Er zit geen spek in de val door Anton Koolhaas

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
Boekcover Er zit geen spek in de val
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 2488 woorden
  • 6 november 2015
  • 33 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
33 keer beoordeeld

Boekcover Er zit geen spek in de val
Shadow
Er zit geen spek in de val door Anton Koolhaas
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

1. Koolhaas, A.C., Er zit geen spek in de val. En andere dierenverhalen, Amsterdam: G.A. van Oorschot / Uitgever, 1965 (eerste druk: 1958).

 

2. Motivatie van de keuze

Ik heb dit boek gekozen omdat ik het boek vanwege een opdracht in klas drie in de boekenkast had staan. Destijds had ik er één verhaaltje uit gelezen. Ik zag het boek staan, ben erin begonnen en vond het erg vermakelijk, dus ik heb doorgelezen.

 

3. Samenvatting

De liefde schuilt in een doublet van hazen
Dit verhaal gaat over een haas genaamd Leendert. Hij is bang van alles en heeft altijd van alles weggerend. Hij ontmoet een andere haas genaamd Mathilde. Zij is niet abnormaal, maar niet bijzonder gelukkig. Ze worden verliefd en bloeien op. Ze voelen zich als één. Ze willen zich één zijn tot in hun dood. (aan het eind, als ze een jager tegenkomen, rent Leendert achter Mathilde aan, hoewel dit tegen zijn instinct en de vluchtafspraken ingaat). Ze worden geraakt, maar het is niet duidelijk of ze ook echt dood zijn.

Ik vind dit een mooi verhaal, ook omdat ik denk dat er een diepere laag in zit. Dat is vooral duidelijk te zien in het laatste stukje van het verhaal. Het is niet duidelijk of Mathilde en Leendert zijn overleden, aangezien ze door de jager nooit zijn gevonden. Volgens het verhaal zijn de nog één keer gezien, in de droom van de jager:

Hij droomde, dat een geheimzinnige kracht zijn geweer omlaag drukte, toen hij op het punt stond twee grote, onbestemde dieren te schieten, die eigenaardig genoeg, met een lint aan elkander vast zaten. Hij drukte niettemin twee keer af en schoot zich, dus doende, in beide voeten. [..] dat hij met zijn ene, noch met zijn andere voet ooit weer zou kunnen lopen. Zodat hij nooit meer op de vlucht kon gaan, of naar iemand toe. 

Ik denk dat de betekenis van de droom is dat als je andermans liefde kapotmaakt, je zelfs ook niet meer kunt liefhebben of liefde kunt ondervinden.

Het centrale thema van dit verhaal is liefde.

Er zit geen spek in de val
Karel is een minnaar met vijf vriendinnen (en nog een paar, maar die komen in dit verhaal niet voor). Bieneke is een muis die zich blij maakt met Karels complimenten en zichzelf wil laten geloven dat hij echt van haar houdt. Soeda is een echte ‘bombshell’ en verbergt daarom haar relatie met Karel ook niet. Annie is een eenling en kijkt op bijna iedereen neer. Door is een muis die veel jongen heeft grootgebracht en eigenlijk heel vaak had besloten niet meer Karel om te gaan, maar toch iedere keer weer smolt van hem. Bernhardine heeft niet een kenmerkende persoonlijkheid, maar vindt Karel ook erg leuk.

Ik vind bijzonder aan dit verhaal, hoe Karel al zijn vriendinnen, met allemaal een ander karakter, bespeelt om te krijgen wat hij wil. Hoewel hij iedereen kan laten doen wat hij wil (behalve de oude dame die alleen in het huis woont. Zij is hoogstwaarschijnlijk dement en doet een beetje vreemd), is hij tussen zijn bezoekjes aan zijn vriendinnen nieuwsgierig naar een gevaarlijke muizenval. Als hij toegeeft aan zijn verlangen en in de kooi terechtkomt, beseft hij dat hij te ver is gegaan. Hij is ten onder gegaan aan zijn eigen impulsen (en niet goed nadenken voor je iets doet), nieuwsgierigheid en jaloezie (zie hieronder). Zo heeft dit verhaal ook nog een moraal.

