Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eline Vere door Louis Couperus

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
Boekcover Eline Vere
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 3108 woorden
  • 7 maart 2018
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
3 keer beoordeeld

Boekcover Eline Vere
Shadow

De meeslepende, virtuoos vertelde geschiedenis van Eline Vere speelt zich af in de kringen van de gegoede Haagse burgerij aan het einde van de negentiende eeuw. De onafwendbaarheid van het noodlot krijgt gestalte in de zwakke, overgevoelige en wankelmoedige Eline, een meisje van stand, begaafd, maar niet in staat zich aan te passen aan het `banale leven . Door haar an…

De meeslepende, virtuoos vertelde geschiedenis van Eline Vere speelt zich af in de kringen van de gegoede Haagse burgerij aan het einde van de negentiende eeuw. De onafwendbaarheid…

De meeslepende, virtuoos vertelde geschiedenis van Eline Vere speelt zich af in de kringen van de gegoede Haagse burgerij aan het einde van de negentiende eeuw. De onafwendbaarheid van het noodlot krijgt gestalte in de zwakke, overgevoelige en wankelmoedige Eline, een meisje van stand, begaafd, maar niet in staat zich aan te passen aan het `banale leven . Door haar angst voor de werkelijkheid verliest zij zich in dromerijen, waarna de angst alleen maar verhevigd terugkomt. Het noodlot slaat langzaam maar onvermijdelijk toe. De roman waarmee Couperus in 1889 debuteerde, is meteen ook zijn meest gelezen boek geworden, dat hem direct beroemd maakte. Couperus schiep met deze naturalistische roman een vrouwenportret dat tot ons klassieke erfgoed behoort.

Eline Vere door Louis Couperus
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Zakelijke gegevens

De auteur is Louis Couperus.
Het boek heet Eline Vere.
Het boek heeft 3 sterren.

Kies en bespreek ten minste drie van onderstaande aspecten:

  • Dood/zelfdoding/verwerken van verlies/het lot/schuld/het geweten;
  • Man-vrouwrelatie/man-manrelatie/vrouw-vrouwrelatie/een grote liefde/seksualiteit/overspel;
  • Psychiatrische afwijking/eenzaamheid.

Licht je keuze uit de aspecten uitgebreid toe en maak hierbij per aspect gebruik van ten minste drie concrete voorbeelden uit de roman die je ondersteunt met citaten, die je volledig uitschrijft (in totaal dus minstens 9 citaten) Wat bewijzen deze citaten? Waarom heb je juist deze uitgekozen?

Psychiatrische afwijking - hypergevoelig

“Meer dan gewoonlijk gevoelde Eline een behoefte aan liefde, veel liefde om zich heen. In het geheimste harer ziel was haar bewondering voor Fabrice ontvlamd in hartstocht, die haar gehele gedachte vulde, en waaraan zij lucht moest geven zonder zich te verraden. De rijkdom van de liefde, die zij in zich waande en die zij niet vermocht te openbaren, scheen zij te willen verdelen onder wie het waard was, als een kostbaar bouquet, waarvan zij ieder een bloem toewierp, zij overstraalde die verkorenen met de glans van haar oog en haar glimlach en genoot, wanneer zij in iemand bespeurd had, dat men haar lief vond, in een wel behagen van koesterende warmte, maar ook leed zij bijna, wanneer zij iemand enige koelte te haarwaarts ontdekt had.”
127
Gevoel van Eline, verlangen naar liefde.

“Wanneer zij alleen was, en zich even in haar nieuwe, frisse gedachten verdiepte, welden de tranen in haar in de ogen uit dankbaarheid voor al het goeds, dat haar geschonken werd, en zij wenste alleen nog, dat de tijd niet zou voortsnellen, dan het ogenblik, het heden stil zoude staan. Verder wenste zij niets en om haar heen zweefde een oneindige rust, een blauwe kalmte, als een extase van zaligheid.”
252
Extreem gelukkig

“Zij snikte, snikte, zoals hij haar nooit had horen snikken, schor, krijsend, woest, als in een radeloze smart; iedere snik moest haar pijnigen als een marteling en iedere snik dreunde in zijn hoofd weer; bij iedere snik wachtte hij op de volgende.”
311

