Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Eilandgasten door Vonne van der Meer

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
Boekcover Eilandgasten
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 3608 woorden
  • 19 februari 2009
  • 25 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
25 keer beoordeeld

Boekcover Eilandgasten
Shadow

In Duinroos, een eenvoudig maar gastvrij huurhuis op een Waddeneiland, volgen de vakantiegangers elkaar op. De tijdelijke bewoners van Duinroos kennen elkaar niet, maar doordat ze aan dezelfde tafel eten, in hetzelfde bed slapen en in het gastenboek schrijven, komen ze met elkaar in aanraking. Zonder het te weten en haast onmerkbaar beïnvloeden ze elkaars leven e…

In Duinroos, een eenvoudig maar gastvrij huurhuis op een Waddeneiland, volgen de vakantiegangers elkaar op. De tijdelijke bewoners van Duinroos kennen elkaar niet, maar doordat ze …

In Duinroos, een eenvoudig maar gastvrij huurhuis op een Waddeneiland, volgen de vakantiegangers elkaar op. De tijdelijke bewoners van Duinroos kennen elkaar niet, maar doordat ze aan dezelfde tafel eten, in hetzelfde bed slapen en in het gastenboek schrijven, komen ze met elkaar in aanraking. Zonder het te weten en haast onmerkbaar beïnvloeden ze elkaars leven en voegen ze zich tot één verhaal. De werkster, die het huis aan het begin van de zomer schoonmaakt en aan het eind van de zomer winterklaar afsluit, beziet van een afstand het komen en gaan. Alleen de lezer is getuige van alle dromen en geheimen die schuilgaan achter de zinnetjes in het gastenboek.

Eilandgasten door Vonne van der Meer
Shadow

Leesverslag
Titel: Eilandgasten
Auteur:
Vonne van der Meer
Uitgeverij:
Contact
Plaats van uitgave:
Amsterdam/Antwerpen
Jaar van uitgave:
1999

Samenvatting van de inhoud:
De schoonmaakster is bijna klaar met het schoonmaken van het vakantiehuisje Duinroos.
Ze vertelt wat ze allemaal gedaan heeft om de Duinroos schoon te krijgen.
Als laatste legt ze het gastenboek op een goed en zichtbaar plekje.

Hoofdstuk 1.
Chiel, Dana en hun zoontje Floris zijn de eerste gasten voor dit seizoen.
Hun relatie loopt niet goed, omdat Chiel op een zakenreis in Berlijn is vreemdgegaan met een Duitse vrouw die daar als tolk werkte. Hij probeert het weer goed te maken door alles te doen wat Dana van hem vraagt. Dana probeert hem te vergeven en hun relatie weer op het goede spoor te krijgen, maar dat is moeilijker dan ze had gedacht. Mede doordat hij het boek dat ze van haar vader gekregen had en zoveel voor haar betekende, aan Helga (tolk) had gegeven als een afscheidscadeautje. Uiteindelijk lukt het haar toch aardig om hem te vergeven en heeft ze weer hoop op de toekomst.

Hoofdstuk 2.
Als Chiel, Dana en Floris weg zijn komen Martine, een vrouw van in de veertig, en Sanne de twintigjarige dochter van haar vriendin Jetta in het huisje.
Martine was van plan om met haar vriend Bas een romantische week in het huisje door te brengen, maar hij moest naar Osaka voor zaken. Omdat Bas niet kon had ze haar beste vriendin Jetta uitgenodigd, maar onverwachts belde ze af, omdat haar man een hernia had en minstens drie weken in bed moest blijven liggen. Daarom had Martine, Jetta’s dochter Sanne meegevraagd. Sanne is heel stil en Martine weet niet waarom. Na een tijdje besluit Sanne om Martine in vertrouwen te nemen en haar te vertellen dat ze zwanger is. Ze weet niet of ze het kindje wil houden of abortus wil laten plegen. Ook bij Martine komen de gevoelens weer boven, omdat zij twintig jaar geleden hetzelfde probleem had. Zij had toen wel abortus laten plegen vanwege haar carrière. Ze probeert Sanne zo goed mogelijk te helpen en te steunen.

