaals doet of iets doet wat verboden is maar haar vader is streng en als ze een onvoldoende haalt of zakt wordt hij kwaad en mag ze niets meer doen.

Kiki stuurt een sms naar het nummer dat ze heeft gekregen van Esther en vraagt om de andere examens.  Ze krijgt als antwoord dat ze vanaf 8:00 uur de examens kan halen uit kluisje 405 met de code GS/EC/EN/12. De drie examens kostte €300 euro.  Kiki wist dat het fout was maar het was de enige kans om te kunnen slagen. Als ze even naar buiten gaat ziet ze opeens iets donkers bij de fietsenstalling liggen. Kiki gaat er naar toe en ziet dat Esther op de grond ligt met bloed over haar gezicht. Kiki roept om hulp en er komen leerkrachten naar haar toe en de ambulance word ingeschakeld. Ze komt in de intensive care te liggen met zware hersenschudding. Kiki en haar vrienden denken dat het allemaal met de examens te maken hebben.  De vrienden willen hebben twijfels of ze ermee door moeten gaan of niet. Ze hebben al betaald dus ze kunnen niet meer terug.

Meneer Voermans komt naar het huis van Kiki om met haar vader te praten over zaken. Kiki is benieuwd waar het over zou kunnen gaan en gaat op een traptrede zitten waar zij hun een beetje kan zien. Ze hoort Voermans zeggen dat Esther er slecht aan toe is en ook dat hij een vermoeden heeft dat de vader van Kiki rare sms’jes heeft gestuurd naar de mobiel van Esther. Hij zegt dat er met een prepaid telefoon sms’jes worden verstuurd naar leerlingen met op het eind de naam E.D. Dat is de afkorting voor de naam van haar vader. De vader vind het belangrijk dat zijn leerlingen hem altijd kunnen bellen of smsen als ze problemen hebben thuis of het even niet meer zien zitten.  Daarom heeft hij zijn nummer gegeven aan een paar leerlingen. Voermans vind het onzin en zegt dat de vertrouwenspersonen op school zich daar bezig mee moet houden en niet de leerkrachten. Leerkrachten zijn volgens hem mensen die alleen les geven en niets anders. Ten slotte komt de sms’jes die worden verstuurd uit de straat waar Kiki en haar vader wonen. De vader van Kiki vindt het onzin en zegt dat Kiki en hij allebei geen prepaid telefoon hebben en stuurt Voermans uit huis.

Kiki heeft besloten om samen met haar vriendje Mick naar het ziekenhuis te gaan waar Esther ligt , maar als Mick niet komt opdagen en ook zijn telefoon niet opneemt gaat Kiki alleen naar binnen. Bij de receptie krijgt Kiki te horen dat Esther is overgeplaatst naar een ander afdeling. Als de zuster in de gang vraagt of ze familie is van Esther zegt Kiki nee en komt ze er niet in. Ze mag wel kijken naar binnen.

Kiki is onderweg naar Mick en het blijkt dat Mick onderweg naar het ziekenhuis door iemand met een stok is geraakt en op de grond is gevallen. Kiki word er bang van en weet zeker dat het iemand is die met de examens te maken heeft.

Kiki wilt graag weten wie de gene is die examens verkoopt en stuurt via de mobiel van haar vader een sms naar het nummer om examen Frans te kopen. Ze moet vanavond rond 18:30 uur het geld €100 in kluis nummer 405 leggen. Ze is van plan zich ook te verstoppen in de wc’s . Kiki ziet iemand met een groene joggingbroek. In het begin twijfelt ze of het haar vader is maar, omdat die man een andere houding heeft en haar vader geen groene joggingbroek heeft zet ze die gedachte uit haar hoofd. Ook ziet ze de conciërge. Ze maakt een foto maar door de klik hoort die gene het ze begint te rennen. Ze rent de gymzaal binnen en ziet dat het Mick is. Mick vertelt dat Esther de winst wilde delen en dat hij haar daarom heeft geslagen. Ook had hij die smsjes verstuurd. Mick was boos op Kiki omdat zij het door had verteld aan haar vrienden. Kiki krijgt de keus om niks te zeggen over De toestand. Kiki is het er niet mee eens en rent weg naar de uitgang en daar staat haar vader. Mick krijgt zes maanden celstraf en stuurt een brief naar Kiki toe. In die brief staat dat ze blij mag zijn met haar diploma dat ze uiteindelijk heeft gekregen  door illegaal examens te oefenen. Kiki krijgt ook een bericht van haar vervolgopleiding dat ze is toegelaten op hogeschool voor journalistiek.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Examendeal door Margje Woodrow"