Man-vrouw relatie

“Neen, Eline wist niet wat te beslissen. Zij huiverde een stap te doen, die haar gelukkig of ongelukkig voor haar leven maken kon; het was haar als hing heur toekomst thans alleen af van een enkel woord, dat zij draalde te uiten. Zij huiverde er voor een marige/de/raison te doen, daar zij in heur hart een grote drang gevoelde naar veel liefde, al had zij die ook, willens en wetens, onderdrukt na heur teleurstelling. En Otto… zij had met hem gedanst, met hem gelachen en geschertst, maar nooit had zijn beeld haar gedachte ook maar een wijde vervuld, en zij had hem vergeten, zodra zij hem niet meer zag yt66en hoorde.”
178
Eline over trouwen met Otto

“Zij schudde haar hoofd… neen, neen, zij wilde niet, zij wilde gelukkig zijn als vroeger, zij wilde van naar Otto houden, zoals toen, in de dennenbossen… O, God, hield ze dan nu… niet meer van hem? Het was onmogelijk, het mocht niet, het zou ook niet zo zijn… “
288
Eline over niet meer houden van Otto

“De gedachte aan Otto mengde zich in die herinnering en zenuwachtig zochten haar vingers dan het medaillon van zwart email aan haar horloge ketting. Had zij zich niet verbeeld, dat Vincent haar lief had en zij Vincent lief had? Vond zij nu nog iets van die gevoelens in haar hart terug? Neen, die gevoelens waren ver, ver weg als vogels, die waren weggezweefd.
485
Eline over Otto en Vincent

Zelfdoding

"Hoeveel druppels zou zij, zonder gevaar, er nog kunnen bijnemen? Even zoveel als zij genomen had? Neen, dat was natuurlijk te veel. Wie weet wat er dan zou gebeuren. Maar bijvoorbeeld, de helft? Dus nog… drie druppels? Neen, neen, zij durfde niet: de dokter had haar zo ernstig op het hart gedrukt voorzichtig te zijn! Toch was het verleidelijk… En zij stond op. Zij nam het flesje om de drie druppels te tellen. Een… Twee… drie, vier vijf… de laatste twee vielen er in voor zij het fles had kunnen oprichten. Vijf… Zou dat te veel zijn?” …. “Zij dronk.” (De vijf druppels)
572
Hoe ze zelfmoord pleegde.

“God! God! O, God! Kreunde zij met een, steeds zwakkere, schorre klank, val van een wanhoop, die zich niet meer uiten kon. Toen vloeide het bewustzijn, als druppel na druppel, uit haar weg en zij sliep de dood in.”
573
Hoe het er aan toe ging.

“Voor Otto was dit jaar in een sombere, neerdrukkende melancholie voorbijgegaan. Na de dood van Eline hadden er akelige geruchten rondgezweefd, en hoewel men er niet hard/op over sprak, fluisterde men elkander toch in, dat de plotselinge dood van Eline, hoe ziek zij ook geweest ware, zonderling was. Men maakte zachtjes verschillende veronderstellingen, en iets van het geruis van dier onderstellingen was tot Otto doorgedrongen. De smart, die zijn leven gebroken had, had zich nog eens verlevendigd en hem bijna oud gemaakt.”
577
Hoe Otto zich na de zelfmoord van Eline voelde.

Je mening over het gelezen werk. Wat spreekt je wel/ niet aan en waarom? Herken je iets van jezelf in het gelezen werk?

Ik vond bijzonder hoe uitgebreid Eline haar gevoel wordt geschreven en dat je zo met haar mee leeft tijdens het lezen. Soms had ik wel niet helemaal door waarom ze nou precies ineens heel verdrietig werd. Ook was het redelijk langdradig op sommige momenten. Ik had het einde en de uiteindelijke zelfmoord van Eline juist overdrevener en uitgebreider verwacht. Hier past het citaat over haar zelf maar op bladzijde 572 bij.

Samenvatting en gekopieerde bladzijden uit het boek

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

De roman speelt zich voor een groot deel af in de Haagse “coterie” aan het eind van de vorige eeuw. Een vaste kring van mensen uit dezelfde hogere klasse maakt visites bij elkaar, geeft een dinertje of een soirée, gaat naar de opera of naar het Kurhaus in Scheveningen. We geven hier eerst een opsomming van de leden van deze Haagse kring om ons daarna te beperken tot de verhaallijn rond Eline Vere. Aan het eind van deze samenvatting vertellen we kort de lotgevallen van de belangrijkste overige personages.

Eline Vere woont bij haar zus Betsy, die getrouwd is met Henk van Raat; ze hebben een zoontje, Ben, die wat achterlijk is. Henks moeder, de oude mevrouw Van Raat (Dora) heeft na het overlijden van haar man, met wie ze zeer gelukkig was, een eenzame oude dag.