De titel verwijst naar de val die de oorzaak van de dood van Karel was. Er zat geen spek (het lokmiddel) in de val, maar had wel Karel gevangen. Ik denk dat Karel door een combinatie van nieuwsgierigheid en jaloezie in de val was geklommen.
De kooi had een imago van gevaar, omdat de muizenleider had gezegd dat niemand in de buurt van de kooi mocht komen. Er was een muis, Gaston genaamd, die dat wel deed en terwijl hij dat deed, keken de jonge muizen vol bewondering naar hem. Tussen die jonge muizen zat Pieta, die de aandacht trok van Karel. Om indruk te maken, viel hij  zijn ‘show’ binnen en blies  het ‘publiek’ omver door bovenop de kooi te klimmen (wat Gaston nooit deed). Hij ging zelfs de kooi binnen, voordat hij erachter kwam niet meer eruit te kunnen klimmen en ten dode was opgeschreven.

Het centrale thema is verlangen (zowel als in beminnen als in willen ontdekken).

Balder D. Quorg, spin
Balder D. Quorg is een spin die geobsedeerd is door het maken van het perfecte web. Het verhaal begint als hij zijn eerste web probeert te maken en jammerlijk faalt, waardoor hij het net van een oude, ervaren spin overneemt. Hij besloot na een andere mislukking nooit meer  met iemand om te gaan, te spreken etc. Zo wordt hij steeds ouder en op een gegeven moment kan hij perfecte webben maken. Dat is de enige bezigheid waarbij hij nog denkt. Als hij sterft, ziet niemand het, merkt niemand het en dus kan het niemand ook wat schelen. Tegen die tijd zijn de hersenen van de ouder spin zo veel gekrompen dat het hem ook niks meer kan schelen. Het lijkt alsof hij denkt dat het goed was dat hij nooit meer met niemand is omgegaan.

Ik vind dit verhaal één van de saaiere van het boek, omdat het grotendeels gaat over hoe Balder zijn web maakt en wat er allemaal misgaat. De boodschap komt goed over en het heeft een duidelijk, dat vind ik pluspunten.

Het centrale thema is eenzaamheid.

Daar gaat Catrien
Het verhaal gaat over Marie, een eend die op het punt staat te broeden, net als Catrien. Ze had nog wat tegen Catrien willen zeggen, maar die zwom op dat moment weg. Marie broedt haar eieren uit, ziet haar jongen opgroeien en uitvliegen. Tijdens het broeden en opvoeden denkt ze vaak aan Catrien en wat ze haar wilde zeggen (dat was ze namelijk vergeten). Als haar jongen zijn uitgevlogen, ziet ze Catrien en gaat haar achterna. Bij hun ontmoeting was duidelijk dat hun hartelijke vriendschap over was. Ze herinnerde zich ook wat de wilde zeggen:

Ik zal je misschien nooit meer zien, meid,’ had ze een beetje geheimzinnig en huiverig willen zeggen, ‘want ik hou ze deze keer bij me. En eigen is toch het naast.’

Ik vind dit een mooi, maar ook zielig verhaal dat vanuit een andere hoek naar moederschap kijkt dan gebruikelijk is. Vaak wordt  moederschap gepresenteerd als iets bijzonders en prachtigs (wat het natuurlijk ook is), maar je brengt als moeder vele offers voor je kroost. In dit verhaal weet Marie al van te voren dat ze haar gaan ‘besodemieteren’. (waarschijnlijk heeft ze al eerder nesten gehad), maar ze wil deze keer haar kinderen bij zich houden, als kleine aanhankelijke baby’tjes. Dat lukt natuurlijk niet en als ze haar ‘besodemietert’ (omgeduwd) hebben, gaat het snel. Ze vliegen allemaal uit. Marie ziet in dat het weer zo is gegaan als altijd. Als ze Catrien weerziet en zich weer herinnert wat ze wilde zeggen (zie citaat hierboven). Ze had haar kinderen, waarvan ze toch wist dat ze haar achter zouden laten, al van tevoren boven haar vriendin geplaatst waarbij hetzelfde zou gebeuren. Ze ziet in dat ze niks meer met Catrien moet en waarschijnlijk denkt Catrien hetzelfde. Het laat zien dat moederschap ook vriendschap uit elkaar kan drijven

Het centrale thema is moederschap en de offers die een moeder voor haar jongen moet brengen.

De trechter
De trechter vertelt het verhaal over kalkoenen in een kwekerij. Iedere kalkoen wordt als koning of koningin beschouwd (mits ze worden geslacht. Als ze worden overgeslagen, zijn ze geen koning). Ze weten dat ze uiteindelijk allemaal geslacht worden en hebben een soort religie ontwikkeld waarbij ‘het mes’ en geslacht worden iets glorieus en koninklijks is.

