Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eilandgasten door Vonne van der Meer

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
Boekcover Eilandgasten
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1594 woorden
  • 25 juli 2007
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
7 keer beoordeeld

Boekcover Eilandgasten
Shadow

In Duinroos, een eenvoudig maar gastvrij huurhuis op een Waddeneiland, volgen de vakantiegangers elkaar op. De tijdelijke bewoners van Duinroos kennen elkaar niet, maar doordat ze aan dezelfde tafel eten, in hetzelfde bed slapen en in het gastenboek schrijven, komen ze met elkaar in aanraking. Zonder het te weten en haast onmerkbaar beïnvloeden ze elkaars leven e…

In Duinroos, een eenvoudig maar gastvrij huurhuis op een Waddeneiland, volgen de vakantiegangers elkaar op. De tijdelijke bewoners van Duinroos kennen elkaar niet, maar doordat ze …

In Duinroos, een eenvoudig maar gastvrij huurhuis op een Waddeneiland, volgen de vakantiegangers elkaar op. De tijdelijke bewoners van Duinroos kennen elkaar niet, maar doordat ze aan dezelfde tafel eten, in hetzelfde bed slapen en in het gastenboek schrijven, komen ze met elkaar in aanraking. Zonder het te weten en haast onmerkbaar beïnvloeden ze elkaars leven en voegen ze zich tot één verhaal. De werkster, die het huis aan het begin van de zomer schoonmaakt en aan het eind van de zomer winterklaar afsluit, beziet van een afstand het komen en gaan. Alleen de lezer is getuige van alle dromen en geheimen die schuilgaan achter de zinnetjes in het gastenboek.

Eilandgasten door Vonne van der Meer
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Biografische gegevens: Vonne van der Meer werd geboren op 15 december 1952 in Eindhoven. Haar jeugd bracht ze door in Laren. Na de middelbare school deed ze een jaar middelbare school in Amerika waar ze acteerlessen volgde en ze ging een jaar naar Parijs. Ze volgde aan de Amsterdamse Theaterschool de opleiding tot regisseur. In 1976 werd Van der Meers monoloog De Behandeling door toneelgroep Centrum op het repertoire genomen. In 1978 sloot ze haar toneelopleiding af, en werd ze regieassistent van Franz Marijnen bij het RO-theater. Al snel regisseerde ze zelf stukken van Goethe, Osborne, Frisch en een bewerking van Plato's Symposium. Daarna regisseerde ze ongeveer tien jaar bij uiteenlopende theaters zoals Baal, Centrum, De Haagse Comedie en het RO-theater. Bij het laatste Theater ging in 1996 ook haar toneelstuk Weiger nooit een dans in première. Van der Meers verzamelde verhalen uit Hollands Maandblad werden in 1995 samengevoegd tot haar debuutbundel dat hete “Het limonadegevoel en andere verhalen” Daarna publiceerde ze ongeveer om de twee jaar een boek: romans, verhalenbundels. Ze is getrouwd met Willem Jan Otten. Ze woont nu in Naarden. Zakelijke gegevens: Auteur: Vonne van der Meer. Titel: Eilandgasten. Uitgever: Contact, Amsterdam/Antwerpen. Jaar van uitgave en druk: november 2000. Aantal bladzijden 205. Eerste uitgave Contact, Amsterdam/Antwerpen, augustus 1999. Genre: Verhalenroman. Paperback: ISBN 90 254 1909 7

