Heb jij stress over je studiekeuze? Of ben je er nog niet zo mee bezig? Laat het ons weten in het studiekeuze-onderzoek. Wij zijn benieuwd hoe we jou beter kunnen helpen!

 

Naar de vragenlijst

ADVERTENTIE
Open Avond = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Avond op woensdag 9 december dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel al je vragen én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo?

Meld je dan nu aan!

Zakelijke gegevensAuteur: Vonne van der Meer

Titel: Eilandgasten

Uitgever: Contact

Plaats van uitgave: Amsterdam

Jaar van uitgave: november 1999 (eerste druk in augustus 1999)

Aantal blz.: 205 blz.

Genre: Psychologische RomanEerste reactieKeuze: In de bibliobus heb ik naar boeken gezocht die ik voor mijn boekenlijst mag lezen. Nadat ik de achterflappen van deze boeken had gelezen, heb ik uiteindelijk het boek ‘Eilandgasten’ van Vonne van de Meer gekozen. Het gaat over verschillende mensen met hun problemen en hoe ze deze (willen gaan) oplossen. Dit onderwerp interesseert mij wel.

Inhoud: Het boek bestaat eigenlijk uit zes verschillende verhalen, aan elkaar geregen door het verhaal van de schoonmaakster. Zelf vond ik alle verhalen erg leuk en soms ook spannend.Je leert de gasten kennen in de tijd dat ze op het eiland verblijven. Alle gasten hebben tijdens hun periode op het eiland een probleem. Doormiddel van flashbacks kom je vaak ook nog wat te weten over het verleden van de gasten. Dit vond ik zelf een goed punt, omdat je dan begrijpt waarom de gasten zo worstelen met hun probleem. Aan het eind van het verhaal hebben de gasten hun probleem nog niet helemaal opgelost, maar bestaat er goede hoop op een betere toekomst. Zelf kun je dan een eind aan het verhaal bedenken. Dit vond ik wel leuk, want eigenlijk is het wel duidelijk hoe het verhaal afloopt, maar het wordt niet beschreven.VerdiepingSamenvatting: Het verhaal speelt zich af op het eiland Vlieland in het vakantiehuisje, ‘Duinroos’.

Aan het begin van het seizoen maakt de schoonmaakster het huis klaar voor de gasten.

De eerste vakantiegangers zijn Dana en Chiel met hun zoontje Floris. Dana en Chiel zitten in een huwelijkscrises, omdat Chiel tijdens een zakenreis vreemd is gegaan met een Duitse vrouw.

Ze zijn naar Duinroos gegaan, om te proberen weer wat dichter bij elkaar te komen. Chiel neemt zoveel mogelijk werk uit de handen van Dana, omdat hij zich schuldig voelt. Dana worstelt met haar gedachten. Ze probeert Chiel te vergeven, maar dat is moeilijk. Uiteindelijk lukt het haar aardig en kunnen ze samen werken aan hun toekomst.De volgende gasten zijn Martine (43) en Sanne (20). Sanne is de dochter van Martines vriendin. Sanne is stil en in zichzelf gekeerd. Martine vraagt zich af, wat daarvan de reden is. Sanne blijkt zwanger en weet niet wat ze moet doen; een abortus, of het kind laten komen. Ze denkt het meest aan het laatste. Martine, die ooit zelf een abortus heeft ondergaan, denkt hier heel anders over. Wanneer ze zichzelf haar abortus vergeeft, kan ze Sanne steunen.

