Erik of Het klein insectenboek door Godfried Bomans

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
Boekcover Erik of Het klein insectenboek
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 704 woorden
  • 31 december 2014
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
6 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1940
Pagina's
143
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
Nederland Leest (2013 Winnaar)

Boekcover Erik of Het klein insectenboek
Shadow

Het verschil tussen mensen en insecten is niet zo groot. Dat ontdekt Erik Pinksterblom wanneer hij op een nacht het schilderij Wollewei boven zijn bed binnenstapt. Hij komt terecht in een avontuurlijke, magische wereld van insecten die zich net als mensen gedragen. Op hun beurt willen alle insecten meer weten over de rare tweevoeter die ineens uit de lucht komt v…

Het verschil tussen mensen en insecten is niet zo groot. Dat ontdekt Erik Pinksterblom wanneer hij op een nacht het schilderij Wollewei boven zijn bed binnenstapt. Hij komt te…

Het verschil tussen mensen en insecten is niet zo groot. Dat ontdekt Erik Pinksterblom wanneer hij op een nacht het schilderij Wollewei boven zijn bed binnenstapt. Hij komt terecht in een avontuurlijke, magische wereld van insecten die zich net als mensen gedragen. Op hun beurt willen alle insecten meer weten over de rare tweevoeter die ineens uit de lucht komt vallen en alles over hun gewoontes lijkt te weten.

In zijn voorwoord bij de zesentwintigste druk van Erik schreef Bomans: ‘In deze uitgave is niets veranderd. Het was niet nodig. Ik zeg dit zo gewoon mogelijk, maar toch met een lichte trilling. Alles is waar gebleken. Met vertrouwen zie ik de volgende kwarteeuw tegemoet. Laat ze maar kijken door hun microscopen. Het enige wat ze erin zien is een volgende druk.’ Deze editie is de vijfenvijftigste druk.

Erik of Het klein insectenboek door Godfried Bomans
Shadow

Samenvating:

Erik Pinksterbloem ligt in zijn bed. Hij probeert echter niet in slaap te vallen maar besluit goed op te letten of ‘er iets gebeuren ging’. Nu was daar een goed middel voor: Solms’ Beknopte Natuurlijke Historie. Erik moest daar voor morgen alle insecten uit kennen. In bed begon hij alle hoofdstukken te herhalen : de wesp, de mier , rupsen , vlinders enzovoort. Na een tijdje bekijkt hij een schilderij.

Dit schilderij noemt hij ‘Wollewei’. Op het schilderij is een weiland geschilderd met schapen, een herder en allerlei insecten. het lijkt Erik heerlijk om daar te leven. Opeens ziet hij het schilderij van zijn grootvader bewegen. Al snel blijkt het dat alle schilderijen leven ook ‘Wollewei’. Plotseling krimpt Erik, Zo klein dat hij in het schilderij kon stappen. Zo begint zijn avontuur in het schilderij ‘Wollewei’. Hier ontmoet Erik allerlei insecten. Als eerste ontmoet hij de wespenfamile Van Vliesvleugel. De wespenfamilie is in eerste instantie erg aardig. Mr Van Vliesvleugel nodigt hem  uit voor het eten. Hij wilt weten of Erik van adel is, want dat vind de wesp heel belangrijk. 

Toen uiteindelijk bleek dat Erik waarschijnlijk niet van adel was, was de wesp meteen niet zo aardig meer. Na een gezamenlijke maaltijd met de familie Van Vliesvleugel vliegt Erik per hommel naar een hotel, waar hij de nacht kan doorbrengen. De eigenaar van het hotel is een slak de slak is erg traag in denken en vooruitkomen. Echter was hij wel erg aardig tegen Erik. Erik verbaast de hotelgasten door te weten wie ze zijn.  De hotel gasten zijn erg benieuwd naar de inhoud van ‘Solms’: doen ze het wel goed zoals het in het boekje staat? Een van de hotelgasten is een rups. De rups verpopt en verandert in een erg vrolijke vlinder. Erik begint in het hotel heimwee te krijgen. Hij verteld de vlinder over wat hij heeft meegemaakt. De vlinder gelooft hem en belooft hem te helpen de weg terug te vinden naar huis. De vlinder wordt op een gegeven moment verliefd. Kort daarna trouwt hij. Erik is weer alleen. Hij wordt moe en heeft honger en hoe slechter hij er uit ziet hoe brutaler de insecten zich gedragen. Plots loopt hij in een spinnenweb. Hier rukt hij zich echter snel uit. De spin die het web gemaakt heeft is boos op Erik en valt hem aan. Snel steekt Erik toe met zijn dennenaal en vermoord de spin. Zo onder de dode spin valt hij in slaap. Als hij wakker word is de spin verdwenen en staat er een doodgravertje. Het doodgravertje vind dat alles om de dood gaat. De doodgraver nodigt hem uit om bij hem te komen eten. De doodgraver wordt echter opgegeten door een mol. Erik ontsnapt aan de mol en raakt verdwaalt onder de grond. Onder de grond komt hij de worm tegen. De worm is eigenwijs en vind dat de worm een superieur ras is , ogen waren voor de mindere dieren net zoals poten, wormen konden namelijk alles zonder ogen en poten, dus waarom had je ze nodig? De worm denkt dat Erik een worm-op-weg-is 

(iemand die later een worm wordt). Om deze rede helpt hij Erik naar boven. Tijdens het kronkelen raakt de worm in de knoop. Het lukt Erik niet om hem los te maken. Hij zoekt naar hulp en komt een mier tegen. Erik gaat met de mier mee naar boven en vergeet de worm. Als hij boven komt staan er allemaal insecten te wachten op hem. Ze vragen hem of ze het goed doen zoals het is ‘Solms’ staat. Na uitgelecht te hebben dat ze het zoals zij het deden goed was gaat hij met de mier mee naar het mierennest. De mieren waren erg ijverig en beleeft. Ze besloten Erik te helpen met het vinden van de lijst. De mieren kwamen echter in een oorlog terecht toen ze een andere mierenkolonie tegen kwamen. In deze oorlog kreeg Erik mierenzuur in ze gezicht. Plots zat hij recht overeind in bed. In de middag maakte hij de toets. Hij maakte deze echter erg slecht aangezien hij het niet zo schreef als het in ‘Solms’ stond.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Erik of Het klein insectenboek door Godfried Bomans"