Een muis met klauwen door Lieneke Dijkzeul

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo | 1812 woorden
  • 2 augustus 2007
  • 41 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.9
  • 41 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1993
Pagina's
182
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Kinderjury 10-12jaar (1994 Genomineerd) , Kinderjury 13-16jaar (1994 Genomineerd)

Boekcover Een muis met klauwen
Shadow
Een muis met klauwen door Lieneke Dijkzeul
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Boek informatie

Titel: Een muis met klauwen
Naam auteur: Lieneke Dijkzeul
Naam uitgever: Lemniscaat
Druk en jaar van uitgave:4e druk 1996

Samenvatting:

Merel is en meisje die in groep 8 van de lagere school zit. Ze wordt door een paar jongens erg gepest door haar achternaam, Merel Muys. Omdat ze bijna overal bang voor was en niets durfde noemde ze haar Muis, Merel Muis. Als haar vader op een avond gaat tanken bij haar grotere broer. Merel blijft in de auto zitten terwijl haar vader gaat afrekenen. Op dat moment stop er een motor en gaat naar binnen. Daar ziet ze dat haar vader en haar broer worden neergeslagen en de motorrijder rent naar buiten. Hij wil op zijn moter stappen maar die valt om, dan ziet hij de auto waar Merel in zit. Plotseling zit hij naast Merel, ze wilde vluchten maar ze mocht haar gordel niet afdoen. Dan ziet ze een sleutel op de grond liggen en raap die op. Dan vraagt hij aan Merel waar ze woont, ze noemt het adres op en hij zet haar daar af. Als ze iets zou zeggen of aangeven bij de politie wist hij haar te vinden. Als ze binnenkomt is haar moeder opgelucht en vertelt tegen haar dat haar vader ongedeerd is en haar broer bewusteloos is geslagen en nu in het ziekenhuis ligt. Die morgen gaat ze niet naar school, ze mocht van haar vader ook pas om 13.15 uur naar school. Als ze die middag op school komt, komt iedereen naar haar toe met vragen waar ze geen zin in heeft. Als ze weer naar huis loopt komt Frank naast haar lopen en vraagt wat er gebeurd is, ze legt alles uit en laat de sleutel die ze heeft gevonden zien aan Frank. Frank vraagt aan Merel of hij die mag hebben en gaan op zoek in het telefoonboek van wie de sleutel kan zijn omdat er een huisnummer op staat. Als hij het adres weet belt hij Merel en gaan ze samen naar de flat waar hij woont. Frank staat daar aan de deur met een smoesje en de motorrijder gooit de deur voor zijn neus dicht. Ze besloten om op een ander tijdstip terug te gaan zodat hij niet thuis is. Als ze later die middag gaan is hij niet thuis en met behulp van de sleutel kwam Frank binnen en gaat rondsnuffelen. Op dat moment komt de motorrijder binnen en de enige uitweg die Frank ziet is het balkon op. Als Merel daar een halfuur op de uitkijk staat besluit ze naar huis te gaan. Maar voordat ze ging belde ze nog heel even bij de motorrijder aan, en hij herkende haar gezicht. Hij stopte haar in een donkere kamer. Als ze aan het donker gewend is, ziet ze een slang en geeft een gil. Plotseling komt de motorrijder naar binnengestormd en zegt dat ze haar mond dicht moet houden. Als hij de volgende keer weer binnenkwam, was ze op alles voorbereid. Ze zou een grote steen naar hem mikken. En dat deed ze, ze gooide alleen mis. Ze wist niet meer wat ze moest doen en gooit de bak om waar de slang in zat. De motorrijder raakte in paniek en de slang beet de motorrijder. Merel had de politie gebeld en de politie had hem naar het ziekenhuis gebracht voor zijn slangenbeet, het was geen giftige slang. Toen ze de volgende dag op school kwam, was ze een held en geen muis meer. Ze vond het niet meer erg om overal angst voor te hebben, want soms kan het goed van pas komen.


