Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

Een vlucht regenwulpen door Maarten 't Hart

Beoordeling 4.1
Foto van een scholier
Boekcover Een vlucht regenwulpen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 259 woorden
  • 12 november 2001
  • 85 keer beoordeeld
Cijfer 4.1
85 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1978
Pagina's
186
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als
Prijzen
Nederland Leest (2014 Winnaar)

Boekcover Een vlucht regenwulpen
Shadow

Maarten 't Hart (1944, Maassluis) studeerde biologie aan de universiteit van Leiden en werd er ook docent. Hij debuteerde als schrijver in 1971 met 'Stenen voor een ransuil'. In 1975 kreeg hij voor 'Het vrome volk' de Multatuliprijs, zijn eerste belangrijke literaire onderscheiding.

Met 'Een vlucht regenwulpen' brak hij in 1978 voor het …

Maarten 't Hart (1944, Maassluis) studeerde biologie aan de universiteit van Leiden en werd er ook docent. Hij debuteerde als schrijver in 1971 met 'Stenen voor een ransuil…

Maarten 't Hart (1944, Maassluis) studeerde biologie aan de universiteit van Leiden en werd er ook docent. Hij debuteerde als schrijver in 1971 met 'Stenen voor een ransuil'. In 1975 kreeg hij voor 'Het vrome volk' de Multatuliprijs, zijn eerste belangrijke literaire onderscheiding.

Met 'Een vlucht regenwulpen' brak hij in 1978 voor het eerst door bij een groot publiek. In de autobiografisch geïnspireerde roman rekent de schrijver af met het strenge gereformeerde milieu waarin hij opgroeide. Het hoofdpersonage is Maarten, zoon van een tuinder, die dankzij een academische bliksemcarrieère als bioloog aan zijn achtergrond ontsntapt. Van het boek zijn intussen meer dan een miljoen exemplaren verkocht. De verfilming uit 1981 geldt net als het boek als een klassieker. Het leven in een streng gelovige familie is een belangrijk thema in 't Harts oeuvre. In 1984 verschiijn zijn autobiografie 'Het roer kan nog zes maal om'. Niet alleen zijn romans en verhalen bereiken een groot publiek, ook zijn essays doen soms heel wat stof opwaaien, zoals 'De vrouw bestaat niet' (1981) tegen het feminisme. Met 'Het woeden der gehele wereld', een moordverhaal uit 1994 kreeg hij de Gouden Strop voor het spannendste boek.

Een vlucht regenwulpen door Maarten 't Hart
Shadow
ADVERTENTIE
Check check, dubbelcheck!

Heb jij tweestapsverificatie al ingesteld op je accounts? Tweestapsverificatie is jouw tweede slot op de deur 🔐. Met tweestapsverificatie heb je 99,9 procent minder kans dat je account gehackt wordt. Check hoe jij je accounts beter kunt beveiligen!

Meer informatie
De 30-jarige hoogleraar in de biologie Maarten ontmoet op een huwelijksreceptie van een vriend een meisje dat hem sterk doet denken aan Martha op wie hij op de middelbare school hartstikke verliefd was. Hij vertelt dat hij vroeger nooit verkering durfde te vragen omdat hij erg verlegen en eenzaam was en pleinvrees had. Zijn liefde voor de natuur en de celbiologie wordt duidelijk. Als hij het meisje, dat een zusje van Martha blijkt te zijn, aan huis afzet, maakt hij een afspraak met haar voor een concert. Het is voor Maarten een ingrijpende gebeurtenis, omdat het de eerste maal in zijn leven is dat hij zoiets doet. Maar daarvoor moet hij eerst naar een wetenschappelijk congres in Bern waar hij een voordracht moet houden over zijn specialiteit, het kweken van weefsels. Doordat hij bijna door een val in de Zwitserse bergen om het leven komt krijgt hij een dwanggedachte van een spoedige dood. Hij raakt steeds eenzamer en geïsoleerder, hij gaat steeds meer van zijn moeder houden en de belangstelling voor de natuur wordt nog groter. Nadat eerst zijn vader stierf en later zijn moeder, vliegen zeldzame regenwulpen voorbij het raam. De relatie tussen de streng gelovige Maarten en God verslechtert. Hij is steeds meer met zichzelf bezig en beseft dat zijn angsten en frustraties voor enige tijd verdwenen zijn door die valpartij. Maar ook moet hij constateren dat hij voorgoed alleen moet blijven, alleen met de natuur en de wetenschap. Alle gemiste dingen in zijn leven zullen altijd alleen nog maar in de verbeelding voor kunnen komen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Een vlucht regenwulpen door Maarten 't Hart"