Een vlucht regenwulpen door Maarten 't Hart

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
Boekcover Een vlucht regenwulpen
Shadow
 • Boekverslag door een scholier
 • 5e klas tto vwo | 1353 woorden
 • 12 juni 2016
 • 4 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
4 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1978
Pagina's
186
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als
Prijzen
Nederland Leest (2014 Winnaar)

Boekcover Een vlucht regenwulpen
Shadow

Maarten 't Hart (1944, Maassluis) studeerde biologie aan de universiteit van Leiden en werd er ook docent. Hij debuteerde als schrijver in 1971 met 'Stenen voor een ransuil'. In 1975 kreeg hij voor 'Het vrome volk' de Multatuliprijs, zijn eerste belangrijke literaire onderscheiding.

Met 'Een vlucht regenwulpen' brak hij in 1978 voor het …

Maarten 't Hart (1944, Maassluis) studeerde biologie aan de universiteit van Leiden en werd er ook docent. Hij debuteerde als schrijver in 1971 met 'Stenen voor een ransuil…

Maarten 't Hart (1944, Maassluis) studeerde biologie aan de universiteit van Leiden en werd er ook docent. Hij debuteerde als schrijver in 1971 met 'Stenen voor een ransuil'. In 1975 kreeg hij voor 'Het vrome volk' de Multatuliprijs, zijn eerste belangrijke literaire onderscheiding.

Met 'Een vlucht regenwulpen' brak hij in 1978 voor het eerst door bij een groot publiek. In de autobiografisch geïnspireerde roman rekent de schrijver af met het strenge gereformeerde milieu waarin hij opgroeide. Het hoofdpersonage is Maarten, zoon van een tuinder, die dankzij een academische bliksemcarrieère als bioloog aan zijn achtergrond ontsntapt. Van het boek zijn intussen meer dan een miljoen exemplaren verkocht. De verfilming uit 1981 geldt net als het boek als een klassieker. Het leven in een streng gelovige familie is een belangrijk thema in 't Harts oeuvre. In 1984 verschiijn zijn autobiografie 'Het roer kan nog zes maal om'. Niet alleen zijn romans en verhalen bereiken een groot publiek, ook zijn essays doen soms heel wat stof opwaaien, zoals 'De vrouw bestaat niet' (1981) tegen het feminisme. Met 'Het woeden der gehele wereld', een moordverhaal uit 1994 kreeg hij de Gouden Strop voor het spannendste boek.

Een vlucht regenwulpen door Maarten 't Hart
Shadow
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!
 
 

Door: Sophie Vreeke

A4a

 • Auteur: Maarten ’t Hart
 • Titel: Een vlucht regenwulpen
 • Jaar van uitgave, uitgeverij: 1978, uitgeverij De Arbeiderspers
 • Biografie en bibliografie van de auteur:

Biografie:

Als schrijver debuteerde hij in 1971 onder het pseudoniem Martin Hart met Stenen voor een ransuil, bij De Arbeiderspers, een uitgeverij die hij trouw is gebleven. Zijn doorbraak kwam in 1978 met de roman Een vlucht regenwulpen. Veel werken bevatten autobiografische elementen en verwijzen naar zijn jeugd in christelijk Maassluis (in het bijzonder de gereformeerde zuil), zijn ervaringen als bioloog en zijn voorliefde voor klassieke muziek, literatuur en zijn onafhankelijke geest. In 1991 baarde 't Hart veel opzien door op het Boekenbal uit de kast te komen als travestiet. In de jaren 90 trad hij af en toe publiekelijk op als "Maartje" in vrouwenkleding, maar omstreeks 2000 is hij daarmee gestopt. Over zijn voorkeur voor vrouwenkleding schreef Mensje van Keulen het boek Geheime dame (1992).In 2004 stelde hij zich beschikbaar als lijstduwer van de Partij voor de Dieren voor de Europese verkiezingen

 • Korte samenvatting:                                                                                                                           Maarten weet al vanaf de kleuterklas wat hij wil worden: bioloog. Zijn vader is tuinder en staat erop dat als Maarten klaar is met school hij de onderneming van zijn vader overneemt. Maarten weigert dit en staat erop dat hij na zijn school een studie mag gaan doen. De vader van Maarten is helemaal niet blij met Maarten zijn keuze voor een studie. Het gezin van Maarten is streng gelovig waardoor ze een wetenschappelijke studie als biologie eigenlijk helemaal niet zien zitten.

Maarten groeit op in een dorpje waar verder weinig andere mensen zijn. Het enige wat hij zich nog herinnerd is dat hij zijn amandelen moest laten knippen op het dorpsplein. Hij was nog nooit op het plein geweest en wist niet eens wat een plein was en zijn eerste ervaring met het plein was dan ook een slechte ervaring.

Al vanaf de kleuterklas leidt Maarten een eenzaam leven. Het liefste is hij alleen bezig met zijn eigen zaken en heeft hij het liefste dat anderen niet met hem bemoeien.

Als hij naar de middelbare school gaat verandert er nog niet erg veel in zijn leven aangezien hij nog net zo eenzaam is als eerst. Toch verandert er één klein ding: Maarten wordt verliefd op zijn klasgenoot Martha. In zijn ogen is Martha een onbereikbaar meisje met wie hij toch nauwelijks contact kan leggen, dus hij houdt haar zoveel mogelijk op afstand.

