Elle s'appelait Sarah door Tatiana de Rosnay

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
Boekcover Elle s'appelait Sarah
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 2578 woorden
  • 26 juli 2013
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
11 keer beoordeeld

Boekcover Elle s'appelait Sarah
Shadow

De tienjarige Sarah wordt in de nacht van 16 juli 1942 samen met haar ouders opgepakt en naar het Vélodrome d’Hiver in Parijs gebracht, waar duizenden joden worden verzameld voor deportatie. Niemand heeft echter gezien dat Sarah haar kleine broertje Michel in een kast opsloot, net voordat de politie het appartement binnendrong.
Zestig jaar later k…

De tienjarige Sarah wordt in de nacht van 16 juli 1942 samen met haar ouders opgepakt en naar het Vélodrome d’Hiver in Parijs gebracht, waar duizenden joden worden ver…

De tienjarige Sarah wordt in de nacht van 16 juli 1942 samen met haar ouders opgepakt en naar het Vélodrome d’Hiver in Parijs gebracht, waar duizenden joden worden verzameld voor deportatie. Niemand heeft echter gezien dat Sarah haar kleine broertje Michel in een kast opsloot, net voordat de politie het appartement binnendrong.
Zestig jaar later krijgt Julia Jarmond, een Amerikaanse journaliste in Parijs, de opdracht een artikel te schrijven over deze razzia. Ze gaat op zoek in archieven en via het dossier van Sarah ontdekt ze een goed verborgen geheim van haar schoonfamilie. Haar echtgenoot probeert haar ervan te weerhouden zich met deze geschiedenis te bemoeien, maar Julia besluit desondanks het spoor van Sarah te volgen.

Elle s'appelait Sarah door Tatiana de Rosnay
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
  1. A.   Boekgegevens

 

Titel:                           Haar naam was Sarah

Schrijver:                   Tatiana de Rosnay

Vertalers:                  Monique Eggermont en Kitty Pouwels

Uitgever:                   Artemis & CO 

Plaats:                       Amsterdam 2007

Aantal bladzijden:   335

 

 

  1. B.   Titelverklaring

 

In het boek zitten twee verhaallijnen. Die van Sarah tijdens de 2de wereldoorlog, en van Julia Jarmond zestig jaar later. De naam van Sarah wordt in het begin niet genoemd. Later in het boek kom je er achter dat haar naam Sarah was. Julia krijgt in het eind van het boek een baby. Zij noemt haar Sarah.

 

 

  1. C.   Personen

 

De hoofdpersonen in het boek zijn Sarah en Julia Jarmond. Sarah is een tienjarig meisje in ze leeft in Parijs. In het eerste deel van het boek speelt haar verhaal af in 1942 tijdens de 2de wereldoorlog tijdens de Veld d’Hiv’. Sarah is een heel pienter meisje. Ze heeft veel vragen over allerlei dingen. Zo ook de vraag waarom het zo erg is om joods te zijn. Sarah verandert door de oorlog van een vrolijk, levenslustig meisje in een gesloten volwassen vrouw.

Julia Jarmond is Amerikaanse journaliste in Parijs. Zij doet onderzoek naar de razzia in 1942 (Veld d’Hiv’). Julia is getrouwd met een Franse man Bertrand en heeft een dochter Zoë, later in het boek krijgt zij nog een kindje. Julia wordt helemaal geobsedeerd door de Veld d’Hiv’. Ze wil echt alles weten over alles wat er is gebeurd met de afgevoerde joden uit Parijs.

 

 

  1. D.   Tijd en plaats

 

Beide verhaallijnen spelen zich af in Parijs. Zo wordt de Eiffeltoren een paar keer in het boek genoemd. Er staan soms ook Franse woorden in het boek. Het verhaal van Sarah begint op 16 juli 1942. Er is dan een razzia op Joden dit wordt de Veld d’Hiv’ genoemd.

Het verhaal van Julia speelt zich af in 2002. Dat is zestig jaar na de Veld d’Hiv’. Dit wordt ook vaak in het boek gezegd.  

 

 

  1. E.   Belangrijkste gebeurtenis

 

De belangrijkste gebeurtenis is het boek is dat Sarah haar broertje Michel opsluit in de kast als ze wordt opgepakt want hierdoor veranderd er iets in haar leven.