De recensies

Voorbeeld recensie 1

Merel Muys is een angstig meisje dat daarom in de klas altijd muis wordt genoemd. Zij wordt ook veel geplaagd. Op een dag wordt ze, wanneer haar vader gaat tanken, bij een benzinestation, ontvoerd door een vluchtende overvaller, die haar snel weer vrij laat. Merel vindt een sleutel, die de overvaller bij de overval heeft verloren. Samen met klasgenoot Frank komen zij, dankzij die sleutel, aan het adres van de overvaller. Frank gaat in het huis bewijzen zoeken en Merel helpt hem daarbij. Het gaat mis, en Merel komt weer in handen van de overvaller. Uiteindelijk kan deze dank zij de twee kinderen toch gearresteerd worden. Merel en Frank zijn nu de helden van de klas. Dit leuk en spannend geschreven verhaal is bedoeld voor kinderen vanaf ca. 10 jaar. Het boek is in een normaal lettertype gedrukt en bevat geen illustraties. De geïllustreerde kaft in kleur geeft goed de sfeer van het verhaal weer.


Voorbeeld recensie 2

Merel Muys is een meisje dat wordt gepest door de klas vanwege haar achternaam. Frank is de enige die het gepest niet leuk vindt voor Merel, maar doet soms zelf ook mee.
Als Merel een keer met haar vader mee gaat tanken bij het benzinestation waar haar broer werkt, is haar vader aan het afrekenen en ineens springt er een wildvreemde man naast haar in de auto. Merel wordt bij haar school afgeleverd en loopt verlamd van schrik weer naar huis. Thuis hoort ze dat haar broer in het ziekenhuis ligt met een schedelfractuur…

Verschillen van de recensies:

Recensie 2 verklapt het einde niet en dat doen recensie 1 wel.
Recensie 1 laat weten of het geschikt is voor een bepaalde leeftijd.
Recensie 1 geeft ook nog een mening.



Mijn eigen recensie:

Merel Muys wordt gepest met haar achternaam omdat ze zo bang is als een muis. Als ze op een avond gaan tanken mat haar vader bij haar broers tankstation, ziet ze dat haar vader en broer worden neergeslagen en de dader vlucht. Binnen 2 seconden zit de dader bij Merel in de auto, hij draait de autosleutel om en ze rijden weg. Merel wordt door de dader thuis afgezet en haar ouders zijn opgelucht en vertellen haar wat er met haar broer is gebeurd. De volgende dag vertelt ze tegen Frank dat ze een sleutel heeft gevonden en Frank vraagt of hij hem mag hebben. Toe Frank thuis was ging hij het huisnummer opzoeken dat op de sleutel stond en de volgende dag zou hij daar met Merel naartoe gaan. Er is niemand thuis bij de dader en Frank gaat naar binnen met behulp van de sleutel. Op dat moment ziet hij het slot omgaan en de enige uitweg is het balkon op. Merel zit achter de telefooncel en wacht al een halfuur. Ze besluit nog even te wachten en dan ging ze naar huis. Toen die 5 minuten omwaren, wilde ze nog zekerheid dat Frank daar niet meer zat. Dus ze belt aan en de dader herkent haar. Hij sleurt haar naar binnen en sluit haar op in een kamer. Als ze aan het donker gewend is ziet ze een glazen bak met een slang daarin staan. Ze ziet een zware steen op de bak liggen van de slang. Als de dader binnenkwam, zo ze die steen gooien. Hij kwam binnen en ze gooit de zware steen. Maar ze gooide mis en ze wist niet meer wat ze moest doen. Ze zag de slang en gooide de bak op de grond. Ze rende naar buiten de deur uit. en daarna is de dader gearresteerd. Het is erg spannend als Frank de kamer van de dader inging, want je wist niet of de dader nou binnenkwam of niet.

De vragen:

1. De hoofdpersoon is Merel Muys. Ze is een meisje dat niet alles durft en ze heeft geen vrienden en vriendinnen alleen Frank. In het begin van het verhaal is ze heel bang en durft niets maar als ze in de donkere kamer zit, doet ze toch iets dat ze nooit had gedurfd.

