Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

Titel:

Een zwerver verliefdAuteur:

De schrijver is Arthur van Schendel. Zijn volledige naam luidde: Arthur François Emile van Schendel. Hij was een van de meest bewonderde auteurs van begin 20e eeuw.

Hij werd op 5 maart 1874 in Batavia geboren. Hij volgde enkele jaren de toneelschool in Amsterdam, studeerde MO Engels en gaf tot 1900 les in Engeland verschillende grammar schools. In 1920 verhuisde hij naar Italië, maar keerde enkele jaren later weer terug. Zijn eerste boek wat hij schreef, heette Drogon. Het boek kwam in 1896 uit. Beroemd werd hij met het boek: Een zwerver verliefd. Hierin wordt ook de psychologische en realistische kant van de hoofdpersoon beschreven. Hieraan wordt alleen weinig aandacht besteed door buitenstaanders. Arthur van Schendel heeft ongeveer 42 boeken geschreven. Hij stierf in Amsterdam op 11 september 1946.Genre:

Het genre is een avontuurlijke, romantische roman.

Perspectief:

Het perspectief is alwetende verteller, want er wordt niet vanuit een gedachte geschreven, maar je leest de gedachte van meerdere personen.Tijd:

Het verhaal speelt zich in de late middeleeuwen af, wanneer er oorlog was tussen de keizer en de paus.

De verteltijd is ongeveer 7 uur. De vertelde tijd is ongeveer 18 jaar, want het verhaal begon toen Tamalone 13 jaar was en eindigde toen Tamalone 32 jaar was. Tussen zijn 20e en 28e levensjaar wordt niets in het verhaal over Tamalone vermeld.

Het verhaal wordt verteld in chronologische volgorde, maar er staan wel flashbacks in. De flashbacks gaan vooral over de herinneringen van de hoofdpersoon aan een tijd terug. Er staan geen flashforwards.

Zoals ik al eerder noemde is er een grote versnelling: Er wordt 8 jaar niets over de hoofdpersoon verteld.Er staan ook vertragingen in. De vertragingen gaan vrijwel altijd over de gedachte van de hoofdpersoon.Hoofdpersonen:

Tamalone: Het verhaal begint wanneer hij 13 jaar is. Op die leeftijd was hij zeer gesloten. Hij zei niets en was heel rustig. Verder was hij een dromerige jongen. Toen hij volwassen was geworden, was hij overal geliefd. Door zijn zwerversbestaan had hij maar een paar goede vrienden.

Rogier: Rogier is een gerespecteerde en aardige man. Hij heeft het niet slecht: Hij is aanvoerder van een groep soldaten en hij heeft Mevena, zijn grote liefde. Later in het verhaal moet hij kiezen tussen haar en zijn roem. Uiteindelijk koos hij voor zijn roem.

Mevena: Ze is een heel rustige, aardige en trouwe vrouw. In het verhaal draait het om haar, maar ze wordt wel op de achtergrond gelaten. Je komt dus weinig te weten over haar.Karakter of type:

Tamalone: Ik vind Tamalone een karakter. Zijn meerdere eigenschappen in zijn jonge levensjaren (dromerig en gesloten) veranderen naar mate je verder komt in het verhaal. Dan komt hij bekend te staan als een grappige en aardige zwerver.

Rogier: Rogier is een type. In het verhaal wordt maar een eigenschap beschreven: zijn keuzes tussen Mevena en de roem. Gedurende het verhaal blijft die karaktereigenschap hetzelfde.

Mevena: Ik vind Mevena een karakter. Er worden meerdere karaktereigenschappen van haar beschreven, zoals haar doorzettingsvermogen, haar drang om Rogier te zoeken en persoonlijke kant.Samenvatting:

