Elle s'appelait Sarah door Tatiana de Rosnay

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover Elle s'appelait Sarah
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1182 woorden
  • 25 maart 2012
  • 79 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
79 keer beoordeeld

Boekcover Elle s'appelait Sarah
Shadow

De tienjarige Sarah wordt in de nacht van 16 juli 1942 samen met haar ouders opgepakt en naar het Vélodrome d’Hiver in Parijs gebracht, waar duizenden joden worden verzameld voor deportatie. Niemand heeft echter gezien dat Sarah haar kleine broertje Michel in een kast opsloot, net voordat de politie het appartement binnendrong.
Zestig jaar later k…

De tienjarige Sarah wordt in de nacht van 16 juli 1942 samen met haar ouders opgepakt en naar het Vélodrome d’Hiver in Parijs gebracht, waar duizenden joden worden ver…

De tienjarige Sarah wordt in de nacht van 16 juli 1942 samen met haar ouders opgepakt en naar het Vélodrome d’Hiver in Parijs gebracht, waar duizenden joden worden verzameld voor deportatie. Niemand heeft echter gezien dat Sarah haar kleine broertje Michel in een kast opsloot, net voordat de politie het appartement binnendrong.
Zestig jaar later krijgt Julia Jarmond, een Amerikaanse journaliste in Parijs, de opdracht een artikel te schrijven over deze razzia. Ze gaat op zoek in archieven en via het dossier van Sarah ontdekt ze een goed verborgen geheim van haar schoonfamilie. Haar echtgenoot probeert haar ervan te weerhouden zich met deze geschiedenis te bemoeien, maar Julia besluit desondanks het spoor van Sarah te volgen.

Elle s'appelait Sarah door Tatiana de Rosnay
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Samenvatting
Juli 1942

Sarah Starzinski is een joods meisje dat met haar broertje en ouders in Parijs woont ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Op een avond wordt het gezin voor de Franse politie opgepakt. Niemand had gezien dat Sarah haar broertje Michel in de kast opsloot, net voor de politie het appartement binnendrong. Sarah neemt de sleutel van de kast mee, en belooft hem om snel terug te komen. Samen met 12.000 andere joden worden ze naar het Vel d'Hiver in Parijs gebracht en hier vastgehouden zonder eten of drinken, zonder medische hulp. Na een week worden Sarah en haar ouders met de trein weggevoerd uit Parijs. Waar naartoe, dat weet niemand. Als ze aan zijn gekomen worden de moeders en kinderen van de mannen gescheiden. Later werden de moeders ook bij hun kinderen weggehaald, en per trein afgevoerd.

Parijs, 2002

De 45-jarige Amerikaanse journaliste Julia Jarmond woont samen met haar man Betrand Tézac en hun dochter Zoë in Parijs. Het is 60 jaar na de Tweede wereld oorlog en Julia krijgt een opdracht om een artikel te schrijven over de razzia. Ze gaat gelijk aan het werk en zoekt overal naar informatie. Ze komt erachter dat haar schoonouders in een appartement zijn getrokken waarin daarvoor Joden hadden gewoond. Ze doet onderzoek en ontmoet personen uit die haar veel vertellen.

1942

In het kamp leert Sarah Rachel kennen en ze besluiten om te ontsnappen. En dat lukt, ze lopen zo ver mogelijk van het kamp weg. Als ze bij een groot huis komen, gaan ze in het hondenhok liggen. De volgende ochtend worden ze gevonden door Jules en Geneviéve. Het zijn lieve mensen en ze mogen daar blijven. Rachel wordt al snel ziek en er komt een arts langs. Sarah wordt daarom in de kelder verstopt. De dokter verraadt het adres aan de nazi’s en die komen Rachel ophalen. Sarah wil absoluut terug naar Parijs om haar broertje uit de kast te bevrijden. Samen met Jules en Geneviéve komt ze aan in Parijs en ontdekt dat er een andere gezin in haar huis woont. Sarah stormt de trap op naar boven, naar de geheime kast. Ze doet de deur open en daar ligt Michel.. dood. Sarah voelt zich heel schuldig en de bewoners schrikken zich rot. Het is dan ook het laatste hoofdstuk in het boek van Sarah.

