Eiland in de wind door Lieneke Dijkzeul

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas havo | 710 woorden
  • 15 augustus 2006
  • 73 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.4
  • 73 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2001
Pagina's
176
Geschikt voor
onderbouw
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Eiland in de wind
Shadow

Andreas en zijn zus gaan hun tante op Bonaire bezoeken. Eenmaal daar ontmoeten ze op het strand Roy en zijn zus Gina. Emma vindt Roy wel leuk, maar waarom komt zijn gezicht haar zo bekend voor? Waarom doet hij op een dag opeens zo afstandelijk en hoe komt hij aan die gekneusde hand? En dan is er ook nog een raadselachtige inbraak in het huis van hun tante. Alles ligt …

Andreas en zijn zus gaan hun tante op Bonaire bezoeken. Eenmaal daar ontmoeten ze op het strand Roy en zijn zus Gina. Emma vindt Roy wel leuk, maar waarom komt zijn gezicht haar zo…

Andreas en zijn zus gaan hun tante op Bonaire bezoeken. Eenmaal daar ontmoeten ze op het strand Roy en zijn zus Gina. Emma vindt Roy wel leuk, maar waarom komt zijn gezicht haar zo bekend voor? Waarom doet hij op een dag opeens zo afstandelijk en hoe komt hij aan die gekneusde hand? En dan is er ook nog een raadselachtige inbraak in het huis van hun tante. Alles ligt overhoop, maar die inbrekers hebben niets meegenomen. Waar waren ze naar op zoek?

Eiland in de wind door Lieneke Dijkzeul
Shadow
Inleiding:
Ik houd mijn boekverslag over het boek “Eiland in de wind” van Lineke Dijkzeul. De uitgeverij is Lemniscaat.

Over de schrijfster:
Lineke Dijkzeul is in 1950 te Sneek geboren. Ze was het vierde (laatste) kind in het gezin.
Als kind wilde ze paukeniste worden, omdat in hun gezin muziek erg belangrijk was, en een van haar broers violist was in het Concertgebouworkest. Haat muziekliefde is regelmatig in haar boeken te vinden. Ze werkte als secretaresse en psychologisch assistente. Ze studeerde een jaar Frans maar hield hiermee op, omdat er geen geld meer was. Lineke woont nu, met haar man Herman en dochter Inger, In Culemborg. Ze las haar dochter altijd voor, dus toen kwam ze op het idee om zélf een boek te schrijven. Haar eerste boek verscheen in 1990, Hou je taai. Ze begon toen ook met het stukjes schrijven voor Bobo, Taptoe en Donald Duck. Ook schreef ze voor de methodes Veilig leren lezen, Lezen doe je overal en voor de Zoeklicht en de Bolleboos-serie. Drie andere boeken van haar zijn: Aan de bal, Kortsluiting en De tweede viool.

Genre en thema:
Het genre van het boek is misdaad.

Het centrale thema, zoals ik al zei, smokkel.
Mijn hoofdgedachte over het centrale thema van het boek is misdaad, ontvoering. Eigenlijk hetzelfde als het genre.
Het boek is oorspronkelijk Nederlands geschreven.

De titel:
De titel slaat op het eiland Bonaire. Bonaire ligt in de zee, en vlakbij zee waait het. Dus een eiland in de wind.

Het verhaal;
Het verhaal speelt zich af op Schiphol en op Bonaire.
Het verhaal is realistische fictie, omdat er veel in voor komt wat nu ook heel vaak gebeurt. Maar dat er zo’n jochie zo’n beer met smaragden vindt is erg onwaarschijnlijk.

De hoofdpersonen:
Andreas, een bruinharig jochie van negen. Hij houdt erg veel van rood. Hij verbrandt erg snel en kan niet duiken. Emma is zijn oudere zus.
Emma, een vijftienjarig meisje. Ze is aan het begin van het boek verliefd op Roy. Ze is de oudere zus van Andreas. Hij is haar jongere broertje. Ze heeft net als hij bruin haar.

Roy, bevriend met Andreas en Emma. Hij vindt Emma erg áárdig. (meer dan dat)

Nog wat bijpersonen: Tante Titia, de tante van Emma en Andreas. Ze is Antilliaans.
Gina, vijf jaar, het zusje van Roy. Ze is erg dol op ijs.

Het einde:
Het boek heeft een gesloten einde, want het is allemaal opgelost. Het is geen deel van een serie.

Samenvatting:
Emma en Andreas gaan naar Bonaire op vakantie. Op het vliegveld ziet hij een man met een knalroze beer, wat hij erg vreemd vindt. De man gaat weg en Andreas neemt de beer mee. Als ze op Bonaire komen, worden ze vriendelijk ontvangen door tante Titia. Ze gaan de volgende dag zwemmen. Ze ontmoeten Roy.Ze leren hem beter kennen.
De man zegt tegen Roy dat een Nederlands jochie de roze beer heeft meegenomen, Roy moet hem gaan stelen. Als Roy bij Emma en Andreas wat komt drinken, ziet hij dat Andreas de beer heeft.
Andreas merkt dat er smaragden in de beer zetten, en koopt een armbandje met fakesteentjes.
Hij stopt die erin. De man laat Roy de beer stelen, maar merkt dat er fakesteentjes inzitten. Roy komt dan met z’n hand tussen de deur.
In het park wordt Andreas ontvoerd door de man. Hij gooit Andreas er weer uit aan een doodlopende weg. Hij gooit er nog een briefje van Roy na, waarin staat dat hij, Andreas de steentjes in de grote plant leggen, en dat de man anders Gina, het zusje van Roy ontvoert.
Emma komt erachter dat Andreas iets verbergt, ze komt het te weten en is boos op Roy. De man wordt trouwens nog opgepakt. Emma en Andreas gaan weer terug naar Nederland.

Keuze:
Ik heb dit boek gekozen omdat ik het lang niet meer gelezen had. Ik herinnerde het verhaal me niet meer. Ik zag het in de lijst staan, dus ik dacht:
“Hé ik lees het nog maar een keer, ik weet toch niks meer uit het verhaal.”

Beoordelingswoorden:
Spannend, realistisch en leerzaam.
Spannend, omdat er hele spannende stukken inzitten,
Realistisch, omdat er veel dingen inzitten die nu ook nog gebeuren,
Leerzaam, omdat je er veel van leert.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

I.

I.

ik heb het boek net gelezen en een paar dingen kloppen niet, zo is emma blond en merk (ik in ieder geval niet..)je niet dat emma en roy op elkaar zijn ofzoo, verder moet je ook ff die man die andreas ontvoerd enzo ff noemen!! verder is ie goed hoor : D, gr ikkeee

11 jaar geleden

Andere verslagen van "Eiland in de wind door Lieneke Dijkzeul"