Hierna komt er een weduwnaar, die zelfmoord wil plegen, omdat het leven zonder zijn vrouw voor hem geen zin meer heeft. Hij probeert zijn dood te doen voorkomen als een ongeluk, om zijn dochters niet ongelukkig te maken. Op het eiland echter, ziet hij weer de mooie dingen van het leven en besluit om verder te gaan in deze wereld.Na deze man komen Nils en Simone met hun twee dochters. Ze zijn een gelukkig gezin, totdat Nils hoort dat een jongere, onervarenere collega een belangrijke functie krijgt. Nils beland in een grote depressie. Simone en de kinderen vinden het moeilijk om zo met hem om te gaan. Nils heeft het moeilijk met zichzelf, tot hij zelf inziet, dat hij alleen maar erg jaloers is en dat hij eigenlijk niks te klagen heeft.Vervolgens wordt het huis bewoond door drie jongeren. Willemijn en Walter, die samen in een huis wonen, maar geen speciale gevoelens voor elkaar hebben, al willen ze dit wel. Tom, die ook mee is, is smoorverliefd op Willemijn, maar hij denkt dat ze wat met Walter heeft. Wanneer Walter verteld dat dit niet zo is, vraagt Tom aan Walter of hij hen wil koppelen. Willemijn ziet namelijk ook wel iets in hem. Walter doet dit, maar vertrekt na korte tijd met tegenstrijdige gevoelens naar huis.De laatste gast is een vrouw die binnenkort geopereerd moet worden aan een prop in haar buik. Ze schrijft haar gevoelens op en ook haar herinneringen aan vroeger. Aan het eind van haar vakantieweek was ze fysiek, maar vooral mentaal voorbereid op haar operatie.Na deze laatste gast maakt de schoonmaakster het huis klaar voor de winter en leest het gastenboek door. Ze probeert uit de geschreven verhalen af te leiden wat de gasten hebben meegemaakt, maar dit blijkt alleen te kunnen als je er zelf bij bent geweest.Onderzoek van de verhaaltechniek:

Schrijfstijl: Het taalgebruik is niet moeilijk om te lezen, er zijn namelijk geen moeilijke woorden gebruikt. Wel zijn de zinnen vaak erg lang, met elkaar verbonden door leestekens.

Het boek bestaat uit meerdere verhalen. Soms als een verhaal voor je gevoel nog niet helemaal is afgelopen, is het verwarrend als je dan alweer met een volgend verhaal begint, maar dat went snel.

De ruimte: De gasten gaan naar het vakantiehuis ‘Duinroos’ op het Nederlandse eiland Vlieland. Hier verblijven de gasten gedurende een week of langer. In totaal is de verhaaltijd van het boek ongeveer vijf maanden, een zomerseizoen.

Het verhaal zou zich in de tijd van nu af hebben kunnen afspelen. Het is voor deze tijd een zeer realistisch boek. Dit blijkt onder meer uit het feit dat een abortus geaccepteerd wordt. Men respecteert dat sommige mensen een abortus willen laten gaan.

De verhaalfiguren: Het boek bestaat uit meerdere verhalen, er zijn dus ook meerdere hoofdpersonen. Hier vernoem ik per verhaal de verschillende personen.

- Chiel en Dana (met hun zoontje Floris), die verwikkeld zijn in een huwelijkscrises, omdat Chiel vreemd is gegaan. Dana vindt het moeilijk om haar man te vergeven, maar wil toch ook niet altijd kwaad op hem zijn.

- Martine die Sanne, de dochter van haar vriendin, wil helpen bij haar beslissing over haar ongeboren kind. Martine is emotioneel, wanneer ze terug denkt aan haar verleden. Sanne is besluiteloos en bang, als ze denkt aan haar ongeboren kind en de reactie van haar moeder. (Ze heeft haar nog niet verteld dat ze zwanger is.)

- Een weduwnaar die zelfmoord wil plegen, omdat het leven zonder zijn vrouw voor hem geen zin meer heeft. Later vindt hij toch zijn energie en geluk terug

- Nils, een veertiger die op zijn werk word ingehaald door een jongere, onervarenere collega. Zijn vrouw Simone en zijn twee dochters worden radeloos door zijn gedrag. Nils is erg overstuur en weet gewoon niet meer hoe hij gelukkig moet zijn.

- Drie studenten: Willemijn, Walter en Tom, twijfelen wie voor wie bestemd is. Willemijn is een vrolijke meid. Walter is erg onzeker over zijn toekomst met of zonder Willemijn. Tom is eerst erg verdrietig als hij denkt dat Willemijn voor hem alleen een droom kan blijven, maar als hij later merkt dat Willemijn iets voor hem voelt kan zijn geluk niet meer op.