De schoonmaakster komt even langs, omdat ze had gezien dat het raam openstond.
Als ze binnen is merkt ze dat er nog meer vies is en ruimt nog een beetje op.
Ook leest ze het gastenboek.

Hoofdstuk 3.
Daarna komt er een oude man die van plan is om zelfmoord te plegen, omdat hij het leven beu is.
Hij heeft alles perfect voorbereid. Hij is van plan om ‘s avonds laat als er niemand meer op het strand is in de zee te springen zodat hij verdrinkt. Het enige wat hij nog moet doen is een zwembroek kopen, omdat hij die is vergeten en een afscheidsbrief schrijven aan zijn dochters Bea en An. Dat vindt hij moeilijk en daarom besluit hij een brief te schrijven die gericht is aan hen beide. ’s Avonds loopt hij naar de zee, maar als het puntje bij paaltje komt denkt hij dat hij te moe is en stelt het maar een dagje uit. Hij komt erachter dat hij het leven toch nog veel te leuk vindt om nou al afscheid te nemen en besluit om toch maar te blijven leven.

Hoofdstuk 4.
Dan komen Simone en Nils met hun kinderen Roos en Karlien voor 3 weken in het huisje.
Ze zijn een gelukkig gezin, maar als ze op een middag in een poffertjescafé zitten gaat de zaktelefoon van Nils en krijgt hij een telefoontje van het werk.
De baan van commercieel directeur is naar Dennis Bokhoven gegaan. Die is veel jonger dan Nils en heeft veel minder ervaring. Nils wilde die baan eigenlijk pas over een paar jaar omdat hij dan teveel van huis weg is, maar nu het zover is blijkt hij toch erg jaloers te zijn op Dennis.
Twee weken lang blijft hij chagrijnig en zegt hij heel weinig tegen Simone en de kinderen.
Telkens is Simone weer van plan om haar koffers te pakken en weg te gaan, maar toch blijft ze. Op een avond toen hij weer terugkwam van een van zijn vele fietstochten riep hij haar naam en hoorde ze aan zijn stem, dat het over was en dat de laatste week nog heel leuk en gezellig ging worden.

Hoofdstuk 5.
Willemijn, Walter en Tom komen in het huis. Willemijn en Walter wonen bij elkaar in een het huis van Willemijn. Ze voelen elkaar precies aan, kunnen goed met elkaar praten en weten wat ze aan elkaar hebben maar ze hebben geen relatie. Tom weet dat niet en denkt dat Walter en Willemijn een koppel zijn. Tom is verliefd op Willemijn maar omdat hij denkt dat ze een relatie met Walter heeft die ook zijn vriend is zegt hij er niks over. Als Walter en Tom in een café in het dorp zonder Willemijn zijn vertelt Walter dat hij helemaal geen relatie met Willemijn heeft en Tom vertelt dat hij een oogje op Willemijn heeft. Hij vraagt of Walter hen wil koppelen. Walter doet dit maar zelf is hij er niet echt blij mee. Tijdens een wandeling op het strand wordt het echt wat tussen Willemijn en Tom. Walter die dat niet leuk vind besluit eerder dan gepland te vertrekken.

