Eline Vere door Louis Couperus

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 990 woorden
  • 15 augustus 2006
  • 7 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.2
  • 7 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1889
Pagina's
573
Geschikt voor
bovenbouw vwo
Punten
3 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als

Boekcover Eline Vere
Shadow

De meeslepende, virtuoos vertelde geschiedenis van Eline Vere speelt zich af in de kringen van de gegoede Haagse burgerij aan het einde van de negentiende eeuw. De onafwendbaarheid van het noodlot krijgt gestalte in de zwakke, overgevoelige en wankelmoedige Eline, een meisje van stand, begaafd, maar niet in staat zich aan te passen aan het `banale leven . Door haar an…

De meeslepende, virtuoos vertelde geschiedenis van Eline Vere speelt zich af in de kringen van de gegoede Haagse burgerij aan het einde van de negentiende eeuw. De onafwendbaarheid…

De meeslepende, virtuoos vertelde geschiedenis van Eline Vere speelt zich af in de kringen van de gegoede Haagse burgerij aan het einde van de negentiende eeuw. De onafwendbaarheid van het noodlot krijgt gestalte in de zwakke, overgevoelige en wankelmoedige Eline, een meisje van stand, begaafd, maar niet in staat zich aan te passen aan het `banale leven . Door haar angst voor de werkelijkheid verliest zij zich in dromerijen, waarna de angst alleen maar verhevigd terugkomt. Het noodlot slaat langzaam maar onvermijdelijk toe. De roman waarmee Couperus in 1889 debuteerde, is meteen ook zijn meest gelezen boek geworden, dat hem direct beroemd maakte. Couperus schiep met deze naturalistische roman een vrouwenportret dat tot ons klassieke erfgoed behoort.

Eline Vere door Louis Couperus
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Beschrijvingsopdracht literatuur:
Eline Vere

1.
De auteur van het boek is Louis Couperus. De titel van het boek is Eline Vere. De eerste druk van het boek was in 1889. Het boek dat ik heb gelezen was de derde druk en die kwam uit in 1974 in Wageningen.

2.
Het boek bevat geen motto en ook geen ondertitel. De verklaring van de titel Eline Vere verwijst naar de hoofdpersoon. Naar haar is het boek vernoemt.

3.
Het boek is onderverdeeld in 36 Romeins genummerde hoofdstukken. Die hoofdstukken zijn ook weer opgedeeld in kleinere stukjes. De hoofdstukken hebben geen naam.


4. Het boek speelt zich af aan het eind van de 19e eeuw in Den Haag in de hogere kringen. De hoofdpersoon van het boek is Eline Vere. Aan het begin van het boek woont ze bij haar zus Betsy en haar zwager Henk. Ze wordt ten huwelijk gevraagd door Otto van Erlevoort. Eline twijfelt, ze is niet verliefd op Otto. Toch stemt ze toe. Maar na enige tijd verbreekt ze toch de verloving omdat ze denkt dat ze hem nooit gelukkig kan maken. Na een ruzie met haar zus Betsy verlaat ze het huis en vlucht naar Jeanne Ferelijn ( haar vriendin). Ze wordt ernstig ziek, maar als ze weer wat beter is besluit ze naar haar oom en tante in Brussel te gaan. Die nemen haar mee op reis. Na anderhalve jaar keert ze weer terug en gaat in huis bij mevrouw van Raat (de moeder van Henk). Maar daar vind ze haar rust niet dus gaat ze terug naar haar oom en tante in Brussel. Daar ontmoet ze St. Clare een vriend van haar neef Vincent Vere. Hij verklaart haar de liefde, maar zij zegt dat, dat niet kan. Ze gaat pas antwoord geven als hij weer terug komt van zijn reis na vijf maanden. Ze gaat terug naar Nederland. De Brusselse doktor heeft haar morfine gegeven om beter te kunnen gaan slapen. Hierdoor begint ze dingen door elkaar te halen en raakt ze heel verward. Op een avond wil ze zo graag slapen dat ze een te grote dosis morfinedruppels neemt. De volgende dag wordt ze dood in haar kamer gevonden.