- En een jonge vrouw die bang is voor de operatie die zij binnenkort moet ondergaan.

De situatie: Steeds terug komende situaties in het verhaal, zijn bv: het gastenboek. Alle gasten schrijven hier een stukje in over de tijd dat ze op het eiland verbleven, of iets over zichzelf. De gasten lazen elkaars verhalen en daardoor werden ze enigszins met elkaar verbonden. Ook de schoonmaakster komt regelmatig in het verhaal voor, om schoon te maken en het gastenboek te lezen. Ze fietst ook regelmatig langs het huis, om te kijken wie de gasten zijn en wat ze doen.

De schoonmaakster verbindt alle verhalen met elkaar.

De beginsituatie is een opening-in-de-handeling. Je belandt in de gedachten van de schoonmaakster, zij vertelt je al veel over het huis en hoe het er meestal aan toe gaat tijdens zo’n vakantieseizoen.

De slotsituatie is een gesloten einde. Alle gasten zijn weer terug naar huis, alleen de schoonmaakster is er nog om het huis klaar te maken voor de winter. Als ze hiermee klaar is, is dit vakantieseizoen afgesloten.

De vertelwijze: In het boek Eilandgasten valt de vertelwijze erg op. Als je leest vanuit perspectief van de schoonmaakster wordt het verhaal verteld vanuit de

ik-vorm.

Als je echter leest vanuit het perspectief van de gasten staat het verhaal in de verborgen ik-vorm. Degene die ‘ik’ is wisselt ook nog voortdurend. Bijna elk figuur komt aan het woord.

De verhalen die in het gastenboek worden geschreven staan ook in de (niet verborgen) ik-vorm.Op zoek naar de thematiek:

Hoofdgedachte (thema): Gasten proberen op Vlieland hun problemen te verwerken of op te lossen. Ze zijn verbonden door het huis, het gastenboek en de schoonmaakster.

Motieven en tekstgedeelten: Hier noem ik enkele motieven en tekstgedeelten die typerend zijn voor het thema. Onderverdeeld in: het veertje en het gastenboek. In deze onderverdeling komen ook de problemen van de gasten terug.Het veertje

- “En het veertje dat ik vanochtend bij de bosrand gevonden heb leg ik bij een nieuwe bladzijde”. (blz. 8)

- “Tussen twee lege bladzijden lag een grijs, blauw en wit veertje. Ze streek er even mee langs de wang van Floris”(blz. 41)

- “...en streek met het veertje dat ze tussen de bladzijden van het gastenboek had gevonden langs haar buik. Een veertje was het, nog niet eens, daarbinnen... Toch nam het al vanaf de dag dat ze niet was gaan bloeden, twee weken geleden nu, haar gedachten in beslag”. (blz. 180)

Het gastenboek

- “All shall be well, alles zal goed komen, had ene Sanne in grote zwarte viltstiftletters geschreven, nog maar een paar dagen geleden, in ditzelfde huis. Misschien school daar iets van waarheid in, moest hij niet al te veel zorgen maken, niets forceren”. (blz. 102)

- “Toen ze het bij de zoom optilde, zag ze het boek dat ze daar had neergezet om het uit de handen van Roos te redden. Ze had er in het begin van de vakantie een blik in geworpen en het vlug weer dichtgeslagen. Ze wist dat het haar veel moeite zou kosten er iets in te schrijven”. (blz. 140)

Verband tussen titel en thema: Het boek heet Eilandgasten. De gasten staan voor alle gasten die in dit boek voorkomen. Deze gasten verblijven één of meer weken op het eiland Vlieland.Plaats in de literatuurgeschiedenis:

