Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Een ontgoocheling door Willem Elsschot

Beoordeling 4.2
Foto van een scholier
Boekcover Een ontgoocheling
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 585 woorden
  • 19 mei 2005
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 4.2
10 keer beoordeeld

Boekcover Een ontgoocheling
Shadow
Een ontgoocheling door Willem Elsschot
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Samenvatting: Mevrouw van tichelen komt op een dag naar mevrouw de Keizer, omdat ze haar man van ontrouw verdenkt. Ze gaan samen op pad en zien beide mannen de ‘Empire Tavern’ ingaan. Mevrouw de Keizer onthoudt het voorval. Louis wilt dat Kareltje advocaat wordt, eenmaal op het gymnasium blijft Kareltje drie jaar zitten en wordt vervolgens van school afgetrapt. Vader is woedend, maar moeder wilt alleen dat Kareltje gelukkig is. Kareltje neemt na een dag al ontslag bij Compagnie Belge Transatlantique en komt vervolgens terecht bij drukkerszaak Poortmans en Co waar hij het wel naar zijn zin heeft. Op een dag komt hij twee oude schoolvriendjes tegen onder zijn werk en heeft daar een gezellige dag mee. Louis verliest de mogelijkheid om voorzitter van de whistclub 'De Lustige Whistspelers' te worden aan Dubois, waar hij erg mee zit. Dan ineens wordt hij ziek. Hij heeft iets met zijn lever en krijgt gezwollen benen waaraan hij uiteindelijk sterft. De begrafenis is groots en iedereen toont eer aan Louis de Keizer. Verhaallijn: Bijna niets loopt zoals Louis wilt, tegenslagen zijn voor hem een gewoonte. Ook is iedereen niet zo beroert als hij vindt lijken(alleen merkt hij dat zelf niet meer).
Genre: Novelle. Thematiek: Ontgoocheling; niet alles loopt zoals Louis wilt, maar ook zijn niet alle personen zoals Louis denkt. Motieven: De constante tegenslagen; Kareltje redt het gymnasium niet, Louis wordt geen voorzitter van de, whistclub 'De Lustige Whistspelers', Louis wordt ziek en sterft. Karteltjes hoofd; dikkop, “grote lantaarn, klein licht”, “er steekt wat in”, “jezuskristes, wat een hoofd”, “dat is die kop”, “hij heeft een geweldig hoofd”, “een waterkop”. ‘Empire Tavern’; Louis kwam een keer in dat café en iedere keer als hij iets kwaads over Kareltje zegt gebruikt moeder het als argument. • “Kijk hem staan met zijn dikkop. En te moeten bedenken dat hij advocaat had kunnen worden indien hij gewild had. Ja waarachtig, dood moest ik je trappen”, vervolgde hij. En dreigend deed hij een paar stappen in de richting van Kareltje die bezig was voor zijn boekentas, die nu uitgediend had, een definitieve plaats uit te zoeken boven op de keukenkast. “Doodtrappen!” schreeuwde moeder, hem in de weg springend. “Raak hem aan als je durft. Ga naar je ‘Empire Tavern’ en trap daar je snollen dood!” • “Ja snotneus, zéker de krant”, vloekte vader dan. En eens had hij bij een dergelijke gelegenheid in zijn gramschap een bord stukgeslagen. “Ga naar die meiden toe en sla daar de boel stuk, hoor”, had moeder geroepen. “De jongen doet immers geen kwaad”. • Bij zijn thuiskomst deed hij voor het laatst een aanval op Kareltje, doch stuitte weer op ‘Empire Tavern’, die moeder hem voorhield. Perspectief: Vertellersperspectief. Personages: Louis de Keizer; niet succesvolle sigarenfabrikant en verkoper, beslist alles voor Kareltje, opvliegend, lafhartig, neerslachtig, houdt van bier en drinkt het veel, als hij ziek is wordt hij lief voor Kareltje, hij gaat dood. Kareltje de Keizer; groot hoofd, aarzelend, niet al te slim, doet zijn eigen zin, 13 jaar, wordt vaak gepest door zijn hoofd, werkt in plaats van naar school te gaan, vindt alles wel best. Margot de Keizer; luchtig, neemt het op voor Kareltje, geruststellend, stil. Eigen mening: Ik vond het een leuk en goed te lezen boek; Het was vooral een makkelijk boek, omdat de motieven en thematiek erg duidelijk waren. Het is met goed taalgebruik geschreven waardoor het vlot leest en erg begrijpelijk is. Het perspectief is erg aangenaam bij dit boek. En ook het verhaal vond ik gewoon goed en ook goed vertaald.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Een ontgoocheling door Willem Elsschot"