Eerwraak door Helen Vreeswijk

Beoordeling 7.8
Foto van een scholier
Boekcover Eerwraak
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • vmbo | 1425 woorden
  • 30 oktober 2014
  • 26 keer beoordeeld
Cijfer 7.8
26 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2008
Pagina's
342
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Eerwraak
Shadow

‘Dat gerotzooi met die jongen is afgelopen. Jij blijft uit zijn buurt. Je praat niet meer met hem, je kijkt niet meer naar hem. Hij bestaat niet meer. Ben ik duidelijk?’
Letiva beet op haar onderlip en zette zich schrap. ‘Ik hou van hem. Mam?’ze zocht tevergeefs steun bij haar moeder. De vrouw schudde afkeurend haar hoofd, wree…

‘Dat gerotzooi met die jongen is afgelopen. Jij blijft uit zijn buurt. Je praat niet meer met hem, je kijkt niet meer naar hem. Hij bestaat niet meer. Ben ik duidelijk?&…

‘Dat gerotzooi met die jongen is afgelopen. Jij blijft uit zijn buurt. Je praat niet meer met hem, je kijkt niet meer naar hem. Hij bestaat niet meer. Ben ik duidelijk?’
Letiva beet op haar onderlip en zette zich schrap. ‘Ik hou van hem. Mam?’ze zocht tevergeefs steun bij haar moeder. De vrouw schudde afkeurend haar hoofd, wreef in haar handen en ontweek de blik van haar dochter.
‘Je houdt niet van hem, hoor je.’ 

De zeventienjarige Sam Visser wordt smoorverliefd op het beeldschone Afghaanse meisje Letiva. Letiva is geboren en opgegroeid in Nederland maar volgens de regels van haar cultuur grootgebracht. Ze draagt een hoofddoek en heeft van huis uit geleerd dat ze moet oppassen voor jongens en hen maar beter kan negeren. Toch slaat de vonk over en valt Letiva voor Sams charme. Ze weet echter dat het een taboe is om als meisje met een niet-moslimjongen thuis te komen.
Het wordt een moeizame maar innige relatie die voor de buitenwereld angstvallig verborgen wordt gehouden. Maar het paar neemt steeds meer risico’s. Het geheim komt aan het licht en dan beginnen de problemen pas echt.

Eerwraak door Helen Vreeswijk
Shadow

Inhoud

Hoofdpersonen en bijpersonen.

De eerst hoofdpersoon is Letiva Harchaougoz, ze is van Afghaanse afkomst, maar in Nederland geboren. Ze woont thuis bij haar ouders en broers. Vanwege de Afghaanse afkomst is ze ook zo opgevoed, oftewel islamitisch. Haar ouders willen graag dat ze zich aan de islamitische regels houdt en dus met een islamitische jongen trouwt. Letiva is een meisje met een eigen wil, ze komt vaak in opstand tegen haar ouders en de regels van het geloof. Ze draagt wel altijd een hidjab, dit is een hoofddoek. Ze is zeventien jaar oud, heeft diepbruine ogen, een licht getinte huid, en bruin krullende haren. Ze heeft twee goede vriendinnen Zeynep en Aisha, daarnaast is ze verliefd op Sam Visser een Nederlandse jongen.

 

De tweede hoofdpersoon is Sam Visser, hij is van Nederlandse afkomst, zelf is hij ook in Nederland geboren. Hij woont net als Letiva nog bij zijn ouders. Zijn ouders hebben een eigen bedrijf, ze zijn erg veel bezig met het bedrijf, daardoor hebben ze niet zoveel tijd van Sam of zijn zusje, maar als nog staat Sam vol plezier in het leven. De beste vriend van Sam is Eb, maar helaas gaat de vriendschap verloren omdat Eb wat heeft tegen moslims, en aangezien Sam verliefd is op Letiva groeien ze uit elkaar. Sam is zeventien jaar, heeft blond haar en blauwe ogen.

