Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Eigen rechter door Jan Terlouw

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
Boekcover Eigen rechter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1365 woorden
  • 5 april 2011
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
8 keer beoordeeld

Boekcover Eigen rechter
Shadow
Eigen rechter door Jan Terlouw
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
A. Algemene informatie over het boek
Titel: Eigen rechter
Auteur: Jan Terlouw
Uitgever: Lemniscaat b.v. Rotterdam 1998
Genre: Spanning

B. De inhoud
Zou ik dit boek gekozen hebben als ik alleen naar de omslag kijk?

Eigenlijk niet, omdat het er een beetje saai uitziet en dan ben ik al gauw geneigd om het boek niet te lezen.

Zou ik het boek gekozen hebben als ik alleen naar de omslag kijk?
Ja eigenlijk wel want ik wil weten wat de titel betekent ‘Eigen Rechter’ dat kan zoveel betekenissen hebben. Ik kan er een heleboel bedenken en daarom zou ik het boek daarom wel gelezen hebben.

Speelde de tekst op de achterkant een rol bij mijn keuze?
Nee, ik heb de hele achterkant nooit gelezen dus deze vraag is bij niet van toepassing.


Wie zijn de hoofdpersonen in het boek? In welke relatie staan zij tot elkaar?
Meneer Jan Hendrik Verdaasdonk: Vader van Justus en Yvonne, gehuwd met Mevrouw Verdaasdonk
Mevrouw Verdaasdonk: Moeder van Justus en Yvonne, Gehuwd met meneer Verdaasdonk.
Yvonne Verdaasdonk: Dochter van Meneer en Mevrouw Verdaasdonk, zus van Justus en student rechten in Leiden.
Stijn: De beste vriend van Justus.
Annette Nachtegaal: Ex-collega van Justus en gehuwd met Frans.
Frans Nachtegaal: Gehuwd met Annette. En amateur violist.
Bashir: Ex-collega bij het autosloopbedrijf, een goede vriend van Justus en was Illegaal in Nederland.
Meneer Kozijnse: Baas van Justus. Eigenaar van de HBR (hulp bij rampen)
Noortje: Vriendin van Justus vanaf dat hij net werkte voor meneer Kozijnse. En tevens dochter van Meneer van der Molen.
Meneer van der Molen: slachtoffer van de oplichtingpraktijken van Meneer Kozijnse. En vader van Noortje. Voormalig eigenaar van de Karpatenstraat 23 te Stoutendam het pand waar HBR gevestigd is.

Wat is het onderwerp van het verhaal?
Het onderwerp is dat je soms de wet moet gebruiken om andere mensen iets terug te geven op en legale manier, maar dat het menselijk gezien niet door de beugel kan. En om wat meer te weten te komen over het Nederlandse rechtssysteem.


Wat is volgens mij de belangrijkste gebeurtenis in het verhaal?
Voor mij persoonlijk denk ik toch aan dat meneer Kozijnse wordt opgelicht door zijn eigen personeel. En dat het ook allemaal goed gaat, hij trapt er in. En dat is toch voor mij een belangrijke gebeurtenis.

Waar speelt het verhaal zich af en in welke tijd?
Het verhaal speelt allemaal af in het stadje Stoutendam. Dat wordt meerderenmalen in het boek gezegd. Het ligt in de buurt van Amsterdam.
Het speelt zich in deze tijd af omdat er een keer naar een computer is gevraagd en dat is een teken dat het zich in deze tijd afspeelt.

Zou het verhaal in het echt ook gebeurd kunnen zijn?
Ik denk van wel, want er zijn genoeg mensen die op een oneerlijke manier iemand oplicht, maar voor de wet niet verboden is. En dat je dan terug gepakt wordt door een dezelfde of een vreemd persoon.


C. Samenvatting
Het verhaal begint er mee dat de vader van Justus voor de rechtbank moet verschijnen voor de uitspraak van de rechtszitting, Jan Hendrik Verdaasdonk heeft op een verkeerde manier geld verdient in onroerende zaken. Hij is vrijgesproken wegens een vormfout.

Als Justus alleen thuis is en pap en mam een weekend weg zijn wordt er ingebroken

Justus wordt door de inbraak verdacht voor noodweerexces.

Als Justus er achter komt dat zijn vader geld onrechtmatig verdient heeft loopt hij van huis weg en stopt met school. Justus gaat werken voor Meneer van Wakkeren. Hij heeft een autosloperij. Justus heeft de auto van meneer van Wakkeren gered van de bijna in het water belandde auto. Justus ontmoet daar zijn nieuwe vriend ‘Bashir’. Hij komt uit Afrika. En heeft een vriendin die in Nederland woont. Bashir moet terug naar Afrika omdat hij geen verblijfsvergunning kan krijgen. En Justus schakelt daarvoor zijn zus in. Zij studeert rechten in Leiden. Bashir mag alleen in Nederland blijven als hij kunstenaar is. Maar dat moet gekeurd worden door speciale mensen.