Hoofdstuk 6.
Als laatste gast voor dit seizoen komt Marleen op het eiland.
Ze heeft darmkanker en daar moet ze binnenkort voor geopereerd worden. Ze is daar al eens eerder aan geopereerd, maar de ziekte is teruggekomen. Vroeger ging ze ook altijd in Vlieland op vakantie, met haar gezin maar nu wilde ze voor de laatste keer alleen nog een keer terug naar de Duinroos. Ze denkt veel na over haar leven. Vooral over de slechte dingen, zoals de dingen die mis zijn gegaan in haar huwelijk maar waar ze het meest aan denkt is haar moeder.
Haar ouders hadden een zaak en alles ging om geld. Daarom moest Marleen als kind altijd bezig zijn met iets nuttigs te doen. Haar moeder overheerste haar en haar vader en zij hadden daar niks tegenin te brengen. Plotseling herinnert ze dat toch nog iets goeds van haar moeder, dat ze altijd een kroket voor haar meenam als ze met haar man naar de bioscoop was geweest.
Daardoor krijgt ze het gevoel dat haar moeder toch wel van haar gehouden heeft en neemt ze zich voor daaraan te denken als ze geopereerd wordt.
Alles wat ze die dagen op heeft geschreven in het gastenboek scheurt ze eruit.

De schoonmaakster komt voor de laatste keer dit seizoen terug. Ze heeft Duinroos winter klaar gemaakt. Ze vertelt hoe en leest ook uit het gastenboek. Ze is er verontwaardigd als ze ziet dat iemand een paar bladzijden uit het boek zijn gescheurd.

Verhaalkenmerken:

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Vertelsituatie:

Het vertelperspectief is een van de opvallende dingen aan dit boek. Als je leest vanuit het perspectief van de schoonmaakster wordt het verhaal verteld vanuit de ik-vorm. Maar als je leest vanuit het perspectief van de gasten wordt het verhaal verteld als personaal verhaal. Elke figuur 'komt aan het woord', maar doet dit niet in de ik-vorm maar in de hij-vorm. Omdat er veel personen zijn, is er ook een afwisseling in dit perspectief.
Door middel van de afwisseling in de personale vertelwijze kom je van iedereen, via de hij/zij-vorm, zijn/haar gevoelens, gedachtes en meningen over de anderen te weten. Maar door het hele boek heen heb je het alwetende vertelperspectief. Je weet alles van iedereen.

Hoofdstuk 1, is vanuit het hij / zij perspectief geschreven.
In dit hoofdstuk wordt afgewisseld door de hij of zij. De ene keer vertelt de zij en de andere keer de hij.
Hoofdstuk 2, dit hoofdstuk wordt ook uit hij / zij perspectief geschreven. Je maakt gebeurtenissen mee vanuit de zij en vanuit de hij. Het wisselt dus steeds van de hij en zij net als bij hoofdstuk 1.

Na de eerste twee hoofdstukken komt weer een stukje over de schoonmaakster wat weer in het ik- perspectief is geschreven.

Hoofdstuk 3, dit hoofdstuk gaat over één persoon je zou dus denken dat het vanuit het ik- perspectief geschreven maar dat is niet zo. Het is vanuit het hij / zij perspectief geschreven. Het lijkt net alsof het huis Duinroos weet hoe de man denkt en voelt.
Hoofdstuk 4 is ook vanuit het hij / zij perspectief geschreven. Je weet evenveel als de hij of zij.
Hoofdstuk 5 is ook vanuit het hij / zij perspectief geschreven.
Hoofdstuk 6, in dit hoofdstuk staan allemaal verhaaltjes uit het gasten boek. Dat is uit het ik- perspectief geschreven omdat je opschrijft hoe jij het hebt meegemaakt.

Het verhaal eindigt met een stukje van de schoonmaakster wat weer uit het ik- perspectief is geschreven. De schoonmaakster wou dat ze haar armen de muren waren en haar ogen de ramen zodat ze kon zien en voelen wat duinroos meemaakte.

Tijd:

Behalve die flashbacks, versnellingen en vertragingen is het hele boek chronologisch verteld. Dus het is eigenlijk een niet-chronologisch boek.
Je ziet veel verschillen met de tijd waarin we nu leven dus, want gebeurtenissen spelen zich af in bijvoorbeeld in 1999 (toen is het boek geschreven).
In de verhalen apart worden veel flashbacks, versnellingen en vertragingen gebruikt. Meestal zijn deze vrij belangrijk voor het verhaal. Zo wordt in het verhaal over Nils en Simone het stuk over Nils’ ontmoeting met de werkster zeer uitvoerig beschreven. Dit is ook een belangrijk stuk in het verhaal, want je ziet hier dat de werkster invloed heeft op het leven van de gasten. Na de ontmoeting met de schoonmaakster raakt Nils dan ook grotendeels uit zijn dip.

