ADVERTENTIE
Proefstuderen vanuit huis? Wil je vóór dat je een studie kiest, zeker weten of het qua inhoud is wat je ervan verwacht? Dat kan! Volg één van de vijf online proefstudies en ontdek hoe het is om aan de universiteit van Wageningen te studeren. Je volgt videocolleges en maakt opdrachten, gewoon vanuit je slaapkamer. Je wordt begeleid door studenten, die je vragen kunt stellen over de inhoud van de proefstudie of gewoon over het studentenleven! Alles is vrijblijvend, je zit nergens aan vast.

Meld je aan!
Titel: Esther
Auteur: J Bernlef
Jaar van uitgave: Bussum, 1994
Genre: drama, toneelstuk

Korte samenvatting

Het stuk is geschreven als een terugblik van Kim op gebeurtenissen die zich vijfentwintig jaar geleden hebben afgespeeld.
Alle spelers bevinden zich tijdens de voorstelling op het speelvlak en worden door Kims herinnering tot leven geroepen.
Kim gaat op onderzoek uit in het verleden van haar opa Bas. Haar opa woont bij Kim en haar ouders in huis, want zijn vrouw is overleden. Opa begint te dementeren maar heeft het alsmaar over ene Esther. Hij roept dan de hele tijd naar Netty zijn overleden vrouw dat hij het niet nog eens wil zien. Wat bedoelt hij toch? Haar vader Dolf houdt eerst vol dat het een gewoon dienstmeisje voor de oorlog was, maar Kim, haar moeder Antje en John het vriendje van Kim weten dat er meer aan de hand moet zijn.
Uiteindelijk vertelt haar vader toch, die al de hele tijd wist wie ze precies was, dat Esther een Joods meisje was die zijn moeder voor de oorlog wel eens hielp met het huishouden. Toen de oorlog begon moest ze daar weg. Op een dag had ze Bas toen om hulp gevraagd omdat alle Joden werden opgepakt. Bas heeft haar toen geweigerd om te helpen. Netty heeft dit nooit geweten. Opa Bas heeft hier spijt van en ook Dolf omdat hij het zijn moeder nooit heeft verteld ook al wist hij het.

Opa Bas is echt aan het dementeren. Hij denkt soms dat hij thuis is. Dan zoekt hij zijn meubels en zijn trompet. “Zijn kop is één grote rommelzolder’’ zegt Dolf ook in hoofdstuk 8. Als hij nu met Kim danst of hij ziet Kim met John dansen dan denkt hij dat hij met Esther danst, zoals hij dat vroeger ook deed met haar als ze op bezoek kwam. Het is soms zelfs zo erg dat hij vergeet dat zijn vrouw Netty dood is.
Opa Bas heeft er uiteindelijk wel spijt van gehad denk ik dat hij Esther heeft weggestuurd toen ze hun om hulp vroeg. In hoofdstuk 7 denkt hij er weer aan terug en zegt hij: “ U bent de enige die mij helpen kan. Dat zei ze. Steeds maar weer. Daar gaat ze, daar gaat ze. Nu is ze de hoek om. Esther!” Het was voor hem natuurlijk wel heel riskant geweest als hij haar in veiligheid had gebracht. Toch had ik dat wel gedaan. Het heeft hem nu zijn hele leven achtervolgd en hij kan er nu niets meer aan veranderen.
Dolf kende het hele verhaal van Esther al. Dit wordt ook duidelijk in hoofdstuk negen waar hij het aan zijn vrouw Antje vertelt. Hij wilde er niet aan herinnerd worden maar toen opa alles bij hem weer naar boven haalde moest hij het wel vertellen.

Verdiepingsopdracht 25

Opa Bas woont sinds zijn vrouw is overleden bij Dolf en zijn vrouw in huis. Aan het begin van het verhaal begint opa te vertellen over Esther. Dolf is er hier al niet blij mee en wil er niet aan herinnerd worden. Hij vertelt dan aan zijn vrouw dat het een vlam van hem was in die tijd om van het gezeur af te zijn. Opa gaat er steeds verder op in en vertelt steeds meer over Esther. Dolf wordt dan ook steeds kwader en ongeduldiger. Als opa dan eindelijk heeft vertelt wat er echt aan de hand was begrijpt Dolf het ook beter van zijn vader. Hij draait wat bij. Hij wist niet dat zijn vader er zo’n spijt van had. En zelf heeft hij ook spijt dat hij het nooit aan zijn moeder heeft verteld wat nu niet meer kan. Vader en zoon botsen denk ik ook omdat ze allebei van iets rondom Esther spijt hebben en het niet meer kunnen terugdraaien of vergeten.
De verhaalelementen die bepalend zijn geweest voor die ontwikkelingen zijn:
Kim en haar vriendje John dansen in het verhaal enkele keren in het bijzijn van haar opa. Opa Bas wordt dan herinnerd aan zijn momenten van vroeger dat hij met Esther dansde. Dan gaat hij er weer verder over praten en dit gaat Dolf steeds meer irriteren. Dolf wordt dan steeds weer herinnerd aan iets dat hij eigenlijk wil vergeten.
Ik denk ook dat de voetbalwedstrijd op de televisie de situatie verergerde in het boek. Dolf was naar Nederland-Duitsland aan het kijken en hij werd steeds weer afgeleid door al dat gezeur. Toen de Nederlanders uiteindelijk gewonnen hadden was Dolf erg blij en kon hij ook weer wat meer hebben.

Mening

Ik vind het wel een leuk verhaal (toneelstuk). Ik had aan het begin ook niet door wie Esther nou precies was. Opa Bas maakte het ook wel erg spannend. Je kon er ook heel erg om lachen omdat opa dement was. Hij maakte heel grappige opmerkingen. En oorlogsverhalen vind ik ook altijd erg interessant.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

gast

gast