Eilandgasten door Vonne van der Meer

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 638 woorden
  • 13 augustus 2006
  • 23 keer beoordeeld
  • Cijfer 7
  • 23 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2000
Pagina's
205
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als

Boekcover Eilandgasten
Shadow

In Duinroos, een eenvoudig maar gastvrij huurhuis op een Waddeneiland, volgen de vakantiegangers elkaar op. De tijdelijke bewoners van Duinroos kennen elkaar niet, maar doordat ze aan dezelfde tafel eten, in hetzelfde bed slapen en in het gastenboek schrijven, komen ze met elkaar in aanraking. Zonder het te weten en haast onmerkbaar beïnvloeden ze elkaars leven e…

In Duinroos, een eenvoudig maar gastvrij huurhuis op een Waddeneiland, volgen de vakantiegangers elkaar op. De tijdelijke bewoners van Duinroos kennen elkaar niet, maar doordat ze …

In Duinroos, een eenvoudig maar gastvrij huurhuis op een Waddeneiland, volgen de vakantiegangers elkaar op. De tijdelijke bewoners van Duinroos kennen elkaar niet, maar doordat ze aan dezelfde tafel eten, in hetzelfde bed slapen en in het gastenboek schrijven, komen ze met elkaar in aanraking. Zonder het te weten en haast onmerkbaar beïnvloeden ze elkaars leven en voegen ze zich tot één verhaal. De werkster, die het huis aan het begin van de zomer schoonmaakt en aan het eind van de zomer winterklaar afsluit, beziet van een afstand het komen en gaan. Alleen de lezer is getuige van alle dromen en geheimen die schuilgaan achter de zinnetjes in het gastenboek.

Eilandgasten door Vonne van der Meer
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
EILANDGASTEN, VONNE VAN DER MEER

Nauwkeurige titelbeschrijving:
Van der Meer, Vonne.
Uitgeverij Contact.
Eilandgasten.
Amsterdam/Antwerpen 1999

Motto
Er zit geen motto in Eilandgasten

Opdracht
Er zit geen opdracht in Eilandgasten.

Korte samenvatting
In Duinroos, een vakantiehuisje op Vlieland, komen veel verschillende gasten, met elk hun eigen verhaal. Alle verschillende gasten zijn toch op een bepaalde manier met elkaar verbonden, doordat ze allemaal in hetzelfde huis leven en in hetzelfde bed slapen. De schoonmaakster leest in het gastenboek en is benieuwd naar de verhalen achter de mensen in het huis.

Thema

Het thema is verbondenheid. De gasten zijn met elkaar verbonden doordat ze allemaal in het zelfde huis leven. Maar ze kennen elkaar niet. Elke gast ziet ook vaak een vrouw langsfietsen die naar binnenkijkt, de schoonmaakster. Het thema is ook verwerking. De gasten in Duinroos hebben allemaal hun eigen problemen, en op het eiland proberen ze die te verwerken of een oplossing te vinden.

Idee
Ik denk dat het idee van de schrijfster is, om aan de lezers duidelijk te maken, dat je veel tijd en rust nodig hebt, om moeilijke dingen te verwerken. En ze wil je volgens mij ook erover na laten denken over verbondenheid, hoe je op een speciale manier verbonden kunt zijn met mensen.

Titelverklaring
Het boek heet Eilandgasten, omdat het hele boek zich afspeelt op Vlieland. In Duinroos, en huisje daar komen gedurende het hele seizoen verschillende gasten. Ze hebben elk hun eigen verhaal en zijn echt te gast op het eiland.

Opbouw
Als je het boek leest, dan weet je niet wat de gasten in het gastenboek schrijven, daar kom je pas later achter. Verder zitten er wat flashbacks in van de gasten, een terugblik op hun leven of een bepaalde gebeurtenis. Er zit ook dehnung in. Er wordt bijvoorbeeld heel nauwkeurig beschreven hoe het huisje eruit ziet. Zo kun je een bepaalde sfeer voelen, en daardoor zit je meer in het verhaal zelf.

Perspectief

Het perspectief is een alwetende verteller. Je komt veel te weten over de personen, terwijl de schoonmaakster bijna niks weet van de gasten, en de gasten weten niet veel van elkaar.

Ruimte
Eilandgasten speelt zich af op Vlieland. Er is rust op het eiland, de gasten kunnen tot zichzelf komen. Het grootste deel van het verhaal speelt zich af in Duinroos, het huisje bestaat echt, en het wordt ook beschreven zoals de verschillende mensen in het huis het zien.

Symboliek
Het eiland staat voor rust en tot jezelf komen.
Het gastenboek staat voor de verbintenis tussen de mensen, net zoals het huisje en de bedden.
Het veertje in het gastenboek. Het staat bij de verschillende gasten ook voor verschillende dingen symbool. Bij Sanne voor het kindje in haar buik, dat nu nog niet eens de grote van een veertje zal zijn. Bij Dana ligt het veertje op de eerste onbeschreven bladzijde, een teken dat ze opnieuw moet beginnen. En bij de man die zelfmoord wil plegen, staat het symbool voor een teken van zijn overleden vrouw.

Originaliteit
Eilandgasten is een origineel boek. Ik heb nog nooit zoiets gelezen. Het is bijzonder om de verschillende verhalen van de mensen te lezen, en toch op een bepaalde manier een verbinding ziet doordat het allemaal op een eiland in een huis gebeurt.

Relevantie
Iedereen zou in een situatie terecht kunnen komen, zoals beschreven in Eilandgasten.

Stijl
Vonne van der Meer gebruikt echt haar eigen stijl. Wat de schoonmaakster doet en meemaakt wordt beschreven in de onvoltooid verleden tijd. Wat er met de personen gebeurt, is allemaal onvoltooid verleden tijd. Maar wel een bepaalde stijl zodat je het ziet gebeuren. Er worden veel details verteld, en de omschrijvingen van het huis en de omgeving worden zeer nauwkeurig vertelt.

Bronnen:
Ik heb gebruik gemaakt van www.scholieren.com , die site heb ik gebruikt als naslagwerk, en om op ideeën te komen.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Eilandgasten door Vonne van der Meer"