Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Esmoreit door Onbekend

Beoordeling 3.2
Foto van een scholier
Boekcover Esmoreit
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 3684 woorden
  • 25 juni 2013
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 3.2
8 keer beoordeeld

Boekcover Esmoreit
Shadow
Esmoreit door  Onbekend
Shadow

 

 

 

Boekverslag:

Esmoreit

 

Inhoudsopgave

 

  1. Zakelijke gegevens                                                                       blz. 3

 

  1. Eerste reactie                                                                                 blz. 3

 

  1. Samenvatting                                                                                 blz. 3

 

  1. Verhaaltechniek:

 

  1. Schrijfstijl                                                                  blz. 4

 

  1. Plaats                                                                          blz. 5

 

  1. Tijd                                                                               blz. 5

 

  1. Personages                                                                              blz. 6

 

  1. Perspectief                                                                              blz. 8    

 

  1. Thematiek:

 

  1. Thema                                                                       blz. 8

                                                                     

  1. Motieven                                                                 blz. 8

 

  1. Titelverklaring                                                         blz. 9

 

  1. Eigen mening                                                                                  blz. 9

 

  1. Verwerkingsopdracht                                                                 blz.

 

 

 

 

 

 

1. Zakelijke gegevens

 

Auteur:                                               H. Adema

Aantal bladzijden:           55

Eerste uitgave:                 1983

Uitgever:                            Taal & Teken

 

2. Eerste reactie

 

Toen de eerste twintig pagina’s van het abele spel Esmoreit doorgelezen had, had ik al een beetje een idee van hoe het zou eindigen. Het boek leek mij voorspelbaar, mede doordat het zo dun was, en er dus weinig ruimte was voor plotselinge wendingen in het plot. Ik had verwacht dat het verhaal een happy ending zou krijgen doordat Esmoreit zijn rechtmatige plaats op de troon krijgt en dat het voor Robbrecht minder goed zou aflopen. Uiteindelijk is dit ook allemaal gebeurd en was het ook niet verkeerd dat het gebeurde, maar daardoor werd het lezen van het boek iets minder vermakelijk.

 

3. Samenvatting

 

Het verhaal van Esmoreit speelt zich deels af in het oude Sicilië, en deel in het oude Damascus. De koning van Sicilië zoekt een opvolger voor de troon omdat hij al oud begint te worden. De koning heeft echter geen zoon om hem op te volgen. De neef van de koning, Robbrecht, staat daarom dus in de lijn van successie. Vervolgens krijgt de koning onverwacht toch een zoon, die Esmoreit ging heten. Robbrecht ziet zijn kansen voor het koningschap voorbij vliegen en bedenkt een list die hem alsnog koning zou maken. Hij zou Esmoreit ontvoeren en hem vermoorden, waarna hij de koningin de schuld zou geven. Dit zou hem dan weer de troonopvolger maken. Ondertussen in het verhaal worden we gebracht naar Damascus, waar astroloog/sterrenkijker Platus aan de koning van Damascus vertelt dat er in Sicilië een kind geboren is, die later als koning Damascus in gevaar zou brengen, de koning van Damascus zou ombrengen en haar dochter zou trouwen. Platus wordt daarna op pad gestuurd om de jongen te vinden. Als Platus de jongen in Damascus weet te krijgen, om hem daar op te voeden, verdwijnt het gevaar voor de koning van Damascus. De jongen zou in Damascus opgroeien en verzorgd worden door de dochter van de koning, zonder ooit te weten te komen dat hij eigenlijk koning van Sicilië is. Als Platus op pad is komt hij Robbrecht tegen, die Esmoreit al ontvoerd had en klaar was om hem te vermoorden. Platus biedt aan om de jongen te kopen en Robbrecht gaat daarmee akkoord, om daarna naar de koning van Sicilië te gaan om te vertellen dat Esmoreit dood is door schuld van de koningin, die vervolgens opgesloten wordt in de kerkers. Achttien jaar is Esmoreit een volwassen man, die opgevoed is door Damiët, de dochter van de koning van Damascus. Hij weet nog steeds niet dat hij geen echte zoon is van de koning van Damascus. Uiteindelijk vertelt Damiët uit verdriet dat hij eigenlijk een vondeling is, en opvolger van de troon van Sicilië. Esmoreit gaat dan op zoek naar zijn echte ouders en hij neemt zijn doek mee, waarin hij zat toen hij gekocht was door Platus, in de hoop dat iemand hem daaraan zou herkennen. Esmoreit komt na enige tijd weer terug op Sicilië waar hij zijn moeder vindt, die hem inderdaad herkent aan zijn doek. Hij vertelt haar daarna ook het ware verhaal. Esmoreit verkrijgt uiteindelijk zijn plaats op de troon van Sicilië en laat zijn neef Robbrecht ophangen vanwege verraad. Esmoreit trouwt Damiët en iedereen leeft nog lang en gelukkig (behalve Robbrecht).

