Spyeghel der salicheyt van Elckerlijc door Onbekend

Beoordeling 5
Foto van een scholier
Boekcover Spyeghel der salicheyt van Elckerlijc
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 426 woorden
  • 25 maart 2004
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 5
4 keer beoordeeld

Boekcover Spyeghel der salicheyt van Elckerlijc
Shadow
Spyeghel der salicheyt van Elckerlijc door  Onbekend
Shadow
Deugd (v.(m.);-en) [afgeleid van deugen], 1 het goed-zijn in zedelijke zin, de voortdurende gezindheid het goede te doen en te bevorderen en het slechte na te laten.

Den spyeghel der Salicheyt van Elcerlijc.

In het verhaal Elckerlijc (wat betekent "iedereen"; hij is de voorstelling van de mens in het algemeen), gaat het om een persoon die volgens God niet goed leeft.
Het verhaal begint met een monoloog van God. God is boos, omdat de mensen op aarde niet leven zoals hij wil. Ze begaan zonden en maken misbruik van de aarde.En ze zijn ook te materialistisch. Daarom besluit Hij Elckerlijc ter verantwoording te roepen.

God geeft de Dood de opdracht om Elckerlijc te vertellen dat hij een reis moet maken, waar hij niet meer van terug zal keren. Bij deze reis mag de persoon meenemen wie/wat hij wil. De Dood geeft Elckerlijc een dag de tijd om te bedenken wie of wat hij mee wil nemen en om daar dus langs te gaan om het te vragen.


Eerst vraagt hij o.a. Vriendschap, Bezit, Verwant en Familie. Die beloven allemaal eerst mee te gaan, maar later als ze er achter komen dat ze niet meer terug kunnen keren willen ze niet meer. Elckerlijc gaat naar Deugd.

Als Deugd voor het eerst te voorschijn komt, is zij heel zwak. Dat komt doordat Elckerlijc zich niet goed heeft gedragen. Hij heeft weinig goeds in zich op dat moment.
Maar Deugd houdt zich aan haar beloften. Later als Elckerlijc zich beter gedraagt, verbeterd de toestand van Deugd en blijft zij trouw aan Elckerlijc.
Dit is heel typerend voor Deugd aangezien trouw één van de zeven deugden is.
Deugd weerspiegelt in het verhaal hoe het gesteld is met de goedheid van Elckerlijc. Zij is ook de enige die niet afhaakt als Elckerlijc vraagt om mee te gaan op reis.

Nadat Elckerlijc naar de kerk is geweest om Biecht op te zoeken en bij deze zijn biecht te hebben gedaan, wordt Deugd weer beter.

Dan worden Elckerlijc en Deugd vergezeld door Schoonheid, Wijsheid, Kracht en Vijf Zintuigen op Elckerlijc’s tocht. Elckerlijc stelt zijn testament op en ontvangt zijn laatste sacramenten.
Ten slotte komen ze bij het graf aan. Alle reisgenoten laten Elckerlijc in de steek, behalve Deugd, die gaat tot in de dood mee en zal Elckerlijc aankondigen bij God.

Deugd in het verhaal Elckerlijc lijkt op hoe wij nu denken over waarden.
In de Middeleeuwen hield Deugd normen en waarden in. Later zijn deze twee uit elkaar gegaan en zijn er ook andere namen voor gekomen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Spyeghel der salicheyt van Elckerlijc door Onbekend"