Haar zoon Paul, die bij haar woont, gaat veel uit. Hij vormt een vrolijk clubje met zijn nichtjes Lili en Marie Verstraeten en de twee jongste telgen van de adellijke familie Van Erlevoort ter Horze: Etienne (Eetje) en Frédérique (Freddy). Bij de Van Erlevoorts heerst altijd een gezellige drukte. Aan het grote huis aan het Voorhout woont de weduwe Van Erlevoort met de twee genoemde kinderen en met haar zoon Otto en dochter Mathilde van Rijssel, die na haar scheiding met haar vier kinderen Johan, Tina, Lientje en Nico weer haar intrek in het ouderlijk huis heeft genomen.

De oudste zoon, Théodore, woont met zijn vrouw Truus en zijn kinderen op het Gelderse familielandgoed de Horze; de zusters Cathérine en Suzanne zijn respectievelijk getrouwd met Percy Howard en Arnold van Stralenburg. Zomers komt de hele familie meestal bijeen op de Horze.

De gebeurtenissen in de roman spelen zich voor een belangrijk deel in de huizen van bovengenoemde vier families af. Andere families, zoals “de Eekhofjes” of de Oudendijks, worden slechts schetsmatig beschreven. Alleen het jonge Cateautje (Toos) van der Stoor en zus en broer De Woude van Bergh (de 38-jarige vrolijke oude vrijster Emilie en de veel jongere, wat fatterige Georges) worden meer in detail getekend. Uitgebreide aandacht is er ook voor de met ziekteverlof uit Indië overgekomen familie Ferelijn, al hoort die niet echt bij de coterie. Jeanne, een jeugdvriendin van Eline en Betsy, heeft een zorgelijk huwelijksleven met haar zieke man Frans Ferelijn en haar zwakke kinderen Dora, Wim en Fritsje.

De roman begint op een avond in november. Eline is niet met haar zuster en zwager meegegaan naar de verjaardag van de heer Verstraeten, wiens kinderen en vrienden prachtige tableaux vivants opvoerden. Eline is in een melancholieke bui, wat wel vaker voorkomt. Ze is ontevreden met haar doelloze, nutteloze bestaan. ‘s Nachts stort ze haar hart uit bij haar zwager Henk van Raat.

De volgende dag voelt Eline zich opgeknapt. Paul, met wie ze vaak zingt, komt langs en ze gaat zelf mijnheer Verstraeten en daarna de oude mevrouw Van Raat opzoeken. ‘s Avonds aan het diner schertst ze vrolijk met Georges de Woude; haar gemaakte lachje doet haar oude schoolvriendin Jeanne van haar vervreemden. Als de Ferelijns weg zijn, gaan Eline, Betsy en broer en zus De Woude naar de opera. Er zingt een nieuwe bariton: Théo Fabrice. Eline probeert de anderen niet te laten merken dat ze nogal onder de indruk is van zowel de opera als de zanger. Tijdens de pauze zien ze neef Vincent Vere, pas teruggekeerd van een van zijn reizen. Eline mag hem wel; hij doet haar aan haar overleden vader denken. Betsy daarentegen koestert een soort vrees voor haar neef.

Op Sinterklaasavond ten huize van de Van Erlevoorts krijgt Eline een prachtige waaier van Bucchi. Ze weet niet wie de gever is, maar Frédérique heeft een vermoeden, dat na een gesprek met haar broer Otto enige tijd later bewaarheid wordt. Freddy voelt een sterke antipathie tegen Eline; ze waarschuwt Otto dat “dat coquette nest” hem ongelukkig zal maken. Eline zelf, zich nergens van bewust, koestert ondertussen haar geheime hartstocht voor Fabrice. Ze verbeeldt zich dat hij haar de waaier heeft gegeven en droomt al van een opwindend leven aan zijn zijde. Ze gaat zo vaak mogelijk naar de opera en verzamelt plaatjes met zijn portret. Ze maakt lange ochtendwandelingen door het park in de hoop hem tegen te komen, wat een enkele keer gebeurt. Aan haar liefde komt abrupt een eind als ze hem zonder de flatteuze operakleding ziet optreden tijdens een concert - hoe had zij zo kunnen dwepen met die lompe, burgerlijke timmerman! Elines teleurstelling is hevig, maar ze heeft niet lang de tijd verdrietig te zijn, want een nieuwe ontwikkeling doet zich voor: op een voorjaarsdag vraagt Otto van Erlevoort haar zijn vrouw te worden. Eline twijfelt: ze vindt Otto erg sympathiek, maar ze voelt geen hartstochtelijke liefde voor hem.