1 Het Boek is voor het eerst gepubliceerd in augustus van het jaar 1999.

2 De schrijfster van het boek ‘Eilandgasten’ heet Vonne van der Meer. Ze is geboren in 1947. Haar familie komst zelf niet uit een kunstenaarsmilieu, haar vader had een manager achtige functie en haar moeder ondersteunde hem daarbij. Vonne heeft één jaar van haar middelbare-schooltijd doorgebracht in Amerika. Daar heeft ze veel gedaan aan toneel. Ze heeft toen even met het idee gespeeld om actrice te worden, tot haar vader haar een advertentie over een regie-opleiding stuurde, dit leek haar erg leuk en nu is ze al weer 21 jaar een freelance regisseur. Ze wil liever niet ergens vast werken, omdat ze ook tijd wil overhouden voor andere dingen zoals haar gezin en het schrijven van verhalen en boeken. Vonne van der Meer is getrouwd met Willem-Jan Otten (ook een schrijver) en heeft twee zoons. Soms schrijft Vonne over dingen die ze zelf mee heeft gemaakt, soms zijn de verhalen die ze schrijft ook geheel verzonnen. De autobiografische elementen in haar verhalen wisselen dus nogal.

3 Het boek behoort tot de Moderne Nederlandse Literatuur

4 Dit boek kun je gedeeltelijk te vergelijken met andere boeken van Vonne van der Meer. Ze schrijft in het boek “Eilandgasten” over problemen van verschillende mensen. In bijvoorbeeld, het boek “Afscheid van Phoebe” heeft een vrouw een miskraam gehad, die ze nu probeert te verwerken.

Uit deze voorbeelden blijkt dat Vonne van der Meer vaak schrijft over problemen die iedereen kan overkomen. Het gaat vaak over verdrietige gebeurtenissen.

Toch zijn er ook verschillen. Het boek “Eilandgasten” is in vergelijking met haar eerdere boeken en verhalen een beetje gewoon. Alles loopt uiteindelijk goed af. Bij haar eerdere boeken zat er een zwaardere betekenis achter het verhaal.

5 Dit boek is typerend voor de stroming waarin het ontstaan is. Het taalgebruik is erg vrij. De schrijfster heeft het ook heel openlijk over sociale problemen uit deze tijd.Beoordeling1 Een positieve werking had voor mij het feit dat alle gasten dan wel een probleem hadden, maar dat ze aan het eind van hun vakantie toch weer zicht hadden op een betere toekomst

2 De passage die mij het meest aansprak was het verhaal over de weduwnaar die zelfmoord wilde plegen. Hij is er zo mee bezig om te zorgen dat niemand zal merken dat hij zelfmoord pleegt, dat hij weer de leuke dingen van het leven ziet. Het is heel intrigerend om te lezen hoe die man langzaam uit de put omhoog klimt. Hieruit merk ik op dat je, ook al zit je in een dip, geen overhaaste beslissingen moet nemen. Wel vind ik het goed van de weduwnaar, dat hij zijn dochters niet met zijn problemen wil belasten.

3 Een negatieve werking had voor mij het gedrag van de schoonmaakster ze kwam vaak terug naar het vakantiehuisje om daar schoon te maken. Ze gaat dan overal na, of alles er nog is. Ze maakt alles schoon en kijkt of alles nog netjes is. Deze stukken zijn vaak erg langdradig en saai.

4 Zelf ken ik geen boeken of films, die je met dit boek kunt vergelijken. Wel denk ik dat ze er zijn. In dit boek komen veelvoorkomende problemen van deze tijd voor. Omdat dit dus een herkenbaar onderwerp is, zijn er vast meerdere boeken en films over verschenen.

5 Het thema van ‘Eilandgasten’ is zeer herkenbaar en realistisch. Over de problemen die voorkomen wordt de laatste tijd veel gediscussieerd. B.v. over, of je ook zelf mag kiezen of je nog langer wilt blijven leven. Of dat je een ongeboren kind het leven mag ontnemen. Over vreemd gaan, kun je tegenwoordig ook veel meer lezen of te weten komen.

