Een tafel vol vlinders door Tim Krabbé

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
Boekcover Een tafel vol vlinders
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 537 woorden
  • 26 februari 2013
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
17 keer beoordeeld

Boekcover Een tafel vol vlinders
Shadow

En Bram was zijn zoon. Juist omdat hij het niet was - van je eigen zoon zou je verplicht zijn te houden, waardoor je altijd moest twijfelen of je het wel echt deed; van Bram hield hij omdat het Bram was.

En Bram was zijn zoon. Juist omdat hij het niet was - van je eigen zoon zou je verplicht zijn te houden, waardoor je altijd moest twijfelen of je het wel echt deed; van Bram hield …

En Bram was zijn zoon. Juist omdat hij het niet was - van je eigen zoon zou je verplicht zijn te houden, waardoor je altijd moest twijfelen of je het wel echt deed; van Bram hield hij omdat het Bram was.

Een tafel vol vlinders door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Bibliografische gegevens

Titel: Een tafel vol vlinders.

Auteur: Tim Krabbé.

Eerste druk: 2009.

Uitgever: Stichting CPNB.

Aantal bladzijden: 90.

Samenvatting

In het eerste deel van het verhaal worden we meegenomen in de gedachten van Fred hij krijgt een onduidelijk telefoontje van zijn vriendin Chantal als hij op reis is. Maar Fred heeft meteen door wat er aan de hand is. Bram is dood!

Fred kijkt terug op zijn ontmoeting met Bram en alle leuke en minder leuke tijden die ze samen hebben gehad.

In het tweede deel van het verhaal leren we de 19-jarige Bram kennen in de laatste jaren van zijn leven. Hij maakt een rondreis over de wereld en werkt in verschillende landen. Eenmaal terug in Nederland ontmoet hij Emma. Ze worden hopeloos verliefd.

Op het moment dat Bram Emma niet meer leuk vind maakt hij het vrijwel direct uit. Emma is woest. Bram weet zich geen manier van leven meer en pleegt zelfmoord. 

Het vermoeden van Fred klopte: Bram is dood.

Thema en titel   

Thema: Liefde van  een vader voor zijn zoon.

Titel: Bram ziet de rest van zijn leven als een tafel vol vlinders. Iedere seconde vliegt er één weg. Als de tafel leeg is hij dood. Aan het einde van het boek zijn er nog maar enkele vlinders.

Personages

Hoofdpersoon: Bram. Door het verhaal heen leren we hem kennen. Eerst als klein kind en later als jongeman van 19 jaar. Hij is vrij stil en houdt van schrijven en lezen.

Bijpersonen:

Emma: De vriendin van Bram. Ze ontmoeten elkaar bij een tramhalte. Aan het einde van het verhaal maakt Bram  het uit met haar.

Fred: Hij had vroeger een relatie met Nicolien. Het ging uit maar Fred besloot Bram te blijven zien en hem op te voeden als zijn eigen kind. Bram was als kind de helft van de week bij Fred.

Nicolien: De biologische moeder van Bram.

Menno Bontje: De biologische vader van Bram. Hij pleegde zelfmoord, door van een flat af te springen, kort nadat Bram geboren was.

Mening en argumenten

Emotieve argumenten: Het boek roept geen gevoelens bij me op. Ik ben nooit in een positie als die van Bram geweest dus kan ik me daar weinig bij voorstellen.

Esthetische argumenten: Het boek is in twee delen verdeeld; Het vijverspook en Het scherfje. Beide zijn ze ongeveer even lang. In het eerste deel gaat het vooral over Fred. In het tweede deel komt Bram aan de orde.

Morele argumenten: In dit boek zijn geen overduidelijke standpunten te vinden

Realistische argumenten: Het verhaal is zeer realistisch, alles wat in dit boek gebeurt kan waar gebeurd zijn. Zelfmoord, reizen en relaties komen allemaal voor op de wereld.

Structurele argumenten: Het boek is in niet-chronologische volgorde verteld. Het boek begint bij het heden en vervolgd zich met flashbacks. 

Intentionele argumenten: Het doel van dit boek is het vermaken van mensen. Ook mensen laten nadenken over zelfmoord.

Realistische argumenten: Het verhaal is zeer realistisch, alles wat in dit boek gebeurt kan waar gebeurd zijn. Zelfmoord, reizen en relaties komen allemaal voor op de wereld.

Vergelijken met andere boeken en films

Ik heb nooit eerder boeken gelezen over zelfmoord. Maar het onderwerp blijft boeiend. Zeker de moeite waard.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Een tafel vol vlinders door Tim Krabbé"