Tijdens een avondje met enkele intieme vrienden voelt ze zich echter gedreven door een onzichtbare macht en ze stemt toe in een huwelijk. Vanaf dan voelt ze zich steeds rustiger en gelukkiger worden, als in een kalm, blauw nirwana. In de zomermaanden die ze met Otto op de Horze in Gelderland doorbrengt, bereikt haar geluk een hoogtepunt. Ze voelt zich gezonder, vrolijker, oprechter en meer zichzelf dan ooit te voren. Zelfs Frédérique begint haar sympathiek te vinden. Op een nacht huilt Eline van geluk en ze bidt tot God dat het altijd zo mag blijven. Later noemt ze dit het keerpunt; de gedachte dat het mogelijk een keer afgelopen zou zijn met haar geluk, zaaide een kiem van twijfel, die niet meer weg zou gaan.

In de tijd dat Eline op de Horze was, logeerde Vincent bij Henk en Betsy. Betsy dacht dat het hun wat gezelligheid zou geven en Vincent zou dan wat minder geldzorgen hebben. Als Eline weer thuis is, blijft Vincent hangen - tot ergernis van Betsy. Eline besteedt haar dagen door aan haar uitzet te werken en vage, filosofisch getinte gesprekken met Vincent te voeren, onder andere over het noodlot en de onmacht van de mens zijn eigen wil te volgen. Bijna elke avond komt Otto dineren. Op een dag wordt Vincent ernstig ziek. Eline verpleegt hem in de weken daarna zorgzaam. Ze vindt Vincent eigenlijk een interessanter persoon dan Otto en ze begint zich in te beelden dat Vincent een geheime liefde voor haar koestert. Voor Otto voelt ze af en toe onverschilligheid, wat ze wanhopig probeert tegen te gaan: ze hield op de Horze zo innig veel van hem! Op een avond maakt ze met Betsy ruzie over Vincent en daarna vaart ze driftig uit tegen Otto: ze wordt dol van zijn eeuwige kalmte.

Henk dwingt haar vergiffenis te vragen aan Otto, maar zowel Eline als Otto beseffen die avond dat het afgelopen is met hun geluk. Otto koestert nog hoop, maar na enige tijd schrijft Eline hem een brief waarin ze het uitmaakt. Ze voelt dat als haar plicht, omdat ze hem nooit gelukkig zal kunnen maken. Na het versturen van de brief huilt Eline zo wanhopig, dat Betsy en Henk het ergste vrezen. Na een scène met Betsy vertrekt Vincent naar Londen en vandaar naar New York, waar zijn vriend St. Clare een baan voor hem weet. Eline hoopt dat Vincent bij zijn afscheid over zijn liefde voor haar zal spreken, maar hij bedankt haar alleen maar voor haar goede zorgen. Eentonig slepen de dagen zich voort; Eline is zelfs te lusteloos om Betsy tegen te spreken, die elke avond tijdens het eten op die ellendige neef van een Vincent scheidt. De eerste keer dat Eline weer mee uit gaat naar een diner, hoort ze Betsy weer kwaadspreken over Vincent, en ze wijst haar zus en plein public bits terecht. Thuis maken ze er ruzie over, waarna Eline in overspannen toestand het huis uit vlucht. Het stormt verschrikkelijk; doornat en tot op het bot verkleumd klopt ze bij Jeanne aan voor hulp. Ze heeft een zware kou gevat en tot ze beter is, blijft ze bij de Ferelijns wonen. Ze wil onder geen voorwaarde terug naar Betsy, met wie ze toch steeds ruzie zal krijgen.

Oom Daniël Vere komt Eline opzoeken en vraagt of ze met hem en zijn jonge vrouw Elize die winter op reis wil gaan. Eline stemt toe; ze ziet Parijs, Nice, Spanje, Bordeaux en woont ook een tijdje bij hen in Brussel. Pas na anderhalf jaar komt ze terug in Den Haag, moe van het opgeschroefde leventje met haar oom en tante. Ze is sterk vermagerd en heeft iets schichtigs en nerveus over zich gekregen. Ze eet weinig, drinkt veel, en heeft aan haar kou een naar hoestje overgehouden. Dokter Reijer constateert het begin van longtering. Hij vertelt de oude mevrouw Van Raat, bij wie Eline haar intrek heeft genomen, dat het meisje niet alleen lichamelijk ziek is. Hij hoopt dat mevrouw Van Raat met haar goede zorgen de geknakte bloem weer zal doen opbloeien. De oude vrouw is blij eindelijk weer een doel in haar leven te hebben, maar na een tijdje ziet ze in dat ze Eline niet kan helpen. Eline voelt zich een ruïne, van binnen en van buiten. Ze heeft haar geluk moedwillig weggegooid (de brief aan Otto) en kan nooit meer gelukkig worden. Ze verafschuwt het nutteloze leven en de huichelarij van de mensen.

