Esmoreit door Onbekend

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
Boekcover Esmoreit
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 2309 woorden
  • 6 juli 2017
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
8 keer beoordeeld

Boekcover Esmoreit
Shadow
Esmoreit door  Onbekend
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Esmoreit

We hebben het verhaal Esmoreit gelezen. Dit verhaal is geschreven door een onbekende auteur, in de veertiende eeuw. Het verhaal is overgebracht in het Hulthemse handschrift. Dit is een van de belangrijkst bewaard gebleven handschriften met Middelnederlandse literatuur. Het boek bestaat uit 1018 regels, en is rijmend geschreven. Het verhaal speelt zich af aan het hof van de koning van Sicilië en Damascus.

We zullen eerst wat vertellen over de tekstsoort.


Tekstsoort
 

Het verhaal is één van de vier Abele Spelen, ze vormen samen het wereldlijk toneel. De andere delen zijn: Gloriant, Lanseloet van Denemarken en Vanden Winter ende vanden Somer. Het verhaal Esmoreit was een toneelstuk, die bestaat uit een proloog, een middenstuk en een epiloog. In de proloog wordt de aandacht geroepen om te luisteren en in de epiloog wordt het moraal van het verhaal verteld. Aan het einde van het stuk kwam een klucht, waarnaar Platus, de magister, verwijst naar het einde van het verhaal, in de epiloog. Zo’n klucht was vooral voor vermaak van de burgers, aangezien dit een best serieus toneelstuk was. (Citaat: Dat u zich niet naar huis begeeft en stil blijft zitten, neem ik aan: een klucht zal men u gaan spelen.’) De klucht van dit verhaal heet Lippijn.
Kenmerken van Abele Spelen zijn: Hoofs, veel dialogen en de gebeurtenissen worden verteld en niet beleefd. Dit verhaal speelt zich af in de bovenste bevolkingslaag, de adel, zowel in Damascus als in Sicilië. Mensen worden vaak aangesproken met ‘Hoogheid’ of ‘Meester’. Dit verklaart het hoofse.
Het verhaal lijkt op een ridderroman, en het zou dus best kunnen dat ridderromans werden omgebouwd tot toneelstukken, maar er is geen bewijs voor of dit werkelijk zo is.

In dit verhaal wordt er een naam genoemd, waaronder een stuk tekst die de betreffende persoon vertelt. Het verhaal is in de ik-vorm geschreven. De personages vertellen als het ware het verhaal, als een soort script voor een toneelstuk.

Nu zullen we een samenvatting geven van het verhaal. We hebben de personages opgeschreven, zodat het verhaal voor jullie wat beter te volgen is.

 

 

 

 

Samenvatting:

De koning van Sicilië is al oud, maar op een dag krijgt de koning van Sicilië een zoon van een Hongaarse prinses. Deze jongen heet Esmoreit, en hierbij heeft de koning van Sicilië eindelijk de troonopvolger waar hij zolang op gewacht heeft. Robberecht, de neef van de koning, baalt hiervan, hij had er helemaal op gerekend dat hij troonopvolger zou worden. Hij gaat een plan verzinnen. Dat kind moet weg op een of andere manier. Zal hij het kind laten stikken. Of laten verdrinken?

Ondertussen in Damascus. Platus, de magister van de koning van Damascus, roept in paniek de koning. Hij vertelt hem waar hij afgelopen nacht achter is gekomen. In de stand van de sterren heeft hij iets ergs gezien. In Sicilië is een prins geboren. De prins zal de koning doden, en later met zijn dochter trouwen. Uiteindelijk zal die prins zijn dochter zelfs tot een christen bekeren. De koning stuurt Platus op zoek naar de prins van Sicilië. Hij geeft Platus een grote som geld mee en Platus ging meteen op stap. Hij zal de prins van Sicilië vinden en een oplossing vinden voor dit probleem.

In Sicilië komt Platus Robberecht tegen. Robberecht staat op het punt om Esmoreit, de prins van Sicilië, in de put te gooien. Maar Platus heeft een betere oplossing, hij wil de jongen kopen voor duizend pond en hem meenemen naar Damascus. Robberecht gaat hiermee akkoord. Zo gaat Esmoreit met Platus mee naar Damascus.