Ik vind dit een heel zielig en misschien gruwelijk verhaal. De kalkoenen weten dat ze gaan sterven en om zichzelf te misleiden (en zo proberen te vergeten dat sterven vooral pijnlijk is en niet leuk), doen ze zichzelf geloven dat het iets goeds is, iets glorieus, iets koninklijks, dat als het je niet overkomt je niks waard bent. Dat geeft voor mij aan dat de wereld daar zo gruwelijk is dat ze een soort drug voor zichzelf hebben ontwikkeld. Zelfs de overgeblevenen (die jongen moeten krijgen voor het volgende jaar) zijn nog verstrikt in die wereld, bijvoorbeeld Murbille. Ze had als overgeblevene weer een doel gesteld; zoveel mogelijk jongen krijgen voor de volgende slacht. Het lijkt alsof zo’n verschrikkelijke omgeving de kalkoenen hersenspoelt.

Het centrale thema is de dood.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

 

2. Eerste reactie

Ik vond het een erg komisch boek om te lezen. De bouw van de zinnen vond ik erg humoristisch. Bijvoorbeeld de eerste zin van het verhaaltje over de spin: Als ik geen spin was, wenste ik er zeker een te zijn, dacht Balder D. Quorq. En hij dacht dit niet zonder reden, want… Ook in het verhaaltje over de kalkoenen en de trechter is dit het geval. Ik vind het erg komisch als ik bedenk hoe een veel te dikke kalkoen (kuurdijl) op een paal probeert te komen omdat een andere kalkoen (nuurvik) dat ook doet, maar het niet lukt. Ook vond ik de onderliggende laag makkelijk te vinden. Ondanks het komische schrift is het erg duidelijk dat er een serieuzere, verdrietige, menselijke betekenis achter zit.

 

5. Verdiepingsopdracht

1. Open plekken
Er zitten geen open plekken in het boek. De enige delen die je als open plek zou kunnen beschouwen, zijn de verwachtingen over de levens en de uitkomst van de gedachten.
Je volgt de gedachten van de dieren. Bijvoorbeeld in het verhaal de trechter: De kalkoenkoning Kuurdijl wil de paal op komen, maar dat lukt niet omdat hij te zwaar is. Hij blijft het proberen, dus je wil weten of het uiteindelijk lukt.
Ook in het verhaal de liefde schuilt in een doublet van hazen: De haas Leendert vraagt zich af hoe het leven zou zijn als hij niet de hele tijd zou vluchten. Hierdoor wil je weten of hem dat uiteindelijk gaat lukken en hoe dat dan zou zijn.

2. Spanningsopbouw

De liefde schuilt in een doublet van hazen

Toekomstgerichte spanning. Onderdeel van globale spanning. Je voelt dat er iets dreigt. Op het begin dat Leendert iemand gaat vinden waarvan hij niet wegrent, als hij die heeft gevonden voel je dat het mis zal gaan. Ook is hier sprake van een cliffhanger. Je verwacht dat de hazen dood zijn geschoten, maar er wordt verteld dat ze nooit meer zijn gezien. Hierdoor weet je niet zeker hoe het met ze is afgelopen.

Er zit geen spek in de val
Ook hier is sprake van toekomstgerichte spanning. Karel heeft veel aanbidsters en je vraagt je af wie hij zal kiezen/ hoe het af zal lopen. Of dit echt spanningsopbouw is, is wel de vraag.

Balder D. Quorg, spin
In dit verhaal is uitstel de manier van spanning. De handeling (het web maken) wordt uitgesteld door het volgen van de gedachten van balder (hoe het web te maken/ het moet perfect zijn of de moord op de oude spin). Alweer is hier de vraag of er echt sprake is van spanning, want je volgt vooral het leven van Balder D. Quorg.

Daar gaat Catrien
In dit verhaal is de spanning vooral op het verleden gericht. Marie had een goede vriendin Catrien. Ze heeft erg veel plezier met haar gehad en ze moesten altijd lachen. Hierdoor wil je weten wie Catrien is. Ook is er op toekomst gerichte spanning. Marie wilde nog iets tegen Catrien zeggen, maar ze is vergeten wat. Je wilt weten wat ze wilde zeggen en of ze het zich nog gaat herinneren.

De trechter
In dit verhaal is er vooral sprake van verkeerde vermoedens. Je wordt op het verkeerde been gezet. Door het gehele verhaal heen volg je de kalkoen Nuurvik, dus je denkt dat hij de aardige/goede word gevonden en wilt niet dat hij in de trechter belandt. Aan het einde blijkt dat hij in de trechter belandt en de overgebleven koning Kuurdijl en koningin Murbille dat wel prettig vinden; ze vonden hem geen prettige kalkoen.

