Eilandgasten door Vonne van der Meer

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1120 woorden
  • 13 augustus 2006
  • 10 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.5
  • 10 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2000
Pagina's
205
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als

Boekcover Eilandgasten
Shadow

In Duinroos, een eenvoudig maar gastvrij huurhuis op een Waddeneiland, volgen de vakantiegangers elkaar op. De tijdelijke bewoners van Duinroos kennen elkaar niet, maar doordat ze aan dezelfde tafel eten, in hetzelfde bed slapen en in het gastenboek schrijven, komen ze met elkaar in aanraking. Zonder het te weten en haast onmerkbaar beïnvloeden ze elkaars leven e…

In Duinroos, een eenvoudig maar gastvrij huurhuis op een Waddeneiland, volgen de vakantiegangers elkaar op. De tijdelijke bewoners van Duinroos kennen elkaar niet, maar doordat ze …

In Duinroos, een eenvoudig maar gastvrij huurhuis op een Waddeneiland, volgen de vakantiegangers elkaar op. De tijdelijke bewoners van Duinroos kennen elkaar niet, maar doordat ze aan dezelfde tafel eten, in hetzelfde bed slapen en in het gastenboek schrijven, komen ze met elkaar in aanraking. Zonder het te weten en haast onmerkbaar beïnvloeden ze elkaars leven en voegen ze zich tot één verhaal. De werkster, die het huis aan het begin van de zomer schoonmaakt en aan het eind van de zomer winterklaar afsluit, beziet van een afstand het komen en gaan. Alleen de lezer is getuige van alle dromen en geheimen die schuilgaan achter de zinnetjes in het gastenboek.

Eilandgasten door Vonne van der Meer
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Onderdeel 1, Beschrijven:

Het boek heet Eilandgasten en is geschreven door Vonne van der Meer. Het boek is van de uitgeverij Contact, het is de 1e druk. Het boek heeft 205 bladzijden.
Ik heb dit boek gekozen omdat ik het al een keer eerder gelezen had, en ik het heel erg mooi vond.

Samenvatting:
Het verhaal gaat over een vakantiehuisje, Duinroos, waarin een seizoen verschillende bewoners zitten, met allemaal hun eigen verhaal, de enige in het verhaal die geen vakantieganger is, is de schoonmaakster.
Het begint met de schoonmaakster die het huisje klaar voor de zomer aan het maken is.

Dan komen Dana en Chiel die in een huwelijkscrisis zitten en met hun kind naar Vlieland op vakantie gaan in de hoop dichter tot elkaar te komen. Chiel is vreemdgegaan met een Duitse vrouw en probeert steeds door overdreven gedienstig te zijn, het goed te maken. Zij probeert hem niks te verwijten, maar dat is moeilijker dan ze dacht. Uiteindelijk lukt het haar aardig en heeft ze weer hoop voor hun toekomst.
Dan komen Martine, een carrierevrouw van 43, en Sanne een meisje van twintig, de dochter van Jetta, een vriendin van Martine. Martine zit met Bas in haar hoofd, de man die met haar naar het huisje zou gaan, maar haar heeft laten zitten voor zijn werk. Sanne is net zwanger en heeft dit aan niemand verteld. Ze wil het kind waarschijnlijk houden. Als ze het aan Martine vertelt, komt bij Martine haar abortus van twintig jaar geleden weer boven. Uiteindelijk vergeeft Martine zichzelf voor haar abortus en kan er zijn voor Sanne.
Tussen hen en de volgende bezoeker komt de schoonmaakster even controleren of alles er goed uitziet.
Daarna komt er een weduwnaar die hier zelfmoord wil plegen, omdat hij niet zonder zijn vrouw wil leven. Hoewel hij zijn dood al helemaal uitgestippeld had, begint hij op het eiland weer van zijn leven te houden en uiteindelijk kiest hij ervoor te blijven leven.
Dan komen Nils en Simone en hun kinderen in het huisje. Ze zijn een gelukkig gezin, maar hoewel zijn werk voor Nils altijd op de tweede plaats kwam, komt hij in een flinke dip terecht als hij op vakantie hoort dat een belangrijke functie aan zijn jongere, minder ervaren collega gegeven wordt. Hij brengt zijn vrouw tot wanhoop, niets lijkt hem uit zijn dip te kunnen halen. Maar langzaam beseft hij dat hij puur uit jaloezie die baan ook wil en dat hij zijn vele zegeningen moet tellen.
Vervolgens komen er drie jongeren naar het eiland. Willemijn en Walter, die al twee jaar samenwonen en alles samen delen en elkaar perfect aanvoelen, maar geen passie voor elkaar voelen. Dit vinden zij allebei frustrerend. De derde is Tom een jonge leraar, die stapelverliefd is op Willemijn, maar denkt dat Walter haar vriend is. Willemijn valt echter ook op hem. Als Walter na een tijdje Tom duidelijk maakt dat Willemijn niet de zijne is, is hij onwijs blij. Walter functioneert, ondanks zijn heftige, tegenstrijdige gevoelens hierover, als cupido. Tom en Willemijn krijgen wat, Walter vertrekt met melancholische gevoelens van afscheid.

