Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Een vlieg op de muur door Dirk Bracke

Beoordeling 7
Foto van een scholier
Boekcover Een vlieg op de muur
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1117 woorden
  • 24 november 2002
  • 105 keer beoordeeld
Cijfer 7
105 keer beoordeeld

Boekcover Een vlieg op de muur
Shadow
Een vlieg op de muur door Dirk Bracke
Shadow
Biografie Dirk Bracke werd op 4 juni 1953 geboren in De Klinge, waar hij ook naar de lagere school ging. Hij volgde een opleiding handel. Zijn eerste schrijfkriebels vond hij terug in het samenstellen van artikels voor het tijdschrift van de volleybalclub waar hij tevens trainer was van een groep meisjes van 12 tot 15 jaar. In 1987 deed hij mee aan de John Flanderswedstrijd. Helaas viel hij niet in de prijzen, maar hij werd wel gevraagd om Vlaamse Filmpjes te schrijven. In 1988 debuteerde hij met zijn eerste Vlaams Filmpje “De jeugd van Surimu”. Dit boek handelt over een jongen die 2700 jaar geleden leefde. Kort daarna verscheen ook een tweede Vlaams Filmpje: “De Grot”. Toen waagde hij zich eindelijk aan een boek. Zijn eerste werd gepubliceerd in 1993: “Steen”. Dirk Bracke schrijft ’s ochtends en in de weekends. ’s Middags werkt hij als postbode. Samenvatting Washington, Mico, Marcos en Sandra leven in Brazilië op straat. Om te overleven bedelen ze op de Pelourinho. Marcos is de baas van het groepje. Sandra is het vriendinnetje van Marcos. Als Washington op een dag een groep mensen op de Pelourinho ziet staan gaat hij kijken wat er aan de hand is, Aldenir is dood. Aldenir is de leider van de groep die de baas zijn op de Pelourinho. Washington gaat het aan Marcos vertellen en nu zijn zij de baas op het plein. Als Marcos op een gegeven moment in aanraking komt met de maffia gaat hij cocaïne bezorgen voor de maffia. Als op een keer het pak met een kilo coke van hem gestolen wordt probeert hij zich te verstoppen want de maffia zal hem vermoorden net als Aldenir.Ook de politie zoekt Marcos .De politie had geld gekregen om het straatbeeld op de Pelourinho te verbeteren. De politie krijgt hem te pakken en vermoordt hem dan. Sandra verdient terwijl de kost als prostituee. En Washington wordt een paar weken later ook vermoord.
Structuur - Er is een hechte structuur er is een duidelijk verband tussen de verschillende gebeurtenissen en de hoofdstukken sluiten goed bij elkaar aan. - Uitgeverij: Davidsfonds/Infodok. - De hoofdstukken in dit boek worden niet genummerd maar er zijn er 14. - Dit boek bevat 155 pagina’s en dan nog eens 2 pagina’s met een woordverklaring. - titelvreklaring:. De straatkinderen in Brazilie worden verjaagd zoals men vliegen van snoep wegslaat.Ook hield hij zijn inpiratie voor de titel bij de popgroep U2 die de cd Achtung Baby uitbrachten. Op die cd staat het nummer The fly. In dat nummer zingt Bono de regel like a fly on the wall. Dat is het, dacht hij en dat is het ook geworden. - Het verhaal speelt zich af in Braziliaanse stad Salvador da Bahia op de straat. - Het verhaal is chronologisch verteld. - In het begin van het boek is er een flash-back die iets meer verteld over de geschiedenis van het stadje. - Soms is het jammer dat je niet leest hoe meerdere personen over een gebeurtenis denken of er mee omgaan. Dan zou je beter inzicht krijgen in de gebeurtenis, maar aan de andere kant is het leuk want je komt net even iets minder te weten dan nodig is en dat houdt het spannend.Er wordt gebruik gemaakt van dwaalsporen: de schrijver zorgt er opzettelijk