 

Dit zijn de twee belangrijkste personen uit het boek, oftewel de hoofdpersonen

 

De belangrijkste bijpersonen zijn,

Nourdin Harchaougoz, dit is de neef van Letiva. Hij dealt in drugs en is daarvoor ook al en paar keer opgepakt, maar ze hebben hem nooit kunnen veroordelen  wegens te weinig bewijzen tegen hem. Hij is de jongen waar de familie van Letiva, Letiva aan willen uithuwelijken. Uiteindelijk wordt hij ook aan haar uitgehuwelijkt, maar ze trouwen nooit.

 

Ahmad Harchaougoz, dit is de oudere broer van Letiva. Hij is erg agressief naar bijna iedereen, hij is ook een keer naar school gekomen toen hij er achter kwam, dat Letiva en Sam met elkaar hadden afgesproken buiten school. Hij vind het erg belangrijk dat zijn vader hem waardeert hiervoor doet hij alles, soms slaat hij Letiva ook.

 

 

 

Omar Harchaougoz, dit is het jongere broertje van Letiva, hij is zestien jaar. Omar is gek op zijn zus. Hij is degene wie ervoor zorgt dat Letiva kan ontsnappen uit huis. Omdat hij de jongste van de familie is, krijgt hij de opdracht Letiva te vermoorden Wanneer haar moeder haar met een smoesje naar huis heeft weten te lokken. Hij moet haar vermoorden om de eer van de familie hoog te houden.

 

Nerqiz en Hamid Harchaougoz zijn de ouders van Letiva. Ze zijn beide tegen de relatie tussen Sam en Letiva. Nerqiz laat merken dat toch wat meer om haar dochter geeft als Hamid, hij vindt namelijk de eer van hun familie belangrijker.

 

Leo en Tine Visser zijn de ouders van Sam. In het begin zijn ze ook niet blij met de relatie van Sam, maar  uiteindelijk keuren ze het toch goed. Leo helpt de twee met het vluchten uit huis en het tijdelijk onderbrengen van Sam en Letiva. Ze hebben samen een eigen bedrijf en ook nog één dochter, Sandra. Ze steken veel tijd in het bedrijf waardoor ze weinig tijd hebben voor hun kinderen.

 

Aisha en Zeynep zijn de vriendinnen van Letiva. Ze komen beide uit Turkije en zijn ook islamitisch. Ze zitten bij Letiva in de klas.

 

Tijd.

 

Het boek speelt zich af in het nu, het gebeurt namelijk nog steeds dat familieleden andere familieleden vermoorden om eerwraak.

 

Plaats.

 

Het boek speelt zich op verschillende plaatsen af, namelijk bij Sam thuis, bij Letiva, Op school, bij ‘De Eendracht’, in Tiel, in Baarle–Nassau op de camping van Sam’s oom en in Noord-Brabant.

 

Perspectief.

 

Het boek is geschreven in een hij/zij-perspectief. Je leest namelijk de gevoelens van Sam en Letiva.

 

 

 

Thema.

 

Het thema van het boek is zoals de titel al zegt: Eerwraak. Ik vind dit het belangrijkste thema omdat er om de eer van de familie Harchaougoz wraak op Letiva genomen wordt, doordat ze haar familie belachelijk maakt. Er wordt geprobeerd haar te vermoorden. Als er geen eerwraak in het boek gepleegd werd zou het boek niet bestaan hebben.

 

Samenvatting.