Als laatste is er een vrouw die binnenkort geopereerd moet worden aan haar buik, met mogelijke dodelijke gevolgen. Je leest haar angsten, haar woede, haar onmacht, haar herinneringen aan haar dochter en vooral haar woede en liefde voor haar moeder.
Als laatste is er weer de schoonmaakster die alles afsluit, ze bekijkt het huis, leest het gastenboek en overdenkt wat ze gezien heeft. Dan is het tijd om weer verder te gaan.

Persoonlijke reactie:
Ik vind het een heel erg mooi boek. Ik vind het spannend om alle verschillende personen te leren kennen en meer over ze te weten te komen, waarom ze naar de duinroos zijn gekomen. Sommige verhalen waren we spannend, andere zielig, en andere wel grappig. Ik vind het erg leuk dat er zo veel diversiteit in het boek zit, dat houd het wel spannender.

Onderdeel 2, Verdiepen:

Onderwerp:
Ik denk dat het onderwerp van het boek verbondenheid is. Alle gasten zijn op een of andere manier met elkaar verbonden, zonder dat ze het zelf eigenlijk merken. Door het gastenboek, het veertje, en ook een beetje door de schoonmaakster. Ik vind het een mooi onderwerp, mensen worden door elkaar beïnvloed, maar ze weten het niet.

Gebeurtenissen:
In het boek zijn veel gebeurtenissen door alle verschillende verhalen en personages. Dit maakt het wel wat lastiger om er één uit te kiezen. Een spannende gebeurtenis vind ik dat Sanne van de trap valt, en dat ze niet weet of het ongeboren kindje nog leeft. Je voelt als lezer heel erg mee met Sanne. Ik vind het heel mooi beschreven, haar onzekerheid en angst.

Personages:
In het boek heeft elk verhaal een andere hoofdpersoon, dit maakt het wel lastig om er één te kiezen. Ik heb gekozen voor Martine, omdat je haar denk ik het beste leert kennen in het verhaal. Ik vind dat ze op een speciale manier best heldhaftig is. Ze zet haar eigen probleem aan de kant (de man met wie ze eigenlijk naar het huisje zou gaan) als ze hoort dat Sanne zwanger is. En als Sanne twijfelt over een abortus, denkt ze terug aan haar eigen abortus 20 jaar geleden. Ze kan zichzelf vergeven, dat vind ik heel knap, en ze is er voor Sanne.

Opbouw:
In het boek zelf zit opbouw in de vorm van het vorderen van het seizoen. Het begint bij de schoonmaakster die het huisje klaar maakt voor de zomer, dan arriveren de eerste gasten, en dat gaat zo door, tot aan het eind van het seizoen de schoonmaakster het huisje winterklaar maakt. Deze opbouw vind ik mooi, omdat het je nieuwsgierig maakt naar wie de volgende gasten zijn en dat hout het spannend. In het boek zitten ook flashbacks, van de gasten die terugdenken aan dingen die gebeurd zijn. Verder is het boek in chronologische volgorde verteld.

Taalgebruik:
Ik vind het taalgebruik in het boek best fijn. Het boek leest lekker door, en het is goed te begrijpen. Er zijn in het boek veel monologen, van de gasten die in gedachten zijn, maar ook goede dialogen tussen de gasten.

Evalueren:
Ik heb heel heel hard gezocht naar een recensie op internet, maar ik kon eigenlijk niets vinden (of ik zoek gewoon verkeerd). Gelukkig kwam ik ergens dit kleine stukje tegen:

NRC Handelsblad: Vonne van der Meer is met haar bondige stijl, haar vermogen om met een paar streken situaties en personen neer te zetten en in kort bestek spanning op te bouwen een verhalenschrijfster pur sang.

Hier ben ik het wel mee eens. Ze schrijft heel duidelijk en begrijpbaar, maar het is ook spannend. Ze geeft een heel duidelijk beeld van alle personages, en je leeft hel erg met ze mee.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Eilandgasten door Vonne van der Meer"