Gebonden: ISBN 90 254 1943 7
Vertaalt in: Duits, Frans, Spaans, Servisch, Turks Motivatie van mijn keuze Toen ik hoorde dat je een leesverslag moest gaan maken. Wou ik een makkelijk leesbaar en laagdrempelig in makkelijk leesbaar boek. Wat ook niet al te dik was maar ook niet al te dun, en het moest ook nog literatuur zijn. Toen ben ik op zoek gegaan, en na enige tijd kwam ik dit boek tegen. De voorkant oogde goed en het verhaaltje op de achterkant klonk wel leuk, en het leek mij een leuk verhaal. Toen ik ook nog hoorde dat dit boek aan al mijn eisen voldeed leende ik hem onmiddellijk. Want na dat het aan al
mijn eisen voldeed ging het ook nog over Vlieland waar ik zelf ook een paar keer ben geweest dus je komt wel wat dingen terug in het boek. Ook weetje ongeveer wel waar het verhaal zich afspeelt. Kortom een ideaal boek die aan al mijn eisen voldoet. Verwachting vooraf Hoewel het boek aan al mijn eisen voldoet. Zijn mijn verwachtingen niet al te hoog gespannen. Dat komt vooral om dat ik niet zo’n super gedreven lezer ben. Ik lees zo nu en dan wel eens een boek uit mezelf maar niet al te vaak. En ik vaak meer van actie en (geschiedenis) jeugdromans. Literatuur spreekt me in ieder geval niet zo aan. Maar omdat het makkelijk leesbaar is denk ik dat ik er wel doorheen kom zonder dat het me teveel moeite kost. Waar ik ook benieuwd naar ben is hoe het word verteld. Het is immers niet een doorlopend verhaal. Maar steeds weer korte verhaaltjes over mensen die opnieuw in het huisje Duinroos komen. Zo iets heb ik dus nog nooit gelezen en leek mij zeker de moeite waard. Ook ben ik benieuwd op er wel spanning in het boek zit en niet alleen situaties tussen mensen word beschreven, en hoe die spanning (als die er is) dan vervolgens word opgebouwd. Nog een belangrijk punt vind ik de schrijfstijl die de schrijver gebruikt. Niet alle schrijf stijlen lezen even fijn. Of dit boek dan ook aan mijn eisen voldoet en prettig leest zullen we zien. Samenvatting: De Duinroos is een huurhuisje op Vlieland. Van het voorjaar tot september logeren er verschillende personen die elkaar niet kennen, En ook eigenlijk niks met elkaar te maken hebben. Door het huisje, het gastenboek en verschillende voorwerpen komen ze toch een beetje met elkaar in aanraking. Bijna elk persoon of gezin enz. Heeft een probleem. Dit wordt door of tijdens het verblijf in Duinroos opgelost. Naast de gasten is er ook een schoonmaakster. Zij zorgt er aan het begin van het seizoen voor dat Duinroos bewoonbaar is en aan het eind maakt zij het huisje winterklaar. Tussendoor gaat zij nog een keer naar binnen om te kijken hoe alles erbij staat. Ze voelt zich er verbonden met het huisje. Voor de gasten die in dit boek besproken worden was het echtpaar Klaphek een aantal jaren te gast in Duinroos. Zij hebben hun zoon verloren. Deze mensen leer je via het gastenboek kennen. 1e deel van het verhaal De eerste gasten zijn: Chiel, Dana en hun zoontje Floris. Chiel heeft Dana bedrogen met een Duitse vrouw toen hij voor zijn werk in Berlijn moest zijn. Dana probeert dit te verwerken en gewoon verder te gaan met haar leven. Chiel doet erg zijn best om vergeven te worden, maar het gaat allemaal erg langzaam, en moeizaam. Dana heeft moeite het te vergeten, en word er steeds door toevallige en onhandige dingen pijnlijk aan herinnert. Als Chiel dan ook nog een persoonlijk geschenk blijkt te hebben weggeven aan die vrouw wat van haar vader was krijgt ze het helemaal moeilijk. Uiteindelijk leert ze er toch een beetje mee leven.