 

4a. Schrijfstijl

 

Het verhaal is geschreven in volledige lange zinnen. De schrijver heeft er ook voor gekozen om het hele verhaal in eindrijm te maken:

 

Robbrecht

En trouwen, nu es mijn herte ontlast

Van dies ic stont in groter sorghen,

Want ewelijc blijft hi verborghen

In heydenesse, dies benic wijs,

Want die stede van Balderijs

Leghet doer Turkien in verren lande. 

God die moet hem gheven scande! 

Hoe sere hadde hi mi ontstelt!

Nu willic gaen ende doen dit gelt

Heimelijc in miere ghewout,

Want het es al edel gout.

Al en bleve mi nemmermeer

Dlantscap, nochtan waric een heer

Met desen gelde, dat ic hebbe ontfaen.

Ic hebt na minen wille wel gedaen,

Want oec sal mi nu bliven dlant.

 

Hier valt er ook te zien dat er gepaard rijm (aa bb cc) is gebruikt. De schrijver probeert ook zijn personages zo veel mogelijk te laten klinken als echte mensen; in het verhaal hoor je de personages bijvoorbeeld vaak ‘ay mi’ (een kreet) zeggen. Dit maakt het verhaal realistischer. Wat ook opmerkelijk is, is dat er gekozen is om door het hele verhaal de laatste regel van de tekst van iemand, laat rijmen met de eerste regel van de volgende persoon:

 

De jonghelinc

Waer sidi, lieve vader mijn?

Comt tot hier, ghi moetse scouwen,

Die vol minnen ende vol trouwen

Haer herte tote miwaert draecht.

Het es recht dat si mi behaecht:

 Si heeft soe vele doer mi ghedaen.

 

De coninc

Soe willicse met blider herten ontfaen.

Sijt willecome, Damiëte wel scoene,

Ghi selt in Ceciliën crone

Draghen boven al die leven.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Ic salse minen sone opgheven,

Ende ghi selt seker werden sijn wijf,

Want ic hebbe soe ouden lijf,

Dat icse nemmeer ghedragen en can.

 

Robbrecht

Her coninc oem, bi sente Jan,

Esmoreit hi es wel weert,

 

 

4b. Plaats

 

De locaties van het verhaal zijn voor het grootste deel het koninkrijk van Sicilië en het koninkrijk van Damascus. Uitgelicht in de koninkrijken zijn de kerkers van Sicilië en het hof van Damascus. Sommige locaties, zoals de plaats waar Robbrecht Esmoreit wilde vermoorden, worden helemaal niet beschreven. De locaties hebben geen invloed op het verhaal en hebben dus geen functie.

 

4c. Tijd

 

Er bestaan van Esmoreit verschillende versies van verschillende auteurs. Ik las de versie van H. Adema, wiens verhaal 55 bladzijden beslaat. Het exacte tijdstip waarin het verhaal zich afspeelt, komen we niet te weten. We weten wel dat het een abel spel is, en dus een fantasieverhaal. Er kan ook wel gezegd worden dat het zich ongeveer in de zelfde tijd afspeelt als waarin het verhaal geschreven is, namelijk de middeleeuwen. Dit valt te zien aan verschillende invloeden die in het verhaal terugkomen, zoals het geloof (christendom) en hoffelijke liefde. Het verhaal speelt zich in volledig chronologische volgorde af; er worden geen sprongen terug in de tijd gemaakt. Wel is er een grote sprong vooruit in de tijd; namelijk achttien jaar, wanneer Esmoreit dan volwassen is. In totaal is de vertelde tijd ongeveer 19, aangezien Esmoreit in het begin van het verhaal nog niet geboren was. 

 

4d. Personages

 

In Esmoreit worden niet veel personages uitgelicht, mede doordat het verhaal maar weinig personages heeft.

 

Esmoreit

De hoofdpersoon van het verhaal. Esmoreit hangt een beetje tussen een rond en een vlak karakter in; het verhaal is net te kort om je te laten voelen alsof je hem door en door kent. Je ziet wel dat er moeite is gedaan om hem zo realistisch mogelijk over te laten komen. Esmoreit is eerst een pasgeboren kind, we komen dan weinig tot niets te weten over zijn uiterlijke of innerlijke kenmerken. Later in het verhaal is hij een volwassen man. Hij wordt beschreven als een knappe jongeman, die dapper en niet bang is. Er wordt ons ook wat impliciet over Esmoreit door het verhaal heen verteld. Zo zijn Esmoreit en Damiet op elkaar verliefd, en wilt hij graag zijn echte ouders vinden.