Platus vertelt aan de koning van Damascus dat hij Esmoreit, de prins van Sicilië, meegenomen heeft. De koning beslist dat hij opgevoed moet worden onder de hoede van zijn dochter, Damiët. Platus geeft advies zijn dochter niet de waarheid te vertellen maar te zeggen dat Esmoreit een vondeling is, voor het geval dat ze haar mond voorbij praat. En zo geeft de koning het kindje aan zijn dochter Damiët. Hij vertelt haar dat hij het jongetje, Esmoreit, heeft gevonden in het park. Damiët is erg dankbaar. Ze belooft zijn zusje en moeder te zijn.

Ondertussen in Sicilië. De koning van Sicilië is ongerust, hij vraagt zich af waar zijn kind is. Daarom roept hij Robberecht bij zich, misschien weet hij meer. Robberecht vertelt dat hij de vrouw van de koning meerdere malen heeft afgeluisterd, en hij heeft haar horen zeggen dat ze niet echt van Esmoreit hield. Robberecht zegt dat hij denkt dat de koningin het kindje iets aangedaan heeft, en beschuldigt haar van moord. De koning gelooft van Robberecht zegt en is woedend op zijn vrouw, hij laat haar opsluiten in de kerker.

Nu vindt er een belangrijke tijdsprong in het verhaal plaats, het verhaal gaat achttien jaar later door, als Esmoreit volwassen is. Achttien jaar later in Damascus. Esmoreit komt erachter dat Damiët niet zijn echte zus is. Damiët klaagt over waarom ze zoveel van Esmoreit houdt, en dat hij slechts een vondeling is. Esmoreit hoort dit en vraagt uitleg. Damiët legt het verhaal uit, en daarnaast vertelt ze dat ze verliefd op hem geworden is. Ook Esmoreit is verliefd op Damiët, maar hij is bang dat hij van lagere afkomst is. Daarom gaat hij eerst op zoek naar zijn afkomst. Damiët probeert Esmoreit over te halen om niet weg te gaan. Maar Esmoreit voelt zich eraan verplicht om naar zijn afkomst op zoek te gaan. Tenslotte geeft Damiët Esmoreit een doek mee, waarin hij gevonden is. Ze hoopt dat iemand Esmoreit hieraan zal herkennen.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Na veel rondzwerven, komt Esmoreit in Sicilië terecht. De koningin, die opgesloten zit in de kerker, herkent Esmoreit aan het doek die hij bij zich draagt. Ze vertelt Esmoreit wie zijn vader is, en dat zij beschuldigd is van moord op Esmoreit en daardoor in de kerker zit. Uiteindelijk worden de koning, koningin en Esmoreit herenigd. De koningin vergeeft haar man, omdat ze zo blij is dat haar zoon weer terug is. Esmoreit moet worden bekeerd tot christen, hij is immers islamitisch opgevoed. Esmoreit wil dat Damiët naar Damascus komt, omdat zij hem zo goed heeft grootgebracht. Hij is haar zeker niet vergeten.

Robberecht speelt het spelletje mee, en doet alsof hij woedend is op degene die Esmoreit dit aangedaan heeft. En zo komt niemand achter zijn eigen misdaad.

Ondertussen in Damascus. Damiët is ongerust, waarom hoort ze niets van Esmoreit. Ze is bang dat Esmoreit haar vergeten is, of misschien is er wel iets ergs gebeurd. Ze vraagt Platus op zoek te gaan naar Esmoreit. Samen gaan ze op stap, verkleedt als pelgrims.

Platus en Damiët komen in Sicilië aan. Esmoreit herkent Damiët aan haar stem. Ze waren allebei blij om elkaar weer te zien. Damiët vertelde dat ze Esmoreit zo graag weer wilde zien, dat ze zoveel voor hem overhad dat ze als pelgrim van land tot land heeft gezworven. Esmoreit stelt Damiët voor aan zijn vader. De koning neemt haar in blijdschap aan. De koning doet afstand van de troon, zodat Esmoreit koning van Sicilië wordt. Platus is ook bij deze plechtige ceremonie aanwezig. Hij herkent Robberecht, en vertelt dat hij Esmoreit van Robberecht heeft gekocht. Hij vertelt dat Robberecht Esmoreit bijna in de put had gegooid, en dat hijzelf net op tijd was. Robberecht zegt dat hij nooit een moordenaar of verrader zou zijn. Hij doet alsof hij beledigd is, en daagt Esmoreit uit voor een duel. Maar Esmoreit en de koning van Damascus geloven hem niet. Ze laten Robberecht ophangen. Hierna maakt Esmoreit het moraal van het verhaal bekend. Daarna wordt nog door de magister verwezen naar de klucht. Aan het einde wordt gezegd: ‘Kom morgen weer, indien tevreden.’

