Algemene gegevens:Titel: Eigen Rechter

Schrijver: Jan Terlouw

Jaartal: 2001

Druk: Onbekend...Samenvatting:Het gaat over een 16 jarige jongen, Justus in Nederland in Stouterdam.

De vader die werd beschuldigd van knoeien met onroerend goed is wegens gebrek aan bewijs materiaal vrijgesproken, maar raar genoeg zit dit niet lekker bij Justus, hij weet zelf ook niet waarom. Wegens het feit dat zijn moeder’s stuitje te beurs is om lange tij in de auto te zitten gaan pa en ma (Justus had geen zin) naar Terschelling, maar korter dan gepland... want de eerste nacht al wordt er ingebroken... Als hij gaat kijken neemt hij zijn knuppel mee en... opeens gaat het licht uit... geeft hij daarmee een welgemikte slag tegen de knie waardoor de inbreken buiten westen raakt.

Later gaat Justus naar het ziekenhuis om de man te bezoeken. De man vertelt dat hij een kennis van Justus’ vader was, en inbrak omdat hij een brief zocht die Justus’ hem niet wilde geven. Ook vertelde de man wat z`n vader eigenlijk had gedaan,waardoor hij, die man, erin betrokken raakte en waarom hij was beschuldigd en wegens een vormfout weer was vrijgelaten. Zo ontdekt Justus dat z`n vader illegale dingen doet en omdat hij niet van gestolen geld wil leven pakt hij zijn spullenen een beetje geld en gaat het huis uit.Na een paar weken is dat geld op en hij zoekt een baantje. Als hij loopt wat over straat en ziet een auto die niet op de handrem staat en die bijna het water in rijdt. Justus houdt hem tegen tot de eigenaar het ziet en snel hulp geeft. Deze man(Klaas van Wakkeren) geeft hem zijn eerste baantje want hij is baas van een autosloperij. Daar werkt ook de illegale Somaliër Bashir. Justus zorgt er voor dat Bashir een verblijfvergunning krijgt. Hier loopt hij zowel tegen de ‘’wet van het geweten’’ als de ‘’wet op papier’’ aan.

Daarna krijgt Justus een baantje bij de apotheek de `Zeewald`, hij moet pakjes bezorgen.

Elke dag krijgt hij van Annette speciaal en pakje mee voor meneer Vreugdenhill wat hij aan niemand mag vertellen. Een paar weken later hoort dat Annette in het ziekenhuis ligt. Justus moest toen bij haar komen en zij had en pakje voor meneer Vreugdenhill.De volgende dag kwam de politie bij Justus aan de deur en die zeiden dat Justus die volgende dag naar de rechercheur moest. Toen Justus op het politiebureau was hoorde hij dat meneer Vreugdenhill overleden was aan een overdosis morfine. Door bepaalde veranderingen werd Justus ontslagen bij de apotheek.

De volgende dag ging hij naar het arbeidsbureau en drie dagen later had hij een baantje. Justus moest oude kleren en andere nuttige dingen die mensen brachten registreren, ordenen en verzendklaar maken. Al die spullen die daar kwamen gingen naar arme landen of landen waar net een ramp was geweest. De baas van dit bedrijf was meneer Kozijnse.

Op een middag had hij zijn auto voor pand gezet en toen hij weg was gelopen liep er meisje op straat en begon met een voorwerp een kras op de auto van Kozijnse te maken. Een paar dagen later kwam Justus haar weer tegen in de supermarkt, en vroeg haar waarmee ze het had gedaan. Toen ze weer buiten stonden raakten ze aan de praat. Die middag stuurde hij haar(Noortje) een briefje dat hij om 8 uur in een café was, en hij het leuk zou vinden als zij er ook was.

Toen ze daar beide waren vertelde ze waarom ze Kozijnse zo haatte:Meneer van der Molen (haar vader) had een kleine zaak in het midden van Stoutendam die tuinmeubelen verkocht. Naast hem stond een winkel van Kozijnse die lederwaren verkocht. Kozijnse wilde graag de winkel van meneer van der Molen hebben en bedacht een list dat hij de winkel in bezit kon krijgen, wat hem ook lukte, d.w.z. hij kocht hun huis wat ze moesten verkopen.

Justus was hartstikke boos toen hij dit verhaal hoorde. Een paar dagen later kwam hij weer bij de familie Nachtegaal en hun vertelden dat ze bij meneer van der Molen in de schulden stonden en dat ze het heel erg vonden voor hem. Toen bedachten ze een plan. Van een vriend van Frans Nachtegaal kochten een oude viool die ze opknapten.

Ze doen net alsof die viool nog van Noortje’s opa is geweest en heel kostbaar is.

Door gebruik te maken van de geldkoorts van Kozijnse laten ze hem, door veel gedoe, geloven dat het een hele zeldzame viool is waardoor hij aan de vader van Noortje aanbiedt de viool tegen het huis te ruilen.

Hierop gaat hij in en de familie trekt weer in hun ouderlijke huis en ook Justus trekt weer bij zijn ouders in huis...Begin- en Eindzin:Het was de dag dat de rechter de uitspraak zou doen.

Het heeft er best wel veel mee te maken want de beslissing speelt een zeer grote rol in het verhaal, want stel nou dat die vader voor bijv. 2 jaar zou moeten zitten...‘Ik hoop het niet’, zei Justus

Het laat zien dar hij nog altijd zijn eigen eerlijke mening en wil heeft en die ook niet omver laat stoten.Eigen Mening:Ik vind het een heel realistisch verhaal. Het is goed geschreven en spannen terwijl er niet eens zulke spannend dingen gebeuren. Ik vind het best wel interessant onderwerp en vindt het dan ook een super interessant boek om te lezen. Ik denk dat ik me in zo’n situatie geen raad zou weten en sowieso heel anders gereageerd zou hebben omdat ik van nature ook niet zo’n nadenkertje en doorzettertje ben.

Als ik het verhaal weer een beetje vergeten ben ga ik het zeker nog eens lezen. Het is een aanrader...

Je kan je goed inleven in de hoofdpersoon, wat het boek een stuk begrijpelijker maakt.


REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.