 

Robbrecht

De zoon van de broer van de koning van Sicilïe, dus neef van de koning en Esmoreit. Eerst in het verhaal komt Robbrecht niet echt over als een antagonist. Het is pas wanneer Esmoreit geboren wordt, en hij zijn kansen voor het koningschap voorbij ziet vliegen, dat zijn ware aard tevoorschijn komt:

 

Robbrecht

En trouwen, ic hebbe soe lange gewacht,

Dat ic ghecreghen hebbe mijn begheert.

Dese jonghelinc die es soe weert

Met minen oem, den ouden grisen,

Ende metter moeder, dien soe prisen,

Dat si nie scoender kint en saghen;

Dese blisscap salic hen verjaghen,

Want het gheeft mijnder herten pijn.

Vermalendijdt moestu sijn

Ende die u oec ter werelt bracht,

Want ic nie sent dach noch nacht

Blisscap int herte en conde gewinnen.

Al souden si beide daer omme ontsinnen,

Dijn lijf dat heeftu nu verloren;

Ic sal di in enen put versmoren

Ofte sterven doen een ergher doot.

 

Robbrecht is een zeer vlak karakter, we komen weinig over hem te weten. Het enige wat er in het verhaal verteld wordt is dat hij jaloers is op Esmoreit, en daarom een list bedenkt. Op grond daarvan kan ik hem zelfs classificeren als ‘type’, omdat hij alleen één karaktereigenschap heeft.

 

Damiët

Damiët is de dochter van de koning van Sicilië en komt voor het eerst in contact met Esmoreit als hij Damascus binnenkomt. Ze zal beloven voor hem te zorgen en hem nooit te vertellen waar hij echt vandaan komt. Ze komt in het verhaal dus ook over als een heel zorgzaam persoon, maar gekweld door de zwijgplicht. Damiët is twee keer zo oud als Esmoreit.

 

Platus

Platus (of Meester Platus) is de sterrenziener van Damascus, en in dienst van de koning. Platus is heel erg betrokken bij de zaken van de koning en geeft heel erg om hem:

 

 

Meester

Waer sidi, hoghe gheboren coninc,

Van Damast gheweldich heer?

Mijn herte es mi van rouwen seer,

Van saken, die ic hebbe ghesien.

 

De coninc

Platus meester, wat sal ghescien,

Daer ghi aldus om tachter sijt?

 

Meester

Her coninc, te nacht te metten tijt

Was ic daer buten op dat velt;

Daer sach ic die locht alsoe ghestelt

Ende die planeten ant fiermament,

Dat in kerstenrijc een kint

Gheboren es van hogher weerde,

Dat u sal dooden metten sweerde,

Her coninc here, ende nemen dlijf,

Ende u dochter sal sijn sijn wijf,

Ende kerstenheit sal si ontfaen.

 

Daarom accepteert hij graag de taak van de koning, namelijk het opsporen van Esmoreit en hem naar Damascus brengen. Over het uiterlijk van Platus komen we niets te weten. De koning vertelt wel dat Platus een goede vriend was die hem heel lang raad heeft gegeven, dus vermoedelijk is hij (bijna) even oud als de koning.

 

De koning van Sicilië (De kersten coninc)

De koning van Sicilië is al heel oud, en wil het koningschap dus overdragen aan Esmoreit. Als Robbrecht vertelt dat Esmoreit weg is door zijn moeder, gelooft de koning hem bijna meteen en laat haar opsluiten in de kerkers. De koning regeert al lang en staat bij iedereen in hoog aanzien.

De koning van Sicilië is al heel oud, en wil het koningschap dus overdragen aan Esmoreit. Als Robbrecht vertelt dat Esmoreit weg is door zijn moeder, gelooft de koning hem bijna meteen en laat haar opsluiten in de kerkers. De koning regeert al lang en staat bij iedereen in hoog aanzien.

 

De moeder van Esmoreit
Over de moeder van Esmoreit wordt ook weinig vertelt, en ze speelt maar een kleine rol in het verhaal. Zij houdt heel erg vast aan haar geloof, vooral wanneer ze opgesloten zit. Ze houdt heel erg van Esmoreit en wordt heel erg blij als Esmoreit haar en de koning weer terugziet.