In de familie van Julia is er een groot familiegeheim. Dit geheim heeft te maken met het broertje van Sarah. Julia wist in het begin van het boek niet van dit familiegeheim af totdat ze een artikel moet schrijven over de Veld d’Hiv’.

  1. F.    Het stappenplan

 

Omdat het boek twee verhaallijnen heeft en die verhalen door elkaar lopen, heb ik twee stappenplannen gemaakt. Op het eind lopen de verhalen steeds meer door elkaar.

 

            Sarah

  1. Sarah en haar vader en moeder worden opgepakt. Niemand ziet dat ze haar broertje heeft opgesloten in de kast.
  2. Alle joden in Parijs zijn opgepakt. Ze worden ondergebracht in een wielrennerstadion.
  3. Alle joden worden overgebracht naar kampen. Sarah en haar vader en moeder worden naar kamp Beaune de la Rolande.
  4. Samen met Rachel ontsnapt Sarah. Ze rennen naar de boerderij van Jules en Geneviève. Rachel overlijdt hier.
  5. Sarah komt terug bij haar oude huis Ze vind haar broertje dood.
  6. . Als Sarah ouder is verhuist ze naar New York.

 

Julia Jarmond

  1. Julia moet een artikel schrijven over 60 jaar Veld d’Hiv. Julia is tegelijkertijd aan het verhuizen naar Rue de Saintonge, het huis van haar schoonouders.
  2. Julia gaat helemaal op in haar artikel over de Veld d’Hiv. Ze komt er achter dat er vroeger een Joodse familie in de Rue de Saintonge heeft gewoond.
  3. Julia komt er achter dat ze zwanger is. Ze wil het kindje houden, maar haar man Bertrand niet.
  4. De schoonvader dat Julia hoort dat Julia wil weten wie er vroeger in de Rue de Saintonge hebben gewoond. Hij vertelt haar een groot familiegeheim. Julia raakt nog meer geobsedeerd en is gaat op zoek naar Sarah.
  5. Julia gaat naar de Verenigde Staten met het mogelijke adres van Sarah. Ze komt er echter achter dat Sarah niet meer leeft. Ze krijgt wel een adres van de zoon van Sarah. Hij woont in Italië.
  6. Samen met Zoë gaat Julia naar Italië. William de zoon van Sarah wil echter niks weten over het verhaal van Sarah. Sarah heeft nooit iets aan hem verteld.
  7. Julia is inmiddels gescheiden en woont samen met Zoë en haar andere dochter in New York. Opeen gegeven moment komt William want hij wil het verhaal over Sarah weten. Julia heeft haar kleinste dochter Sarah genoemd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. G.   Samenvatting

 

De titel van het boek is “Haar naam was Sarah” geschreven door Tatiana de Rosnay. Mijn moeder en mijn zus hebben allebei dit boek gelezen. Hierdoor werd ik nieuwsgierig. Ook stonden er goede recensies op de achterkant van het boek.

 

Sarah woont in Parijs 1942 samen met haar ouders en haar broertje. Ze is erg gelukkig. Totdat er op een avond op de deur wordt geklopt. Het is de Franse politie, zij pakken alle joodse mensen op. Het broertje van Sarah, Michel vindt de politie maar niks en weigert zich aan te kleden. Sarah besluit om Michel op te sluiten in de kast. Sarah denkt dat ze over een paar dagen wel weer thuis zijn. Er is wat water in de kast. Verder is er niks. Sarah en haar ouders worden opgepakt.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

            Julia Jarmond krijgt zestig jaar later de opdracht om een artikel te schrijven over de Veld d’Hiv’. Tegelijkertijd verhuist Julia samen met haar man Bertrand en haar dochter Zoë naar de Rue de Saintonge. Dat is het huis waar de ouders van Bertrand vroeger hebben gewoond.

            Alle opgepakte joden worden naar het wielrennerstadion gebracht. Ook Sarah en haar ouders. In het wielrennerstadion is het heet en er is geen eten of medische hulp. Veel mensen overlijden dan ook of ze plegen zelfmoord. Het is verschrikkelijk in het wielrennerstadion als je probeert te ontsnappen dan wordt je doodgeschoten.