Sam Visser, een Nederlandse jongen van zeventien jaar, zit bij Letiva Harchaougoz, een Afghaans meisje van ook zeventien jaar oud, in de klas als ze verliefd worden. Doordat Letiva van Afghaanse afkomst is en dus een moslim is wordt het haar verboden om met een niet-moslim een relatie te hebben. Toch willen Letiva en Sam verder met elkaar en doen ze alles om hun relatie te verbergen. Ze gaan stiekem bijna elke ochtend naar ‘de Eendracht’, een plas bij hen in de buurt. Op een dag fietst Sam, met Letiva achterop, luid lachend en zingend door de straten. De moeder van een vriendin van Letiva zag ze voorbijkomen. Door te liegen lukt het haar om de ontmoetingen tussen hen geheim te houden. Maar op een middag komt Letiva net toen ze wegfietste van ‘De Eendracht’ Ed een jongen uit haar klas tegen. Hij valt haar lastig en duwt haar van haar fiets, Sam merkt dit en komt meteen in actie. De politie komt erbij en zelfs een ambulance. Hij slaat Ed het ziekenhuis in en zo komen Letiva’s ouders erachter dat ze met Sam omgaat. Door lastige vragen van haar vader en door wat onderzoek van haar broer Amhad komen ze er uiteindelijk achter dat Letiva op Sam verliefd is, de relatie wordt verboden door de ouders van Letiva en ze mag geen enkel contact meer met hem hebben. Ze wordt opgesloten en geslagen door haar vader en ze mag zelfs niet meer naar school. Het enige contact dat ze met Sam heeft gaat via haar mobiel. Doordat Sam weet hoe het met Letiva gaat heeft hij de schooldirectie op de hoogte gesteld. Er komt een leerplichtambtenaar langs, maar Letiva durft uit angst niet te vertellen hoe haar echte situatie is. Plotseling krijgt ze te horen dat haar ouders haar gaan uithuwelijken aan haar neef Nourdin. Nourdin heeft ze nooit gemogen en hij handelt in drugs. Letiva wil absoluut niet met hem trouwen. Het wordt Letiva te veel en ze besluit om zo snel mogelijk te vluchten. Op een nacht opent haar broertje Omar de deur met dezelfde gedachte. Letiva vlucht het huis uit en trekt voor een paar dagen bij Sam in.  Een paar dagen later staan haar ouders voor de deur bij Sam thuis, ze willen Letiva mee terug nemen. Door een plan van Sams vader krijgen ze de kans om te ontsnappen en worden ze door hun buurman tijdelijk bij Sams oom ondergebracht. Hij heeft daar een camping waar ze wel kunnen slapen. Daar komen ze erachter dat Letiva zwanger is, en ze besluiten om het kindje te houden.

 Via een vriendin van Letiva probeert de familie van Letiva in contact met haar te komen, en dat lukt. Haar moeder vraagt haar om stiekem langs te komen, zodat haar vader er niks van merkt. Als ze langskomt lijkt in het begin alles goed te gaan, totdat ze haar broer Omar aantreft met een mes. Hij heeft opdracht gekregen om voor de eer van hun familie Letiva te doden. Hij steekt haar op twee plaatsen in haar buik. Gelukkig was Sam in de buurt en ontdekte hij snel dat er iets fout was, en belde het alarmnummer. Amhad en Hamid, de broer en vader van Letiva worden veroordeeld, Omar niet doordat hij minderjarig is. Letiva overleefde de moordpoging. Uiteindelijk trouwde ze met Sam Visser, maar ze krijgt een miskraam. Ze heeft geen contact meer met Amhad en Hamid, maar in de loop van de tijd is het haar gelukt om Omar en haar moeder te vergeven. Ze gaat psychologie studeren, trouwt met Sam, wordt weer zwanger en gaat als vrijwilligster werken bij de vrouwenopvang. 

 

Mening.

Ik vond het echt een geweldig boek om te lezen, ik zelf houd persoonlijk erg van dit soort boeken, je kan je heel erg meeleven met het de personen! Toen ik het boek uit had voelde het net of ik zeg maar afscheid nam van iemand die je kent. Want tijdens het boek kom je zoveel te weten deze mensen. Kortom, ik vind het een super leuk boek en zou iedereen aanraden om het lezen.

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Eerwraak door Helen Vreeswijk"