Een roos van vlees door Jan Wolkers

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 812 woorden
  • 20 augustus 2006
  • 15 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.4
  • 15 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1963
Pagina's
176
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Een roos van vlees
Shadow

Herinneringen aan het verleden en schuldgevoelens om de dood van zijn dochtertje beheersen het leven van Daniël. Indrukwekkend en aangrijpend is de manier waarop Jan Wolkers in Een roos van vlees de emoties van Daniël heeft weten te verwoorden.

Herinneringen aan het verleden en schuldgevoelens om de dood van zijn dochtertje beheersen het leven van Daniël. Indrukwekkend en aangrijpend is de manier waarop Jan Wolkers i…

Herinneringen aan het verleden en schuldgevoelens om de dood van zijn dochtertje beheersen het leven van Daniël. Indrukwekkend en aangrijpend is de manier waarop Jan Wolkers in Een roos van vlees de emoties van Daniël heeft weten te verwoorden.

Een roos van vlees door Jan Wolkers
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Hoe zit het boek in elkaar?
Ik heb Een Roos van Vlees van Jan Wolkers gelezen. De eerste druk van dit boek is uit 1963. Ik weet niet uit welk jaar mijn boek is, en ook niet welke druk het is, want ik heb het boek niet in mijn bezit. Ik had het geleend van de bibliotheek, maar ik weet niet meer welke druk het was. De titel van het boek lijkt in het begin niks met het boek te maken hebben, de zin wordt één keer in het verhaal genoemd. Een roos van vlees is slaat op een stoma. Dat is dat als iemand darmkanker heeft gehad de darmen naar een de buik worden getrokken. Een van de karakters had het hier over. Ze vond het mooi en verschrikkelijk tegelijkertijd, net als het leven. Gezien dit boek over de verschrikkelijkheid en schoonheid van het leven gaat heet het een roos van vlees.
'Het ziet er vreemd uit. Afschuwelijk en mooi tegelijk. Het is rood en een beetje fluwelig. Het is net een bloem, een roos. Een roos van vlees.'

Er zit geen duidelijk motto in het boek. Wat wel erg opvalt is dat Daniël (hoofdpersonage) van niemand lijkt te kunnen houden. Hij leeft constant in het verleden, en wordt geïsoleerd van het leven.
Het is moeilijk om dit boek bij een b=genre in te delen. Het lijkt helemaal nergens over te gaan. Maar het is, volgens de bibliotheek een psychologische roman.
Dit boek heeft maar een deel, en is ook niet duidelijk opgebouwd uit hoofdstukken. Dat kan komen omdat hete hele varhaal zich in ongeveer 24 uur afspeelt. Ook heeft het verhaal niet echt een verhaallijn, het gaat eigenlijk alleen maar over Daniël. Je komt alles te weten door de ogen van hem.
Zoals ik al zei speelt het hele verhaal zich af in ongeveer 24 uur, en zie je alles door Daniëls ogen. Een heel groot deel van het verhaal bestaat uit flashbacks, omdat het hoofdpersonage geobsedeerd is door het verleden. Het verhaal heeft niet echt een duidelijk hoogtepunt, het sluipt meer langzaam voort door gebeurtenissen. Het boek heeft een open einde.

Samenvatting
Daniël is een erg gesloten man. Hij leeft eigenlijk constant in het verleden. Ook heeft hij een ziekte, waardoor een sociaal leven niet makkelijk is. Hij is daarom ook gescheiden van zijn vrouw, met wie hij een dochtertje en een zoontje heeft. Het dochtertje is overleden toen ze nog bij elkaar waren.
Daniël gaat naar buiten. Bij een vijver ziet hij een eend die vast zit in het ijs. Hij redt hem, maar het dier overlijdt als Daniël hem onder zijn jas wil opwarmen. Terug naar huis lopend ziet hij een oude vrouw, ze heeft moeite om kolen naar huis te brengen. Dat doet ze voor haar dochter, die zelf ziek is. Daniël helpt haar, bij de vrouw thuis is de dochter erg boos en helemaal niet ziek.
Hij zou met een meisje naar het theater, maar omdat hij zo ziek is besluiten ze bij hem thuis te blijven. Het meisje, Emmy, en hij praten veel en hij vindt haar aardig. Maar na een lange nacht durft hij toch niet van haar te houden.


Personages
Daniël leeft in het verleden. Hij heeft bijvoorbeeld veel brieven van zijn ex-vrouw bewaard. Ook denkt hij constant terug aan vroeger. Dat kun je merken aan de vele flashbacks. Hij heeft een ziekte, er zitten poliepen in zijn neus. Hierdoor kan hij niet veel doen, en leeft hij vooral binnen. Zijn ouders komen soms op bezoek. Volgens mij om hem moed in te spreken, helaas door zijn leven te kleineren. Hierdoor voelt hij zich niet beter.
Daniël zegt zelf dat hij van niemand kan houden. In ieder geval van niemand die er nu is. Hij kan alleen van het niets houden, van iets dat al geweest is. Dit houdt hem ook tegen om Emmy te kussen als ze weg gaat. Hij vindt haar wel leuk, maar kan niet genoeg van haar houden.

Thema
Het thema van dit boek is, net als het genre, niet heel duidelijk. Het lijkt te gaan om het verwerken van het verleden, omdat Daniël dit slecht kan. Het leek mij ook te gaan over de gemeenheid en schoonheid van het leven, onder andere door de naam. Volgens de internetsite van de bibliotheek gaat het over rouwproces en eenzaamheid. Ik denk dat het boek een heel breed thema heeft. Maar het wil voorla mensen wijzen op de realiteit. En die is hard.

Literatuurgeschiedenis
Als ze me hadden gezegd dat dit boek zich in 200 had afgespeeld, had ik het ook gelooft. Er zijn geen duidelijke verwijzingen naar de jaren 60. Alle mensen gedragen zich zoals ze dat nu ook zouden doen. Het boek speelt zich ook voornamelijk binnen af, dus heel veel over het dagelijkse leven krijg je niet te horen.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Een roos van vlees door Jan Wolkers"