            Julia gaat helemaal op in haar artikel over de Veld d’Hiv’. Terwijl ze het artikel schrijft ontdekt ze dat er joodse mensen in de Rue de Saintonge hebben gewoond. Julia moet kosten wat kost weten wie die joodse familie was en wat er met hen is gebeurd. Ze komt er achter dat Sarah in de Rue de Saintonge heeft gewoond. Julia weet dan nog niet dat Sarah haar broertje heeft opgesloten tijdens de 2de wereldoorlog.                                                                                                                           Sarah en haar ouders worden naar kamp Beaune de la Rolande gebracht. De mannen worden van de vrouwen en de kinderen gescheiden .Ook de vader van Sarah. Dit is de laatste keer dat Sarah haar vader ziet. In het kamp is verschrikkelijk. Er is geen eten, de bedden zijn slecht en veel mensen zijn ziek. Na een paar dagen gebeurt er iets verschrikkelijks. De moeders worden van de kinderen gescheiden.  De Franse en Duitse politie in de kampen zeiden dat de kinderen later zouden komen. Ook de moeders van kleine kinderen worden afgevoerd naar concentratiekampen. Sarah ziet haar moeder nooit meer terug.

            Julia komt er achter dat ze zwanger is. Ze wil dit kindje erg graag houden. Ze heeft namelijk al veel miskramen gehad. Maar Julia`s man Bertrand wil dat Julia een abortus pleegt. Julia wil dit absoluut niet. Bertrand vindt zichzelf te oud om nog een baby een te verzorgen. Hij zit in een midlifecrisis.

            Na een paar dagen ontmoet Sarah Rachel. Rachel is ongeveer net zo oud als Sarah. Zij bekommeren zich over de kleine kinderen. Veel van hun zijn ziek. Rachel is van plan te ontsnappen. Zij denkt dat zodra ze worden afgevoerd iedereen doodgaat. Sarah en Rachel ontsnappen samen. Ze komen terecht bij een boerderij van Jules en Geneviève. Zij zijn erg aardig en verzorgen Rachel en Sarah goed. Rachel is zo erg ondervoed en ziek dat ze doodgaat.

            Julia is nog steeds opzoek naar Sarah en haar ouders. Haar schoonvader,  Edouard Tézac hoort van Julia`s onderzoek. Eerst zegt hij tegen Julia dat zij niet met haar neus in allerlei zaken moet steken. Later vertelt hij aan Julia het grote familiegeheim.  Edouard is als kind verhuist naar Rue de Saintonge.

           

            Toen Edouard met zijn ouders een paar dagen in het huis woonde kwam er een vreemd meisje opeens hun huis binnenstormen. Edouard wist niet dat het meisje Sarah was. Sarah was opzoek naar haar broertje. De kast stond nog in het huis. Sarah vond haar broertje, dood. Ze vond de mensen die nu in haar huis woonden moordenaars en verraders. Ze hadden haar huis ingepikt. Haar huis met alle mooie herinneringen van vroeger.

            Sarah bleef wonen bij Jules en Geneviève. In die tijd was ze een heel stille vrouw. Sarah was niet meer het vrolijke meisje van voor de oorlog. Ze was nu een jong volwassen vrouw. De Veld d’Hiv’ heeft haar erg veranderd. Toen Sarah wat ouder was verhuisde ze naar New York om alle herinneringen te vergeten.

Het laatste wat Jules en Geneviève hebben gehoord van haar is dat ze ging trouwen.

            Nu Julia Sarah`s verhaal weet wil ze haar in het echt ontmoeten. Na een lange zoektocht ontmoet Julia mensen die Sarah vroeger kende. Maar zij hebben al heel lang geen contact meer met Sarah. Wel hebben ze een adres waar Sarah mogelijk zou kunnen wonen. Dat is in de Verenigde Staten. Julia ging sowieso naar de Verenigde Staten om haar familie op te zoeken. Ze gaat eerst naar het mogelijke adres van Sarah. Als Julia aankomt hoort ze dat Sarah een paar jaar geleden is verongelukt. De man van Sarah is opnieuw getrouwd. Zijn vrouw geeft Julia een adres van de zoon van Sarah. William. Hij woont in Italië.