2e deel van het verhaal Daarna komen Martine en Sanne. Martine zou in de eerste instantie samen met de moeder van Sanne, Jetta, gaan, maar zij kon op het laatste moment niet. Martine baalt daar in het begin een beetje van. Sanne is erg stil en Martine moet daar even aan wennen. Ze weet niet dat Sanne zwanger is en daardoor verloopt de omgang met haar wat stroef. Sanne weet niet of ze het kind moet houden en zit daar heel erg mee. Wanneer Martine erachter komt dat Sanne zwanger is, krijgen ze steeds meer een band. Uiteindelijk besluit Sanne om het kind te houden. De derde gast is een oudere man die zelfmoord wil plegen. Zijn vrouw is overleden en hij heeft geen plezier meer in het leven. Tijdens zijn verblijf op Vlieland en de voorbereidingen voor zijn dood leert de man stukje bij beetje weer van het leven te genieten en besluit dat het leven te bijzonder is om weg te gooien. 4e gedeelte van het verhaal Dan is er Nils die zich voorbijgelopen voelt door een jongere collega. Hij is samen met zijn vrouw Simone en zijn dochters Karlien en Roos op Vlieland. Het gezin valt een beetje uit elkaar doordat Nils chagrijnig is en Simone hem niet echt kan begrijpen. Wanneer ze nog een week hebben bedaard Nils, en langzaam beseft hij dat hij puur uit jaloezie die baan ook wil en dat hij eigenlijk tevreden moet zijn met wat hij heeft. Zijn vrouw vindt troost in de verhalen die familie Slaghek in het gastenboek heeft geschreven. Vooral over het verhaal over de dood van hun zoon. Als er een band van overleden mensen bestond, bestaat er misschien ook een band van eenzamen. Mensen die je gezelschap kwamen houden wanneer je aan hen denkt. 5e gedeelte van het verhaal Walter, Willemijn en Tom verblijven als vijfde in Duinroos. Ze weten alledrie niet wat ze met de gevoelens voor elkaar aan moeten. Willemijn en Walter kennen elkaar via hun studie en wonen samen in Groningen. Tom is verliefd op Willemijn, maar denkt geen kans te maken. Walter heeft wel gevoelens voor Willemijn. Hij weet alleen niet precies wat voor gevoelens. Wanneer Tom en Willemijn iets krijgen voelt Walter zich buitengesloten. De laatste gast is een doodzieke vrouw. Zij is alleen naar Vlieland gekomen, omdat ze de laatste jaren nooit alleen heeft kunnen zijn. De vrouw gebruikt het gastenboek als dagboek. Ze wil voordat ze sterft haar moeder vergeven. Wanneer ze vertrekt heeft ze vrede met haar ziekte, zichzelf en haar moeder. Verhaal Analyse Tijd Je ziet veel Verschillen met de tijd waarin we nu leven dus, want gebeurtenissen spelen zich af in bijvoorbeeld in 1999 (toen is het boek geschreven) De verhaaltijd van het boek is ongeveer vijf maanden, een zomerseizoen, en de leestijd ongeveer vijf uur. In de verhalen apart worden veel flashbacks, versnellingen en vertragingen gebruikt. Meestal zijn deze vrij belangrijk voor het verhaal. Zo wordt in het verhaal over Nils en Simone het stuk over Nils’ ontmoeting met de werkster zeer uitvoerig beschreven. Dit is ook een belangrijk stuk in het verhaal, want je ziet hier dat de werkster invloed heeft op het leven van de gasten. Na de ontmoeting met de schoonmaakster raakt Nils dan ook grotendeels uit zijn dip. Behalve die flashbacks, versnellingen en vertragingen is het hele boek chronologisch verteld. Dus het is eigenlijk een niet-chronologisch boek
Het boek heeft overigens een opening – in – handeling. Je belandt in de gedachten van de schoonmaakster, waarmee je gelijk al wat algemene informatie over het huisje meekrijgt. Het slot is gesloten, de schoonmaakster sluit net als het huisje, het verhaal af.
Ruimte: De gebeurtenissen spelen zich af op het eiland Vlieland, meestal in Duinroos zelf. Leuk is dat alle huisjes, Duinroos ook, echt bestaan. Door het grote aantal personen, zijn er ook verschillende zichtpunten op het huis en zijn omgeving. Deze beelden zijn niet altijd objectief, maar sommige dingen kun je wel uit de tekst halen. Bijvoorbeeld de ligging van het dorp (de oude man en Nils gaan er heen), de duinen die eromheen liggen (hier loopt Martine al in het begin van het verhaal) ook valt de inrichting van Duinroos wel enigszins uit de verhalen af te leiden. Thema: Vakantiegasten vullen een vakantiehuisje met hun verschillende levensverhalen, Dus het thema valt niet altijd te bepalen dat ligt bij elke gasten weer anders maar toch hebben al die gasten 1 ding gemeen en dat is, dat ze onbewust verbonden zijn door het gezamenlijke huis, de verzorgende schoonmaakster en samengebonden in het gastenboek, en bepaalde voorwerpen

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Eilandgasten door Vonne van der Meer"