Erkan door Rob Baetens

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 1095 woorden
  • 1 augustus 2006
  • 146 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.7
  • 146 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2000
Pagina's
120
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Erkan
Shadow
Erkan door Rob Baetens
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Auteur: Rob Baetens
Titel: Erkan
Uitgever: Clavis
Plaats van uitgave: Hasselt
Genre: Voetbal, discriminatie verliefdheid

Personages:

Erkan: Erkan is de hoofdpersoon. Het boek draait om hem. Hij is van Turkse afkomst. Daarom wordt hij vaak gepest en benadeeld. Hij is een slimme jongen, als hij gediscrimineerd wordt probeert hij dat zo slim mogelijk op te pakken. Hij bekijkt alle gebeurtenissen ook heel anders dan bijvoorbeeld zijn vrienden, hij probeert altijd positief te blijven. Zijn uiterlijk is precies Turks: Donkere huid, zwarte krullen en stevig en sterk gebouwd.

Sandra: Sandra is het meisje waar Erkan verliefd op is. Ze is bij alle wedstrijden van Erkan aanwezig en is een trouwe supporter. Ze komt net als Erkan niet uit een rijke familie. Ze kleedt zich ook erg opvallend: Rode stekels, piercings en vrolijke kleding. Ze praat vaak met Erkan over allerlei problemen.


Ben: Ben is de trainer van Erkans voetbalteam. Hij is erg aardig maar ook hard voor zijn team. Hij probeert Erkan zo goed mogelijk te beschermen tegen ongewenste opmerkingen. Als het team veel wedstrijden verliest en Erkan volgens het bestuur de schuldige is dreigt hij op te stappen omdat hij het niet eerlijk vind dat hij door zijn Turkse afkomst benadeeld wordt.

Rik: Rik zit bij Erkan in het team. Hij is de grootste pestkop. Hij scheldt Erkan voor alles en nog wat uit. Samen staan ze in de voorhoede en Rik weigert over te spelen. Aan het einde van het verhaal beseft Rik dat hij verkeerd zat, Erkan vergeeft het hem en ze worden een gevaarlijk aanvalsduo. Hij is stevig gebouwd en heeft sterke benen.

Ruimte

De gebeurtenissen spelen zich grotendeels af bij het voetbalveld. Erkan speelt daar zijn wedstrijden en daar wordt hij vaak gepest. In de kleedkamer bespreken ze vaak allerlei problemen.
In een parkje speelt zich ook een groot deel van het verhaal af, hij zit daar vaak met Sandra. Daar praten en stoeien ze wat. Voor de rest spelen gebeurtenissen zich niet echt op bepaalde plaatsen af, de schrijver schrijft allerlei gebeurtenissen en je moet zelf maar een beetje nadenken waar het zich afspeelt.

Tijd

Het verhaal speelt zich in ongeveer een jaar af. Het begint bij het einde van het voetbalseizoen, dus ongeveer april. Het eindigt aan het einde van het volgende seizoen. Dus ongeveer april het jaar erop. Het grootste gedeelte van het verhaal speelt zich aan het begin van het seizoen en in de zomervakantie af. Je kunt het in het boek zien omdat de schrijver het verteld. Er zit ook een tijdsprong in het boek namelijk in de winterstop. Omdat Erkan dan geblesseerd is wordt er niet veel verteld. Toch is dat stuk juist heel belangrijk. Het is ook niet zo dat je aan het einde van zo’n tijdsprong niet meer weet waar het over gaat, integendeel. In die tijdsprong wordt er wel een beetje vertelt, namelijk dat hij over alles nadenkt en keuzes maakt. Meer staat er niet over in.

Thema

Het probleem in het boek is dat Erkan niet goed weet wat hij moet doen. Hij is een uitstekende voetballer maar wordt tegelijkertijd gediscrimineerd.