De politie komt naar de autosloperij om Bashir te arresteren. En Bashir werkte zwart omdat hij illegaal is.

Justus schakelt zijn hele netwerk in om Bashir in Nederland te houden. Gelukkig lukt het Justus om Bashir in Nederland te houden.

Maar Justus en Bashir worden ontslagen.

Justus gaat voor een poosje bij een apotheek werken om wat extra geld te verdienen. Hij was ontslagen. Bij de apotheek leert hij een vrouw Anette Nachtegaal kennen die hem stiekeme pakjes mee geeft voor een oude man. Justus komt daar dan een paar keer. En ziet dat het een aardige man is. Op een dag moet Justus alweer op het politiebureau komen omdat die oude man is overleden. Hij was overleden aan een overdosis morfine. En dat is een verdovend middel en strafbaar omdat het zonder reden te verkopen. De oude man bleek de oom van Annette te zijn. En zij wordt ook verdacht van het illegaal versstrekken van verdovende middelen.

Justus kwam geregeld bij meneer en mevrouw Nachtegaal, en zag hoe goed zij muziek konden maken.

Justus gaat op avondcursus en zoekt overal een baantje maar tevergeefs hij krijgt niets.

Dus besluit hij zich in te schrijven bij een arbeidersbureau. Op een bepaald moment krijgt hij een telefoontje er is een baan vrij gekomen bij een klein bedrijfje. Hij krijgt de baan. Het bedrijf doet aan kleding inzamelen. Het bedrijf heet HBR (hulp bij rampen). De eigenaar is meneer Kozijnse. Als Justus uit het raam kijkt ziet hij een meisje van zijn leeftijd die de auto van meneer Kozijnse bekrast. Justus komt hetzelfde meisje tegen in de supermarkt en zegt wat ze gedaan heeft. En gauw rent ze weg. Maar een andere keer komt hij haar weer tegen op dezelfde plek en zegt het nog een keer. Daarna gaan ze naar buiten en praten erover. Justus komt erachter dat Kozijnse een oplichter is. En wil niet meer voor hem werken. Het meisje heet: ‘Noortje van der Molen’. Noortje verteld dat Kozijnse vroeger een lederwinkel had en goed bevriend was met de vader van Noortje. En dat Kozijnse hem heeft gefopt met de plastic tuinsets. Want van der Molen had een winkel in tuinmeubilair. Hij kon voor een goed prijsje de hele vracht kopen. Dat was de periode dat de houten tuinsets in kwamen. Van der Molen ging bijna failliet. Hij moest zijn huis aan de Karpatenstraat 24 verkopen. Meneer Kozijnse had zijn winkel er naast. Meneer Kozijnse kocht onder een andere naam het pand aan de Karpatenstraat en begon de HBR.

Justus bedenkt een sluw plan om Kozijnse op een slimme en legale manier op te lichten. Meneer Nachtegaal kent een man die handelt in violen dat is het voorwerp waar Kozijnse mee gepakt moet worden. Kozijnse krijgt meerdere mensen op bezoek en geloofd dat het een hele dure viool is. Kozijnse wil de viool ruilen voor het huis. Want hij denkt dat de viool f 200.000,- waard is en ruilt het huis.

En dat lukt Kozijnse wordt opgelicht voor f 200.000,-.

Kozijnse komt erachter dat hij flink is opgelicht. En wil wraak maar hij bedenkt zich.


Op een dag komen Noortje en Justus meneer Kozijnse tegen en hij spreekt hen aan.

Hij was heel aardig in vergelijking met wat hem is aangedaan.

Justus gaat weer thuis wonen.


D. Jouw mening

Vond ik het verhaal makkelijk of moeilijk geschreven en licht dit verder toe
Het verhaal is eigenlijk zo af en toe wat lastig maar dat heb ik makkelijk verholpen door even terug te bladeren.

Staan er stukken in het verhaal die ik liever zou overslaan? Welke en waarom?
Nee er is geen enkel stuk in het boek dat ik over had willen slaan anders raak je echt de draad kwijt.


E. Mijn mening

Welke woorden vind ik het beste bij het boek passen?
Spannend en interessant

Zou ik dit boek aanraden aan iemand anders? Waarom wel of niet?
Ja, je leert veel in het boek. Hoe krom en rechtvaardig ons rechtssysteem wel niet is. En de spanning wat er dan in zit.

Welk cijfer zou ik dit boek geven? Waarom?
Ik geef het boek een dikke 8 omdat het een boek is met een goed verhaallijn en iedereen kan het overkomen dat je op een legale manier wordt opgelicht. En het juridische zaken vind ik zelf uitermate interessant.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Eigen rechter door Jan Terlouw"