2. Frank is een jongen die probeert stoer te doen voor zijn vrienden (de
pestkoppen) maar vindt het toch zielig voor Merel.
De dader (motorrijder) is een jongen die niet goed weet wat hij doet omdat dit
eerste daad is.
De moeder van Merel is een gewone moeder die veel om Merel geeft.
De vader van Merel is een harde werker die alles voor zijn gezin en werk
overheeft.
3. Merel is erg bang en durft niets, totdat ze in de donkere kamer zit en haar
Angst overwint.
4. In de klas van Merel en buiten school.
5. In deze tijd
6. Van het begin tot het einde van het verhaal loopt ongeveer 2 weken tussen.
7. Het staat in tijdsvolgorde, en er zijn terugblikken. Van wanneer Merel de sleutel vindt en dat de dader Merel herinnert.
8. De bedoeling van de schrijver is ook al ben je bang, je kan altijd iets dappers
doen en je angst overwinnen!
9. Probleemboeken en pesten dat ze voor muis wordt uitgescholden.
10. Merel is bang zoals een klein bang muisje maar ze zou best een grote, sterke muis met klauwen willen zijn!

Mijn mening:

Het is een spannend boek als Merel opnieuw in aanraking komt met de dader, en als Frank naar binnen gaat bij de dader omdat je niet weet of de dader naar binnenkomt of niet.

De autobiografie van de schrijfster:

Als kind hield Lieneke Dijkzeul van lezen, schrijven en muziek. Ze schreef uitgebreide dagboeken en wilde paukeniste * worden. Maar ze kreeg werk als secretaresse en psychologisch assistente. Ook studeerde ze een jaar Frans. Ze trouwde in 1976 en haar dochter werd drie jaar later geboren. Door het voorlezen aan haar dochter wilde ze weer gaan schrijven. Ze begon in 1987 met het schrijven van verhalen voor bladen als Okki, Bobo, Taptoe en Donald Duck. Haar eerste boek verscheen in 1990. Lieneke Dijkzeul woont met haar man en dochter in Culemborg.

* een paukeniste is iemand die een trom in de vorm van een ketel beslaat


Boeken die ze heeft geschreven:
1990 Hou je taai! (Lemniscaat / 3e druk 1995)
1991 Beer Bot maakt een boot (Zwijsen)
1991 De ontevreden kip (Zwijsen)
1991 Het geheim (Zwijsen)
1991 Roos (Zwijsen)
1991 Rook in het bos (Zwijsen)
1991 Niet voor de poes (Zwijsen)
1991 Een jas voor Bas (Zwijsen)
1991 De tweede viool (Lemniscaat)
1993 Wat is dat voor beest? (Zwijsen)
1993 Een muis met klauwen (Lemniscaat / 2e druk 1994)
1993 Hoera, ik vlieg! (Zwijsen)
1994 Papegaai ontvoerd (Zwijsen)
1994 Een valkuil voor de wolf (Zwijsen)
1994 Een bezem in het fietsenrek (Lemniscaat)
1995 Bang voor een plant (Zwijsen)
1995 Een tijger onder mijn bed! (Averroès)
1995 Grote mensen durven niks! (Zwijsen)
1996 De ogen van Rosa (Zwijsen)
1996 Een leuke klas (Zwijsen)
1996 Kortsluiting (Lemniscaat / 2e druk 1996)
1996 Een kameel met heimwee (Zwijsen)
1996 Het schoolfeest (Zwijsen)
1997 De bende van de Wind (Zwijsen)
1998 Dat paard leert het nooit! (Zwijsen)
1998 Ik ben de baas! (Zwijsen)
1998 Bevroren tijd (Lemniscaat)
1999 Je bent een koukleum! (Zwijsen)
1999 Naar de top! (Zwijsen)
1999 Kerst met de Kibbels (Zwijsen)
2000 Mevrouw Fledder neemt wraak (Zwijsen)
2000 De kano (Zwijsen)
2001 Eiland in de wind (Lemniscaat / 2e druk 2002)
2001 De wedstrijd (Zwijsen)
2001 Het huis in de boom (Zwijsen)
2001 Vuurvogel (Zwijsen)
2002 De vogel die geen vogel was (Zwijsen)
2002 Mormel (Zwijsen)
2002 Het boek van Pol (Zwijsen)
2003 De snoepheks (Zwijsen)
2004 Dat kan ik ook! (Zwijsen)
2004 Wat ben ik? (Zwijsen)
2004 Aan de bal (Lemniscaat / 3e druk 2005)
2004 Het jeukt op mijn kop! (Zwijsen) 2005 Hiep hiep voor Mol! (Zwijsen)
2005 De hut van Fiep (Zwijsen)

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Een muis met klauwen door Lieneke Dijkzeul"