Ruimte:

De gebeurtenissen spelen zich af op het eiland Vlieland, meestal in Duinroos zelf. Leuk is dat alle huisjes, ook Duinroos, echt bestaan.
Door het grote aantal personen, zijn er ook verschillende zichtpunten op het huis en zijn omgeving. Deze beelden zijn niet altijd objectief, maar sommige dingen kun je wel uit de tekst halen. Bijvoorbeeld de ligging van het dorp (de oude man en Nils gaan er heen), de duinen die eromheen liggen (hier loopt Martine al in het begin van het verhaal) ook valt de inrichting van Duinroos wel enigszins uit de verhalen af te leiden.

Personages:

In dit boek komen heel veel personages voor, in elk hoofdstuk heb je verschillende hoofdpersonen en bijfiguren. Eigenlijk is ook het huis de hoofdpersoon van het boek. Je ziet als het ware alles via het huis. Alleen de schoonmaakster komt steeds terug als personage.

De schoonmaakster:
Zij is een oudere vrouw, die al jaren vakantiehuisjes schoonmaakt. Maar nu alleen nog maar Duinroos, omdat ze een voorliefde heeft voor Duinroos. Ze is ook steeds heel erg met de bewoners en de gebeurtenissen bezig, zo erg dat ze elke dag langs het huis fietst om te kijken hoe het er voor staat. Ze is erg pietluttig in dingen, alles nog even nalopen. Ze identificeert zich ook met het huis, het huis is haar leven voor een groot gedeelte, alle zorg die ze niet meer aan een gezin kwijt kan, stopt ze in het huis.

Dana:

Een jonge vrouw (ongeveer 30), die te maken krijgt met een crisis in haar huwelijk. Ze heeft kort blond haar. Samen met haar zoontje (Floris) en man gaat ze daarom naar Duinroos. Ze heeft hier gemengde gevoelens over want Chiel was hier plotseling mee komen aanzetten. Over de affaire zegt ze niets en ze lijkt ook wel vergevingsgezind, maar ook in het huis zijn er veel dingen die haar hieraan doen herinneren… Dana ergert zich enorm aan Chiels onderdanigheid en uiteindelijk komt dit tot een uitbarsting. Ze heeft heel veel moeite met het vergeven van haar man maar uiteindelijk lukt het haar voor het grootste deel toch.

Chiel:
Een jonge man, die op en zakenreis in Duitsland een vrouw ontmoette waar hij dezelfde avond nog het bed mee deelde. Hij kan en wil niet liegen en doet dit dus ook niet. In het huisje geeft hij zich helemaal voor zijn vrouw en zoontje.

Martine:

Een carrièrevrouw van 43. Zij voelt zich eerst niet erg gelukkig in het huisje, ze zou namelijk met haar vriend Bas gaan, maar deze ging plotseling naar Osaka. Ook haar vriendin Jetta bleek op het laatste moment niet mee te gaan, dus nu voelt ze zich opgescheept met Sanne, Jetta’s dochter.
Sanne een ‘meisje’ van 20. Sanne zit met een groot probleem, ze is zwanger en heeft dit nog aan niemand verteld. Als Martine erachter komt dat Sanne zwanger is denkt ze aan toen zij jong was. Ze heeft toen ze jong was abortus laten plegen, ze heeft het er nog steeds moeilijk mee maar aan het eind van haar vakantie kan ze zichzelf hier eindelijk voor vergeven.