Een ander probleem in het boek is dat hij een vriendin heeft; Sandra die hij heel leuk vindt, maar zijn vader vindt het niet goed dat hij met haar omgaat. Daar heeft Erkan moeite mee, moet hij zijn eigen zin doen en met dat niet-moslimse meisje gaan? Of moet hij trouw zijn aan zijn vader en gewoon elke week trouw naar de moskee gaan? Want Erkan ging toen hij met Sandra ging niet meer naar de moskee. Een moeilijk probleem voor Erkan, waar hij in het verhaal over nadenkt. Jammer genoeg staat zijn besluit niet in het verhaal.

Samenvatting

Erkan, een Turkse jongen wil graag op voetbal. Hij gaat op een dag naar een voetbalclub toe en hoopt dat ze hem aanspreken, maar waar hij bang voor is gebeurt: Hij wordt volledig genegeerd en gediscrimineerd. Hij wordt bij de voetbalclub gezien als onruststoker en rotjoch. Als de training afgelopen is grijpt hij al zijn moed bijeen en loopt naar de trainer toe en vraagt als hij is mee mag trainen. De trainer aarzelt lang maar probeert het uiteindelijk toch. Erkan weet niet hoe blij hij is! Maar zijn medespelers zien hem niet zitten, ze lachen hem uit en pesten hem. Als hij voor de eerste keer meetraint gaat het erg goed maar hij heeft geen goede voetbalschoenen; na de training zijn z’n tenen helemaal dubbel omdat de voetbalschoenen te klein zijn. Hij heeft het geluk dat hij mooie schoenen krijgt van zijn trainer. In de wedstrijden is Erkan al snel een vaste waarde. Het valt hem op dat bij elke wedstrijd een meisje langs de kant staat en hem aanmoedigt. Na de wedstrijd drinken ze vaak wat en ze groeien langzaam maar zeker naar elkaar toe. Als het seizoen afgelopen is eindigen ze hoog in de competitie maar het gepest van de medespelers blijft. In de zomervakantie besluit hij om een baantje te zoeken en dat lukt met enige moeite. Hij groeit in korte tijd uit tot een betrouwbare Turkse! medewerker. Als het seizoen weer begint winnen ze alles, totdat Erkan in een wedstrijd een gigantische trap tegen zijn enkels krijgt en geblesseerd is. Alle wedstrijden hierna worden verloren en er komt een grote druk op Ben te staan. Iedereen schuift de schuld op Erkan, dat terwijl hij geblesseerd is. Als Erkan geblesseerd is en niet kan voetballen, denkt hij ook over dingen na; bijvoorbeeld hoe het verder moet met zijn vriendschap met Sandra. Hij besluit dat hij dat voort wil zetten en hij en Sandra worden een heel hecht stel. Als hij weer volledig herstelt is van zijn blessure winnen ze alles met het team. Hij wordt aanvoeder en hij groeit uit tot de leider van het team.
Daar eindigt het boek ongeveer.

Eigen mening

Ik vond dit boek erg leuk! Vooral het onderwerp sprak me aan, omdat ik van voetbal houd. Ik vond het ook leuk dat het over discriminatie ging, je leert daarvan.
De stijl van het boek vond ik ook erg goed, er wordt veel verteld over het Turkse leven en hoe ze daar leven. Wel een minpunt is het kaft, dat ziet er niet erg aanlokkend uit, een beetje kinderachtig. Terwijl het dat helemaal niet is.
Ik raad andere kinderen aan om dit boek te lezen, ook als je niet van voetbal houdt!

Eigen gedicht

Voetbal is lachen
Maar niet met discriminatie krachten
Lol moet je maken
En die andere taken
Die doe je samen

Keuzes maken
Of de kruising raken
Voetbal of…..?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

J.

J.

Erkan brak tijdens een wedstrijd zijn kuitbeen door een botsing met een tegenspeler en kwam daardoor in het gips en niet zoals in de verslagen staat een trap tegen z'n enkels

14 jaar geleden

H.

H.

dit boek verslag is niet goed

15 jaar geleden

L.

L.

mooi

5 jaar geleden

T.

T.

Thx

4 jaar geleden

Andere verslagen van "Erkan door Rob Baetens"