Geloof

Dit verhaal draait om liefde tussen koningskinderen van christelijke en islamitische afkomst. Esmoreit was islamitisch opgevoed door Damiët in Damascus. Ze hebben het steeds over: Bij Apolijn en Tervogant. Dat zijn afgoden die belangrijk zijn in het geloof. In het verhaal gaat het over heidenen, we kunnen ervan uitgaan dat het islamitische geloof bedoeld werd. In Sicilië heerste het christendom, dit komt al in de proloog naar voren. In de eerste zin staat namelijk: ‘God werd uit de Maagd geboren want hij wou niet dat teloorging wat door zijn hand was gemaakt.’ Toen Esmoreit terechtkwam bij zijn echte familie in Sicilië, werd hij bekeerd. Hij werd christelijk. Christenen in die tijd vonden dat heidenen of moslims bekeert of gedood moesten worden. De bekering van Esmoreit voldoet dus aan de verwachtingen in die tijd.
Als we dit verhaal vergelijken met een bijbels verhaal lijkt het best wel op het verhaal van Mozes. Mozes werd ook als vondeling gevonden en ook ‘hoffelijk’ opgevoed als zoon van een koning en uiteindelijk gaat hij terug naar zijn eigen volk.

We weten niet zeker of het verhaal hier ook werkelijk ook gebaseerd is. Esmoreit heeft namelijk ook veel vergelijkingen met andere verhalen uit die tijd.
God is geen personage in dit boek, maar God speelt wel zeker een rol. (zie citaat op PowerPoint: ‘Bestierder gij, almachtige vader, die zonder schuld en uitgejouwd werd vastgenageld aan het hout. Barmhartige God, u bent het die de waarheid bloot zal leggen en bewijst dat ik niet schuldig ben.’ Regel 390). Aan dit citaat kunnen we zien dat de koningin van Sicilië op God vertrouwt. En de schrijver wil hier uiteindelijk mee zeggen, dat als je op God vertrouwt het goed komt. De vrouw kwam immers weer vrij.
Daarnaast wordt er vaker in de verhaal naar God of goden verwezen, religie speelt dus zeker een rol in Esmoreit.

Toch tonen de christenen in Damascus waardering voor de islamitische cultuur, en er wordt geen kritiek gegeven. Moslims en christenen staat wel tegenover elkaar in dit verhaal, wat vooral naar voren komt in de verschillen tussen Sicilië en Damascus. Maar er is ook waardering voor elkaar. Dus dit verhaal is niet geschreven om kritiek te maken op de islamitische cultuur.
Een voorbeeld hiervan is, dat niemand twijfelde aan wat Platus zei over Robberecht. Ondanks dat Platus islamitisch was, en Robberecht christen. Terwijl in die tijd christenen juist beter waren dan moslims.

Gemeenschapskunst

Het thema van dit verhaal zou best gerechtigheid kunnen zijn. Eerlijkheid duurt het langst.
Misdaad wordt bestraft, denk hierbij aan de misdaad van Robberecht. Later werd dit bestraft. En het ‘goede’ of ‘onschuldige’ wordt beloond, denk hierbij aan de koningin die uiteindelijk weer vrij gelaten werd, toen Esmoreit naar Sicilië kwam.
Aan het einde van het stuk zegt Esmoreit: ‘Een kwade arbeid vangt kwaad loon, maar het rein hart, dat spant de kroon, het hart dat deugdzaam is en trouw.’ Dit laat mooi moraal van het verhaal zien.
Eerlijkheid is onderdeel van de gemeenschapskunst uit die tijd. Maar ook in deze tijd kunnen we nog wat van het verhaal leren, op dezelfde manier als de mensen in die tijd. Eerlijkheid duurt het langst.

Het was in de Middeleeuwen belangrijk dat er een erfgenaam was voor het koningshuis. Daarom was de koning van Sicilië zo gelukkig dat hij eindelijk een zoon had gekregen.