 

4e. Perspectief

 

Het verhaal begint met een verteller, die het verhaal inleidt. Aan het einde wordt het verhaal weer afgesloten door de verteller, die vertelt dat het spel morgen weer doorgaat. De rest van het verhaal wordt verteld in ik-perspectief. Dit ik-perspectief verplaatst gedurende het verhaal van personages. Om het niet verwarrend te maken, staat er boven elke stuk tekst de naam van de persoon door wie de tekst gesproken is. Dit geeft een diepere inkijk op de gedachtes van de personages en waarom ze bepaalde handelingen uitvoeren. Het verhaal bestaat namelijk niet alleen uit gesprekken met anderen, maar ook uit monologen.

 

5a. Thema

 

De belangrijkste gedachte van dit boek is dat kwaad niet loont. Vanaf het begin van het boek als Robbrecht aankondigt dat hij Esmoreit wilt vermoorden, heb je al een gedachte over hoe het af zal lopen, namelijk dat Robbrecht wel op een of andere manier daarvoor gestraft zal worden. Gedurende het verhaal wordt dit vermoeden alleen maar sterker.

 

5b. Motieven

 

Een belangrijk motief dat dus gedurende het hele verhaal terugkomt is ‘macht’, en strijd daarover. Het begint dus al wanneer Robbrecht Esmoreit laat verdwijnen om de macht te grijpen en koning te worden. Daarvoor vertelt Platus aan de koning van Damascus dat er een kind geboren is dat hem later zal doden. De koning besluit daarop Esmoreit bij hem op te laten groeien, waardoor hij letterlijk en figuurlijk ‘de macht van zijn eigen toekomst’ in handen heeft. Het volgende motief is ‘geloof/religie’. Een groot verschil tussen de twee koninkrijken is het geloof: het koninkrijk van Sicilië is christelijk, terwijl het koninkrijk van Damascus wordt gezien als ‘heidens’. De moeder gelooft in de kracht van God, zelfs wanneer ze opgesloten zit.

 

5c. Titelverklaring

 

De titel van dit boek is ‘Esmoreit’, en er zit helemaal geen achterliggende betekenis achter. Het boek is simpelweg vernoemd naar de hoofdpersoon. Sommige versies van het boek hebben als ondertitel ‘een abel spel’, wat verwijst naar het boek, dat een van de vier abele spelen is die zijn geschreven.

 

6. Eigen mening

 

Om te beginnen, vond ik Esmoreit komisch. Hoewel het verhaal een serieus plot heeft, is het ook geschreven als amusement. Ik vond het bijvoorbeeld grappig dat Robbrecht uiteindelijk toch zijn verdiende loon kreeg. En hoe voor alle personages het leven daarna gewoon doorging, alsof het gebruikelijk was, terwijl er iemand zojuist opgehangen was:

 

De Jonghelinck Noch

Aldus eerst menechwerf gesciet:

Quade werken comen te quaden loene,

Maer reine herte spanne croene,

Die vol doeghden sijn ende vol trouwen.

Daer omme radic, heren ende vrouwen,

Dat ghi u herte in doeghden stelt;

Soe wordi in dinde met gode verselt,

Daer boven inden hoghen troene,

Daer die ingelen singhen scoenen.

Dies onne ons die hemelsche vader!

Nu segt: amen, alle gader.

 

Ten tweede vond ik het verhaal voorspelbaar. Vanaf het moment dat je achter de opzet van Robbrecht komt, denk je al te weten hoe het verhaal af zal lopen. Dit vermoeden wordt gedurende het verhaal alleen maar versterkt. Vanaf het moment dat Esmoreit vertelt dat hij zijn ouders op gaat zoeken, heb je al het gevoel dat het verhaal vast ligt. Dit kan positief uitkomen, doordat je dan niet veel verandering verwacht (dit komt ook doordat het verhaal kort is). Dit kan ook negatief zijn; de enige echte ‘plot twist’ is wanneer Esmoreit achttien jaar later al volwassen is. Tot slot vond ik het verhaal ongeloofwaardig. Hoewel ik aangegeven heb dat de schrijver er middelen gebruikt om de personages echter te laten lijken, kan ik nog steeds het verhaal lezen met grote afstand en mij realiseren dat het dus niet echt is. Ik vind alle personages daar te vlak voor, en ze stellen bijna typjes voor. En ik kan mij wel voorstellen dat mensen in de middeleeuwen genoegen namen met minder diepgaande gesprekken, mede door de invloeden van de kerk, maar toch denk ik niet dat alle mensen genoegen namen met zo’n oppervlakkig boek.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Esmoreit door Onbekend"