Na zijn middelbare school gaat hij biologie studeren met de richting celbiologie. Zijn vader is dan nog in leven, maar vlak na zijn toelatingsexamen overlijdt zijn vader. Aangezien Maarten helemaal klaar is met de kerk en het advies van zijn vader grote onzin vindt, besluit hij om toch zijn studie biologie te gaan doen. Vervolgens gaat Maarten bij zijn moeder wonen die vervolgens overlijdt aan keelkanker. Vanaf dan is Maarten wees en staat hij er alleen voor. De enige personen die hij nog in zijn leven had zijn gestorven waardoor Maarten zich alleen maar eenzamer gaat voelen.

Maarten blijft nog een lange tijd met de dood van zijn ouders zitten en krijgt zelfs een dwanggedachte over de dood. Een gedachte vertelt hem dat hij nog maar twee weken te leven heeft. Maarten probeert er in die laatste weken nog alles in te halen wat er in zit en probeert zoveel mogelijk leuke dingen te doen.

Om afleiding te zoeken besluit hij om naar zijn laboratorium te gaan. Hier wil hij uitzoeken of hij een kloon van mensen kan maken. Voor Maarten is het een teken van strijd: Maarten is helemaal klaar met het geloof en de kerk en wil iets doen wat tegen de gewoontes van de kerk is.

In die twee weken wordt Maarten uitgenodigd op een congres in Bern. Hij besluit naar Zwitserland te vertrekken en bij zijn collega’s Ernst en Adriana in te trekken. Hij heeft het erg naar zijn in Bern, totdat Ernst en Adriana besluiten om een wandeltocht door de bergen te maken. Tijdens deze wandeltocht valt Maarten en zit hij naar zijn idee op de rand van de dood.

Tijdens een schoolreünie voordat hij naar Zwitserland vertrok heeft Maarten nog de zus van Martha ontmoet. Hij vond de zus van Martha onwijs veel op Martha lijken en dacht eerst dat het Martha zelf was. Omdat Martha nog steeds zijn grote liefde is, hoopte hij via contact met de zus van Martha uiteindelijk met Martha contact te krijgen. Maarten had dan nog ook een afspraak met de zus van Martha staan. Via een ansichtkaart laat hij de zus van Martha weten dat hij de afspraak af wil zeggen. Die nacht heeft Maarten koorts en droomt hij in zijn koortsbui over Martha. Hij ziet Martha voor zich en wordt er helemaal blij van. Tijdens die droom besluit Maarten dat hij niet meer moet proberen om zijn isolement te doorbreken en gewoon te doen wat hij wil doen: zijn isolement voortzetten en alleen voortleven.

 • Ruimte:

Het verhaal speelt zich op verschillende plaatsen af, soms is het ook niet duidelijk waar hij is. Bij zijn ouderlijk huis is een polder(hij gaat vaak uit varen om vogels te spotten) en het ligt niet in de stad of in een drukke buurt, een beetje afgelegen. Aan het einde van het verhaal is Maarten uitgenodigd op het congres in Bern waar het verhaal dan ook eindigt. Op de laatste bladzijde van het boek staat: “Leiden, voorjaar en zomer 1971.”

 • Tijd:

Zoals ik bij ruimte al zei: “ Leiden, voorjaar en zomer 1971.” In het boek kun je ook wel hints vinden dat het boek niet heel erg modern is zoals dat Maartens ouders erg gelovig waren (nu is dat vele malen minder in Nederland) en dat men elkaar (ook al zijn ze vrienden) met u aanspreekt en met zijn/haar achternaam (dat deden Maartens collega’s Ernst en Adriana ook de hele tijd). Het boek is niet helemaal in chronologische volgorde verteld. Je krijgt steeds hoofdstukken tussendoor die zijn levensverhaal vertellen. Zo kom je onder andere te weten hoe zijn tijd op school eruit zag en hoe zijn dierbaren een voor een stierven (familie).

Dit wil je ook lezen:
 • Titelverklaring:

Regenwulpen zijn erg zeldzame vogels en Maarten heeft er bijna nog nooit eentje gezien. Maarten was erg gesteld op zijn moeder en toen zijn moeder stierf kwam er een grote groep regenwulpen voorbij vliegen. Vandaar de titel; Een vlucht regenwulpen.

 • Eigen mening:

Ik vond het over het algemeen best een aardig boek maar niet echt het beste boek dat ik ooit gelezen heb. Sommige stukken waren erg saai en daar moest ik dan echt met moeite doorheen. Ik vond het begin van het boek erg mooi beginnen met een natureingang Maartens omgeving wordt goed beschreven. Ik denk dat het boek erg origineel is omdat ik eigenlijk nog nooit zoiets gelezen heb. Ook vond ik het erg geloofwaardig en indrukwekkend. Zelf heb ik nooit een dergelijke eenzaamheid hoeven doorstaan maar wat je leest in dit boek liet me erg meeleven met Maarten en het liet me beseffen dat ik toch wel geluk heb gehad met mijn omgeving en vrienden. Op sommige stukken vond ik het wel wat langdradig maar daar moet je gewoon doorheen. Veelal vond ik het een leuk boek om te lezen en ik ga misschien nog wel meer boeken van Maarten ’t Hart lezen!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Een vlucht regenwulpen door Maarten 't Hart"