Tot beider spijt vindt Eline bij mevrouw Van Raat niet de rust die ze gehoopt had en ze vertrekt weer naar Brussel, waar ze met oom Daniël en tante Elize naar allerlei dubieuze feesten gaat. Op een dag in december komen Vincent en zijn vriend Lawrence St. Clare, die samen een grote reis gaan maken, Eline, oom en tante opzoeken. Eline voelt grote sympathie voor de kalme, oprechte en wilskrachtige St. Clare, die haar aan Otto doet denken. Na enkele ontmoetingen vraagt St. Clare haar zijn vrouw te worden; hij is vast van plan haar weer lust in het leven te geven. Wanhopig weigert Eline en vertelt van Otto, die ze ongelukkig heeft gemaakt en die altijd tussen hen in zal staan. St. Clare vraagt haar om niet ondoordacht voor de tweede keer haar geluk weg te gooien en hem pas te antwoorden als hij over vijf maanden terugkomt van zijn reis. Dat belooft Eline.

Ze gaat weer terug naar Den Haag, waar ze haar intrek neemt in een pension. Ze slikt regelmatig druppels morfine, die ze van een dokter in Brussel gekregen heeft ter bestrijding van baar slapeloosheid. De morfine helpt niet erg en in haar half doorwaakte nachten wordt Eline gekweld door nachtmerries. Overdag voelt ze een matheid en een dofheid in haar hoofd die haar verhinderen goed door te denken over allerlei dingen. Ook haalt ze steeds vaker herinneringen door elkaar en verwart ze Otto en St. Clare. Soms zingt ze koortsachtig gedeelten uit een opera en verbeeldt ze zich dat ze actrice is. Ze is bang dat ze gek aan het worden is. Op een avond ziet ze zo tegen een slapeloze nacht op, dat ze een te grote dosis morfinedruppels neemt. De volgende dag wordt ze dood in haar kamer gevonden.

Otto was inderdaad erg ongelukkig nadat Eline het had uitgemaakt. Pas een jaar na Elines dood voelde hij dat zijn verdriet aan het slijten was en kreeg hij oog voor Marie Verstraeten, die al tijdens zijn verloving met Eline van hem hield. Lili Verstraeten trouwde met Georges de Woude en na allerlei strubbelingen vonden Paul en Freddy elkaar eindelijk, zij het met behulp van de oude mevrouw Van Raat, die in haar ijver om het geluk van haar jongste zoon een laatste levensdoel had. Met Jeanne Ferelijn liep het slecht af; zij stierf in Indië.

Recensie

In recensies geven recensenten hun oordeel over het al dan niet geslaagd zijn van een roman. Ze doen dit door argumenten te gebruiken die over verschillende aspecten van de roman gaan. Die aspecten staan hierboven beschreven. Recensenten leggen dus uit wat ze bij voorbeeld vinden van de thematiek, de opbouw, de stijl, de normen en waarden van de personages, de levensechtheid van de personages, de situaties en de reacties van de personages op de situaties, het perspectief, de spanning en de eventuele boodschap van de auteur.

Als wij jou vragen om je oordeel over een roman, verwachten we dan ook een oordeel dat gebaseerd is op argumenten die ingaan op verschillende verhaalaspecten.

De school heeft een abonnement op Literom: een digitaal naslagwerk met meer dan 60.000 recensies uit Nederlandse en Vlaamse kranten vanaf 1900. Op het Boni-netwerk in de mediatheek kun je Literom raadplegen.

In veel recensies wordt informatie gegeven over bij voorbeeld de thematiek, de personages en de plaats van het werk in het oeuvre van de auteur. Recensies bevatten vaak een andere kijk op een boek en kunnen je helpen het boek beter te begrijpen.

In veel recensies wordt informatie gegeven over bij voorbeeld de thematiek, de personages en de plaats van het werk in het oeuvre van de auteur. Recensies bevatten vaak een andere kijk op een boek en kunnen je helpen het boek beter te begrijpen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Eline Vere door Louis Couperus"