Sanne:

Sanne is 20 jaar. Sanne heeft een beetje plomp figuur, maar door de kleding die ze draagt verbergt ze dit. Ze is 5 weken zwanger en denkt in de vakantie in Duinroos na over wat ze wil: het kind houden, of het weg laten halen. Ze is erg in zichzelf gekeerd.

Leo:
Leo is een weduwnaar van zeventig en komt op Duinroos om zelfmoord te plegen omdat hij niet zonder zijn vrouw kan leven. Hij heeft kort grijs haar en hij draagt een bril. Hij heeft pas zijn vrouw Johanna verloren en ook al heeft hij twee dochters, Bea en An, die veel om hem geven, de dood van zijn vrouw zou voor hem toch het zwaarst wegen. Hij is erg somber en ziet alleen maar de negatieve aspecten van het leven. Leo is een beetje in de knoop met zijn eigen gevoelens. Door zijn vakantie in Duinroos beseft hij dat hij nog helemaal niet dood wil gaan en is erg vrolijk als hij weer naar huis gaat.

 

Nils:

Nils is een gestreste zakenman, die zich alles erg aantrekt en die opvliegerig is. Ook al kwam werk namelijk op de tweede plaats, toch trekt hij het niet als een jongere collega de hogere functie krijgt. Met als gevolg dat zijn vrouw Simone en twee dochters Roos en Karien het zwaar te verduren krijgen.

 

Simone:

Simone is ongeveer 40 jaar. Ze heeft kort bruin haar. Simone ergert zich erg aan het gedrag van haar man en overweegt op een bepaald moment om naar huis te gaan. Toch komt er geen ruzie, dit ook omdat ze troost vindt in de verhalen in het gastenboek van de familie Slaghek. Vooral daar waar het gaat over de dood van hun zoon: Als er een gemeenschap van gestorvenen bestond, bestond er misschien ook een gemeenschap van eenzamen. Mensen die je gezelschap kwamen houden wanneer je aan hen dacht.


Walter:

Walter is een jonge student. Hij woont samen op een kamer met Willemijn. Iedereen ziet ze als een stel en Walter vind dit totaal niet erg, hij is er trots op. Daarom zou hij het liefst iedereen in de waan laten. Hij wil Willemijn beschermen. Duinroos is al gauw Walter´s huis, hij heeft de neiging zich dingen toe te eigenen.

 

Willemijn:

Willemijn is een studente. Willemijn is 20 jaar. Ze heeft blond haar en bruine ogen. Ze is tenger en vrij lang. Ze leeft al 2,5 jaar samen met Walter, maar ze zijn alleen maar goede vrienden. Ze is heel onzeker over hun relatie. In het vakantiehuisje wordt ze nog verliefder op Tom, een vriend van haar en Walter, dan ze al was. Walter vertelt Tom op een avond dat Willemijn niet de zijne is en dan krijgen Willemijn en Tom een relatie. Ze geeft haar relatie met Walter dus op voor Tom.


Tom:

Tom is een jonge leraar die, gelijk nadat hij met haar heeft kennis gemaakt, helemaal gek is op Willemijn. Maar hij laat dit niet blijken, omdat hij niet tussen Walter en Willemijn wil komen. Hij denkt dat zij iets samen hebben, ze slapen immers in hetzelfde bed. Tom is gespierd en sportief.
Later krijgen Tom en Willemijn iets. In Duinroos werd een stille liefde, een grote liefde, Tom en Willemijn.

 

Marleen:
Ze is een vrouw van oudere leeftijd, die kanker heeft. Ze verwacht niet lang meer te leven en wil nog wat dagen, zonder haar man, op het eiland besteden, omdat hier veel herinneringen van haar liggen. Herinneringen aan haar moeder - van wie ze zegt dat ze nooit van haar gehouden heeft - , haar kinderen die ze er zag opgroeien en ze zag de eerste dode er aanspoelen. Aan het einde van de vakantie krijgt ze een herinnering die erop wijst dat haar moeder ondanks alles van haar gehouden heeft.