            Samen met Zoë gaat Julia naar Italië. Ze ontmoet daar William, hij weet niks over het verleden van zijn moeder. William wil niks weten over alle verhalen van Julia. Als Julia een poging probeert om wat het verhaal te vertellen loopt hij boos weg. Hij zegt dat hij geen contact wil met Julia.

            Het is 3 jaar later en Julia woont samen met haar twee dochters in New York. Ze is inmiddels gescheiden want Bertrand wilde geen tweede kind. Julia kwam er ook achter dat Bertrand vreemdging. Opeen gegeven moment komt William bij Julia. Hij wil toch weten wat er allemaal met Sarah is gebeurd. Julia vertelt het hele verhaal aan William. William zegt ook dat Sarah niet is verongelukt maar zelfmoord heeft gepleegd. Ze kon de dood van haar broertje en ouders niet verdragen. Julia heeft haar dochter Sarah genoemd.

 

Ik vond het boek erg mooi en aangrijpend. De manier waarop alles is beschreven in heel mooi. Ik raad het andere zeker aan om het boek een keer te lezen. Want je hart breekt als je dit boek uit hebt.

 

 

  1. H.   Thema en onderwerp

 

Het onderwerp van het boek is de Veld d’Hiv. Want Julia schrijft een artikel over de Veld d’Hiv. Sarah en haar ouders worden opgepakt tijdens de Veld d’Hiv’.

Als je onschuldige mensen oppakt maak je veel levens kapot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. I.      Commentaar op het thema

 

Ik ken geen mensen die de Veld d’Hiv’ hebben meegemaakt of onderzoek daarover hebben gedaan. Ik denk niet dat ik mijn broertje zou opsluiten in een kast als ik zou worden opgepakt. Want als het bijna 100% zeker is dat je doodgaat, zou ik samen willen zijn als je doodgaat. Sarah had bijvoorbeeld ook samen met haar broertje kunnen vluchten. Ik vind het thema origineel want over de Veld d’Hiv’ is bijna niks bekent. Zelfs mensen in Frankrijk weten er niks over. Zelf wist ik niks over de Veld d’Hiv’ totdat ik dit boek las. 

Ik ken geen mensen die de Veld d’Hiv’ hebben meegemaakt of onderzoek daarover hebben gedaan. Ik denk niet dat ik mijn broertje zou opsluiten in een kast als ik zou worden opgepakt. Want als het bijna 100% zeker is dat je doodgaat, zou ik samen willen zijn als je doodgaat. Sarah had bijvoorbeeld ook samen met haar broertje kunnen vluchten. Ik vind het thema origineel want over de Veld d’Hiv’ is bijna niks bekent. Zelfs mensen in Frankrijk weten er niks over. Zelf wist ik niks over de Veld d’Hiv’ totdat ik dit boek las. 

 

 

  1. J.    Mening over het boek

Ik vind het boek meeslepend en ontroerend.

 Ik vind het meelslepend want je wil telkens weten wat er verder gebeurd. De schrijver geeft je steeds een beetje informatie over het geheim van Sarah. Dit maakt de lezer nieuwsgierig.

 

Edouard Tézac klemde het stuur vast tot zijn knokkels wit werden. Ik staarde hem als gehypnotiseerd aan. “Ik hoor haar nog schreeuwen,”fluisterde hij. “Ik kan het niet vergeten. Nooit.”[1]

Ik vind het ontroerend want het verhaal is erg zielig en de schrijver heeft het erg mooi geschreven. In het boek wordt op een mooie manier duidelijk wat de Veld d’Hiv’ Sarah heeft gedaan. Haar vader en moeder zijn dood en haar broertje is doodgegaan in de kast.

 

Waar ben je, mijn kleine Michiel? Mijn mooie Michel.

Waar ben je nu?

Zou je me nog kennen?

Michel.

Ik, Sarah, je zusje.

Die je nooit is komen halen. Die je in de kast heeft achtergelaten. Die dacht dat je veilig was.[2]

 

[1] Haar naam was Sarah, Tatiana de Rosnay, pagina 188

 

[2] Haar naam was Sarah, Tatiana de Rosnay, pagina 296

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Elle s'appelait Sarah door Tatiana de Rosnay"