6 Het taalgebruik van dit boek vond ik niet moeilijk. Er worden geen moeilijke woorden gebruikt Wel gebruikt de schrijfster vaak lange zinnen.

De vertelvorm was vrij speciaal. Je keek steeds vanuit een ander perspectief op het verhaal neer. Hierdoor was het niet mogelijk om een verhaalfiguur te veroordelen voor zijn/haar daden. Je kon met elk figuur meeleven, omdat ze hun standpunt goed konden beargumenteren.

7 Mijn eindoordeel over dit boek is positief. Het was een makkelijk te lezen boek, dat je in één ruk uit wilt lezen. Ten eerste wil je weten hoe iemand een bepaald probleem oplost, maar als je dat weet, maakt dat je nieuwsgierig naar het verloop van de andere situaties.

Het zijn hele realistische onderwerpen, waar de laatste tijd veel aandacht aan besteed wordt. Daarom boeit het verhaal mij ook zo. Je hebt er al meer over gehoord en in dit boek kun je lezen hoe mensen daar in de praktijk dan mee om kunnen gaan.

8 Dit boek zal ik aan anderen willen aanbevelen. Het is voor velen een herkenbaar verhaal. Er komen sombere stukken in voor wanneer de gasten echt niet meer weten wat ze moeten doen. Maar er zijn ook vrolijke stukken wanneer de mensen hun leven weer een beetje op de rails hebben lopen en weer van het leven ge nieten. Er zijn dus veel verschillende stemmingen.

Ik denk dat dit boek vooral leuk is voor personen die houden van het lezen van verhalen met een probleemstelling erin.RecensieDe Groene Amsterdammer, 1 september 1999.

De schrijver van deze recensie verteld eerst kort waarover het boek over gaat: Allerlei mensen gaan naar Duinroos en daar gebeurt wat met ze en er is een schoonmaakster die het hele verhaal overkoepelt. De schrijver van de recensie mist bij dit boek van Vonne van de Meer - in tegenstelling tot haar andere boeken - het gemis aan tegenstemmen. De personen gebruiken nogal nette en gevoelige woorden als “hiernamaals”. Ook loopt het uiteindelijk allemaal goed af. Haar andere boeken zijn veel dramatischer. De recensent vindt eilandgasten een iets te rond, te zacht en te lief verhaal. Vooral voor een schrijfster als Vonne van de Meer. Al vindt ze wel dat je iemand niet vast kunt pinnen op wat hij/zij eerder geschreven heeft.Mijn mening over deze recensie:

Ik ben het wel met deze schrijfster eens. Al heb ik geen andere boeken van Vonne van der Meer gelezen. Deel ik wel haar idee over het gemis aan tegenstemmen. Alles loopt goed af, zonder echt grote moeilijkheden. Alle problemen worden misschien iets te gemakkelijk opgelost.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

J.

J.

Dit was absoluut een geweldig boekverslag, en dat wordt door mij zeer gewardeerd. Ga zo door.

19 jaar geleden

A.

A.

HeeJ
Heel erg Bedankt voor dit verslag. Hij is erg goed en ik heb er echt superveel aan gehad.

16 jaar geleden

M.

M.

Ik vond je leesverslag heel goed en ik heb er hel wat aan gehad, ik moest namelijk m'n eerste leesverslag schrijven en wist niet precies hoe het moest, al heb ik zelf alles opnieuw geschreven, jou leesverslag heeft mij geholpen met het mijne! Bedankt Merel (Delft)

P.S we hebben het zelfde boek voor Literatuur want je behandelt precies dezelfde punten als ik moet doen!

16 jaar geleden

E.

E.

ik vind dat je het goed heb gedaan als ik jouw docent was zo ik je een 10 geven.

10 jaar geleden

H.

H.

ik heb het helemaal gekopieerd en uitgeprint, ik heb een 8 gehaald zonder iets te doen!!!

dankje

9 jaar geleden

P.

P.

Misschien iets meer literaire termen erin zetten

7 jaar geleden

L.

L.

geweldig verslag, bedankt!

5 jaar geleden