Thematiek:

Omdat het boek uit zoveel verhalen bestaat, is het moeilijk een gezamenlijk thema te vinden. Ik ben begonnen met het zoeken van overeenkomstige dingen in de verschillende verhalen.
In alle verhalen speelt het gastenboek een verschillende rol. Ook het veertje erin heeft voor iedereen weer een andere betekenis.
- Sanne bijvoorbeeld, denkt aan het vruchtje in haar buik, dat nu nog niet eens die grootte zal hebben.
- Voor Dana is het veertje op de eerste onbeschreven bladzijde een teken dat ze opnieuw moeten beginnen.
- De man die zelfmoord wilde plegen, beschouwde het veertje als een teken van zijn overleden vrouw. Op de avond van Johanna’s dood had An (zijn dochter) een veertje gevonden, wat mee het graf in is gegaan.
Vooral de schoonmaakster acht veel waarde aan het gastenboek en het veertje erin zet voor haar de puntjes op de i. Dit steeds terugkerende motief zou dus kunnen zijn voor de schoonmaakster en haar zorgzaamheid.
Wat alle verhalen nog meer in overeenstemming hebben is, dat aan het einde iedereen een inzicht heeft gekregen. Alle Eilandgasten komen er met een ‘oplossing’ uit.
Natuurlijk is het belangrijkste kenmerk van dit boek: de verschillende levensverhalen. Dit neem ik ook als motief.

De motieven in de verhalen zijn dus:

Omdat het boek uit zoveel verhalen bestaat, is het moeilijk een gezamenlijk thema te vinden. Ik ben begonnen met het zoeken van overeenkomstige dingen in de verschillende verhalen.
In alle verhalen speelt het gastenboek een verschillende rol. Ook het veertje erin heeft voor iedereen weer een andere betekenis.
- Sanne bijvoorbeeld, denkt aan het vruchtje in haar buik, dat nu nog niet eens die grootte zal hebben.
- Voor Dana is het veertje op de eerste onbeschreven bladzijde een teken dat ze opnieuw moeten beginnen.
- De man die zelfmoord wilde plegen, beschouwde het veertje als een teken van zijn overleden vrouw. Op de avond van Johanna’s dood had An (zijn dochter) een veertje gevonden, wat mee het graf in is gegaan.
Vooral de schoonmaakster acht veel waarde aan het gastenboek en het veertje erin zet voor haar de puntjes op de i. Dit steeds terugkerende motief zou dus kunnen zijn voor de schoonmaakster en haar zorgzaamheid.
Wat alle verhalen nog meer in overeenstemming hebben is, dat aan het einde iedereen een inzicht heeft gekregen. Alle Eilandgasten komen er met een ‘oplossing’ uit.
Natuurlijk is het belangrijkste kenmerk van dit boek: de verschillende levensverhalen. Dit neem ik ook als motief.

De motieven in de verhalen zijn dus:

Het gastenboek dat tevens alle verhalen samenbindt, de schoonmaakster en haar zorgzaamheid en alle verschillende levensverhalen. En dit allemaal in een huisje, Duinroos genaamd.
Het thema is dus eigenlijk de verbondenheid van het gastenboek waar iedereen in schrijft.


Stijl:

Eerst is er een proloog. Daarin is de schoonmaakster het huis aan het schoonmaken en ze vertelt over het huisje. Na twee hoofdstukken komt er weer een stukje over de schoonmaakster. Na het zesde hoofdstuk komt de schoonmaakster terug om Duinroos winter klaar te maken. Het taalgebruik was gemakkelijk en er kwamen gelukkig niet al te veel dialogen in voor.

De open plekken zijn:
- De namen van de personages
- Waarom ze in Duinroos zijn, dus hoe hun situatie was voordat er kwamen.
Ze worden verschillend ingevuld. Sommige de zin erna. De alinea erna of de bladzijde erna. Het duurt niet lang voordat de open plekken worden ingevuld.