3. Personages

In elk van de verhalen zijn er niet veel personages. Dit komt omdat het korte verhalen zijn. De belangrijkste figuren zijn de hoofdpersonages:

De liefde schuilt in een doublet van hazen
Leendert
Bij: Mathilde
Doel: niet meer vluchten en zijn vluchtdrang bedwingen

Er zit geen spek in de val
Karel
bij: Gaston, vrouwtjesmuizen, vrouw
Doel: verlangen. Beminnen en ontdekken

Balder D. Quorg, spin
Balder D. Quorg
Doel: het perfecte web maken

Daar gaat Catrien
Marie
Bij: jongen, Catrien
Doel: jongen opvoeden, Catrien vertellen wat ze is vergeten

De trechter
Nuurvik, Kuurdijl
Bij: Murbille, andere koningen en koninginnen
Doel: Zo vet worden dat je wordt geslacht.

4. Verhouding fabel sujet
De verhouding fabel sujet is gelijk. Er zijn geen flashbacks/flashforwards en het verhaal is chronologisch verteld. Er zijn echter wel een paar terugwijzingen (zoals Leendert die bedenkt hoe hij aan zijn vluchtgedrag is gekomen en Tukrina die bedenkt hoe ze geen koningin meer is). Ook denkt Mathilde terug aan haar vorige man (Ijsbrand) en is daar een vooruitblik (alles wat er verder zou volgen was voor Mathilde een uitgemaakte zaak….).

5. Perspectief
In elk verhaal is er een auctoriaal vertelperspectief. Je voelt dat de verteller alles weet (door vooruitwijzingen/terugwijzingen), maar hij vertelt niet alles. De verteller kiest er soms voor om even een personaal vertelperspectief te kiezen (bijvoorbeeld een tijdje alles door de ogen van kalkoen Nuurvik te vertellen, maar switcht dan later weer naar het personale perspectief van kalkoen Kuurdijl). Hierdoor weet je dat er een auctoriale verteller is.

6. Stijl
De verhalen bevatten veel dialogen, maar ook veel beschrijvingen. Er zijn veel bijzinnen, maar de woorden die gebruikt worden zijn niet heel moeilijk en kort, zodat het makkelijk te lezen is.

7. Thematiek
Zie samenvatting

9. Beargumenteerd eindoordeel
Ik vond het een erg vermakelijk boek om te lezen, door de komische schrijfstijl. Alles wordt heel droog en oppervlakkig beschreven. Het is bijvoorbeeld heel normaal dat Balder die oude spin doodt, en dat de kalkoenen door de trechter gaan en zichzelf helemaal te barsten eten. Hierdoor komt het ook over dat het doodgewoon is wat die dieren allemaal meemaken. Maar wanneer je erover nadenkt, wordt het ineens heel menselijk en liggen de moralen er heel erg dik bovenop. Dit vind ik een hele mooie combinatie. Het is komisch en vlot te lezen, maar het zet je ook aan het denken. Ook zijn alle personages antihelden, terwijl ze zichzelf helden vinden.
De opbouw van de verhalen is ook erg duidelijk. Je volgt de levensfase of zelfs het hele leven van een dier of insect. Hierdoor is het verhaal niet ingewikkeld van opbouw en zijn de gebeurtenissen en motieven belangrijker dan de levensfase of het gehele leven.

7. Thematiek
Zie samenvatting

9. Beargumenteerd eindoordeel
Ik vond het een erg vermakelijk boek om te lezen, door de komische schrijfstijl. Alles wordt heel droog en oppervlakkig beschreven. Het is bijvoorbeeld heel normaal dat Balder die oude spin doodt, en dat de kalkoenen door de trechter gaan en zichzelf helemaal te barsten eten. Hierdoor komt het ook over dat het doodgewoon is wat die dieren allemaal meemaken. Maar wanneer je erover nadenkt, wordt het ineens heel menselijk en liggen de moralen er heel erg dik bovenop. Dit vind ik een hele mooie combinatie. Het is komisch en vlot te lezen, maar het zet je ook aan het denken. Ook zijn alle personages antihelden, terwijl ze zichzelf helden vinden.
De opbouw van de verhalen is ook erg duidelijk. Je volgt de levensfase of zelfs het hele leven van een dier of insect. Hierdoor is het verhaal niet ingewikkeld van opbouw en zijn de gebeurtenissen en motieven belangrijker dan de levensfase of het gehele leven.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Er zit geen spek in de val door Anton Koolhaas"