Een vlucht regenwulpen door Maarten 't Hart

Beoordeling 7.8
Foto van een scholier
Boekcover Een vlucht regenwulpen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 719 woorden
  • 7 januari 2016
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 7.8
7 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1978
Pagina's
186
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als
Prijzen
Nederland Leest (2014 Winnaar)

Boekcover Een vlucht regenwulpen
Shadow

Maarten 't Hart (1944, Maassluis) studeerde biologie aan de universiteit van Leiden en werd er ook docent. Hij debuteerde als schrijver in 1971 met 'Stenen voor een ransuil'. In 1975 kreeg hij voor 'Het vrome volk' de Multatuliprijs, zijn eerste belangrijke literaire onderscheiding.

Met 'Een vlucht regenwulpen' brak hij in 1978 voor het …

Maarten 't Hart (1944, Maassluis) studeerde biologie aan de universiteit van Leiden en werd er ook docent. Hij debuteerde als schrijver in 1971 met 'Stenen voor een ransuil…

Maarten 't Hart (1944, Maassluis) studeerde biologie aan de universiteit van Leiden en werd er ook docent. Hij debuteerde als schrijver in 1971 met 'Stenen voor een ransuil'. In 1975 kreeg hij voor 'Het vrome volk' de Multatuliprijs, zijn eerste belangrijke literaire onderscheiding.

Met 'Een vlucht regenwulpen' brak hij in 1978 voor het eerst door bij een groot publiek. In de autobiografisch geïnspireerde roman rekent de schrijver af met het strenge gereformeerde milieu waarin hij opgroeide. Het hoofdpersonage is Maarten, zoon van een tuinder, die dankzij een academische bliksemcarrieère als bioloog aan zijn achtergrond ontsntapt. Van het boek zijn intussen meer dan een miljoen exemplaren verkocht. De verfilming uit 1981 geldt net als het boek als een klassieker. Het leven in een streng gelovige familie is een belangrijk thema in 't Harts oeuvre. In 1984 verschiijn zijn autobiografie 'Het roer kan nog zes maal om'. Niet alleen zijn romans en verhalen bereiken een groot publiek, ook zijn essays doen soms heel wat stof opwaaien, zoals 'De vrouw bestaat niet' (1981) tegen het feminisme. Met 'Het woeden der gehele wereld', een moordverhaal uit 1994 kreeg hij de Gouden Strop voor het spannendste boek.

Een vlucht regenwulpen door Maarten 't Hart
Shadow
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Een vlucht regenwulpen

Door Job Wevers

Het boek ‘een vlucht regenwulpen’ gaat over een hoogleraar in de weefselkweek, genaamd Maarten. Hij vertelt over zijn leven waarbij onderwerpen zoals liefde, geloof, de schoonheid van de natuur, eenzaamheid en vrijheid veelvuldig voorbijkomen.  Rondom deze onderwerpen gaat het vooral om verlangen, enerzijds om het verlangen naar liefde, liefde van een meisje, Martha,  die hij op de middelbare school had leren kennen, maar anderzijds ook het verlangen naar vrijheid,  los van vrienden en familie oftewel in totale eenzaamheid. Deze eenzaamheid begon al in zijn jonge jaren, waar hij zich afzonderde van de andere kinderen en alleen op een kamertje studeerde. De enige manier om vrijheid te verkrijgen vond hij in het observeren van de natuur, hier kon hij voor even de gedachtes aan Martha en de strubbelingen die hij had met het geloof loslaten.

Uit het boek vallen niet echt duidelijke vragen te maken, maar vooral de eenzaamheid, die vaak terugkomt in het boek, roept een vraag bij me op:

Is eenzaamheid eigenlijk wel zo erg als wordt gedacht?

Veel mensen denken gelijk dat een eenzaam persoon ook gelijk ongelukkig dient te zijn. Immers een persoon is pas gelukkig als hij getrouwd is, kinderen heeft en een vriendengroep bezit. Deze mening legt het boek echter ernstig ter discussie, de hoofdpersoon kan immers met voldoening leven, dit haalt hij niet uit het samen zijn met anderen maar uit de vrijheid die hij beschikt. Vrijheid is volgens het boek hetgene wat leidt tot geluk en deze vrijheid kan juist beperkt worden door liefdes en vrienden. Hiernaast kan ook nog eens het geloof als beperking worden gezien. 

In het boek wordt ook expliciet genoemd dat eenzaamheid niets is waar men zich druk over hoeft te maken, wat blijkt uit de volgende citaten (p.40):

“Weet je wel dat houden van je ontzettend kwetsbaar maakt? Weet je wel dat God of de duivel of de een of andere gek die hem of haar aanrijdt, of gijzelt, of vermoordt, of een ernstige ziekte die hem of haar velt, je ogenblikkelijk kunnen onderdompelen in de diepste ellende”

“Weet je wat vervelend is aan alleen zijn? Niet dat je s ’avonds niemand hebt om mee te praten, niet dat je alleen op reis moet gaan, niet dat je alleen ontwaakt, zelfs niet dat je niemand hebt om mee te slapen maar dat je alleen moet eten”

Uit het bovenste citaat valt te halen dat liefde eigenlijk alleen maar verdriet kan doen en uiteindelijk dus zal zorgen voor diepe ongelukkigheid. Oftewel zonder liefde leven zou de mens een stuk gelukkiger maken.

Uit het onderste citaat blijft het geruststellende over dat eigenlijk alleen eenzaam eten vervelend is aan eenzaamheid, bij alle andere zaken spreekt dit gevoel veel minder en kan zelfs een gevoel van opgelucht zijn uitspreken.

In het leven van Maarten plezieren hem eigenlijk alleen de dingen waaruit hij de meeste vrijheid haalt, terwijl juist de liefde hem benauwd, de dwanggedachtes aan Martha waar hij maar niet vanaf kan komen en de liefde die hij voelde voor zijn moeder, de liefde die is omgezet in verdriet na de ondragelijke dood van haar.  Ook de titel heeft te maken met dit laatste; op het moment dat zijn moeder doodgaat ziet hij buiten een vlucht regenwulpen, een teken van vrijheid.

Verder speelt in het boek ook het geloof een belangrijke rol wat tot uiting komt bij het ziektebed van zijn moeder, wanneer zijn moeder op sterven ligt komen er namelijk twee ouderlingen op bezoek, zijn moeder bekend dat zij een zonde heeft begaan waarna de ouderlingen in gebed gaan, tijdens dit gebed wordt Maarten woedend na de volgende woorden:

“Ga weg van mij, gij ontrouwe dienstmaagd, gaat naar de buitenste duisternis waar het vuur niet uitdooft en de worm niet sterft, waar zij zal lijden, onuitsprekelijk zal lijden om haar zonden, van welk lijden U haar nu al een voorsmaak doet proeven…”

Deze woorden brengen Maarten nog verder af van het geloof, hoe kan het geloof zo wreed zijn. Hij zag hiermee het geloof niet meer als iets waaraan je je kan vasthouden in moeilijke tijden zoals het oorspronkelijk bedoeld was maar als een angst, angst om fouten te maken, een angst die je beperkt in je vrijheid.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Een vlucht regenwulpen door Maarten 't Hart"