Literatuurgeschiedenis:

Het boek behoort tot de psychologische romans want je leest heel veel over de gedachten en de gevoelens van mensen. Vonne van der Meer werd geboren op 15 december in 1952 te Eindhoven. Tijdens haar jeugd woonde ze in Laren. Na de middelbare school deed ze een jaar high-school in Amerika waar ze acteerlessen volgde en ze ging een jaar naar Parijs. Ze volgde aan de Amsterdamse Theaterschool de opleiding tot regisseur en ging in 1977 werken bij het RO theater als regieassistente. Ze ontwikkelde zich tot regisseur van uiteenlopende stukken, gespeeld door gezelschappen als Baal, Toneelgroep Centrum en het RO theater. Midden jaren negentig richtte ze zich op het rooms-katholicisme. Ze was toen al getrouwd met Willem Jan Otten. Ze woont nu in Naarden samen met haar man en haar twee zoons. Haar debuut als schrijfster maakte ze in 1985 men het limonadegevoel, daarmee behaalde ze de Geert-Jan Lubber prijs.
Geschreven boeken door Vonne van der Meer:
• 1985 - Het limonadegevoel en andere verhalen (verhalen)
• 1987 - Een warme rug (roman)
• 1989 - De reis naar het kind (roman)
• 1991 - Zo is hij (roman)
• 1993 - Nachtgoed (verhalen)
• 1995 - Spookliefde (novelle)
• 1996 - Weiger nooit een dans (toneel)
• 1999 - Eilandgasten (roman, verfilmd als Eilandgasten (2006))
• 2001 - Avondboot (roman, verfilmd als De Avondboot (2007))
• 2002 - Laatste seizoen (roman)
• 2004 - Ik verbind u door (roman)
• 2006 - Niemand op heel Vlieland (novelle, in de serie Literaire Juweeltjes)
• 2007 - Take 7 (roman)


Eigen mening:

Uiteindelijk gaat het volgens mij niet eens zo zeer om de personages, maar om het algemeen menselijke, om wat ze meemaken. Er is sprake van suïcidaal gedrag, van abortus, overspel, van een herbezinning op het leven en last but not least van Gods handpalm.
Het gaat dan meer om gebeurtenissen waarin ook wij kunnen verzeild raken, dan om de verhalen zelf.
Ik vond het een erg mooi boek, vooral omdat het op zich afzonderlijk verhalen waren, maar ze vormen toch ook weer een heel verhaal, omdat het in dezelfde ruimte afspeelt en er komen de hele tijd dingen weer terug. Je kunt je het ook erg goed inleven, in zo'n vakantie huisje. Ik vond vooral de einden mooi. Alle personages in het boek ondergaan de positieve invloed van wind, zee en kust tijdens hun verblijf in het vakantiehuisje Duinroos. En aan het eind van ieder verhaal keren ze sterker terug naar hun gewone leven: een huwelijk beschadigd door overspel lijkt toch weer kansrijk, verdriet over enkele jaren geleden gemaakte keuze voor abortus lijkt hanteerbaar geworden, een man die een knauw heeft gekregen door een reorganisatie herpakt zich en een oudere vrouw die terminaal ziek is, kan de aanstaande ziekenhuisopname met meer kracht tegemoet treden. Dat maakt dit boek een positief en levenslustig boek, want de problemen werden niet opgelost, maar de hoofdpersonen wisten wel weer hoe ze verder moeten en dat wordt op het einde elke keer weer heel mooi beschreven.
Ik vind dat de visie van Vonne van der Meer op deze gebeurtenissen Christelijk is.
Niet dat ze dit met zoveel woorden zegt, maar op de manier hoe ze de verhalen naar voren brengt komt het zo over. Alle verhalen hebben in wezen een happy end en dat gelukkige einde wordt altijd veroorzaakt door kleine gebeurtenissen in iemands leven.
Het happy end strookt ook altijd met de Christelijke moraal.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Eilandgasten door Vonne van der Meer"