Tamalone is een stille jongen van 13 jaar. Hij is vaders lievelingetje. Elke dag gaat hij naar de priester om te zingen en naar het koorgezang te luisteren. Na een tijdje vindt hij dit niet meer leuk. Het zwerversbestaan trekt hem meer. Zijn vader laat hem werken bij een zilversmid, maar na een tijdje vindt hij dit ook niet interessant. Eens kwam hij een dievegge tegen. Zij vroeg aan Tamalone of hij haar wilde helpen om te vluchten. Tamalone deed dit en moest voor straf in het blok. Dit is het einde tussen vader en Tamalone. Als hij 16 jaar is, verlaat hij het ouderlijke huis voorgoed. Hij leidt een vrij leven, totdat hij in een klooster terecht komt. Daar gaat hij werken. Als hij te horen krijgt, dat het klooster door de aartsbisschop van ketterij beschuldigd wordt, slaan de monniken (onder andere zijn vriend Simon) op de vlucht. Sinds die tijd heeft hij nooit meer vaste plaats. Hij zwerft jarenlang overal heen, totdat hij in het zuiden de troepen van Rogier tegenkomt. Rogier is aanvoerder van het keizerlijke leger. Rogier wordt feestelijk binnengehaald door een veroverde stad. Daar komt hij de dochter van zijn vijand Lugina tegen. Wanneer ze samen buiten de stadsmuren de nacht doorbrengen, worden ze bespiedt door Mevena’s broer. De volgende dag wordt haar broer met doorgesneden keel dood gevonden. Bij de begrafenis breekt er een opstand uit. Tijdens de opstand doodt Rogier ook de andere broer van Mevena. Rogier vertrekt met zijn leger uit de stad. Een paar weken later raakt Rogier voor de eerste keer in zijn leven gewond. Zijn trouwe brigadier Carolus en bevelhebber Walid geven Mevena de schuld. Plotseling verschijnt Tamalone met een boodschap (door middel van een bloedsteen) van Mevena voor Rogier. Rogier vraag aan Tamalone om Mevena te gaan halen bij zijn vijand Lugina. Tijdens de tocht raakt Tamalone zich ervan bewust dat ook hij verliefd is op Mevena. Hij weet dat hij geen kans maakt, want hij heeft haar immers voor Rogier ontvoerd. Als de keizer opdracht geeft om een grote veldtocht te beginnen, vertrekt Rogier. Rogier vraagt aan Tamalone om Mevena in veiligheid te brengen. Rogier neemt haar mee naar Simon in Pisa. Bij Simon breekt er voor Tamalone een gelukkige tijd aan. Hij draagt dure kleren, maakt elke morgen een wandeling met Mevena en ’s avonds zitten ze met elkaar te zingen of muziek te maken. Als hij merkt dat Mevena zwanger is, wil Tamalone weer gaan zweren, maar Mevena haalt hem over om toch te blijven. Mevena stuurt bericht aan Rogier dat ze zwanger is. Hij laat haar weten dat hij niet kan komen. Ook na de geboorte laat hij niks van zich horen. Mevena raakt hierdoor steeds verdrietiger. Ze neemt een besluit: Ze gaat Rogier zelf opzoeken. Tamalone begeleid haar met tegenzin. Hij is verkleed als een krijgsman. Als hij nog maar kort in het kamp is, moet hij vertrekken. Er wordt een klopjacht op hem gehouden. Intussen smeekt Mevena aan Rogier om de oorlog vaarwel te zeggen.

Hij gaat naar de keizer om te vragen of hij het kamp mag verlaten, maar de keizer belooft hem het stadhouderschap over Toscane als hij blijft. De keizer zegt ook dat hij met Mevena kan trouwen als de vijand Lugina vrede sluit. Dit mislukt.

Door invloed van machtige edelen besluit Rogier met iemand anders te trouwen, namelijk met een dochter van de machtige graaf van Lancia. Tamalone hoort dit, wanneer hij op de vlucht is voor het leger van Lugina, waaraan hij had beloofd om Rogier te vermoorden in ruil voor geld. Hij besluit weer terug te gaan naar het kamp van Rogier. Daar hoort hij dat Mevena weer in Pisa is bij Simon. Hij besluit daar ook heen te gaan. Als hij aan Simon verteld wat hij over Rogier gehoord heeft, is hij bang dat Mevena hem gehoord heeft. Mevena laat echter niet blijven dat ze iets gehoord heeft.

Ze maken elke morgen weer samen wandelingen en er gaan weken voorbij. Als Lugina (haar vader) in de stad is, kan ze niet meer naar buiten en ze kwijnt helemaal weg. Tenslotte vraagt ze aan Tamalone of het waar is, wat ze die avond gehoord heeft over Rogier. Tamalone knikt instemmend en probeert haar te troosten. De volgende morgen is Mevena verdwenen. Hij gaat haar achterna, want hij is bang dat Walid haar gaat vermoorden. Walid was namelijk een vriend van Rogier, totdat hij verliefd werd op Mevena. Als hij onderweg ook nog Lugina ziet, vreest hij des te meer voor het leven van Mevena. Buiten het kamp ziet Tamalone haar met het kind bij haar. Rogier heeft haar verstoten. Mevena wil terug naar haar vader, overtuigd dat die haar wil vergeven. Tamalone loopt verdwaasd rond. Hij gaat zitten en komt plotseling Rogier tegen. Hij doodt hem. Geschrokken valt hij in slaap. De volgende morgen beseft hij dat hij op zijn hoede moet zijn voor de Rogiers troepen. Bovendien wil hij naar Mevena. Al zoekend naar Mevena ziet hij paardenhoeven. Hij rent naar de plek waar hij Lugina voor het laats heeft gezien. Daar hij vindt hij Mevena dood, met het huilende komt naast haar. Op haar borst ligt de bloedsteen. Hij loopt met het kind weg.Mening:

Ik vond het een prachtig boek om te lezen, want ik houd van avontuurlijke boekenen er zit een boeiend verhaal in. Alleen de gedachte van Tamalone vond ik moeilijk te begrijpen. Ik zal een voorbeeld geven: Zie blz. 8. Zulke stukjes komen meer in het boek voor.

Op het eind had ik een beetje medelijden met Mevena. Zij heeft immers niks verkeerds gedaan en wordt toch vermoord. Het viel mij tegen dat Rogier haar verstootte.

Tenslotte raad ik iedereen aan om dit boek te lezen!!
REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.