5. De hoofdpersoon
Eline Vere is de hoofdpersoon van het boek. Ze is drieëntwintig jaar en woont in het begin bij haar zus. Haar ouders zijn al overleden. Eline maakt veel mee ze reist, krijgt ruzie, wordt een paar keer verliefd en is een aantal keer ziek en gaat uiteindelijk dood aan een overdosis morfine.

De andere personages
Henk en Betsy van Raat: Elines zwager en zuster. In het begin woont ze bij hen in huis. Eline heeft vaak ruzie met haar zus. Verder hebben Henk en Betsy een zoon Ben.

Otto van Erlevoort: hij is verliefd op eline en is hartstikke blij als zij op zijn aanzoek ingaat. Hij vindt het ook heel erg als ze later de verloving verbreekt.

Jeanne Ferelijn is een oude vriendin van Eline en Betsy. Zij verzorgt eline als zij ziek is. Zij sterft later in het boek.

mevrouw van Raat: zij is de moeder van Henk van Raat, Elines zwager. Eline heeft nog een tijdje bij mevrouw van raat gewoond maar zij vond daar haar rust niet.


Lawrence St. Clare: hij verklaart Eline zijn liefde voor haar. Maar zij zegt dat het niet mogelijk is. Ze wil pas antwoord geven als hij na vijf maanden terug keert van zijn reis

Tijd en plaats
Het boek speelt zich af aan het eind van de negentiende eeuw. In het boek verstrijkt er zo’n 5 jaar ongeveer. Het speelt zich vooral af in Den Haag. Maar er spelen zich ook delen af in Brussel. Daar is met haar oom en tante. Ze reist ook nog met hun naar een paar andere plaatsen.

De belangrijkste gebeurtenissen.
De belangrijkste gebeurtenissen zijn:
* als Otto van Erlevoort eline ten huwelijk vraagt en zij ja zegt.
* Eline schrijft Otto een brief waarin ze de verloving verbreekt.
* Eline krijgt ruzie met Betsy en ontvlucht het huis ze gaat naar Jeanne Ferelijn.
* eline gaat anderhalf jaar reizen met haar oom en tante.
* eline gaat wonen bij mevrouw raat mar vind daar niet haar rust.
* Eline gaat weer terug naar haar oom in Brussel en ontmoet St. Clare die haar zijn liefde verklaart. Zij wijst hem af en zegt na zijn reis antwoord te geven.
* Eline gaat terug naar Nederland daar slikt ze een overdosis morfine en sterft.

6.
Ik vond het onderwerp van het boek wel heel interessant om te lezen en de gebeurtenissen ook. Alleen vond ik het een heel moeilijk boek om te lezen en ik heb er best wel wat moeite mee gehad om hem helemaal uit te kunnen lezen. Ik vond het taalgebruik af en toe ook wel lastig. Ik denk dat ik hem nog een keer ga lezen om te kijken of het dan wat makkelijker gaat. Maar verder vond ik het wel een mooi boek om te lezen.

7.
Mijn eindoordeel van dit boek is dat ik het een moeilijk boek vond om te lezen maar wel heel interessant. Ik vond het vooral een mooi boek omdat er veel dingen in gebeurde en er veel dingen met Eline gebeurde. Ik vond het wel jammer dat het boek zo tragisch afliep. Ik had liever gehad dat ze op het eind bleef leven.

8.
Intentionele argument: de bedoelingen van de schrijver worden in deze recensie vermeld. Er staat namelijk dat het gaat over de erfelijkheid en het noodlot. Hij wilde laten zien dat die meespeelden in het leven. Volgens mij vind de criticus dat de schrijver daar wel in geslaagd is.
Vernieuwingsargument: de criticus vergelijkt de hoofdpersoon met de hoofdpersoon uit een ander boek namelijk met Constance, heldin uit 'De boeken der kleine zielen' (1901-1903). De criticus laat hiermee zien dat de boeken iets gemeen hebben.
Realistische argument. De criticus schrijft: ” Even waarheidsgetrouw beschrijft Couperus de leegheid van het 19de-eeuwse vrouwenbestaan.” Met het woord waarheidsgetrouw laat hij zien dat hij het boek echt en werkelijk vind.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Eline Vere door Louis Couperus"