voor dat je het verkeerde denkt. Taal en stijl - Het is niet echt een moeilijk verhaal hier en daar staan er eens moeilijke woorden in maar die worden uitgelegd in de woordverklaring (de laatste 2 pagina’s van het boek). - Er wordt geen dialect gebruikt. - Ook geen gezegden. - Het verhaal is overwegend beschrijvend. - Het is verteld in de hij verteller. Hoofdthema,achtergrond,wereldbeeld - Het hoofdthema is “Straatkinderen in Brazilie”. - Het hoofdthema is zeer herkenbaar.Je wordt volledig ingeleefd in de situatie van deze kinderen.Ik vind het actueel belangrijk omdat men bij het lezen van dit boek een idee krijgt in welke situatie de kinderen daar leven. - er zijn geen echte milieu problemen in het boek. - er is geen verschil tussen het beeld van de samenleving in het boek en de samenleving erbuiten om dat ik denk dat de feiten zich in de realiteit ook zo zouden kunnen afspelen. - het verhaal speelt zich vooral af in de “arme milieus”. - dit boek is niet echt kritisch ten opzichte van de maatschappij het is eerder realistisch t.o.v. de maatschappij. - In de boeken kun je duidelijk zien dat Dirk Bracke niet tegen onrechtvaardigheid kan. De boeken zijn ook altijd geschreven vanuit het standpunt van de zwakke.Zijn boeken zijn realistisch en hard, ze beschrijven het leven van hedendaagse jongeren, meestal met serieuze problemen.Ondanks de hardheid eindigen de boeken altijd positief. Personen In dit boek vond ik het eerder vervelend dat Dirk Bracke zeer veel personages gebruikt die soms geen enkel belang hebben in het verhaal. Dit was soms verwarrend. Een opsomming van de voornaamste personen: Hoofdpersonen: Washington,Mico,Marcos,Sandra
Figuranten: de hond Bol,Snorretje,Pedro,Disnei hij wordt ook pukkelkop genoemd. Washington: (10j) de broer van Mico, het is zijn taak om voor zijn kleine broer Mico te zorgen, ze leven samen op straat omdat hun moeder niet voor hun kan zorgen.Washington heeft een oogje op Sandra. Mico: (7j) het kleine broertje van Washington. Marcos: (16j) Hij is groot en sterk, hij is een soort van leider van het groepje. Hij moet regelmatig knokken tegen andere straatkinderen om hun plaatsje op de Pelourinho te behouden. Sandra: Liefje van Marcos.Ze is 13 maar ze ziet er veel ouder uit ze is bloedmooi. De hond Bol: de trouwe vriend van Washington. Die zijn naam te danken heeft aan Washington die hem bij hun ontmoeting een bol rijst gaf vandaar de naam BOL. Pedro: Hij is een gambar=scheldwoord voor politieagent.Hij is zeer vriendelijk voor Washington, zodanig vriendelijk dat hij het vertrouwen wint van de jongen. Die zijn mond voorbij praat i.v.m. Marcos. Later vermoord hij de niets vermoedende Washington. Disnei: allias: pukkelkop.Hij is een hardhandige collega van Pedro. Stijlrichtingen - Het is een realistisch verhaal. - realistische stijlrichting.
Literaire soort - Avonturenroman. Eigen Mening - Ik vind het een goed boek omdat het handelt over de hedendaagse realiteit i.v.m. straatkinderen.Het was wel een keihard boek vb.: de hond Bol wordt in de ogen van Washington de keel overgesneden.Marcos wordt vermoord. Washington wordt een kogel door het hoofd geschoten enz… - Algemene kenmerken: op sommige momenten was het boek toch wel wat langdradig. Het is wel goed begrijpbaar. - Het boek zal zelden lezers aanspreken omdat het vlot te lezen is.Hier en daar bevinden zich moeilijke woorden maar die worden verklaard in een bondige woordverklaring.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Een vlieg op de muur door Dirk Bracke"