Parijs, 2002

Julia is verder gegaan op haar zoektocht. Met hulp van een Franse jood Lévy komt ze erachter dat de familie Starzinski in het appartement heeft gewoond en dat de vader en moeder overleden zijn. Er is ook een meisje opgepakt dat Sarah heet, maar van haar is niet bekend of zij omgekomen is. Julia blijkt zwanger te zijn, maar Bertrand wil het kind niet. Ze komt erachter dat haar schoonfamilie een geheim bij hen draagt. Haar schoonvader (Edouard) vertelt het verhaal van Sarah. Hij geeft haar ook een envelop met informatie. Julia gaat opzoek naar Sarah. Ze heeft de kleinkinderen van Jules Daufure, Gaspard en Nicolaas gevonden. Gaspard vertelt haar dat Sarah naar Amerika is vertrokken en daar getrouwd is met Richard Rainsferd. Op 16 juli 2002 houdt Frankrijk een herdenking over het Vel ‘d Hiver, en besluit Julia om geen abortus te doen. Bertrand is woest en ze gaan scheiden. Ze heeft Richard gevonden en hoort dat Sarah op veertigjarige leeftijd zelfmoord heeft gepleegd. Ze heeft wel een zoon in Italië. Julia gaat samen met Zoë naar Italië. Hier ontmoet ze de zoon van Sarah, William. Die blijkt echter niets van Sarah´s verleden af te weten, en is niet blij met haar komst. Hij wil geen contact meer en Julia gaat terug naar huis. Plotseling staat William weer voor haar deur, en ze verteld hem het hele verhaal. Hij gaat weer weg. Julia bevalt van een meisje en vertrekt met haar kinderen naar New York.

New York 2005.

Julia heeft een nieuwe vriend Neil en ze weet dat William Rainsferd ook in New York woont. Op een dag neemt hij contact met haar op ze spreken af in een restaurant. William is op zoek naar het verleden gegaan, zijn vrouw wilde er niet over praten en toen zijn ze gescheiden. Dan vertelt Julia de naam van haar tweede dochtertje: “Haar naam is Sarah.” William heeft nu ook een vriendin, maar het kan nog goed dat hij & Julia toch gaan trouwen.

Personages

Sarah en Julia (hoofdpersonen):

Sarah Starzinski is een tienjarig joods meisje, dat opgroeit in de Tweede Wereldoorlog. Voordat ze opgepakt wordt is ze nog een heel lief klein meisje dat nog niet zo veel weet. Als ze midden in de oorlog terecht komt vertrouwt ze bijna niemand meer. Door alle vreselijke dingen die ze heeft meegemaakt is ze heel snel volwassen geworden. Ze is heel dapper en ook heel behulpzaam voor de anderen in het kamp. Als ze verhuist naar Amerika wil ze het verleden vergeten. Ze verandert daar in een heel ander persoon en is erg gesloten.

Julia Jarmond is een Amerikaanse journaliste die is getrouwd met de Franse Bernard Tézac. Ze woont in Parijs en werkt voor een Amerikaans-Frans tijdschrift. Doordat ze met dat artikel over de Razzia bezig is, weet ze heel goed wat ze wil. Ze is ook een beetje eigenwijs en gaat heel erg op haar gevoel af. Ze gaat door tot ze bereikt wat ze wil bereiken.

Jules en Geneviéve (helpers):

Jules en Geneviéve zijn twee oude mensen die Sarah helpen. Ze vinden haar als ze uit het kamp ontsnapt is, en ze mag daar onderduiken. Later, als haar ouders dood zijn worden dat ook een soort van "ouders" voor haar. Het zijn hele lieve mensen, en super behulpzaam. Ze zijn wel bezorgt om Sarah.

De Franse Politie (tegenstanders):

De Franse politie werkte mee met de Duitsers. Ze hadden (zo leek het dan) met niemand medelijden en brachten veel mensen om het leven. Ze waren hard en onaardig. Een politieman kende Sarah heel goed. Hij zag haar altijd naar school fietsen, en was altijd heel aardig tegen Sarah. Maar toen ze op was gepakt, was hij onaardig. Hij ontweek haar. Het leek of hij zich schaamde, maar hij was hard en even streng als de andere politiemannen.


Onderwerp

Het onderwerp van dit boek is oorlog & de razzia van het Vel d'Hiver in Parijs. De razzia is het enige waar Julia nog aan kan denken en in de verhaallijn van Sarah gaat het ook alleen maar daar over.


Hoofdgedachte

Volgens mij wilde de schrijver vooral vertellen over de oorlog. De schrijver heeft ook de informatie opgeschreven over de oorlog omdat er niet zo veel van bekend is, vooral niet dat de Franse politie ook mee werkte. De boodschap is denk ik dat je door moet leven als er iets ergs is gebeurd, dat je het niet hoeft te verzwijgen. (Sarah verzweeg het hele verhaal en kon het niet meer aan waardoor ze zelfmoord pleegde). Probeer het leven weer op te pakken, en praat erover met de andere mens. Je kan niet doen alsof er niks gebeurd is..

REACTIES

C.

C.

echt een hartverscheurend boek je moet het in een keer uitlezen

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Elle s'appelait Sarah door Tatiana de Rosnay"