Macht is, naast geloof, een belangrijk onderdeel in dit verhaal. Het begint al bij de Robberecht die er van baalt dat er een troonopvolger is geboren. Hij wil die troonopvolger doden, want hij wil de macht over Sicilië. Daarna komt Esmoreit in Damascus terecht, zodat de koning van Damascus ‘de macht in de toekomst’ heeft. Want Platus zag in de stand van de sterren dat Esmoreit de koning zal doden en met de dochter van de koning zal trouwen. Dit wilde de koning van Damascus natuurlijk voorkomen, en doordat Esmoreit naar Damascus kwam en zijn dochter hem zal opvoeden, zal Esmoreit de koning niet doden en niet met zijn dochter trouwen en haar niet tot christen maken.

Het thema van dit verhaal zou best gerechtigheid kunnen zijn. Eerlijkheid duurt het langst.
Misdaad wordt bestraft, denk hierbij aan de misdaad van Robberecht. Later werd dit bestraft. En het ‘goede’ of ‘onschuldige’ wordt beloond, denk hierbij aan de koningin die uiteindelijk weer vrij gelaten werd, toen Esmoreit naar Sicilië kwam.
Aan het einde van het stuk zegt Esmoreit: ‘Een kwade arbeid vangt kwaad loon, maar het rein hart, dat spant de kroon, het hart dat deugdzaam is en trouw.’ Dit laat mooi moraal van het verhaal zien.
Eerlijkheid is onderdeel van de gemeenschapskunst uit die tijd. Maar ook in deze tijd kunnen we nog wat van het verhaal leren, op dezelfde manier als de mensen in die tijd. Eerlijkheid duurt het langst.

Het was in de Middeleeuwen belangrijk dat er een erfgenaam was voor het koningshuis. Daarom was de koning van Sicilië zo gelukkig dat hij eindelijk een zoon had gekregen.

Macht is, naast geloof, een belangrijk onderdeel in dit verhaal. Het begint al bij de Robberecht die er van baalt dat er een troonopvolger is geboren. Hij wil die troonopvolger doden, want hij wil de macht over Sicilië. Daarna komt Esmoreit in Damascus terecht, zodat de koning van Damascus ‘de macht in de toekomst’ heeft. Want Platus zag in de stand van de sterren dat Esmoreit de koning zal doden en met de dochter van de koning zal trouwen. Dit wilde de koning van Damascus natuurlijk voorkomen, en doordat Esmoreit naar Damascus kwam en zijn dochter hem zal opvoeden, zal Esmoreit de koning niet doden en niet met zijn dochter trouwen en haar niet tot christen maken.

Maar daarnaast is ook liefde belangrijk in dit verhaal, of misschien wel het belangrijkste. Vooral langzaam bloeiend liefde tussen Esmoreit en Damiët. Bijzonder is dat over het toekomstige huwelijk van Esmoreit en Damiët niet moeilijk wordt gedaan, ondanks dat ze allebei een ander geloof hebben.

We moeten er nog wel bij zeggen dat er ook onwerkelijkheden in dit verhaal zitten. Het was bijvoorbeeld niet mogelijk om 18 jaar lang in een kerker te zitten, zoals de koningin van Sicilië. De omstandigheden in de kerker waren hier te slecht voor. En een ander vreemd puntje is, waarom hield Platus Robberecht tegen toen Robberecht Esmoreit wilde vermoorden? Platus was immers hiervoor naar Sicilië gekomen.

Vergelijking toen-nu

Een gedeelte van dit verhaal kunnen we vergelijken met dat je erachter komt dat je ouders, die je opgevoed hebben, niet je biologische ouders zijn. Je wilt weten wie je biologische ouders zijn, je wilt je afkomst weten.
In deze tijd zouden we hetzelfde reageren als we hoorden dat je ouders niet echt je ouders zijn, wij zouden ook verbaasd en verdrietig zijn. Ook zullen ouders hetzelfde reageren als hun kind verdwenen is. Dit is dus een overeenkomstige reactie.
Daarnaast zouden we, als we gelogen hebben, ook eerst ontkennen net zoals Robberecht toen deed.

In deze tijd zouden we anders contact zoeken met onze ouders, daar hebben we nu handige middelen voor. Wij zouden geen landen af gaan zwerven. Daarnaast zou in deze tijd de straf voor Robberecht niet zo zwaar zijn, hoogstens een paar jaar gevangenis. Ook wordt in deze tijd meer onderzoek gedaan of de dader schuldig is, en zo wordt de kans kleiner dat iemand onschuldig de gevangenis belandt, zoals de moeder van Esmoreit.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Esmoreit door Onbekend"